8 de marzo
Castelló viu un segon 8 de març que supera a l'anterior

Este 8 de març, a la capital de la Plana, les dones també han cridat que el feminisme està més viu que mai. Van ser al voltant de 10.000 persones les que van acudir a la manifestació de la vesprada, superant-se així la xifra d'assistents de 2018.

Castello 8m
Plaça del Ajuntament de Castelló de la Plana. Fotografia de l'Assemblea del 8m de Castelló.

publicado
2019-03-09 16:55:00

Ahir no va ser un dia per a celebrar. Ahir va ser un dia per a reivindicar que les dones estem en guerra. Al llarg de la història, les dones hem estat silenciades, oprimides i hem sigut "les invisibles". Ahir, per totes i per les que ja no estan, proclamarem també a Castelló que "si les dones parem, s'atura el món".

Al matí, la concentració, encapçalada per la Comissió d'Estudiants, es va conglomerar al voltant del primer acte de Pablo Casado en el País Valencià. Van rebre, en el parc de Rafalafena, al líder del PP amb el lema: "¡Casado, yo te hubiera abortado!", en mode de protesta i crítica contra les seues polèmiques afirmacions en contra de l'avortament i la llei de violència de gènere. Per este motiu, Casado va canviar la ubicació del míting.

A més, es van formar grups de piquets informatius que van acudir als llocs on es realitzen treballs feminitzats, com a l'Hospital General i al Centre de Salut conegut com a Hort dels Corders. També es va dur a terme una cercavila pel Centre de Comerç de Castelló, que va acabar en una concentració a les dotze del migdia, en Plaça Santa Clara.

La manifestació de la vesprada, organitzada per l'Assemblea 8M de Castelló, es va iniciar a la Plaça Maria Agustina, a les 18.00 hores. Una onada violeta de dones de totes les edats va enlluir els carrers de la Plana; des de xiquetes menudes fins a dones més majors, que en el seu moment no tingueren veu. Van participar tots els col·lectius feministes de la zona: En clau de dona, Subversives, Dones en Lluita, Adona't i l'Associació de Persones Treballadores de la Llar de Castelló, a més de milers de dones que van acudir a títol individual i les Iaioflautes.

Durant el recorregut es van poder llegir cartells com: "Després direu que som cinc o sis" o "Jo no vaig nàixer de la teua costella, tu vas nàixer de la meua vagina". La manifestació va ser exitosa i va culminar a la Plaça Santa Clara, on també, es va llegir un manifest feminista.

El nombre d'assistents va ser, aproximadament, d'unes 10.000 persones, i va augmentar amb respecte del 2018. Les reaccions per fer front a les noves opinions de la dreta d'Espanya i del recent 'feminisme liberal' de Ciutadans van ser notòries.

Este 2019, el 8M se suma a la història del feminisme, que aposta per tindre la igualtat de drets que la intransigència del patriarcat no ha permés. Ahir, les dones van estar més a prop de ser lliures.

Relacionadas

Huelga feminista
El Gobierno vulneró el derecho a la huelga con los servicios mínimos de transporte el 8M de 2018

La Audiencia Nacional anula los servicios mínimos del transporte ferroviario y por carretera de la huelga del 8 de marzo de 2018 tras el recurso de CC OO. El sindicato ha interpuesto recursos también por los servicios mínimos impuestos este año.

0 Comentarios

Destacadas

Congreso de los Diputados
La derecha le niega el voto a Sánchez: “¿Hasta cuándo va a jugar a este juego de trileros?”

Los partidos conservadores resisten las llamadas de Pedro Sánchez a su abstención. El candidato sigue sin aclarar cómo va a sumar los votos necesarios para ser investido.

Partidos políticos
La relación entre PSOE y Podemos explicada en ocho gráficos

Un recorrido por los desencuentros entre los dos partidos que desde el 22 hasta el 25 de julio negociarán un Gobierno de coalición encabezado por el candidato del PSOE, Pedro Sánchez.

Acuerdos comerciales
El acuerdo de libre comercio con Europa se convierte en la última amenaza para el campo argentino

En Argentina 763.500 niños y niñas de entre 5 y 15 años realizan actividades productivas, según la encuesta EANNA. Ahora con el tratado de la Unión Europea y Mercosur, las condiciones laborales de los agricultores en Suramérica podrían incluso empeorar.

Últimas

Trabajo doméstico
El Gobierno vasco trabaja un Decreto para incluir a las trabajadoras del hogar en las ayudas a la conciliación

La norma que recoge el apoyo económico por reducción de jornada o excedencia entró en vigor en 2001. Una modificación realizada por el Ejecutivo vasco en 2007 excluía a estas trabajadoras como posibles beneficiarias.

Activismo
Menos activismo, más militancia
La división nace de la debilidad de una cultura militante que sirva de faro y muro de contención ante las dificultades del devenir político.