Deportes
Spikeball: el joc que vol ser esport

Un vell joc dels anys 80 distribuït per una coneguda cadena de venda de joguets ha sigut rescatat de l’oblit comercial i transformat en una activitat esportiva. València és la seu del club que s’ha proclamat recentment campió en el segon campionat d’Espanya de Roundnet indoor.

20 dic 2018 17:43

Pista compartida, reduïda i transportable. Perfecte per a passar una bona i saludable estona a l’aire lliure amb amics, però també per a competir en l’àmbit professional mitjançant un esport dos a dos amb maneres paregudes al voleibol platja, però amb dinàmiques probablement mai vistes per la majoria de la població. Ni tan sols per la valenciana, que pot presumir d’importants victòries en esta disciplina. Marcos Campos i Luis Delgado són dos esportistes valencians que van viure el seu primer lloc en el Campionat d’Espanya de Roundnet Indoor en l’ombra mediàtica. Però no sols això: l’equip valencià femení format per Teresa Vallee i Nerea Loroño va aconseguir el quart lloc en la competició mixta de categoria única.

La història d’este desconegut esport va començar quan un comerciant americà, Chris Ruder, que treballava a l’empresa californiana Live Nation Entertainment (LNE), va trobar en el seu garatge l’Spikeball, un joc de Toys’R’Us dels anys 80: un set projectat pel dissenyador industrial Jeff Knurek, que no va patentar-ne la creació. Jugant amb els seus amics en Brighton Beach (Nova York), Ruder va observar que l’Spikeball podria tindre interés més enllà del seu cercle, així que va concebre una reencarnació del joc amb una estructura més còmoda per transportar-lo. Des d’aleshores, Ruder s’ha dedicat al ressorgiment d’este entreteniment posant en marxa Spikeball Inc. L’empresa va vendre el seu primer joc en 2008 i a l’octubre de 2013, la companyia havia crescut tant que va fer possible que Ruder renunciara al seu treball de venedor de publicitat en línia.

Tot i que països com els Estats Units, Bèlgica o Alemanya ja tenen un ampli recorregut en esta disciplina, a Espanya el roundnet —nom oficial d’este esport— arriba a mitjan 2016 de la mà de Natàlia Vime i Marta Torre, estudiants d’arquitectura. Va ser en 2014 en una platja de Chicago on Vime va topar per primera vegada amb un campionat de roundnet. Ambdues s’adonaren que “amb el nostre clima i el nostre mode de vida durant tot l’any, el roundnet encaixa perfectament a Espanya”, segons explica Marta Torres. Així, en l’estiu de 2016 van planificar formar l’equip de Roundnet Spain. Per una altra banda, l’Associació Espanyola de Roundnet naix com a projecte amb el propòsit d’impulsar esta nova modalitat esportiva. Daniel Martínez Colmenarejo i Manuel Martínez Gámez president i vicepresident d’esta associació, es dediquen conjuntament amb l’Associació de Professors de Leganés (ADAL) a impartir cursos lúdics esportius per a donar a conèixer esta nova modalitat en la Comunitat de Madrid. Des de llavors s’han anat conformant equips de roundent en més de 10 localitats: una de les quals, la valenciana.

De Colònia a València rebotant

L’esport alternatiu s’ancora a València amb l’arribada de l’advocada alemanya Teresa Vallee, a qui Marcos Campos i Luis Delgado, ambdós programadors, esperaven efusivament. Els amics quedaren seduïts pel joc durant la seva estada a Colònia (Alemanya) mentre treballaven i fou allí on van prendre la decisió de convertir en alguna cosa més aquella afició esportiva. “Estant a Colònia esperàvem tornar a València per formar un equip”, detalla Campos. Junt amb Nerea Loroño, dissenyadora gràfica, van crear —fins ara de manera informal— l’equip. “Ara mateix estem en ple procés de creixement, gestionant tota la paperassa necessària per a conformar-nos com a club, ja que com que no existix una Federació esportiva espanyola de roundnet, no podem federar-nos”, comenta Luis Delgado, un dels fundadors de València Spikeball Club.

