Huelga feminista
Un segon 8 de Març que ho canviarà tot

Una altra jornada històrica del moviment feminista que culmina amb mobilitzacions massives en les principals localitats del País Valencià. Des de primera hora del matí, les feministes han desplegat un repertori similar al de l’últim 8M que ha tornat a culminar amb desbordaments multitudinaris.

Porta de la Mar violeta Casado
Porta de la Mar de València de violeta per la vaga feminista de 2019. Gonzalo Sánchez

Les dones valencianes ho han tornat a fer. Per segon any consecutiu han aconseguit demostrar que són capaces d’aturar el país amb la seua protesta. Des de la marxa nocturna, al torn de la mitjanit, pels carrers del centre històric de València, fins a les multitudinàries riuades morades en les principals ciutats i pobles per tot arreu del territori, al País Valencià succeïren moltes coses. 

La primera acció visible del moviment fou a València, amb eixa marxa de la nit anterior. Les feministes van voler començar recordant a les qui ja no estan. Centenars de dones marxaren amb veles per acabar fent un homenatge a aquelles que foren assassinades. En altres localitats com Elx o Castelló, diverses estàtues en les principals ubicacions van amanèixer amb davantals.
El moviment va voler començar recordant a les qui ja no estan
A primera hora del matí, eren desenes les piqueteres que, molt matinadores, emprenien el seu recorregut. En València foren dos columnes, una que va partir de la rotonda de la Pantera Rosa i una altra amb epicentre en Benimaclet. Ambdues van aconseguir el seu propòsit de detindre durant una estona el tràfic. Visibilitzar que, si elles paren, tot es para.
Editorial
Huit dies de revolta feminista

Enguany el feminisme vol remarcar també la interseccionalitat del moviment, que és també antiracista i anticapitalista.


El piquet va aconseguir aturar la circulació dels vehicles durant vora quinze minuts, abans de començar un combatiu recorregut piqueter. Demostraren amb la seua presència que este no era un divendres qualsevol. A l’extrem sud de la ciutat, un altre piquet també va parar el transit i va desenvolupar el seu trajecte informatiu pel barri de Russafa. Sindicats com CNT també en feren en les instal·lacions de la càrnia Servicarne i junt amb la CGT arribaren també a tendes de roba del centre de València sota consignes com “la doble jornada em té extenuada”. També visitaren la seu de Correus, amb qui existeix un conflicte laboral obert.

A les 10 del matí, com l'any anterior, la comissió de cures va convocar una concentració en l'estació del nord de valència. Allí, van visibilitzar eixes tasques domèstiques que quasi sempre recauen en elles. De forma pedagògica però reivindicativa, explicant a tot el qui passava per allí el seu motiu de protesta.

Mentre açò succeïa al cap i casal, la resta de principals poblacions del País Valencià també vivia concentracions multitudinàries i piquets informatius. A Alacant foren milers les persones que abarrotaren la concentració matutina en el mercat central. El mateix ocorregué a Elx, en la plaça de l’Algeps. A Alcoi, la plaça Espanya estava pràcticament plena.
En Castelló, les protestes d’estudiants de secundària i batxillerat han provocat que Pablo Casado decidira refugiar-se en una guarderia
En Castelló, les protestes d’estudiants de secundària i batxillerat durant el primer acte de precampanya del PP han provocat que Pablo Casado decidira refugiar-se en una guarderia per a realitzar la compareixença que tenia programada. “Protestem perquè Pablo Casado ha vingut a burlar-se de les dones que lluitem pels nostres drets el 8 de Març. No només no ens dóna suport, sinó que a més intenta contraprogramar-nos”, explicaven als mitjans.

El moviment estava, ja al migdia, en disposició d’afirmar que la vaga havia triomfat. Amb eixa alegria, les activistes se n’anaren en molts punts a dinar, a estar juntes, donar-se suport i recuperar forces. A València decidiren fer-ho enfront del CIE, mostrant també la solidaritat amb la causa que demana el seu tancament i tots els drets per a les migrants.

