Medio ambiente
Salvem la Font Baixa s’organitza per a defensar l’últim reducte d’horta a Alfafar

El grup defensor del territori realitzarà el 23 de març una assemblea oberta i el pròxim 7 de maig el municipi d'Alfafar (València) es concentrarà contra l'amenaça del PAI.
Torres Valencia
Plataforma Salvem La Font Baixa.

L'Horta de València i el seu sistema de reg d'origen àrab, amb més de 1200 anys d'antiguitat i en risc de desaparició, van ser declarats Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) en 2019 per la FAO. Una important distinció internacional per ser “un espai dinàmic, complex, on coexisteix cultura, biodiversitat i tècniques agrícoles, els quals són vitals per a aconseguir la sobirania alimentària, generar mitjans de subsistència i enfrontar la crisi climàtica”.

La Plataforma Salvem la Font Baixa és una associació de veïnes i veïns d'Alfafar, així com de pobles del voltant que es presentarà al públic en general en una assemblea oberta el pròxim 23 de març a les 19 hores a l’Ajuntamente d’Alfafar. L'esdeveniment serà també un moment per a animar a participar a aquelles persones i organitzacions que compartisquen els seus objectius. “Necessitem que els col·lectius amb més experiència en les lluites pel territori del País Valencià siguen sensibles també a la realitat de l’Horta Sud”, assenyalen veïns de la Plataforma.

En un informe pericial desenvolupat per la Fundació Assut, utilitzat com a eina de treball per la plataforma i facilitat a El Salto, es posa l'accent en el reconeixement a l’horta metropolitana com la més important d'Europa. A més, un dels activistes assegura que “la partida de l'Orba i la Font Baixa són un clar exemple d'aquest espai únic. Malgrat tindre totes les característiques d'un espai agrícola, estan catalogats com terreny urbanitzable i, per tant, en perill de desaparició”.

Salvem la Font Baixa assenyala que el PAI d'Alfafar significaria “la destrucció de l'última zona d'horta periurbana d'Alfafar”

Com a objectiu immediat la Plataforma aposta per la paralització immediata del PAI de la Font Baixa, és a dir, detenir el desenvolupament urbanístic de la partida de la Font Baixa II situada en el terme d'Alfafar, en l’Horta Sud. En aquest espai, de 140.000 m², es pretenen construir 36 torres d'entre 8 i 10 altures, per al voltant de 1.200 habitatges, que ja van ser aprovades per l'Ajuntament d'Alfafar en la sessió plenària del 8 d'abril de 2019. Salvem la Font Baixa assenyala que el PAI d'Alfafar significaria “la destrucció de l'última zona d'horta periurbana d'Alfafar”. La partida d'Orba és un altre terreny d'Horta d'Alfafar i la plataforma també porta la reivindicació de protegir-la. Està catalogat com urbanitzable encara que de moment no existeix la intenció de construir.

Per la seua banda, l'alcalde Juan Ramón Adsuara, del PP, ha reivindicat el projecte com un “ecobarrio”, incloent en el seu disseny habitatges bioclimàtics i propostes que han estat, per exemple, sobre la taula en la lluita contra el PAI de Benimaclet. “Quant als habitatges, està previst que siguen finques l'altura de les quals anirà disminuint des de la part més pròxima a l'àrea comercial, on se situaran les més altes, cap al nucli urbà”. No obstant això, des de la plataforma asseguren que es tracta més aviat d'una operació de greenwashing, una llavada de cara en clau verda, ja que la construcció d'aquest nou barri “ofegaria al poble, ja que creixeria de manera descontrolada amb tot el que això suposa”.

“Volen fer un pelotazo urbanístic amb aquest terreny privat destruint el darrer reducte d'horta urbana d'Alfafar en un context d'emergència climàtica”

En un comunicat, la plataforma ha assenyalat que des del punt de vista legal pretenen d'una banda que “l'Ajuntament d'Alfafar desenvolupe les eines amb les quals compta el Pla d'Acció Territorial de l'Horta per a la protecció de la Font Baixa”. D'altra banda, diuen, lluitaran perquè la zona d'horta siga classificada com “no urbanitzable” en el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU). No obstant això, la qüestió és més profunda, perquè l'Ajuntament i l'Agrupació d'Interés Urbanístic no està fent res il·legal, la normativa és va complint. El problema és més de sentit comú, defenen: “Volen fer un pelotazo urbanístic amb aquest terreny privat destruint el darrer reducte d'horta urbana d'Alfafar en un context d'emergència climàtica”.

Per la seua banda, Compromís per Alfafar va sol·licitar, al novembre de l'any passat, al Parlament Europeu que protegira “l'últim tros d'horta cultivada del poble”. També, el 19 de gener, va presentar al·legacions al PAI de l'Ajuntament i un escrit a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, indicant que no existeix catàleg de béns i patrimoni, per la qual cosa ha indicat l'agrupació “no pot aprovar-se el PAI”.

