Sí, l’escola adoctrina

Determinats grups polítics carreguen contra l’adoctrinament a les aules des de fa temps. I sí, és veritat que l’escola adoctrina. Però com i des de quan ho fa? 


publicado
2018-05-11 08:20:00

Fa temps que determinats grups polítics (amb representació institucional, PP i Cs, però no sols) carreguen contra l’ adoctrinament a les aules. Més recent és la creació per part dels populars valencians d’una plataforma-formulari per a denunciar anònimament el professorat per suposats casos d’adoctrinament.

El nom que li vulgueu donar als xivatazos o les qualificacions de mecanismes inquisitorials o propis d’altres èpoques vos ho deixe a vosaltres. Resulta curiós que, amb la mateixa llei educativa, el mateix currículum escolar -que el govern “del canvi” no s’ha atrevit a tocar- i el mateix professorat que quan governaven ells siga ara quan s’adoctrina. El partidisme és això, supose.

Resulta curiós que, amb la mateixa llei educativa, el mateix currículum escolar i el mateix professorat que quan governaven ells siga ara quan s’adoctrina

Teòricament estem vivint un adoctrinament nacionalista pancatalanista que no és tal. Però sí, l’escola adoctrina. L’escola adoctrina en un nacionalisme espanyol amb tints moltes vegades supremacistes, eurocentristes (per què només existeix la cultura occidental hegemònica i apareix sempre com l’única vàlida que ha aportat coses a la humanitat i la millor?), etnicistes i xenòfobs.

Per exemple quan es parla de la Reconquesta, la història d’Espanya —que va des de la prehistòria fins l’actualitat, encara que no existira— o de la Comunitat Valenciana —que existeix des dels anys 80— com a unitats preexistents quasi a l’univers. O quan es parla de descobriment d’Amèrica o quan es parla d’aquells que civilitzaren el Brasil.

L'escola adoctrina en un nacionalisme espanyol amb tints moltes vegades supremacistes, eurocentristes, etnicistes i xenòfobs

Per no parlar de l’assignatura que està preparant el Ministeri de Defensa —que recorda un poc a la Formación del espíritu nacional— que tracta la immigració com a risc, lloa l’exèrcit i el deure de defender España, entre altres coses. Entre açò, les forces armades i els tancs en l’Expojove i cantar el Jaume I tenia ceeeent soldats cada 9 d’octubre se’ns està quedant una educació per a la pau i la resolució pacífica i dialogada dels conflictes magnífica. 

L’escola adoctrina també en el masclisme heteropatriarcal quan les dones brillen per la seua absència en la història, l’art, la literatura i la ciència o quan es presenta el món des d’una visió androcèntrica. Un adoctrinament que també es demostra quan, no només es permet que hi haja escoles que segreguen per sexe, sinó que a més reben subvencions públiques —18 milions del Consell— avalat, per cert, pel Tribunal Constitucional. També s’adoctrina en la mateixa línia amb l’escassa o inexistent educació sexoafectiva als centres educatius o quan en determinats centres religiosos pagats per totes i tots es diu pràcticament que l’avortament és un assassinat o que els homosexuals estan malalts i es poden curar.

Adoctrina també en el masclisme heteropatriarcal quan les dones brillen per la seua absència en la història, l'art, la literatura i la ciència

No és també adoctrinament una educació religiosa en el catolicisme que, a més, compta per a nota, avalat també pel Constitucional mentre no tenen l’assignatura de Valors en un espai en què se suposa que ha de primar el coneixement racional i científic?

I no podem obviar l’adoctrinament neoliberal i classista del nostre sistema educatiu amb una llei, la LOMQE, que respon principalment als mercats, amb una doble xarxa educativa pública/privada que permet la segregació per motius socioeconòmics —el sistema educatiu espanyol és el 6é més segregador d’Europa, amb nivells similars als d’Eslovènia, Bulgària o República Txeca— subvencionada amb fons públics (concertada). O quan van guanyant pes assignatures com Empresa i iniciativa emprenedora mentre les assignatures del departament de Filosofia caminen catastròficament a la desaparició, malgrat els recents i encara insuficients canvis introduïts per la Conselleria d’Educació després de moltes reivindicacions.

