Spikeball: el joc que vol ser esport

Un vell joc dels anys 80 distribuït per una coneguda cadena de venda de joguets ha sigut rescatat de l’oblit comercial i transformat en una activitat esportiva. València és la seu del club que s’ha proclamat recentment campió en el segon campionat d’Espanya de Roundnet indoor.

20 dic 2018 17:43

Pista compartida, reduïda i transportable. Perfecte per a passar una bona i saludable estona a l’aire lliure amb amics, però també per a competir en l’àmbit professional mitjançant un esport dos a dos amb maneres paregudes al voleibol platja, però amb dinàmiques probablement mai vistes per la majoria de la població. Ni tan sols per la valenciana, que pot presumir d’importants victòries en esta disciplina. Marcos Campos i Luis Delgado són dos esportistes valencians que van viure el seu primer lloc en el Campionat d’Espanya de Roundnet Indoor en l’ombra mediàtica. Però no sols això: l’equip valencià femení format per Teresa Vallee i Nerea Loroño va aconseguir el quart lloc en la competició mixta de categoria única.

La història d’este desconegut esport va començar quan un comerciant americà, Chris Ruder, que treballava a l’empresa californiana Live Nation Entertainment (LNE), va trobar en el seu garatge l’Spikeball, un joc de Toys’R’Us dels anys 80: un set projectat pel dissenyador industrial Jeff Knurek, que no va patentar-ne la creació. Jugant amb els seus amics en Brighton Beach (Nova York), Ruder va observar que l’Spikeball podria tindre interés més enllà del seu cercle, així que va concebre una reencarnació del joc amb una estructura més còmoda per transportar-lo. Des d’aleshores, Ruder s’ha dedicat al ressorgiment d’este entreteniment posant en marxa Spikeball Inc. L’empresa va vendre el seu primer joc en 2008 i a l’octubre de 2013, la companyia havia crescut tant que va fer possible que Ruder renunciara al seu treball de venedor de publicitat en línia.

Tot i que països com els Estats Units, Bèlgica o Alemanya ja tenen un ampli recorregut en esta disciplina, a Espanya el roundnet —nom oficial d’este esport— arriba a mitjan 2016 de la mà de Natàlia Vime i Marta Torre, estudiants d’arquitectura. Va ser en 2014 en una platja de Chicago on Vime va topar per primera vegada amb un campionat de roundnet. Ambdues s’adonaren que “amb el nostre clima i el nostre mode de vida durant tot l’any, el roundnet encaixa perfectament a Espanya”, segons explica Marta Torres. Així, en l’estiu de 2016 van planificar formar l’equip de Roundnet Spain. Per una altra banda, l’Associació Espanyola de Roundnet naix com a projecte amb el propòsit d’impulsar esta nova modalitat esportiva. Daniel Martínez Colmenarejo i Manuel Martínez Gámez president i vicepresident d’esta associació, es dediquen conjuntament amb l’Associació de Professors de Leganés (ADAL) a impartir cursos lúdics esportius per a donar a conèixer esta nova modalitat en la Comunitat de Madrid. Des de llavors s’han anat conformant equips de roundent en més de 10 localitats: una de les quals, la valenciana.

De Colònia a València rebotant

L’esport alternatiu s’ancora a València amb l’arribada de l’advocada alemanya Teresa Vallee, a qui Marcos Campos i Luis Delgado, ambdós programadors, esperaven efusivament. Els amics quedaren seduïts pel joc durant la seva estada a Colònia (Alemanya) mentre treballaven i fou allí on van prendre la decisió de convertir en alguna cosa més aquella afició esportiva. “Estant a Colònia esperàvem tornar a València per formar un equip”, detalla Campos. Junt amb Nerea Loroño, dissenyadora gràfica, van crear —fins ara de manera informal— l’equip. “Ara mateix estem en ple procés de creixement, gestionant tota la paperassa necessària per a conformar-nos com a club, ja que com que no existix una Federació esportiva espanyola de roundnet, no podem federar-nos”, comenta Luis Delgado, un dels fundadors de València Spikeball Club.