Finalment, des de la Plataforma Salvem La Font Baixa s'ha organitzat una concentració en defensa de l'horta i contra el PAI, per al diumenge 7 de maig a les 12.00. “Animem a totes les persones sensibles amb l'horta i el canvi climàtic, al fet que vinguen, que ens unim i que juntes detinguem aquest ecocidi”, conclou una activista.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Minería
No a la mina de Cáceres Los tropiezos de Extremadura New Energies
Extremadura New Energies, filial de Infinity Lithium y promotora de la mina de litio de Valdeflores acumula en su haber numerosos contratiempos e irregularidades que ponen seriamente en cuestión la viabilidad real del proyecto extractivista.
Medio ambiente
Galiza Activistas de Greenpeace instalan 'unha celulosa' na sede da Xunta en protesta contra Altri
Os ecoloxistas realizaron unha acción na sede do Goberno galego de Alfonso Rueda para animar a galegos e galegas a asistir á manifestación deste domingo na Praza do Obradoiro, en Santiago de Compostela.
Medio ambiente
Medio ambiente Quen lidera o negocio do eucalipto en Galiza ao que Altri quere sumarse?
O estourido social que produciu o intento da multinacional Altri e a Xunta de instalar unha nova celulosa en Galiza abre a necesidade de pór o foco no sector forestal, onde se atopan algunhas das maiores fortunas do Estado.
Oriente Próximo
Oriente próximo La diáspora kurda ante la caída de Bashar al-Assad
Siria enfrenta el fin de un régimen que durante décadas pareció inquebrantable. Desde la diáspora, la esperanza contenida de quien ha vivido demasiadas traiciones y promesas incumplidas.
Ley de Seguridad Ciudadana
Congreso de los diputados Reforma de la Ley Mordaza: ¿esta vez sí se puede?
Una de las mayores deudas de toda la izquierda del Estado español parece que está a punto de saldarse.
Análisis
Análisis El independentismo se reorganiza, pero ¿sigue siendo independentista?
Los partidos independentistas han sufrido la crisis del procés y el posprocés, y todavía no la han resuelto, sino, a lo sumo, la han aplazado. El PSC aparece como el ganador de una carrera con corredores agotados.
Literatura
Gustavo Faverón Patriau “Quizá la novela sea ahora mismo más relevante que nunca”
El escritor peruano Gustavo Faverón Patriau quería narrar en su nueva novela la historia de un boxeador que no sabía boxear pero tumbaba a sus rivales recitándoles al oído versos de César Vallejo. ‘Minimosca’ acabó siendo un cuentacuentos inagotable.
Galicia
Memoria histórica Así fue como el Patronato de Protección a la Mujer transformó Galicia en un convento de clausura
Las mujeres que cayeron en las redes del Patronato iniciaron un periplo de encierro, humillaciones, abusos y explotación que es desconocido para la mayor parte de la población. Queda hoy en la impunidad de un silencio que tenemos el deber de romper.
Que no te cuenten películas
Comunidad El Salto Suscríbete a El Salto y llévate seis meses de regalo a Filmin
Estas navidades, haz posible que El Salto llegue más lejos con sus contenidos críticos y llévate de regalo medio año de Filmin. Y si ya tienes Filmin, suscríbete a El Salto y regala el acceso a esta plataforma a quien quieras.
Derecho a la vivienda
Vivienda El Sindicato de Vivienda de Euskal Herria propone la “expropiación de pisos turísticos”
Ponen en el punto de mira los intereses del sector inmobiliario y tachan de “falsas” a todas las medidas propuestas por los partidos políticos como la Ley de Vivienda.
Opinión
Tribuna Todas las razones para decir ‘Altri non’
Aquí van unos cuantos motivos para juntarnos este domingo en Compostela y dejar clara nuestra postura frente a un expolio que nos están tratando de imponer disfrazado de progreso, pero que sólo trae beneficio económico a unos cuantos indeseables.
Palestina
Eyad Yousef “No cuentes lo que queremos ser, cuenta lo que nunca hemos dejado de ser: un pueblo que quiere la paz"
Eyad Yousef es profesor en la Universidad de Birzeit, Cisjordania, y comparte su experiencia en una universidad que “representa el pluralismo y la libertad que tanto anhela la sociedad palestina”

Últimas

Relato
Relato Descubrirse las manos
Descubres tus manos: el palmar y el dorso, la posibilidad futura de la pinza atrapacosas, dos miembros que te vinculan al chimpancé y al lémur. Aprendes su mecanismo.
Música
Música Un coro para homenajear las luchas obreras: “La canción protesta del pasado es historia viva”
El coro de canción protesta de Madrid nació para rescatar del pasado las tonadas de la lucha obrera y ponerlas al servicio de distintos activismos en el presente.
Opinión
Opinión Sobrevivir pagando en el Álvaro Cunqueiro
Una de las victorias ideológicas del PP de Feijóo en Galicia ha sido hacernos creer que pagar por servicios esenciales en los hospitales durante el cuidado de nuestros enfermos es lo natural, que no hay otra manera de abordarlo, pero es mentira.
Siria
Oriente Próximo Israel impone hechos consumados sobre Siria para condicionar la transición según sus intereses
“Está escrito que el futuro de Jerusalén es expandirse hasta Damasco”, dijo este octubre el ministro de Finanzas israelí, Bezalel Smotrich, uno de los exponentes ultras del Ejecutivo.

Recomendadas

Pensamiento
Sarah Jaffe “En realidad tenemos que hacer menos. E impedir que algunas cosas sucedan”
La escritora y periodista Sarah Jaffe aborda el desengaño cotidiano al que nos aboca el mundo laboral e investiga cómo, a pesar de todo, las personas se organizan colectivamente en sus empleos para que “trabajar apeste menos”.
Ocupación israelí
Palestina Vivir en alerta: la resistencia palestina frente la ocupación israelí
La cruda realidad de las feministas palestinas que, ante la represión y las detenciones arbitrarias, continúan su lucha por la libertad, la justicia y los derechos humanos.
Madrid
Ciudades Fake Madrid, un paseo por los hitos del simulacro
Un recorrido por los grandes éxitos de la conversión de Madrid en una ciudad irreal.