El València Spikeball Club es presenta com més que un club. És tota una filosofia de vida. L’absència d’arbitratge en el joc “potencia la companyonia perquè sempre s’arriba a una solució”, recalca Vallee. “Som nosaltres mateixos els que valorarem les jugades i si alguna no queda clara, generalment, la repetim o arriben a un acord amistós”. L’Spikeball és un esport inclusiu: “Pot ser el primer dia no t’ixen del tot les coses, però el segon o el tercer ja pots jugar, no és com altres esports amb corbes d’aprenentatge que requerixen coordinació”, comenta Marcos Campos.

Tenen per seu la zona més il·luminada de la platja de la Malva-rosa. Allí, dues vesprades a la setmana, són les mateixes jugadores i jugadors les que s’entrenen. “Solem fer uns exercicis previs d’escalfament i després fem partits. Com que encara no tenim un equip consolidat, el nivell varia segons la gent que siguem aquell dia”, detalla Vallee, jugadora i fundadora. “Tenim les portes obertes a qualsevol a qui li abellisca provar este esport”, insistix Vallee.

El Roundnet, com la majoria dels esports innovadors i minoritaris, té complicat parlar de la professionalització de les seues jugadores. De fet, fins i tot demanar ajudes per fundar el València Spikeball Club és impensable: “les subvencions encara ens queden molt lluny, entre altres coses, perquè és un esport molt recent i encara s’està treballant per a acabar de regular-lo”, afirma Delgado.
Entre els al·licients que motiven l’equip està trobar un reconeixement en el panorama esportiu que les visibilitze. Per al pròxim estiu, es proposen organitzar un torneig d’Spikeball Outdoor en el qual pretenen convidar equips nacionals i internacionals. A la llarga, “aspirem a tindre una federació i a muntar una escola d’Spikeball a València”, expliquen les fundadores. Entre totes les metes que pretenen aconseguir, el denominador comú és continuar arribant de la Malva-rosa al podi espanyol arrebossant-se i colpejant.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

PSOE
Congreso del PSOE El PSOE borra la Q y el ‘plus’ de las siglas LGTBIAQ+ y los colectivos responden: “Se trasladará en violencia”
Unas enmiendas aprobadas durante el 41º Congreso Federal del PSOE piden excluir a las mujeres trans del deporte femenino y eliminan la ‘Q’ y el ‘plus’ en las siglas del colectivo queer en los documentos internos del partido.
Política
El Salto Radio Podcast | Todas las elecciones hablan de mí
Aprendizajes de la derrota en EE UU para nuestro contexto, claves de la deserción de Twitter a Bluesky y ecos de la retirada de Nadal.
Fútbol
Fútbol de clase ¿Qué se juega en el deporte?
Sobre la histórica relación entre deporte, política y movimiento obrero.
Ibex 35
Ibex 35 Las retribuciones de los grandes empresarios multiplican por 118 lo que ganan sus trabajadores
Los directores y ejecutivos de Inditex, Banco Santander, Iberdrola, Indra, CIE Automotive y otras empresas del Ibex 35 multiplican por cientos de veces los sueldos medios de sus empleados.
Que no te cuenten películas
Comunidad El Salto Suscríbete a El Salto y llévate seis meses de regalo a Filmin
Estas navidades, haz posible que El Salto llegue más lejos con sus contenidos críticos y llévate de regalo medio año de Filmin. Y si ya tienes Filmin, suscríbete a El Salto y regala el acceso a esta plataforma a quien quieras.
Catalunya
Derecho a la vivienda La “revuelta de las llaves” echa a andar con tres huelgas de alquileres en Catalunya
Tres promociones de vivienda deciden ir a la huelga de inquilinos, una de las medidas defendidas por las manifestaciones del 13 de octubre y el 23 de noviembre en Madrid y Barcelona para hacer frente a los alquileres impagables.
Galicia
Economía ¿Quién lidera el negocio del eucalipto en Galicia al que Altri quiere sumarse?
El estallido social que ha producido el intento de la multinacional Altri y la Xunta de instalar una nueva celulosa en Galicia abre la necesidad de poner el foco en el sector forestal, donde se encuentran algunas de las mayores fortunas del Estado.
Inteligencia artificial
Inteligencia artificial Los creadores rechazan las licencias ampliadas para el uso de sus obras en la IA: “Es un genocidio cultural”
El Real Decreto para regular la concesión de licencias colectivas ampliadas para la explotación masiva de obras protegidas por derechos de propiedad intelectual para el desarrollo de modelos de Inteligencia Artificial recibe un rechazo generalizado.

