We can't find the internet
Attempting to reconnect
Something went wrong!
Hang in there while we get back on track
Deportes
Spikeball: el joc que vol ser esport
Un vell joc dels anys 80 distribuït per una coneguda cadena de venda de joguets ha sigut rescatat de l’oblit comercial i transformat en una activitat esportiva. València és la seu del club que s’ha proclamat recentment campió en el segon campionat d’Espanya de Roundnet indoor.
Pista compartida, reduïda i transportable. Perfecte per a passar una bona i saludable estona a l’aire lliure amb amics, però també per a competir en l’àmbit professional mitjançant un esport dos a dos amb maneres paregudes al voleibol platja, però amb dinàmiques probablement mai vistes per la majoria de la població. Ni tan sols per la valenciana, que pot presumir d’importants victòries en esta disciplina. Marcos Campos i Luis Delgado són dos esportistes valencians que van viure el seu primer lloc en el Campionat d’Espanya de Roundnet Indoor en l’ombra mediàtica. Però no sols això: l’equip valencià femení format per Teresa Vallee i Nerea Loroño va aconseguir el quart lloc en la competició mixta de categoria única.
La història d’este desconegut esport va començar quan un comerciant americà, Chris Ruder, que treballava a l’empresa californiana Live Nation Entertainment (LNE), va trobar en el seu garatge l’Spikeball, un joc de Toys’R’Us dels anys 80: un set projectat pel dissenyador industrial Jeff Knurek, que no va patentar-ne la creació. Jugant amb els seus amics en Brighton Beach (Nova York), Ruder va observar que l’Spikeball podria tindre interés més enllà del seu cercle, així que va concebre una reencarnació del joc amb una estructura més còmoda per transportar-lo. Des d’aleshores, Ruder s’ha dedicat al ressorgiment d’este entreteniment posant en marxa Spikeball Inc. L’empresa va vendre el seu primer joc en 2008 i a l’octubre de 2013, la companyia havia crescut tant que va fer possible que Ruder renunciara al seu treball de venedor de publicitat en línia.
Tot i que països com els Estats Units, Bèlgica o Alemanya ja tenen un ampli recorregut en esta disciplina, a Espanya el roundnet —nom oficial d’este esport— arriba a mitjan 2016 de la mà de Natàlia Vime i Marta Torre, estudiants d’arquitectura. Va ser en 2014 en una platja de Chicago on Vime va topar per primera vegada amb un campionat de roundnet. Ambdues s’adonaren que “amb el nostre clima i el nostre mode de vida durant tot l’any, el roundnet encaixa perfectament a Espanya”, segons explica Marta Torres. Així, en l’estiu de 2016 van planificar formar l’equip de Roundnet Spain. Per una altra banda, l’Associació Espanyola de Roundnet naix com a projecte amb el propòsit d’impulsar esta nova modalitat esportiva. Daniel Martínez Colmenarejo i Manuel Martínez Gámez president i vicepresident d’esta associació, es dediquen conjuntament amb l’Associació de Professors de Leganés (ADAL) a impartir cursos lúdics esportius per a donar a conèixer esta nova modalitat en la Comunitat de Madrid. Des de llavors s’han anat conformant equips de roundent en més de 10 localitats: una de les quals, la valenciana.
De Colònia a València rebotant
L’esport alternatiu s’ancora a València amb l’arribada de l’advocada alemanya Teresa Vallee, a qui Marcos Campos i Luis Delgado, ambdós programadors, esperaven efusivament. Els amics quedaren seduïts pel joc durant la seva estada a Colònia (Alemanya) mentre treballaven i fou allí on van prendre la decisió de convertir en alguna cosa més aquella afició esportiva. “Estant a Colònia esperàvem tornar a València per formar un equip”, detalla Campos. Junt amb Nerea Loroño, dissenyadora gràfica, van crear —fins ara de manera informal— l’equip. “Ara mateix estem en ple procés de creixement, gestionant tota la paperassa necessària per a conformar-nos com a club, ja que com que no existix una Federació esportiva espanyola de roundnet, no podem federar-nos”, comenta Luis Delgado, un dels fundadors de València Spikeball Club.El València Spikeball Club es presenta com més que un club. És tota una filosofia de vida. L’absència d’arbitratge en el joc “potencia la companyonia perquè sempre s’arriba a una solució”, recalca Vallee. “Som nosaltres mateixos els que valorarem les jugades i si alguna no queda clara, generalment, la repetim o arriben a un acord amistós”. L’Spikeball és un esport inclusiu: “Pot ser el primer dia no t’ixen del tot les coses, però el segon o el tercer ja pots jugar, no és com altres esports amb corbes d’aprenentatge que requerixen coordinació”, comenta Marcos Campos.
Tenen per seu la zona més il·luminada de la platja de la Malva-rosa. Allí, dues vesprades a la setmana, són les mateixes jugadores i jugadors les que s’entrenen. “Solem fer uns exercicis previs d’escalfament i després fem partits. Com que encara no tenim un equip consolidat, el nivell varia segons la gent que siguem aquell dia”, detalla Vallee, jugadora i fundadora. “Tenim les portes obertes a qualsevol a qui li abellisca provar este esport”, insistix Vallee.
El Roundnet, com la majoria dels esports innovadors i minoritaris, té complicat parlar de la professionalització de les seues jugadores. De fet, fins i tot demanar ajudes per fundar el València Spikeball Club és impensable: “les subvencions encara ens queden molt lluny, entre altres coses, perquè és un esport molt recent i encara s’està treballant per a acabar de regular-lo”, afirma Delgado.
Entre els al·licients que motiven l’equip està trobar un reconeixement en el panorama esportiu que les visibilitze. Per al pròxim estiu, es proposen organitzar un torneig d’Spikeball Outdoor en el qual pretenen convidar equips nacionals i internacionals. A la llarga, “aspirem a tindre una federació i a muntar una escola d’Spikeball a València”, expliquen les fundadores. Entre totes les metes que pretenen aconseguir, el denominador comú és continuar arribant de la Malva-rosa al podi espanyol arrebossant-se i colpejant.