Arte político
Com transformar l’art perquè siga capaç de transformar

Naixen les Primeres Jornades de Cultura contra el Feixisme a València arran la recent efervescència del feixisme i es planteja un debat per engegar l'art com a ferramenta de transformació social.

Taula oberta y participativa. Jornades de Cultura contra el feixisme
Taula oberta y participativa al local de La Internacional Teatral durant les Jornades de Cultura contra el feixisme, a València perla borda
27 oct 2017 08:08

«La cultura és una arma més per combatre el feixisme». Va ser el lema d'un dels cartells de Desiderio Babiano amb el que La Internacional Teatral va donar el tret d'eixida a les Primeres Jornades de Cultura contra el Feixisme, que van tindre lloc, el passat cap de setmana, a València. Rememorant les paraules que durant la Guerra Civil espanyola el pintor va plasmar en la seua propaganda antifeixista, el dissabte es van iniciar unes jornades que sorgeixen com a resposta als atacs feixistes viscuts les darreres setmanes a la Ciutat del Túria. L'objectiu: reprendre l'art com a eina de comunicació, conscienciació i transformació social.

La reivindicació de símbols de caràcter feixista i la defensa d'ideologies reaccionàries i comportaments adscrits a l'extrema dreta s'han manifestat intensament (en comparació als últims anys) l'últim mes als carrers de València. Aparentment estimulats a partir de les accions i esdeveniments derivats del Referèndum català, han aconseguit la seua màxima expressió en fets com les agressions perpetrades durant la manifestació, que va tindre lloc en la plaça de Sant Agustí, el passat 9 d'octubre o les intimidacions patides per Mónica Oltra en sa casa, la setmana passada.

Jornades de Cultura contra el Feixisme.2
Jornades de Cultura contra el feixisme perla borda

"Els carrers seran sempre antifeixistes" va ser el reclam principal que podia llegir-se al cartell d'una trobada d'arts, artistes i anònimes interessades en l'expressió artística com a ferramenta transformadora, que es va desenvolupar durant els dies 21 i 22 d'octubre. Poesia, música, il·lustració i serigrafia es mesclaven en un mateix espai per omplir el programa d'activitats de les Jornades de Cultura contra el Feixisme, que van culminar amb la realització d'una taula oberta i participativa, en la que col·laboraren artistes de diferents disciplines.

Segons explica David, il·lustrador i membre de La Internacional Teatral, des de l'assemblea es va considerar urgent respondre als atacs feixistes que havien tingut lloc en la ciutat i, les seues integrants, van decidir fer front a les circumstàncies a través de la cultura: «La nostra acció directa és la cultura, perquè totes les que estem en La Internacional Teatral considerem que és una important ferramenta per a canviar les coses», diu.

Aquest col·lectiu, que porta poc més d'un any "en escena" (des de setembre de 2016), treballa i tracta de promoure les diferents arts i el pensament crític. Durant aquest primer any en actiu, ha dut a terme activitats de diversa índole, tant inscrites dins dels moviments socials, com accions en manifestacions contra el TTIP; com d'un caràcter purament artístic i cultural: «Hem portat a gent de Llatinoamèrica com la que va participar en el Festival de Teatre Sud a l'Horta (al CSOA L'Horta) i també hem col·laborat amb les Festes Populars de Benimaclet d'enguany, amb l'obra Pichanga (teatre xilé)», conta David.

Jornades de Cultura contra el Feixisme.3
Cartelleria a les Primeres Jornades de Cultura contra el feixisme perla borda

Les il·lustracions que van mostrar-se el dissabte en l'espai de La Internacional Teatral conformaven les exposicions de tres autores diferents. Des del col·lectiu presentaren la "Gràfica de Kombate", que contava, en part, amb dissenys de l'il·lustrador i pintor Elías Taño. L'humor subversiu d'Eneko (Veneçuela) el van plasmar els dotze dibuixos en els quals les enginyoses crítiques a Europa, les foses comunes o el capitalisme, eren recurrents. Per la seua part, els díhuit rostres de Dones Lliures, fets mitjançant la tècnica serigràfica per la il·lustradora alacantina Eixa, completaven la mostra pictòrica, que es va poder visitar durant els dos dies que duraven les jornades. El recital poètic va contar amb sis autores que, amb les seues intervencions, reafirmaven com "la poesia és una arma carregada de futur", i el concert del cantautor Mitrofán y la burbuja inmobiliaria, va aconseguir, amb les lletres de les seues cançons, arrancar alguna rialla al públic, que va acabar sent partícip de l'espectacle amb què es va posar fi a la jornada del dissabte.

El plat fort de la trobada va ser la taula oberta i participativa, nomenada "Artistes contra el feixisme", que es va preparar per a la vesprada del diumenge. Paula Finat, del Col·lectiu Foko i mediadora cultural; Josep Nadal, cantant de la Gossa Sorda i polític per la coalició Compromís; Sofi Hawarni, del programa Futureshui de Radio Klara; Àlex Seguí, artista plàstic i músic; i Andreu Moreno, veu de grup Bacora, van ser les persones convidades com a ponents.