Últimas

Personas sin hogar
Personas sin hogar Encierro en el Ayuntamiento de Granada para reclamar albergues para las personas sin hogar
Decenas de activistas exigen tratar, en el Día Internacional de los Derechos Humanos, con la alcaldesa de la ciudad sobre la necesidad de medidas urgentes ante la gravísima situación de las personas sin hogar en plena ola de frío.
Opinión
Tratados UE-Mercosur, el acuerdo que acabará con el modelo de agricultura europeo
Toda la producción agroalimentaria familiar, de pequeña escala y que desarrollan la economía local va a salir perdiendo, sea en Europa o los cuatro países latinoamericanos.
Siria
Siria Israel bombardea la transición siria
Mientras el nuevo gobierno del país intenta proyectar legitimidad dentro y fuera de sus fronteras, el ejército sionista expande su control del territorio en los Altos del Golán, y Europa congela miles de solicitudes de asilo de personas sirias.
Derecho a la vivienda
Derecho a la vivienda La moratoria del ‘escudo social’ no ha servido para impedir tres de cada cuatro desahucios
Un redactado poco claro, que deja libertad a los jueces para saltarse la moratoria, limita su alcance. A pocas semanas de su fin, organizaciones de vivienda piden que sea mejorada, ampliada y convertida en permanente.
Baleares
Memoria histórica Acuerdo en Baleares entre la izquierda y el PP para no derogar la ley de memoria histórica
El Govern ya no buscará los apoyos de la ultraderecha en los presupuestos ni cumplirá con uno de los puntos más calientes del programa, como era la derogación de la ley de memoria democrática.
Más noticias
Tribuna
Tribuna El día después del derrocamiento de Al Asad en Siria
El pueblo sirio ha sufrido lo indecible en los últimos años en sus aspiraciones de soberanía y de liberación. La pregunta ahora es ¿cómo se va a reconfigurar el reparto de poder en Siria y en la región?
Tren de alta velocidad
Explotación laboral Huelga en Iryo para los días clave de Navidad: “Solo queremos que respeten el Estatuto de los Trabajadores”
CGT convoca paros los días fuertes de estas vacaciones para, antes de comenzar a negociar un convenio propio, conseguir el abono de dietas a la plantilla de tripulación y el cobro del plus de nocturnidad.
Estados Unidos
Estados Unidos Detenido el presunto autor del asesinato de un CEO: “Parece que tiene mala voluntad hacia las corporaciones”
El presunto asesino del director ejecutivo de UnitedHealth, Brian Thompson, ha elogiado en un manifiesto a Unabomber, el terrorista de la derecha estadounidense que en los 80 cometió varios atentados con fines políticos.

Recomendadas

Siria
Rojava El rompecabezas sirio que estalló en Alepo
El nuevo escenario sirio se ha gestado bajo la intervención implacable de Turquía, patrocinadora del Ejercito Nacional Sirio y otros grupos yihadistas que libran la guerra de Erdogan contra el pueblo kurdo.
Cine
Ramón Lluis Bande “Asturies tiene sin construir el relato de su tiempo revolucionario”
El cineasta Ramón Lluis Bande entiende la memoria histórica como un “camino de exploración formal infinito” y de reflexión sobre el propio lenguaje cinematográfico “en relación con la realidad, la historia, el arte y la política”.
Fondos buitre
Madrid Ecosol, la cooperativa agroecológica que lucha por sobrevivir al desalojo del fondo buitre Élix Rent
Este gigante inmobiliario, que ya ha logrado hacerse con la práctica totalidad del edificio que alberga el proyecto, se niega a renovar su contrato de alquiler ya que busca rehabilitar el inmueble y alquilarlo a precios desorbitados.
Siria
Siria Cuando el miedo a la deportación es real: obligados a volver a Siria
Turquía lleva mucho tiempo deportando a los refugiados sirios. Aunque intenta justificar sus prácticas ante la comunidad mundial, estas vulneran el derecho internacional.