Deportes
Spikeball: el joc que vol ser esport

Un vell joc dels anys 80 distribuït per una coneguda cadena de venda de joguets ha sigut rescatat de l’oblit comercial i transformat en una activitat esportiva. València és la seu del club que s’ha proclamat recentment campió en el segon campionat d’Espanya de Roundnet indoor.

20 dic 2018 17:43

Pista compartida, reduïda i transportable. Perfecte per a passar una bona i saludable estona a l’aire lliure amb amics, però també per a competir en l’àmbit professional mitjançant un esport dos a dos amb maneres paregudes al voleibol platja, però amb dinàmiques probablement mai vistes per la majoria de la població. Ni tan sols per la valenciana, que pot presumir d’importants victòries en esta disciplina. Marcos Campos i Luis Delgado són dos esportistes valencians que van viure el seu primer lloc en el Campionat d’Espanya de Roundnet Indoor en l’ombra mediàtica. Però no sols això: l’equip valencià femení format per Teresa Vallee i Nerea Loroño va aconseguir el quart lloc en la competició mixta de categoria única.

La història d’este desconegut esport va començar quan un comerciant americà, Chris Ruder, que treballava a l’empresa californiana Live Nation Entertainment (LNE), va trobar en el seu garatge l’Spikeball, un joc de Toys’R’Us dels anys 80: un set projectat pel dissenyador industrial Jeff Knurek, que no va patentar-ne la creació. Jugant amb els seus amics en Brighton Beach (Nova York), Ruder va observar que l’Spikeball podria tindre interés més enllà del seu cercle, així que va concebre una reencarnació del joc amb una estructura més còmoda per transportar-lo. Des d’aleshores, Ruder s’ha dedicat al ressorgiment d’este entreteniment posant en marxa Spikeball Inc. L’empresa va vendre el seu primer joc en 2008 i a l’octubre de 2013, la companyia havia crescut tant que va fer possible que Ruder renunciara al seu treball de venedor de publicitat en línia.

Tot i que països com els Estats Units, Bèlgica o Alemanya ja tenen un ampli recorregut en esta disciplina, a Espanya el roundnet —nom oficial d’este esport— arriba a mitjan 2016 de la mà de Natàlia Vime i Marta Torre, estudiants d’arquitectura. Va ser en 2014 en una platja de Chicago on Vime va topar per primera vegada amb un campionat de roundnet. Ambdues s’adonaren que “amb el nostre clima i el nostre mode de vida durant tot l’any, el roundnet encaixa perfectament a Espanya”, segons explica Marta Torres. Així, en l’estiu de 2016 van planificar formar l’equip de Roundnet Spain. Per una altra banda, l’Associació Espanyola de Roundnet naix com a projecte amb el propòsit d’impulsar esta nova modalitat esportiva. Daniel Martínez Colmenarejo i Manuel Martínez Gámez president i vicepresident d’esta associació, es dediquen conjuntament amb l’Associació de Professors de Leganés (ADAL) a impartir cursos lúdics esportius per a donar a conèixer esta nova modalitat en la Comunitat de Madrid. Des de llavors s’han anat conformant equips de roundent en més de 10 localitats: una de les quals, la valenciana.

De Colònia a València rebotant

L’esport alternatiu s’ancora a València amb l’arribada de l’advocada alemanya Teresa Vallee, a qui Marcos Campos i Luis Delgado, ambdós programadors, esperaven efusivament. Els amics quedaren seduïts pel joc durant la seva estada a Colònia (Alemanya) mentre treballaven i fou allí on van prendre la decisió de convertir en alguna cosa més aquella afició esportiva. “Estant a Colònia esperàvem tornar a València per formar un equip”, detalla Campos. Junt amb Nerea Loroño, dissenyadora gràfica, van crear —fins ara de manera informal— l’equip. “Ara mateix estem en ple procés de creixement, gestionant tota la paperassa necessària per a conformar-nos com a club, ja que com que no existix una Federació esportiva espanyola de roundnet, no podem federar-nos”, comenta Luis Delgado, un dels fundadors de València Spikeball Club.

El València Spikeball Club es presenta com més que un club. És tota una filosofia de vida. L’absència d’arbitratge en el joc “potencia la companyonia perquè sempre s’arriba a una solució”, recalca Vallee. “Som nosaltres mateixos els que valorarem les jugades i si alguna no queda clara, generalment, la repetim o arriben a un acord amistós”. L’Spikeball és un esport inclusiu: “Pot ser el primer dia no t’ixen del tot les coses, però el segon o el tercer ja pots jugar, no és com altres esports amb corbes d’aprenentatge que requerixen coordinació”, comenta Marcos Campos.