Un recorregut, a grans trets, per la història del País Valencià, des de la Transició, va dur a les assistents a analitzar la situació que s'està vivint actualment a València, en relació amb les manifestacions socials oposades als valors de l'esquerra. El debat es va obrir entorn del posicionament de l'art en aquest panorama i sobre el paper que havien de complir les artistes compromeses en la normalització dels discursos de caràcter social i l'antifeixisme.

La necessitat d'utilitzar les arts com a mecanisme per fer pedagogia, donat la seua capacitat per configurar-se com altaveus i establir-se en espais on les obres puguen arribar a més gent, van ser algunes de les línies que es van defensar per les ponents i les presents que hi participaren en el debat. Paula Finat va afegir que, malgrat la potència de l'art, cal tindre paciència perquè els missatges acaben transcendint: "La pedagogia és una carrera de fons i les conseqüències no són immediates.[...] Com artistes, no hem d'infravalorar els xicotets canvis en la vida diària perquè, amb què una peça haja fet pensar o qüestionar-se alguna cosa a una sola persona, ja s'ha aconseguit un canvi".

Jornades de Cultura contra el Feixisme.3
Cartelleria disenyada per Eixa de l'obra "Les Solidàries" a les Jornades de Cultura contra el feixisme perla borda

A la taula, també va eixir com a requeriment que els artistes siguen capaços de fer autocrítica i de qüestionar l'estil i les formes per no caure en categoritzacions, abans de poder arribar al gran públic. Seguí va expressar que per a ell no és natural mantenir-se perpètuament en una posició concreta dins del seu procés creatiu: "L'art antifeixista fixa un posicionament concret i crec que els artistes hem de tindre una responsabilitat ètica i moral per saber posicionar-nos; però no crec que el procés creatiu haja de vehicular-se únicament a expressions artístiques obertament antifeixistes".

En aquest sentit, Josep Nadal va considerar que la millor manera de prevenir el feixisme és establir un lligam entre una possible faceta artística i el compromís social d'u mateix: "Cal fer visibles una sèrie de valors, que no han de ser necessàriament explícits, però que suposen un qüestionament dels valors dominants i del pensament únic". Tanmateix, va llançar un crit a l'antifeixisme artístic, perquè vaja en la línia de crear un bloc basat en una proposta de mínims i així puga arribar a ser gran: "[Hem de] tindre en compte que haurem de teixir aliances amb gent i artistes que estan més enllà del que nosaltres considerem el compromís social. Eixe bloc hauria de tindre uns targets i uns perfils [d'artistes] que igual van més enllà dels "ismes" que a nosaltres ens agradarien i pels quals nosaltres hem estat lluitant".

Per a Andreu, la creació d'una mena d'aliança que aparentment no siga antifeixista pot obrir moltes portes a la naturalització indirecta de valors que casen amb l'antifeixisme. "Si tu fas una obra artística que es queda en l'àmbit privat o tancat, no significa que no siga política perquè no passa d'ahí; també és una opció política que es quede en un àmbit tancat", va explicar, i recalca que és en mans de l'antifeixisme la decisió de que certs valors continuen sent defensats només per una minoria social, o no.

Va quedar palés que tota la taula s'acabava resumint baix una qüestió que concretava el punt de confluència al que van arribar les assistents: Com transformem l'art perquè siga capaç de transformar? I va ser, precisament, aquesta incògnita la que va convidar a considerar el debat un punt i a part per començar a construir, de cara al futur, un art combatiu capaç de conscienciar a gran part de la societat valenciana.

Archivado en: Arte político
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Arte
Arte GENE, el grupo de creadores casi indescriptible que se rebeló contra la política artística de Felipe González
Una exposición en el Museo Reina Sofía muestra la historia de GENE, lo que ha creado cierta contradicción entre los propios integrantes de este colectivo artístico que funcionó en Madrid entre 1986 y 1988.
Obituario
Obituario Susana Jiménez Carmona: convocación
Entre el dolor de la pérdida, el revuelo de los recuerdos y las punzadas de la ausencia nos vamos dando más cuenta si cabe de cuantísimos mundos convocó Susana Jiménez Carmona, fallecida el 1 de noviembre.
Arte político
Exposición ‘La memoria colonial’ Andrea Pacheco y Yeison García: el objetivo no es hacer un juicio sino ofrecer información y abrir un diálogo
‘La mirada colonial’ ofrece por primera vez una mirada no eurocéntrica al interior de parte de la colección del Thyssen Bornemisza que resignifica un pasado colonial que ha borrado elementos fundamentales que retratan las obras.
1 de mayo
1º de Mayo Euskadi se moviliza contra la 'patronal explotadora' este 1º de Mayo
Además de los temas laborales, ha habido otras reivindicaciones y recuerdos a favor del Euskera, los presos o el genocidio israelí en Palestina.
1 de mayo
1º de Mayo ‘Contra la guerra y el capitalismo’ en este Primero de Mayo interseccional de Madrid
Decenas de colectivos exigen en la calle acabar con el militarismo creciente, las violencias transversales y un espacio para todos los colectivos en la lucha de clase.
There Is Alternative
There Is Alternative There Is Alternative #2: de supermercados, las cosas del comer y todo lo que no sea Juan Roig
Segundo episodio del podcast There Is Alternative de El Salto Radio sobre el lado oscuro de los supermercados, las grandes superficies y sus alternativas cooperativistas.
Laboral
1º de Mayo Inmigración y sindicatos: derechos universales o derrota colectiva
Los líderes sindicales no pueden ofrecer soluciones realistas para la situación de las personas migrantes, porque parecen asumir la vieja tesis de que la inmigración perjudica a la clase trabajadora en su conjunto.
Energía
Gran apagón Apagones, energías renovables y estabilidad del sistema eléctrico: tareas pendientes y visos de futuro
Es posible avanzar en la penetración de las renovables, al menos hasta cierto punto, sin perder seguridad en el sistema energético. Este debe modernizarse, descentralizarse y estar planificado por el Estado, opina un experto.

