Educación
Sí, l’escola adoctrina

Determinats grups polítics carreguen contra l’adoctrinament a les aules des de fa temps. I sí, és veritat que l’escola adoctrina. Però com i des de quan ho fa? 

11 may 2018 08:20

Fa temps que determinats grups polítics (amb representació institucional, PP i Cs, però no sols) carreguen contra l’adoctrinament a les aules. Més recent és la creació per part dels populars valencians d’una plataforma-formulari per a denunciar anònimament el professorat per suposats casos d’adoctrinament.

El nom que li vulgueu donar als xivatazos o les qualificacions de mecanismes inquisitorials o propis d’altres èpoques vos ho deixe a vosaltres. Resulta curiós que, amb la mateixa llei educativa, el mateix currículum escolar -que el govern “del canvi” no s’ha atrevit a tocar- i el mateix professorat que quan governaven ells siga ara quan s’adoctrina. El partidisme és això, supose.

Resulta curiós que, amb la mateixa llei educativa, el mateix currículum escolar i el mateix professorat que quan governaven ells siga ara quan s’adoctrina

Teòricament estem vivint un adoctrinament nacionalista pancatalanista que no és tal. Però sí, l’escola adoctrina. L’escola adoctrina en un nacionalisme espanyol amb tints moltes vegades supremacistes, eurocentristes (per què només existeix la cultura occidental hegemònica i apareix sempre com l’única vàlida que ha aportat coses a la humanitat i la millor?), etnicistes i xenòfobs.

Per exemple quan es parla de la Reconquesta, la història d’Espanya —que va des de la prehistòria fins l’actualitat, encara que no existira— o de la Comunitat Valenciana —que existeix des dels anys 80— com a unitats preexistents quasi a l’univers. O quan es parla de descobriment d’Amèrica o quan es parla d’aquells que civilitzaren el Brasil.

L'escola adoctrina en un nacionalisme espanyol amb tints moltes vegades supremacistes, eurocentristes, etnicistes i xenòfobs

Per no parlar de l’assignatura que està preparant el Ministeri de Defensa —que recorda un poc a la Formación del espíritu nacional— que tracta la immigració com a risc, lloa l’exèrcit i el deure de defender España, entre altres coses. Entre açò, les forces armades i els tancs en l’Expojove i cantar el Jaume I tenia ceeeent soldats cada 9 d’octubre se’ns està quedant una educació per a la pau i la resolució pacífica i dialogada dels conflictes magnífica. 

L’escola adoctrina també en el masclisme heteropatriarcal quan les dones brillen per la seua absència en la història, l’art, la literatura i la ciència o quan es presenta el món des d’una visió androcèntrica. Un adoctrinament que també es demostra quan, no només es permet que hi haja escoles que segreguen per sexe, sinó que a més reben subvencions públiques —18 milions del Consell— avalat, per cert, pel Tribunal Constitucional. També s’adoctrina en la mateixa línia amb l’escassa o inexistent educació sexoafectiva als centres educatius o quan en determinats centres religiosos pagats per totes i tots es diu pràcticament que l’avortament és un assassinat o que els homosexuals estan malalts i es poden curar.

Adoctrina també en el masclisme heteropatriarcal quan les dones brillen per la seua absència en la història, l'art, la literatura i la ciència

No és també adoctrinament una educació religiosa en el catolicisme que, a més, compta per a nota, avalat també pel Constitucional mentre no tenen l’assignatura de Valors en un espai en què se suposa que ha de primar el coneixement racional i científic?

I no podem obviar l’adoctrinament neoliberal i classista del nostre sistema educatiu amb una llei, la LOMQE, que respon principalment als mercats, amb una doble xarxa educativa pública/privada que permet la segregació per motius socioeconòmics —el sistema educatiu espanyol és el 6é més segregador d’Europa, amb nivells similars als d’Eslovènia, Bulgària o República Txeca— subvencionada amb fons públics (concertada). O quan van guanyant pes assignatures com Empresa i iniciativa emprenedora mentre les assignatures del departament de Filosofia caminen catastròficament a la desaparició, malgrat els recents i encara insuficients canvis introduïts per la Conselleria d’Educació després de moltes reivindicacions.