Tenen per seu la zona més il·luminada de la platja de la Malva-rosa. Allí, dues vesprades a la setmana, són les mateixes jugadores i jugadors les que s’entrenen. “Solem fer uns exercicis previs d’escalfament i després fem partits. Com que encara no tenim un equip consolidat, el nivell varia segons la gent que siguem aquell dia”, detalla Vallee, jugadora i fundadora. “Tenim les portes obertes a qualsevol a qui li abellisca provar este esport”, insistix Vallee.

El Roundnet, com la majoria dels esports innovadors i minoritaris, té complicat parlar de la professionalització de les seues jugadores. De fet, fins i tot demanar ajudes per fundar el València Spikeball Club és impensable: “les subvencions encara ens queden molt lluny, entre altres coses, perquè és un esport molt recent i encara s’està treballant per a acabar de regular-lo”, afirma Delgado.
Entre els al·licients que motiven l’equip està trobar un reconeixement en el panorama esportiu que les visibilitze. Per al pròxim estiu, es proposen organitzar un torneig d’Spikeball Outdoor en el qual pretenen convidar equips nacionals i internacionals. A la llarga, “aspirem a tindre una federació i a muntar una escola d’Spikeball a València”, expliquen les fundadores. Entre totes les metes que pretenen aconseguir, el denominador comú és continuar arribant de la Malva-rosa al podi espanyol arrebossant-se i colpejant.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Ley de Seguridad Ciudadana
Ley Mordaza La Ertzaintza multa a cuatro jugadores del Athletic por celebrar en la calle improvisadamente la Copa del Rey
El capitán Iker Muniain, el portero Unai Simón y el delantero Iñaki Williams celebraron la victoria con una txaranga por el centro de Bilbao, animando a quien quisiera a unirse al pasacalle. Sin autoridades políticas ni cordón policial.
Deportes
Rugby femenino +35 Las Milnoh Granada, un club de rugby femenino +35 creado y gestionado por mujeres
32 mujeres nacidas en mil novecientos y pico, federadas en un equipo que les ha dado un espacio propio, sentido de pertenencia, una tribu donde “yo soy porque somos”
Deportes
Fútbol La Euskal Selekzioa y el sueño de jugar un partido oficial
La lucha por la oficialidad de la selección vasca de fútbol, que el sábado 23 de marzo juega contra Uruguay en Bilbao, es antigua, como lo es también la propia selección.
Ocupación israelí
Ocupación israelí Acusan a una agencia pública catalana de complicidad con el apartheid y el genocidio en Palestina
Un reciente informe denuncia a ACCIÓ, la agencia gubernamental para la competitividad de las empresas catalanas, por impulsar relaciones económicas con Israel a pesar del “riesgo plausible de complicidad con genocidio y crímenes contra la humanidad”.
Catalunya
Antirracismo Las muchas voces de Catalunya: identidades diversas, segregación y más de 300 idiomas
En las últimas décadas la sociedad catalana se ha transformado con la llegada de personas migrantes, que ya suponen un 21% de la población. Aunque la exclusión y el racismo siguen ahí, en el día a día lenguas, experiencias e identidades se mezclan.
Palestina
Rafeef Ziadah “En honor a los poetas palestinos caídos siento que debo llevar sus palabras al escenario”
Rafeef Ziadah es activista palestina, poeta y periodista. El Mediterráneo es su casa y la palabra su resistencia. Con el recital “Let it be a tale”, intenta mantener vivas las palabras de los poetas palestinos asesinados por Israel.
Análisis
Polarización Una inflación de insultos y demagogia
En este clima de enfrentamiento que es ya el único referente de socialización política para algunas generaciones, el ciudadano parece tener que elegir entre qué mal es menos punible e inmoral.
Cuba
Proyectos artísticos en la isla El arte y la cultura como válvula de escape para resistir la crisis en Cuba
Entre todos los desafíos que enfrenta Cuba, el arte y la cultura se mantienen como refugios de creatividad y resiliencia.
Anticapitalistas
Miguel Urbán “En el inicio de Podemos dijimos que sin autoorganización nos iban a hacer mierda... y nos han hecho mierda”
El eurodiputado más longevo de la llamada política del cambio no repetirá en las elecciones de junio. En esta entrevista, repasa los asuntos más importantes del espacio de la izquierda institucional y las perspectivas de futuro de la Unión Europea.

