Sí, l’escola adoctrina

Determinats grups polítics carreguen contra l’adoctrinament a les aules des de fa temps. I sí, és veritat que l’escola adoctrina. Però com i des de quan ho fa? 


publicado
2018-05-11 08:20:00

Fa temps que determinats grups polítics (amb representació institucional, PP i Cs, però no sols) carreguen contra l’ adoctrinament a les aules. Més recent és la creació per part dels populars valencians d’una plataforma-formulari per a denunciar anònimament el professorat per suposats casos d’adoctrinament.

El nom que li vulgueu donar als xivatazos o les qualificacions de mecanismes inquisitorials o propis d’altres èpoques vos ho deixe a vosaltres. Resulta curiós que, amb la mateixa llei educativa, el mateix currículum escolar -que el govern “del canvi” no s’ha atrevit a tocar- i el mateix professorat que quan governaven ells siga ara quan s’adoctrina. El partidisme és això, supose.

Resulta curiós que, amb la mateixa llei educativa, el mateix currículum escolar i el mateix professorat que quan governaven ells siga ara quan s’adoctrina

Teòricament estem vivint un adoctrinament nacionalista pancatalanista que no és tal. Però sí, l’escola adoctrina. L’escola adoctrina en un nacionalisme espanyol amb tints moltes vegades supremacistes, eurocentristes (per què només existeix la cultura occidental hegemònica i apareix sempre com l’única vàlida que ha aportat coses a la humanitat i la millor?), etnicistes i xenòfobs.

Per exemple quan es parla de la Reconquesta, la història d’Espanya —que va des de la prehistòria fins l’actualitat, encara que no existira— o de la Comunitat Valenciana —que existeix des dels anys 80— com a unitats preexistents quasi a l’univers. O quan es parla de descobriment d’Amèrica o quan es parla d’aquells que civilitzaren el Brasil.

L'escola adoctrina en un nacionalisme espanyol amb tints moltes vegades supremacistes, eurocentristes, etnicistes i xenòfobs

Per no parlar de l’assignatura que està preparant el Ministeri de Defensa —que recorda un poc a la Formación del espíritu nacional— que tracta la immigració com a risc, lloa l’exèrcit i el deure de defender España, entre altres coses. Entre açò, les forces armades i els tancs en l’Expojove i cantar el Jaume I tenia ceeeent soldats cada 9 d’octubre se’ns està quedant una educació per a la pau i la resolució pacífica i dialogada dels conflictes magnífica. 

L’escola adoctrina també en el masclisme heteropatriarcal quan les dones brillen per la seua absència en la història, l’art, la literatura i la ciència o quan es presenta el món des d’una visió androcèntrica. Un adoctrinament que també es demostra quan, no només es permet que hi haja escoles que segreguen per sexe, sinó que a més reben subvencions públiques —18 milions del Consell— avalat, per cert, pel Tribunal Constitucional. També s’adoctrina en la mateixa línia amb l’escassa o inexistent educació sexoafectiva als centres educatius o quan en determinats centres religiosos pagats per totes i tots es diu pràcticament que l’avortament és un assassinat o que els homosexuals estan malalts i es poden curar.

Adoctrina també en el masclisme heteropatriarcal quan les dones brillen per la seua absència en la història, l'art, la literatura i la ciència

No és també adoctrinament una educació religiosa en el catolicisme que, a més, compta per a nota, avalat també pel Constitucional mentre no tenen l’assignatura de Valors en un espai en què se suposa que ha de primar el coneixement racional i científic?

I no podem obviar l’adoctrinament neoliberal i classista del nostre sistema educatiu amb una llei, la LOMQE, que respon principalment als mercats, amb una doble xarxa educativa pública/privada que permet la segregació per motius socioeconòmics —el sistema educatiu espanyol és el 6é més segregador d’Europa, amb nivells similars als d’Eslovènia, Bulgària o República Txeca— subvencionada amb fons públics (concertada). O quan van guanyant pes assignatures com Empresa i iniciativa emprenedora mentre les assignatures del departament de Filosofia caminen catastròficament a la desaparició, malgrat els recents i encara insuficients canvis introduïts per la Conselleria d’Educació després de moltes reivindicacions.

No podem obviar l'adoctrinament neoliberal quan van guanyant pes assignatures com Empresa i iniciativa emprendedora mentre les de Filosofia caminen a la desaparició

No és, a cas, adoctrinar en el classisme que hi haja centres educatius amb piscina i instal·lacions meravelloses, amb tablets i infinitat de recursos on es concentra un determinat tipus d’alumnat, mentre uns altres estan en barracots i amb una mancança enorme de recursos? No és això acceptar i interioritzar des de ben prompte que unes persones tenen més drets i més privilegis que altres? Tot això, igual que un sistema en què els centres, el professorat i les famílies han de competir entre si, fomenta l’individualisme i la competitivitat que tan bé li ve al sistema neoliberal.

Doncs bé, per a ells l’adoctrinament és ensenyar científicament qüestions lingüístiques, és treballar la interculturalitat als centres i la inclusió de tot l’alumnat, la coeducació i l’educació feminista, el foment del pensament crític i reflexiu en el nostre alumnat...

I, si malgrat això, la vida continua, és perquè encara queda gent que intenta revertir totes aquestes qüestions. Perquè l’educació no és neutra ni neutral, i molt menys en un sistema profundament injust i amb les desigualtats existents. I toca triar: o reproduïm les desigualtats o treballem per transformar i construir una societat millor i més justa.

0 Comentarios

Destacadas

Sector del juego
Las apuestas entran en tu vida

La gran exposición mediática en los eventos deportivos y los espacios publicitarios ha encendido las alarmas acerca del aumento del gasto en apuestas por parte de la población. A continuación mostramos algunos datos sobre el crecimiento exponencial de este sector.

África
La fiebre del Cobalto en el Congo

Para el pueblo congolés la historia se repite. En tiempo en los que los smartphones y los automóviles eléctricos marcan la pauta, las vastas reservas de cobalto situadas en el subsuelo de la República Democrática del Congo son objeto de codicia por parte de las grandes multinacionales. Empresas chinas y el gigante minero suizo Glencore se reparten un jugoso mercado.

Estados Unidos
La izquierda en los Estados Unidos de Bernie Sanders: una revolución desde dentro

En un año de elecciones de mitad de período (mid term) fundamentales, el creciente ala izquierda del Partido Demócrata se distingue tanto por cómo se organiza como por las políticas que defiende.

Ley de Memoria Histórica
¿Se pondrá fin a la infamia?

La nueva propuesta de reforma de la Ley de Memoria Histórica de 2007 anunciada por el PSOE no habla de poner fin a la infamia que estableció la norma de 2007 al dividir y separar a las víctimas de la represión franquista entre las ejecutadas antes y después de 1968.