No podem obviar l'adoctrinament neoliberal quan van guanyant pes assignatures com Empresa i iniciativa emprendedora mentre les de Filosofia caminen a la desaparició

No és, a cas, adoctrinar en el classisme que hi haja centres educatius amb piscina i instal·lacions meravelloses, amb tablets i infinitat de recursos on es concentra un determinat tipus d’alumnat, mentre uns altres estan en barracots i amb una mancança enorme de recursos? No és això acceptar i interioritzar des de ben prompte que unes persones tenen més drets i més privilegis que altres? Tot això, igual que un sistema en què els centres, el professorat i les famílies han de competir entre si, fomenta l’individualisme i la competitivitat que tan bé li ve al sistema neoliberal.

Doncs bé, per a ells l’adoctrinament és ensenyar científicament qüestions lingüístiques, és treballar la interculturalitat als centres i la inclusió de tot l’alumnat, la coeducació i l’educació feminista, el foment del pensament crític i reflexiu en el nostre alumnat...

I, si malgrat això, la vida continua, és perquè encara queda gent que intenta revertir totes aquestes qüestions. Perquè l’educació no és neutra ni neutral, i molt menys en un sistema profundament injust i amb les desigualtats existents. I toca triar: o reproduïm les desigualtats o treballem per transformar i construir una societat millor i més justa.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Comunidad de Madrid
Comunidad de Madrid Arranca el segundo día de huelga en la educación madrileña
Hoy están llamados a la jornada de protesta en los ciclos de Infantil, Primaria, Secundaria, FP y Educación Especial. Se planea una nueva fecha para la manifestación conjunta con universidad que no pudo celebrarse ayer por el apagón.
Senegal
Senegal Una ‘Escuela de rehenes’ o cómo Francia usó la educación en África para transformar las mentes
La administración colonial francesa puso en marcha en 1855 un centro educativo que tenía el objetivo de formar a los hijos de los reyes locales mediante el borrado de su cultura.
Reducción de jornada
Laboral El ‘obstáculo’ catalán a la jornada de 37,5 horas semanales
Frente al ‘no’ de Junts, los sindicatos desmontan los argumentos de la oposición y la patronal a lo que consideran “un avance” en los derechos de los y las trabajadoras.
Yemen
Yemen Los hutíes de Yemen, única milicia en Oriente Medio que sigue bombardeando Israel “en solidaridad” con Gaza
El grupo armado ha lanzado decenas de misiles contra territorio israelí desde que el Gobierno de Netanyahu retomó el bloqueo total de ayuda humanitaria en el enclave a inicios de marzo.
Estados Unidos
Roberto Montoya “Nos dicen que hay que armarse contra Putin cuando el mayor peligro para el mundo es Trump”
Más Donald Trump que nunca, el multimillonario ha regresado para terminar lo que no pudo hacer en su primer mandato. El periodista Roberto Montoya bucea en el personaje y su contexto en el libro ‘Trump 2.0’ (Akal, 2025).
Palestina
Ocupación israelí Miles de personas se manifiestan en Madrid contra el genocidio en Palestina
La organización cifra en 50.000 las personas asistentes a la convocatoria unitaria de todas las organizaciones que forman la Rescop, a la que se han sumado cientos de colectivos ciudadanos con una voz común: Muévete por Palestina.
La vida y ya
La vida y ya Algo más que leer
“Cuéntale hasta cuándo estuviste trabajando”, le dicen a otra. “Yo trabajé hasta los setenta y pico”, comenta sin orgullo pero sin resignación.
Cine
Cine Colectivo y sin autor: breve historia de otro cine
La película ‘Una isla y una noche’, autoproducida y autodistribuida por el colectivo francés Piratas de Lentillères, es la puerta de entrada para recordar otros modos de hacer cine, alejados de la firma de autor y los grandes estrenos.
Historia
Historia El largo viaje de Pepe Díaz
Se cumplen 130 años del nacimiento en Sevilla de una figura carismática y trágica del movimiento obrero español.

