Medio ambiente
Salvem la Font Baixa s’organitza per a defensar l’últim reducte d’horta a Alfafar

El grup defensor del territori realitzarà el 23 de març una assemblea oberta i el pròxim 7 de maig el municipi d'Alfafar (València) es concentrarà contra l'amenaça del PAI.
Torres Valencia
Plataforma Salvem La Font Baixa.

L'Horta de València i el seu sistema de reg d'origen àrab, amb més de 1200 anys d'antiguitat i en risc de desaparició, van ser declarats Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) en 2019 per la FAO. Una important distinció internacional per ser “un espai dinàmic, complex, on coexisteix cultura, biodiversitat i tècniques agrícoles, els quals són vitals per a aconseguir la sobirania alimentària, generar mitjans de subsistència i enfrontar la crisi climàtica”.

La Plataforma Salvem la Font Baixa és una associació de veïnes i veïns d'Alfafar, així com de pobles del voltant que es presentarà al públic en general en una assemblea oberta el pròxim 23 de març a les 19 hores a l’Ajuntamente d’Alfafar. L'esdeveniment serà també un moment per a animar a participar a aquelles persones i organitzacions que compartisquen els seus objectius. “Necessitem que els col·lectius amb més experiència en les lluites pel territori del País Valencià siguen sensibles també a la realitat de l’Horta Sud”, assenyalen veïns de la Plataforma.

En un informe pericial desenvolupat per la Fundació Assut, utilitzat com a eina de treball per la plataforma i facilitat a El Salto, es posa l'accent en el reconeixement a l’horta metropolitana com la més important d'Europa. A més, un dels activistes assegura que “la partida de l'Orba i la Font Baixa són un clar exemple d'aquest espai únic. Malgrat tindre totes les característiques d'un espai agrícola, estan catalogats com terreny urbanitzable i, per tant, en perill de desaparició”.

Salvem la Font Baixa assenyala que el PAI d'Alfafar significaria “la destrucció de l'última zona d'horta periurbana d'Alfafar”

Com a objectiu immediat la Plataforma aposta per la paralització immediata del PAI de la Font Baixa, és a dir, detenir el desenvolupament urbanístic de la partida de la Font Baixa II situada en el terme d'Alfafar, en l’Horta Sud. En aquest espai, de 140.000 m², es pretenen construir 36 torres d'entre 8 i 10 altures, per al voltant de 1.200 habitatges, que ja van ser aprovades per l'Ajuntament d'Alfafar en la sessió plenària del 8 d'abril de 2019. Salvem la Font Baixa assenyala que el PAI d'Alfafar significaria “la destrucció de l'última zona d'horta periurbana d'Alfafar”. La partida d'Orba és un altre terreny d'Horta d'Alfafar i la plataforma també porta la reivindicació de protegir-la. Està catalogat com urbanitzable encara que de moment no existeix la intenció de construir.

Per la seua banda, l'alcalde Juan Ramón Adsuara, del PP, ha reivindicat el projecte com un “ecobarrio”, incloent en el seu disseny habitatges bioclimàtics i propostes que han estat, per exemple, sobre la taula en la lluita contra el PAI de Benimaclet. “Quant als habitatges, està previst que siguen finques l'altura de les quals anirà disminuint des de la part més pròxima a l'àrea comercial, on se situaran les més altes, cap al nucli urbà”. No obstant això, des de la plataforma asseguren que es tracta més aviat d'una operació de greenwashing, una llavada de cara en clau verda, ja que la construcció d'aquest nou barri “ofegaria al poble, ja que creixeria de manera descontrolada amb tot el que això suposa”.

“Volen fer un pelotazo urbanístic amb aquest terreny privat destruint el darrer reducte d'horta urbana d'Alfafar en un context d'emergència climàtica”

En un comunicat, la plataforma ha assenyalat que des del punt de vista legal pretenen d'una banda que “l'Ajuntament d'Alfafar desenvolupe les eines amb les quals compta el Pla d'Acció Territorial de l'Horta per a la protecció de la Font Baixa”. D'altra banda, diuen, lluitaran perquè la zona d'horta siga classificada com “no urbanitzable” en el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU). No obstant això, la qüestió és més profunda, perquè l'Ajuntament i l'Agrupació d'Interés Urbanístic no està fent res il·legal, la normativa és va complint. El problema és més de sentit comú, defenen: “Volen fer un pelotazo urbanístic amb aquest terreny privat destruint el darrer reducte d'horta urbana d'Alfafar en un context d'emergència climàtica”.

Per la seua banda, Compromís per Alfafar va sol·licitar, al novembre de l'any passat, al Parlament Europeu que protegira “l'últim tros d'horta cultivada del poble”. També, el 19 de gener, va presentar al·legacions al PAI de l'Ajuntament i un escrit a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, indicant que no existeix catàleg de béns i patrimoni, per la qual cosa ha indicat l'agrupació “no pot aprovar-se el PAI”.

