Educación
Sí, l’escola adoctrina

Determinats grups polítics carreguen contra l’adoctrinament a les aules des de fa temps. I sí, és veritat que l’escola adoctrina. Però com i des de quan ho fa? 

11 may 2018 08:20

Fa temps que determinats grups polítics (amb representació institucional, PP i Cs, però no sols) carreguen contra l’adoctrinament a les aules. Més recent és la creació per part dels populars valencians d’una plataforma-formulari per a denunciar anònimament el professorat per suposats casos d’adoctrinament.

El nom que li vulgueu donar als xivatazos o les qualificacions de mecanismes inquisitorials o propis d’altres èpoques vos ho deixe a vosaltres. Resulta curiós que, amb la mateixa llei educativa, el mateix currículum escolar -que el govern “del canvi” no s’ha atrevit a tocar- i el mateix professorat que quan governaven ells siga ara quan s’adoctrina. El partidisme és això, supose.

Resulta curiós que, amb la mateixa llei educativa, el mateix currículum escolar i el mateix professorat que quan governaven ells siga ara quan s’adoctrina

Teòricament estem vivint un adoctrinament nacionalista pancatalanista que no és tal. Però sí, l’escola adoctrina. L’escola adoctrina en un nacionalisme espanyol amb tints moltes vegades supremacistes, eurocentristes (per què només existeix la cultura occidental hegemònica i apareix sempre com l’única vàlida que ha aportat coses a la humanitat i la millor?), etnicistes i xenòfobs.

Per exemple quan es parla de la Reconquesta, la història d’Espanya —que va des de la prehistòria fins l’actualitat, encara que no existira— o de la Comunitat Valenciana —que existeix des dels anys 80— com a unitats preexistents quasi a l’univers. O quan es parla de descobriment d’Amèrica o quan es parla d’aquells que civilitzaren el Brasil.

L'escola adoctrina en un nacionalisme espanyol amb tints moltes vegades supremacistes, eurocentristes, etnicistes i xenòfobs

Per no parlar de l’assignatura que està preparant el Ministeri de Defensa —que recorda un poc a la Formación del espíritu nacional— que tracta la immigració com a risc, lloa l’exèrcit i el deure de defender España, entre altres coses. Entre açò, les forces armades i els tancs en l’Expojove i cantar el Jaume I tenia ceeeent soldats cada 9 d’octubre se’ns està quedant una educació per a la pau i la resolució pacífica i dialogada dels conflictes magnífica. 

L’escola adoctrina també en el masclisme heteropatriarcal quan les dones brillen per la seua absència en la història, l’art, la literatura i la ciència o quan es presenta el món des d’una visió androcèntrica. Un adoctrinament que també es demostra quan, no només es permet que hi haja escoles que segreguen per sexe, sinó que a més reben subvencions públiques —18 milions del Consell— avalat, per cert, pel Tribunal Constitucional. També s’adoctrina en la mateixa línia amb l’escassa o inexistent educació sexoafectiva als centres educatius o quan en determinats centres religiosos pagats per totes i tots es diu pràcticament que l’avortament és un assassinat o que els homosexuals estan malalts i es poden curar.

Adoctrina també en el masclisme heteropatriarcal quan les dones brillen per la seua absència en la història, l'art, la literatura i la ciència

No és també adoctrinament una educació religiosa en el catolicisme que, a més, compta per a nota, avalat també pel Constitucional mentre no tenen l’assignatura de Valors en un espai en què se suposa que ha de primar el coneixement racional i científic?

I no podem obviar l’adoctrinament neoliberal i classista del nostre sistema educatiu amb una llei, la LOMQE, que respon principalment als mercats, amb una doble xarxa educativa pública/privada que permet la segregació per motius socioeconòmics —el sistema educatiu espanyol és el 6é més segregador d’Europa, amb nivells similars als d’Eslovènia, Bulgària o República Txeca— subvencionada amb fons públics (concertada). O quan van guanyant pes assignatures com Empresa i iniciativa emprenedora mentre les assignatures del departament de Filosofia caminen catastròficament a la desaparició, malgrat els recents i encara insuficients canvis introduïts per la Conselleria d’Educació després de moltes reivindicacions.

No podem obviar l'adoctrinament neoliberal quan van guanyant pes assignatures com Empresa i iniciativa emprendedora mentre les de Filosofia caminen a la desaparició

No és, a cas, adoctrinar en el classisme que hi haja centres educatius amb piscina i instal·lacions meravelloses, amb tablets i infinitat de recursos on es concentra un determinat tipus d’alumnat, mentre uns altres estan en barracots i amb una mancança enorme de recursos? No és això acceptar i interioritzar des de ben prompte que unes persones tenen més drets i més privilegis que altres? Tot això, igual que un sistema en què els centres, el professorat i les famílies han de competir entre si, fomenta l’individualisme i la competitivitat que tan bé li ve al sistema neoliberal.

Doncs bé, per a ells l’adoctrinament és ensenyar científicament qüestions lingüístiques, és treballar la interculturalitat als centres i la inclusió de tot l’alumnat, la coeducació i l’educació feminista, el foment del pensament crític i reflexiu en el nostre alumnat...