Últimas

Eventos
Evento Un Salto al periodismo desde el barrio: acompáñanos en un directo sobre periodismo situado
El Salto organiza un evento centrado en el potencial de los formatos sonoros para transmitir información veraz y fiable de forma cercana. Para hacer periodismo desde el barrio y barrio desde el periodismo.
Opinión
Opinión Cinco ideas decrecentistas frente al apagón
El autor de ‘La espiral de la energía’ (Libros en Acción, 2014) reflexiona sobre las lecciones que se pueden extraer del corte de suministro eléctrico del pasado 28 de abril.
Análisis
Energía El apagón de la liberalización: cómo el mercado eléctrico ha fallado a la ciudadanía
La liberalización no ha cumplido ninguna de sus promesas y ha generado riesgos estructurales para la economía, el medioambiente y la cohesión social
Violencia machista
Violencia institucional Un observatorio registra en un año más de un centenar de casos de violencia institucional contra las mujeres
El Observatorio de Violencias Institucionales Machistas, creado hace un año, recoge 117 casos de violencia institucional contra las mujeres, la mitad de ellos cometidos por el sistema judicial.
Palestina
Ocupación Isarelí Primera movilización unitaria contra el genocidio en Palestina y por el fin del comercio de armas con Israel
Este sábado 10 de mayo se espera en Madrid una asistencia multitudinaria de personas venidas desde cientos de municipios de todo el Estado español para concentrar la protesta de los ataques indiscriminados del Israel contra la población palestina.
Más noticias
Tribuna
Tribuna Para acabar de una vez con las nucleares: sobre el último intento de prolongar la vida de las centrales
Los voceros de la nuclear han encontrado la oportunidad ideal para difundir sus bulos con el apagón del 28 de abril. Quieren generar polémica para mantener operativa una infraestructura innecesaria, peligrosa y que genera residuos incontrolables.
Laboral
Laboral Al borde de la huelga en la educación pública vasca
Los cuatro sindicatos convocantes denuncian que el Departamento de Educación vasco no se han sentado a dialogar hasta este viernes pocos días antes de los paros
Opinión
Opinión ¡A la mierda Europa!
Hay otra Europa que es víctima de la Europa neoliberal y belicista que apuesta por la industria de las armas a costa de los derechos sociales, es una Europa que se muere de vergüenza cada vez que ve imágenes de Gaza o Cisjordania.

Recomendadas

México
Recursos naturales Los “millonarios del agua” aumentan el estrés hídrico de México
Bancos españoles y grandes corporaciones obtienen beneficios del agua ante un Estado que incumple su obligación de garantizarla. Más de un millón de viviendas en México se abastecen de forma recurrente por servicios de entrega privada de agua.
Energía
Juan Bordera “En la crisis energética, el tecnooptimismo es mesiánico y juega a favor de Trump"
El diputado en Les Corts se pronuncia sobre el apagón del pasado lunes y carga contra la forma en la que se están implantando las renovables. También señala el peligro de que el sentimiento antirrenovable cale entre la población.
Galicia
Investigación Varios refugiados denuncian a la ONG Rescate Internacional por explotación laboral y agresión sexual
La Guardia Civil investiga al centro de Mondariz-Balneario tras varias denuncias por parte de voluntarios migrantes que aseguran trabajar sin contrato a cambio de 50 euros semanales. La ONG gestiona 1.700 plazas del programa estatal de acogida.
Comunidad de Madrid
Luis A. Ruiz Casero “Durante la transición la cárcel de Carabanchel albergó a más presos que en algunos años del franquismo”
De los presos franquistas que construyeron el penal, pasando por los que fueron fusilados, hasta los revolucionarios que pusieron patas arriba el centro penitenciario con iniciativas como la COPEL, Luis A. Ruiz Casero ofrece en 'Carabanchel. La estrella de la muerte del franquismo', un documentado homenaje a las luchas de las personas internas.