Finalment, des de la Plataforma Salvem La Font Baixa s'ha organitzat una concentració en defensa de l'horta i contra el PAI, per al diumenge 7 de maig a les 12.00. “Animem a totes les persones sensibles amb l'horta i el canvi climàtic, al fet que vinguen, que ens unim i que juntes detinguem aquest ecocidi”, conclou una activista.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Medio ambiente
Medio ambiente Máis de 200 colectivos esixen transparencia sobre a mina Doade e piden a intervención do Parlamento Europeo
Organizacións de toda Europa, lideradas por SOS Suído-Seixo, esixen a Bruxelas acceso á documentación sobre a explotación prevista, denunciando opacidade, privilexios empresariais e risco ambiental en zonas protexidas de Galiza.
Industria textil
Industria textil #Tirandodelhilo: la industria textil al descubierto
Comprar ropa se ha convertido en un gesto automático, pero detrás de cada prenda barata se esconde una realidad marcada por la explotación laboral, la violencia de género y el deterioro ambiental.
València
València Rechazada la querella por tortura contra Ramón, policía infiltrado en València
Un juzgado de València desestima el recurso presentado por Alerta Solidària contra la inadmisión de la querella criminal por torturas contra el agente que pasó dos años infiltrado.
Rumanía
Rumanía La ultraderechista Alianza para la Unión de los Rumanos de George Simion se destaca para la segunda vuelta
La extrema derecha rumana sale de nuevo reforzada pese a la eliminación de la carrera electoral de su otro representante, Calin Georgescu. La segunda vuelta de las elecciones será el 18 de mayo.
Comunidad de Madrid
Universidad pública El alumnado de la UNED denuncia el “modelo antipedagógico” tras la supresión de tutorías presenciales
El proceso de eliminación de clases se remonta a 2008, aunque ha sido este año, con el nombramiento Claudia Sevilla como directora de centros asociados de Madrid, cuando el gobierno de Ayuso “ha pisado el acelerador”.
Opinión
Opinión El apagón y la ofensiva nuclear de las derechas
El gran apagón se ha producido en medio de una auténtica guerra cultural de la derecha contra el plan de cierre de las nucleares.
Gobierno de coalición
Gobierno de coalición El PSOE se mira en el espejo de Canadá
La irrupción de un enemigo exterior poderoso como Trump ha provocado un giro rotundo en las elecciones del país norteamericano, catapultando a los progresistas tras estar al borde de una dura derrota.
Huelva
Huelva Jornaleras de Huelva en Lucha interpone la primera denuncia por el despido de una temporera marroquí
La sección sindical, recién constituida, asegura que “abren la veda” para denunciar otros atropellos laborales similares en contratos fijo-discontinuos de trabajadoras contratadas en origen.

Últimas

Eventos
Evento Un Salto al periodismo desde el barrio: acompáñanos en un directo sobre periodismo situado
El Salto organiza un evento centrado en el potencial de los formatos sonoros para transmitir información veraz y fiable de forma cercana. Para hacer periodismo desde el barrio y barrio desde el periodismo.
Oriente Medio
Oriente Medio ‘Aliadas’, un libro para imaginar otra Shatila y recordar Palestina
Hablamos del libro, el deporte, la vida en Shatila y el genocidio en Gaza con la autora, Txell Feixas, junto a Majdi y Razan, padre e hija que protagonizan esta historia de rebeldía y amor por la vida en el campo de personas refugiadas del Líbano.
Economía social y solidaria
Cooperativismo Economías tejidas por mujeres: feminismo y cooperativismo en Madrid, una genealogía por contar
La Economía Social y Solidaria feminista no ofrece fórmulas mágicas, pero sí un horizonte: uno donde lo productivo y lo reproductivo, lo económico y lo afectivo, dejen de estar enfrentados.
Opinión
Opinión Sobre la guerra y la paz
Parece que los alemanes y el resto de europeos no aprenden con la historia que ellos mismos han protagonizado en los últimos 400 años. Ni siquiera con la historia del siglo XX, tan inmediatamente próxima y tan inmensamente trágica.
Más noticias
La vida y ya
La vida y ya Unas horas sin luz
Edu, un amigo que es conserje en un colegio público, me escribe para contarme que quienes más se angustiaron fueron las familias más vulnerables.
Artes gráficas
Andalucía Poevélez: Cuando poesía e imagen mezclan, funden y subliman
La muestra colectiva de diversos artistas del panorama nacional nos presenta ejercicios de poesía visual desde diversas disciplinas como el collage y la fotografía y se puede visitar en la Fundación Eugenio
Maternidad
Maternidades Maternar sola, precaria y sin que se note
Actualmente, asistimos a un nuevo modelo de súper madre que es la monomarental, precaria, activista feminista, que hace malabares para que sus criaturas no se enteren de las patrañas que nos rodean sin perder de vista la crianza respetuosa

Recomendadas

Feminismos
Andrea Proenza “Debemos aproximarnos a nuevos horizontes feministas en nuestra forma de amar”
‘Cartografías del deseo amoroso’ es el título de un ensayo intimista sobre chicas que quieren ser Bravo y buscan no solo el amor, sino un buen relato.