No podem obviar l'adoctrinament neoliberal quan van guanyant pes assignatures com Empresa i iniciativa emprendedora mentre les de Filosofia caminen a la desaparició

No és, a cas, adoctrinar en el classisme que hi haja centres educatius amb piscina i instal·lacions meravelloses, amb tablets i infinitat de recursos on es concentra un determinat tipus d’alumnat, mentre uns altres estan en barracots i amb una mancança enorme de recursos? No és això acceptar i interioritzar des de ben prompte que unes persones tenen més drets i més privilegis que altres? Tot això, igual que un sistema en què els centres, el professorat i les famílies han de competir entre si, fomenta l’individualisme i la competitivitat que tan bé li ve al sistema neoliberal.

Doncs bé, per a ells l’adoctrinament és ensenyar científicament qüestions lingüístiques, és treballar la interculturalitat als centres i la inclusió de tot l’alumnat, la coeducació i l’educació feminista, el foment del pensament crític i reflexiu en el nostre alumnat...

I, si malgrat això, la vida continua, és perquè encara queda gent que intenta revertir totes aquestes qüestions. Perquè l’educació no és neutra ni neutral, i molt menys en un sistema profundament injust i amb les desigualtats existents. I toca triar: o reproduïm les desigualtats o treballem per transformar i construir una societat millor i més justa.

0 Comentarios

Destacadas

Corrupción
Zaplana y el turbocapitalismo de amiguetes

El exministro Eduardo Zaplana ha sido detenido en el marco de la Operación Erial. Tras más de 25 años en primera fila política y empresarial, se pone el cerco a la actividad de un personaje que saltó a la fama en unas grabaciones en las que aseguraba que le hacía “falta mucho dinero para vivir”.

Big data
Comercian con tus datos y no pagan impuestos

Las multinacionales de la llamada “economía digital” utilizan paraísos fiscales para reducir su factura fiscal, al tiempo que utilizan tus datos para hacer negocio. La Comisión Europea quiere acabar con ello, pero primero tendrá que definir por qué y dónde los tienen que pagar.

Salud mental
Shirley McNicholas: “Las casas de crisis son un buen espacio para explicar los enfoques feministas de salud mental”
La activista feminista Shirley McNicholas lleva más de 20 años coordinando casas de crisis en Reino Unido, una alternativa a la hospitalización en situaciones de crisis.
Venezuela
Para comprender el resultado de las elecciones presidenciales en Venezuela
4

El resultado de las elecciones presidenciales en Venezuela sirve a la performatividad de los discursos en juego: al del Gobierno, al de la oposición abstencionista y al de la que sí se presentó.

Últimas

El Salto
Participa en la II Asamblea General de El Salto el 2 de junio
4

El próximo 2 de junio celebramos la II Asamblea General de El Salto con todas nuestras socias. En esta asamblea deberemos tomar decisiones sobre tres temas clave: la inclusión de un nuevo nodo, la estrategia general para el siguiente curso y las principales apuestas del proyecto para 2018-2019.

Libertad de expresión
Willy Toledo: “No he comparecido porque no he cometido ningún delito”

El actor ha explicado en la parroquia San Carlos Borromeo, arropado por compañeros del gremio como Javier Bardem, Leo Bassi o Alberto San Juan, por qué no se ha presentado ante la citación judicial por la causa abierta contra él por ofensa a los sentimientos religiosos.

Documental
Xavier Artigas: “No somos capaces de relatar algo que nos afecta y no intervenir en ello”

El activista y cineasta Xavier Artigas, codirector de Ciutat Morta y cuyo último proyecto es un documental sobre la muerte de Idrissa Diallo en un CIE de Barcelona en 2012, repasa la trayectoria de la cooperativa audiovisual Metromuster y las opciones del cine como herramienta política.

Multinacionales
Desterrada de Gabón, Veolia acude nuevamente al arbitraje internacional

Después de 20 años de privatización del agua y la electricidad en beneficio de Veolia, Gabón acaba de decidir deshacerse de dicha multinacional francesa. En respuesta, el grupo francés ha recurrido de nuevo a un tribunal de arbitraje internacional, una estructura opaca que, dentro del marco de los tratados de inversión, se encarga de defender los intereses de las multinacionales frente a los Estados.

Precariedad laboral
El sindicato CNT denuncia fraude de ley en las contrataciones de la empresa pública Madrid Destino

Los contratos del personal técnico de los teatros municipales gestionados por la empresa Madrid Destino son irregulares puesto que cubren de manera temporal necesidades estructurales del servicio, según la demanda sindical.