Últimas

El Salto n.74
Revista 74 Cuando los algoritmos te explotan: no te pierdas el número de primavera de la revista de El Salto
De cómo los algoritmos y la IA gestionan el trabajo de cientos de millones de personas con ritmos y condiciones del siglo XIX, y de mucho más, hablamos en nuestro número de primavera. Ya disponible para socias y en los puntos de venta habituales.
Laboral
Laboral CC OO, UGT y USO rechazan firmar el convenio de Decathlon al no incluir la cláusula de garantía salarial
Decathlon ha firmado el acuerdo con el sindicato mayoritario, SGICD, auspiciado por la propia empresa. El convenio para 2024-26 incluye un incremento salarial del 15%, que recupera la pérdida del 12% de los dos anteriores.
Italia
Italia El gobierno Meloni allana el camino a los antiabortistas
La Cámara de Diputados italiana ha aprobado por amplia mayoría una ley que permite a las organizaciones anti-elección entrar a los centros de asesoramiento público donde acuden mujeres que están pensando en interrumpir su embarazo.
Ley de Memoria Histórica
Memoria democrática La ofensiva legislativa de PP y Vox contra la verdad, justicia y reparación
Las asociaciones memorialistas del estado hacen frente común en la Unión Europea y no descartan acudir a los tribunales para defender los derechos de las víctimas del franquismo.
Más noticias
País Vasco
Los audios del PNV Las presiones de Unai Rementeria a un alcalde: “Le tienes que exigir que se pringue"
Hordago destapa nuevos audios sobre una operación del PNV para torcer el brazo de un funcionario de la administración local y un técnico de la Diputación Foral de Bizkaia y revestir de legalidad contrataciones públicas.
EH Bildu
Elecciones vascas EH Bildu se abre a un pacto abertzale en campaña electoral que no convence al PNV
Los ofrecimientos de la izquierda abertzale han sido constantes estas dos semanas y, frente a ello, los jeltzales han mantenido una postura beligerante. En la práctica, ambos partidos se han entendido en distintas materias.
Personas sin hogar
Personas sin hogar “Una noche por todas sus noches” en protesta por las personas sin hogar en Granada
El cierre de un centro de acogida nocturno en el centro de la ciudad, que acogía a más de 50 personas, ha agravado la ya precaria situación de acogida de las personas sin hogar
Formación El Salto
Formación El Salto Las Otras Economías: hay vida más allá del capitalismo
Entre el 14 de mayo y el 4 de junio, nuestra sección de economía El Salmón Contracorriente desarrolla un curso para aprender y practicar economías alternativas a la dominante.
Cine
Cine RTLM, la radio del odio que alentó el genocidio en Ruanda
Cuando se cumple el 30º aniversario de la tragedia en Ruanda, llega a las pantallas ‘Hate Songs’, que se estrena el viernes 19 de abril, una metaficción que transcurre en los estudios de la emisora controlada por los hutus.

Recomendadas

Ocupación israelí
Palestina El Salto te ofrece una camiseta para apoyar económicamente a la UNRWA
No cesamos de buscar nuevas vías para visibilizar un mayoritario clamor social que pide un alto el fuego al que apenas se da cabida en el discurso mediático convencional. Todos los beneficios de esta campaña irán destinados a la UNRWA.
Especulación urbanística
Turistificación Canarias dice basta: activistas organizan una movilización histórica en las islas frente a la turistificación
Precarización, pobreza, desigualdad y dificultad de acceso a la vivienda, así como la enorme contaminación de los espacios naturales causada por el modelo turístico, son algunas de las problemáticas por las que Canarias sale a la calle el próximo 20 de abril.
País Vasco
País Vasco “En Osakidetza nos la van a dejar morir, vámonos a la privada”
Las listas de espera que reconoce el Departamento de Salud en respuesta parlamentaria no se corresponde con las citas que ofrece. Tampoco hay coincidencia con el dato público del número de médicos que compatibiliza la sanidad pública con la privada.
Cárceles
Carabanchel Tele Prisión, memoria audiovisual de una cárcel
Además de varias películas que se han acercado a la cárcel de Carabanchel, Tele Prisión fue un canal de televisión interno en el que participaron numerosos reclusos y algunos educadores de esa prisión madrileña. Emitió de 1985 a 1987.