Des d’allí isqueren en columna per arribar a encapçalar el bloc no mixt de la manifestació. L'any anterior, el desbordament de participants va suposar que la configuració programada no fora visible. Però enguany, les activistes foren previsores. Entorn les 18.00 h de la vesprada, els voltants del Parterre, el punt de trobada mixt, estaven absolutament col·lapsats.
Pancartes àcides, cristal·lines, plenes d'enginy i d’humor. Riuades de gent, alegria rebel i un dia que ja no es pot considerar un dia qualsevol
A Alacant, la manifestació ha tornat a aturar el centre de la ciutat. Durant dues hores, el recorregut que va de l'avinguda de l'Estació fins a la Rambla va estar replet en un ambient reivindicatiu i alegre. Pancartes àcides, cristal·lines, plenes d'enginy i d’humor. Exactament igual que a València Elx, o Castelló. Riuades de gent, alegria rebel i un dia que ja no es pot considerar un dia qualsevol.
Huelga feminista
El Salto, con la huelga feminista

Las empleadas de El Salto, colaboradoras y demás integrantes del colectivo se suman a la Huelga Feminista de este 8 de marzo. Sus compañeros se dedicarán a cubrir informativamente las movilizaciones y a tareas de cuidados.


El moviment està tractant d'incidir des de diferents àmbits i aspectes de la vida, que potser suposen un qüestionament a la totalitat. El feminisme es consolida any rere any com el moviment polític més important del segle XXI, oferint alternatives i solucions als grans reptes que enfronta la humanitat. El dia de la vaga feminista va ser ahir, però contra el masclisme cal lluitar tots els dies. Cada dia, les dones del País Valencià fan la seua part, però hui han tornat a fer història. I fer dos vegades història no és cap fet anecdòtic.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Sanidad pública
Ribera Salud Hospital del Vinalopó: el último rehén de la privatización del PP valenciano
La vuelta del PP al gobierno valenciano ha supuesto un balón de oxígeno para la principal beneficiaria de la privatización sanitaria, que mantendrá la concesión de Elx-Crevillent a pesar del malestar social.
Palestina
Movimiento BDS El País Valencià sale a las calles por Palestina
Las marchas y concentraciones han exigido al estado español que interrumpa la venta de armamento al estado sionista y se detenga el genocidio palestino.
Lawfare
Justicia a la derecha Pedro Sánchez no está solo: estos son los precedentes a su caso de ‘lawfare’
El presidente del Gobierno aseguraba en su carta que el suyo era un caso de lawfare “sin precedentes”. Lo cierto es que esta estrategia de judicializar la vida política se ha enraizado durante los últimos años.
Lawfare
Guerra judicial Las izquierdas brindan el apoyo unánime a Sánchez que él les negó durante la era del ‘lawfare’
Todos los partidos con representación en el Parlamento y ubicados a la izquierda del PSOE, también los soberanismos, han mostrado sus posiciones públicas en solidaridad con el acoso mediático y judicial contra el presidente del Gobierno.
Política
Lawfare ¿Qué decisiones puede tomar Pedro Sánchez tras amagar con dimitir?
Tras el anuncio del presidente, se abren varias posibilidades que no se resolverán hasta el lunes: ¿Una moción de confianza? ¿La convocatoria de elecciones? ¿Un cambio de marco? ¿Dimitir y dar el salto a la presidencia del Consejo Europeo?
Opinión
Opinión Cuando la mierda nos come
El panorama mediático se ha convertido en una amalgama de espacios a cada cual más insano. Basura fabricada por gabinetes ultras, aceptada por jueces afines y amplificada por pseudomedios de propaganda regados con dinero público. Hay que pararlo.
Medios de comunicación
Opinión ¿Y qué esperabas, Pedro?
Los gobiernos de derechas llevan años alimentando con dinero público a sus medios afines que esparcen bulos y manipulan sin que el Gobierno haya hecho nada para evitarlo.
Sanidad pública
Ribera Salud Hospital del Vinalopó: el último rehén de la privatización del PP valenciano
La vuelta del PP al gobierno valenciano ha supuesto un balón de oxígeno para la principal beneficiaria de la privatización sanitaria, que mantendrá la concesión de Elx-Crevillent a pesar del malestar social.