I, si malgrat això, la vida continua, és perquè encara queda gent que intenta revertir totes aquestes qüestions. Perquè l’educació no és neutra ni neutral, i molt menys en un sistema profundament injust i amb les desigualtats existents. I toca triar: o reproduïm les desigualtats o treballem per transformar i construir una societat millor i més justa.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Comunidad de Madrid
Personal en fraude de ley La Comunidad de Madrid reconoce “una serie de incidencias” en las oposiciones del personal no docente
El Gobierno de Ayuso asegura que se tendrán en cuenta la experiencia de las integradoras sociales momentos antes de que la comunidad educativa se concentrara en señal de protesta por las irregularidades en los procesos de consolidación.
València
València Sin instituto un mes después de la dana
El IES de Catarroja, único centro de secundaria que sigue sin alternativa a las clases presenciales.
Comunidad de Madrid
Educación en Madrid El profesorado madrileño vuelve a parar, con la huelga indefinida ya entre sus planes
Durante la segunda convocatoria de huelga educativa en la Comunidad de Madrid, Menos Lectivas ha organizado una asamblea para plantear paros más duraderos.
Ley de Seguridad Ciudadana
Congreso de los diputados Reforma de la Ley Mordaza: ¿esta vez sí se puede?
Una de las mayores deudas de toda la izquierda del Estado español parece que está a punto de saldarse.
Análisis
Análisis El independentismo se reorganiza, pero ¿sigue siendo independentista?
Los partidos independentistas han sufrido la crisis del procés y el posprocés, y todavía no la han resuelto, sino, a lo sumo, la han aplazado. El PSC aparece como el ganador de una carrera con corredores agotados.
Literatura
Gustavo Faverón Patriau “Quizá la novela sea ahora mismo más relevante que nunca”
El escritor peruano Gustavo Faverón Patriau quería narrar en su nueva novela la historia de un boxeador que no sabía boxear pero tumbaba a sus rivales recitándoles al oído versos de César Vallejo. ‘Minimosca’ acabó siendo un cuentacuentos inagotable.
Galicia
Memoria histórica Así fue como el Patronato de Protección a la Mujer transformó Galicia en un convento de clausura
Las mujeres que cayeron en las redes del Patronato iniciaron un periplo de encierro, humillaciones, abusos y explotación que es desconocido para la mayor parte de la población. Queda hoy en la impunidad de un silencio que tenemos el deber de romper.
Derecho a la vivienda
Vivienda El Sindicato de Vivienda de Euskal Herria propone la “expropiación de pisos turísticos”
Ponen en el punto de mira los intereses del sector inmobiliario y tachan de “falsas” a todas las medidas propuestas por los partidos políticos como la Ley de Vivienda.
Que no te cuenten películas
Comunidad El Salto Suscríbete a El Salto y llévate seis meses de regalo a Filmin
Estas navidades, haz posible que El Salto llegue más lejos con sus contenidos críticos y llévate de regalo medio año de Filmin. Y si ya tienes Filmin, suscríbete a El Salto y regala el acceso a esta plataforma a quien quieras.
Opinión
Tribuna Todas las razones para decir ‘Altri non’
Aquí van unos cuantos motivos para juntarnos este domingo en Compostela y dejar clara nuestra postura frente a un expolio que nos están tratando de imponer disfrazado de progreso, pero que sólo trae beneficio económico a unos cuantos indeseables.
Palestina
Eyad Yousef “No cuentes lo que queremos ser, cuenta lo que nunca hemos dejado de ser: un pueblo que quiere la paz"
Eyad Yousef es profesor en la Universidad de Birzeit, Cisjordania, y comparte su experiencia en una universidad que “representa el pluralismo y la libertad que tanto anhela la sociedad palestina”

Últimas

Opinión
Opinión Sobrevivir pagando en el Álvaro Cunqueiro
Una de las victorias ideológicas del PP de Feijóo en Galicia ha sido hacernos creer que pagar por servicios esenciales en los hospitales durante el cuidado de nuestros enfermos es lo natural, que no hay otra manera de abordarlo, pero es mentira.
Más noticias
Siria
Oriente Próximo Israel impone hechos consumados sobre Siria para condicionar la transición según sus intereses
“Está escrito que el futuro de Jerusalén es expandirse hasta Damasco”, dijo este octubre el ministro de Finanzas israelí, Bezalel Smotrich, uno de los exponentes ultras del Ejecutivo.
Ocupación israelí
Ocupación israelí Un tercio de los asesinatos de periodistas en 2024 fueron obra del ejército de Israel
Reporteros Sin Fronteras documenta la muerte de 18 periodistas en Palestina y Líbano este año “asesinados deliberadamente por hacer su trabajo” y habla de una “masacre sin precedentes” de profesionales del periodismo.
Crisis energética
Análisis Los aerogeneradores no son molinos, son gigantes
El megaproyecto eólico del Clúster Maestrazgo, punta de lanza del capitalismo verde, destruirá un área natural de alrededor de 1325 campos de fútbol.

Recomendadas

Pensamiento
Sarah Jaffe “En realidad tenemos que hacer menos. E impedir que algunas cosas sucedan”
La escritora y periodista Sarah Jaffe aborda el desengaño cotidiano al que nos aboca el mundo laboral e investiga cómo, a pesar de todo, las personas se organizan colectivamente en sus empleos para que “trabajar apeste menos”.
Ocupación israelí
Palestina Vivir en alerta: la resistencia palestina frente la ocupación israelí
La cruda realidad de las feministas palestinas que, ante la represión y las detenciones arbitrarias, continúan su lucha por la libertad, la justicia y los derechos humanos.
Madrid
Ciudades Fake Madrid, un paseo por los hitos del simulacro
Un recorrido por los grandes éxitos de la conversión de Madrid en una ciudad irreal.