9 d'octubre
La ultradreta carrega contra periodistes durant el 9 d’Octubre
La Unió de Periodistes ha emés un comunicat a on “lamenta i rebutja l’actitud incívica” que van patir alguns periodistes per part de l’extrema dreta durant la cobertura del 9 d’Octubre. El Salto País Valencià ha registrat casos d’amenaces i agressions als professionals.
L’organització del doble dispositiu de seguretat de la policia i els manifestants antifeixistes ha evitat que la marxa de la Comissió 9 d’Octubre haja patit els atacs que l’extrema dreta protagonitzà l’any passat. No obstant això, una cosa no ha canviat: els periodistes continuen sent un dels objectius dels ultradretans. Els professionals que cobrien l’acte han tornat a rebre insults, amenaces i fins i tot agressions físiques. La Unió de Periodistes ha condemnat els fets en un comunicat.
Entre els agredits es troben dos fotoperiodistes de El Salto País Valencià. José Ángel Rocamora conta com un individu que es trobava entre els exaltats d’ultradreta li va arrencar el mòbil de les mans. “Quan li vaig dir que era periodista me’l va tornar. Vaig intentar gravar-lo quan es trague el cinturó i m’amenaçà amb ell". Més tard, altre ultra tornà a furtar-li el mòbil i el va tirar a terra. Mentre el periodista tractava d’arreplegar-lo, l’agressor li va pegar una punyada. L’individu en qüestió està identificat en este vídeo.
El individuo de suéter blanco con capucha fue quien me agredió mientras realizaba la cobertura minuto a minuto para @ElSalto_PV. Máxima solidaridad periodistas agredidos 9-0 @radioklara@Miquel_R@Contagioradio1@La_Directapic.twitter.com/gxgupenos5
— fefu (@fefudelmar) 10 de octubre de 2018
Rafel Atez, l’altre reporter de El Salto País Valencià també va patir els insults i amenaces dels extremistes tal com s’aprecia al següent vídeo. En ell es veu com un home l’increpa per gravar l’escena i tracta de llevar-li la càmera de les mans. "Quan li vaig dir que treballava per a un 'mitjà' de comunicació em va prendre per 'catalanista' i començà a increpar-me", conta Rafel.
Algunes de les agressions i increpacions que va rebre el nostre càmera mentres treballava. pic.twitter.com/PNOSa1yu7S
— El Salto País Valencià (@ElSalto_PV) 10 de octubre de 2018
"Saps que un 'mitjà' és un mediano?", pregunta l'agressor al periodista mentres li espenta i intenta evitar que grave. Moments més tard, el mateix home reivindica els seus "drets d'autor" per tal d'evitar que el graven. En altre tall s’aprecia com, des de la distància, un ultra li llança amenaces com “te reviento hijo de puta, tira a grabar a tu puta madre” i el tracta de “catalanista y perro”.
L'home que llança estes amenaces ha sigut identificat com un conegut membre de la grada d’extrema dreta del València C.F, els Yomus. Nou membres d’este grup foren imputats per delictes d’odi i agressions durant el passat 9 d’Octubre.
La fotògrafa de Las Provincias, Irene Marsilla, ha sigut altra de les periodistes assetjades durant la cobertura del 9 d'Octubre. "Que te pires panca", li crida una de les dues dones a la reportera mentre la seua companya bufa un xiulet a pocs centímetres de la seua cara.
Un grupo de ultras increpa a los manifestantes valencianistas y amenazan a varios periodistas. No quieren fotos. Han sido varios los periodistas atacados un año más @unioperiodistespic.twitter.com/79reWZAkbC
— Miquel Ramos (@Miquel_R) 9 de octubre de 2018
Un dels episodis més greus es va viure quan un grup de feixistes va tractar de trencar el cordó policial que els separava de la manifestació valencianista. Un grup de periodistes es va col·locar darrere de la policia per a cobrir el que ocorria quan un dels extremistes els va arruixar amb gas pebrera. Loreto Ochando, periodista de Valencia Plaza, fou una de les afectades i va haver de ser assistida per la policia.
periodistes com a objectiu de l'ultradreta
L’any passat els periodistes també estigueren al punt de mira dels exaltats d’extrema dreta. El periodista Miquel Ramos fou un dels agredits, que recentment va compartir el vídeo que gravà en 2017 quan una manifestant li tira una beguda calenta al damunt.