Últimas

El Salto n.74
Revista 74 Cuando los algoritmos te explotan: no te pierdas el número de primavera de la revista de El Salto
De cómo los algoritmos y la IA gestionan el trabajo de cientos de millones de personas con ritmos y condiciones del siglo XIX, y de mucho más, hablamos en nuestro número de primavera. Ya disponible para socias y en los puntos de venta habituales.
Eventos
Evento Un Salto al periodismo del futuro: súmate a nuestro primer evento para estudiantes y jóvenes profesionales
El viernes 10 de mayo, El Salto organiza una jornada de periodismo joven para profundizar en temas clave, nuevos lenguajes y formatos, desde un enfoque eminentemente práctico.
Antifascismo
Antifascismo en Roma 25 de Abril, día de ‘La Liberazione’
El movimiento antifascista celebra el fin de la ocupación nazi con una demostración de poder en las calles de Roma.
Más noticias
Portugal
Portugal Cuando los campesinos portugueses tomaron la tierra… y la contrarrevolución se la despojó a tiros
Tras el 25 de abril de 1974 una ola de ocupaciones agrícolas impulsó en Portugal una profunda reforma agraria que los gobiernos socialistas y conservadores tardarían más de una década en desmontar.
El Salto Twitch
El Salto Twitch La Catana 2x06, comunicación política y campaña
Nos preguntamos cómo la carta de Pedro Sánchez atraviesa un momento político y electoral que se estira desde las generales, pasando por elecciones gallegas y vascas, para cristalizar en unas catalanas y europeas que van a marcar nuestro imaginario.
Derechos Humanos
Libertades y derechos Amnistía Internacional acusa al Estado de no investigar casos graves de violación de los derechos humanos
El informe anual de esta organización de derechos humanos denuncia “la persistente falta de rendición de cuentas por las violaciones de derechos humanos cometidas por el Estado español”.
Portugal
Memoria histórica 50 años del 25 de abril: la reforma agraria
Cuando se cumple medio siglo de la Revolución de los Claveles este catedrático y corresponsal de prensa en Portugal entre 1974 y 1975 relata una de las caras menos conocidas de este proceso histórico: la reforma agraria.
Medio ambiente
Minas en Andalucía La sinrazón de los vertidos mineros al Guadalquivir
Se cumplen 26 años del vertido minero desde la Mina de Aznalcollar al Río Guadiamar en abril de 1998. Ahora, los nuevos proyectos de vertidos mineros desde las minas Cobre-Las Cruces y Aznalcóllar-Los Frailes vuelven a poner en peligro la zona al no haber tenido en cuenta las características del lugar.

Recomendadas

Derechos reproductivos
Luciana Peker y Cristina Fallarás “El aborto se ha apartado del relato feminista porque genera consenso”
Las periodistas Cristina Fallarás y Luciana Peker forman parte del grupo motor de una campaña europea que quiere blindar el derecho al aborto mediante una iniciativa ciudadana que necesita un millón de firmas para llegar a ser debatida.
Música
Música Aprendiendo filosofía con el punk patatero de La Polla Records
Los cáusticos esputos lanzados por Evaristo en las canciones de La Polla Records contenían materia adecuada para hablar de filosofía política en el instituto. Así lo entiende el profesor Tomás García Azkonobieta, autor de ‘La filosofía es La Polla’.
Pensamiento
Kristen Ghodsee “Necesitamos soluciones que podamos llevar a cabo sin la ayuda del Estado”
Esta escritora y etnógrafa estadounidense explora experiencias utópicas del pasado y del presente en su último libro ‘Utopías cotidianas’ (Capitán Swing, 2024).