El València Spikeball Club es presenta com més que un club. És tota una filosofia de vida. L’absència d’arbitratge en el joc “potencia la companyonia perquè sempre s’arriba a una solució”, recalca Vallee. “Som nosaltres mateixos els que valorarem les jugades i si alguna no queda clara, generalment, la repetim o arriben a un acord amistós”. L’Spikeball és un esport inclusiu: “Pot ser el primer dia no t’ixen del tot les coses, però el segon o el tercer ja pots jugar, no és com altres esports amb corbes d’aprenentatge que requerixen coordinació”, comenta Marcos Campos.

Tenen per seu la zona més il·luminada de la platja de la Malva-rosa. Allí, dues vesprades a la setmana, són les mateixes jugadores i jugadors les que s’entrenen. “Solem fer uns exercicis previs d’escalfament i després fem partits. Com que encara no tenim un equip consolidat, el nivell varia segons la gent que siguem aquell dia”, detalla Vallee, jugadora i fundadora. “Tenim les portes obertes a qualsevol a qui li abellisca provar este esport”, insistix Vallee.

El Roundnet, com la majoria dels esports innovadors i minoritaris, té complicat parlar de la professionalització de les seues jugadores. De fet, fins i tot demanar ajudes per fundar el València Spikeball Club és impensable: “les subvencions encara ens queden molt lluny, entre altres coses, perquè és un esport molt recent i encara s’està treballant per a acabar de regular-lo”, afirma Delgado.
Entre els al·licients que motiven l’equip està trobar un reconeixement en el panorama esportiu que les visibilitze. Per al pròxim estiu, es proposen organitzar un torneig d’Spikeball Outdoor en el qual pretenen convidar equips nacionals i internacionals. A la llarga, “aspirem a tindre una federació i a muntar una escola d’Spikeball a València”, expliquen les fundadores. Entre totes les metes que pretenen aconseguir, el denominador comú és continuar arribant de la Malva-rosa al podi espanyol arrebossant-se i colpejant.

Cargando valoraciones...
Comentar
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Cargando relacionadas...

Aborto
Gritos de “asesina” y citación en comisaría: así es abortar cuando te acosan grupos antielección
A finales de junio, una mujer fue increpada al entrar en la clínica a la que acudió para someterse a una IVE. Su caso no es una excepción. La reforma aprobada en 2022 para castigar estas conductas no ha frenado los hostigamientos.
Siria
La justicia, el gran reto de la transición siria
Con más de 100.000 personas desaparecidas y decenas de miles de muertos, la población siria busca justicia mientras el país echa a andar.
Opinión
Con todos ustedes: España
Os vengo a presentar a vuestra España racista, esa que no habéis querido ver y lleváis ignorando demasiado tiempo.
Murcia
Extrema derecha
La Fiscalía de Murcia investigará si el presidente de Vox Murcia ha incurrido en delitos de odio
El órgano judicial responde a las denuncias de PSOE, Izquierda Unida y Podemos que apuntan a José Ángel Antelo como instigador de las razzias que se están llevando a cabo en Torre Pacheco.
El Salto n.79
La celulosa o la vida: periodismo situado y lucha social para frenar un ecocidio
El jueves 17 de julio os esperamos en el CS “A Nubeira” de Vigo para presentar el último número de la revista El Salto.
México
Si México fuera verde: niñas madres, leyes muertas y la lucha por decidir
La viralización de la información sobre partos infantiles revela la realidad de una violencia ignorada en un marco legislativo que obliga a actuar
Análisis
La carrera que nunca termina: una respuesta a Quinn Slobodian
La continuidad del pensamiento neoliberal se sostiene en que las sociedades solo sobreviven ganando carreras competitivas.
Arte contemporáneo
Palabras contra el poder: la vigencia radical de Barbara Kruger
La primera retrospectiva completa de Barbara Kruger en España presenta los distintos formatos y soportes con los que ha trabajado en las últimas cinco décadas: ‘paste-up’, instalaciones de vídeo, obras en LED y vinilos murales.
Opinión
Superman y el ‘reset’ de los superhéroes en crisis
‘Superman’ no es una película de Costa-Gavras, pero ya las declaraciones de Gunn durante la promoción, destacando que es la historia de “un inmigrante”, soliviantaron al trumpismo.