Esta es la primera agresión que sufrí a los pocos minutos de llegar para cubrir la manifestación del 9 d’Octubre en València. Un grupo de ultras acosa a los iaioflautas e increpa a los manifestantes. No hay ni un policía. Una mujer me lanza un te caliente a la cara mientras grabo pic.twitter.com/3oe3nIPvup
— Miquel Ramos (@Miquel_R) 8 de octubre de 2018
Estos episodis se sumen no sols als de l’any passat, sinó a altres fets recents als quals l’extrema dreta valenciana ha ficat en el punt de mira als professionals de la informació. El cas més recent ha sigut l’assetjament que ha patit el periodista d’Àpunt, Juan Nieto, per negar-se a realitzar en castellà unes preguntes a una representant del sindicat policial Jusapol.
En este cas, la portaveu del sindicat sabia que l'entrevista anava a ser realitzada en valencià i fins i tot havia contestat a vàries preguntes. Quan Nieto realitza una pregunta sobre si “comparteixen el discurs del líder de Vox” durant una manifestació del sindicat, l’entrevistada al·lega que no comprén la pregunta. Tot i la insistència, el periodista acaba per tallar la connexió enfront de la negativa de l’entrevistada per contestar. L’actuació ha costat a Juan Nieto tota una filada d’insults i desqualificacions per les xarxes socials, tot i que la resta de periodistes valencians ha eixit en la seua defensa.
Relacionadas
Murcia
Extrema derecha
La Fiscalía de Murcia investigará si el presidente de Vox Murcia ha incurrido en delitos de odio
Opinión
Integración, valores europeos, y otros grandes chistes racistas
Opinión
Lo de Torre Pacheco tiene un nombre: terrorismo supremacista blanco
Comunidad de Madrid
Los bomberos forestales madrileños inician una huelga de un mes
Economía
¿Cómo funciona el mecanismo de defensa que Europa podría activar contra los aranceles de Trump?
El Salto n.79
La celulosa o la vida: periodismo situado y lucha social para frenar un ecocidio
Dependencia
El Gobierno reduce al 27% la inversión en el sistema de dependencia
Maternidad
La discriminación de las familias monoparentales por los permisos de nacimiento llega al TEDH
Fronteras
Las devoluciones en caliente de solicitantes de asilo pasan a ser política oficial en Alemania
Últimas
Comunidad El Salto
El Salto estrena nueva página: una web como una casa
Palestina
Israel despeja la zona de Rafah para su “ciudad humanitaria”, denunciada como un futuro campo de concentración
Alicante
Denuncian cortes de suministro en pleno verano por parte de Aguas de Alicante
Junta de Andalucía
La Audiencia de Sevilla eleva a la UE la sentencia absolutoria del Constitucional del caso ERE
Sindicatos
Extremadura con Las Seis de La Suiza
Opinión
Redes sociales
Todos vivimos ahora en el castillo del vampiro
Palestina
La coordinadora europea contra el antisemitismo dice que los informes sobre la hambruna en Gaza “son rumores”
Euskal Herria
“No matan los ríos, mares ni montañas, matan las políticas migratorias”
Palestina
Más de mil caras conocidas de la cultura exigen al Gobierno que cese la venta de armas a Israel
Recomendadas
Málaga
Málaga, el punto de inversión para los fondos israelíes a pie de playa
Feminismos
Patricia Reguero
“Mis relatos están escritos al lado de otras, arropada por la escucha de otras”
LGTBIAQ+
Mana Muscarsel
“La amistad da más juego para salir de la lógica de la familia porque tiene menos reglas"
Barcelona
El reciclaje invisible: la relación entre la chatarra y la ciudad de Barcelona
Para comentar en este artículo tienes que estar registrado. Si ya tienes una cuenta, inicia sesión. Si todavía no la tienes, puedes crear una aquí en dos minutos sin coste ni números de cuenta.
Si eres socio/a puedes comentar sin moderación previa y valorar comentarios. El resto de comentarios son moderados y aprobados por la Redacción de El Salto. Para comentar sin moderación, ¡suscríbete!