Últimas

Eventos
Evento Un Salto al periodismo desde el barrio: acompáñanos en un directo sobre periodismo situado
El Salto organiza un evento centrado en el potencial de los formatos sonoros para transmitir información veraz y fiable de forma cercana. Para hacer periodismo desde el barrio y barrio desde el periodismo.
Ley Trans
Ley trans El Constitucional enfrenta el recurso del PP a la ley trans, los colectivos piden evitar la senda antiderechos
El Alto Tribunal deliberó por primera vez sobre este recurso sin llegar aún a ninguna decisión. Plataforma Trans pide que no se sume a la carrera de odio contra las personas trans y avale la norma.
1 de mayo
1 de mayo Primero de Mayo: contra el militarismo y por la paz universal
Europa reaviva su deriva militarista. Como en 1914, el movimiento obrero se enfrenta al dilema de sumarse al consenso bélico o alzar la voz por la paz.
Eléctricas
Oligopolio eléctrico Sánchez no admite responsabilidades en el apagón mientras sus socios piden nacionalizar la red eléctrica
El presidente del Gobierno señala a los “operadores privados”, entre ellos Red Eléctrica, cuyos últimos dos presidentes vienen del PSOE y cuyo principal accionista es el Estado, con el 20%, seguido por el 5% de Amancio Ortega.
Antimilitarismo
Rearme El gasto militar mundial se dispara
El gasto militar en el planeta aumentó en 2024 un 9,4% respecto a 2023, lo que supone el mayor incremento interanual desde la Guerra Fría.
Más noticias
Pobreza energética
Energía Apagón crónico: lugares donde no volverá la luz, a pesar de la restauración del sistema eléctrico
Miles de personas en el Estado español viven día a día apagones y falta de suministro en lugares como Cañada Real (Madrid), la Zona Norte de la ciudad de Granada o los asentamientos de jornaleras y jornaleros migrantes en Huelva y Almería
València
València El tejido social presenta su propuesta de reconstrucción tras la dana
Los Comités Locales de Emergencia y Reconstrucción y las asociaciones de víctimas definen los presupuestos de Mazón y Vox como una declaración de guerra.
Galicia
Galicia La Xunta aprobó la celulosa de Altri argumentando que su chimenea de 75 metros sería “icónica”
El Informe de Patrimonio Cultural, favorable a la multinacional, se emitió en base a dos encargos externos, contratados y pagados por la empresa al ex presidente y al actual tesorero de Icomos-España.

Recomendadas

Cómic
Fabien Toulmé “Hablar de trabajo es menos sexy que hablar de amor o de guerra”
En su libro ‘Trabajar y vivir’, el autor francés recorre distintas realidades reflejando cómo las personas se relacionan con ese mandato ineludible de hacerse con un empleo para sostenerse económicamente.
Empresas recuperadas
Natalia Bauni “En este primer año del Gobierno de Javier Milei casi no hubo empresas recuperadas”
Natalia Bauni es coordinadora del Observatorio Social sobre Empresas Recuperadas y Autogestionadas del Instituto Gino Germani de la Facultad de Ciencias Sociales de la Universidad de Buenos Aires.
Eléctricas
Sistémica eléctrico Del lobby nuclear a la burbuja de las renovables: comienza la pugna por encontrar al culpable del apagón
Un crecimiento desmedido de las renovables guiado por intereses corporativos y una red eléctrica que no ha sido actualizada a la nueva realidad energética son algunas de las causas señaladas del apagón del 28 de abril.
Senegal
Migraciones El mito de la migración ordenada: la denegación de visados por el Consulado de España en Dakar
Maltrato institucional. Estas dos palabras son las más escuchadas cuando se pregunta a personas descontentas con el Consulado de España en Dakar. Cada vez más personas denuncian denegación de visados que no consideran justificados.