Últimas

Comunidad El Salto
El Salto estrena nueva página: una web como una casa
Después de un año de trabajo, lanzamos en julio la nueva web de El Salto, con un nuevo diseño, pero, sobre todo, con una nueva Zona Socias llena de ventajas para las personas que hacen posible El Salto con su apoyo.
Comunidad de Madrid
Los bomberos forestales madrileños inician una huelga de un mes
Cerca de 80 trabajadores se han encerrado en la sede de Tragsa a la que acusan de no negociar mejoras laborales y ante la “desidia” de la Comunidad de Madrid.
Opinión
Lo de Torre Pacheco tiene un nombre: terrorismo supremacista blanco
Lo que está pasando en la localidad de Murcia es responsabilidad de una narrativa supremacista blanca alimentada por políticas migratorias racistas y por la criminalización y estigmatización que sufren las poblaciones migrantes y racializadas.
Opinión
Integración, valores europeos, y otros grandes chistes racistas
El poder ha sabido rentabilizar bien las migraciones: se explota su fuerza de trabajo para engordar las sacas del capital, se explota su alteridad para que la gente no piense en la desposesión que sufren por culpa de este régimen de la avaricia.
Economía
¿Cómo funciona el mecanismo de defensa que Europa podría activar contra los aranceles de Trump?
Varios gobiernos europeos apuestan y presionan a la Comisión Europea para que active el Instrumento contra la coerción económica contra las amenazas estadounidenses.
Más noticias
Maternidad
La discriminación de las familias monoparentales por los permisos de nacimiento llega al TEDH
Una familia monoparental demanda al Estado español por entender que se ha vulnerado su derecho a la no discriminación.
Fronteras
Las devoluciones en caliente de solicitantes de asilo pasan a ser política oficial en Alemania
La Alemania de Friedrich Merz consagra una política de mano dura y devolución en caliente de solicitantes de asilo que las ONG de apoyo a migrantes denuncian como ilegal.

Recomendadas

Málaga
Málaga, el punto de inversión para los fondos israelíes a pie de playa
Diversos fondos de origen israelí están presentes en proyectos urbanísticos de Málaga influyendo en la turistificación de la provincia mientras se enriquecen con la ocupación de Palestina
Feminismos
Patricia Reguero
“Mis relatos están escritos al lado de otras, arropada por la escucha de otras”
Patricia Reguero Ríos, redactora de El Salto, presenta ‘Todo lo que pasó el día que me mordió mi hija’ (La Imprenta, 2025), un conjunto de relatos que desde lo individual apelan a lo colectivo y que se devoran con una mezcla entre ansiedad y placer.
LGTBIAQ+
Mana Muscarsel
“La amistad da más juego para salir de la lógica de la familia porque tiene menos reglas"
La autora y psicóloga argentina pone en valor la amistad frente a los modelos relacionales centrados en la pareja y la familia. Tampoco le interesa la familia elegida: “Marca una línea muy clara entre lo que pertenece y lo que no”.
Barcelona
El reciclaje invisible: la relación entre la chatarra y la ciudad de Barcelona
La red de reciclaje en Barcelona es de una complejidad casi hermética, más aún si hablamos de los recicladores informales, más conocidos como chatarreros. Salimos a la calle a entender una economía sumergida que está a la vista de todos.
Comentarios

Para comentar en este artículo tienes que estar registrado. Si ya tienes una cuenta, inicia sesión. Si todavía no la tienes, puedes crear una aquí en dos minutos sin coste ni números de cuenta.

Si eres socio/a puedes comentar sin moderación previa y valorar comentarios. El resto de comentarios son moderados y aprobados por la Redacción de El Salto. Para comentar sin moderación, ¡suscríbete!

Cargando comentarios...