Ferrocarril
Corredor mediterrani: tots els camins duen a Madrid

La infraestructura ferroviària que recorrerà el litoral mediterrani des d'Algesires fins a la frontera francesa genera debats entre les iniciatives i grups que reclamen la seua culminació i els col·lectius i experts que recorden l'impacte econòmic i ambiental de les obres i promouen alternatives més sostenibles.
Revista 48 Corredor Mediterráneo
Trenes en la estación madrileña de Atocha. David F. Sabadell
19 abr 2021 06:00

“Tot un símbol”. La frase de Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, quan va anunciar l'arribada de l'Alta Velocitat (AVE) a les poblacions alacantines d'Elx i Oriola, va generar reaccions iròniques. L'estat d'abandó dels serveis de rodalia, la desconnexió d'algunes comarques o l'absència d'alternatives públiques competitives i sostenibles per a desplaçar-se d'una província a una altra dins del País Valencià, van ser alguns dels aspectes als quals es va fer al·lusió en l’onada de respostes al tuit del dirigent.

També va haver-hi reflexions que es referien al centralisme de la xarxa de trens espanyola: aquell 1 de febrer, quan es congratulava dels 54 quilòmetres que sumaven les noves obres al corredor mediterrani —una infraestructura ferroviària que unirà tot el litoral mediterrani, des d'Algesires fins a la frontera francesa—, el ministre José Luis Ábalos explicitava en el seu compte de la xarxa social que Elx estaria connectada amb Madrid en dues hores i nou minuts i Orihuela en dues hores i vint-i-dos minuts. Oficialment du menys temps anar des d'Elx —la tercera ciutat més gran del País Valencià— a Madrid que a València. Malgrat els vincles culturals i de suposar aproximadament el mateix nombre de quilòmetres, anar a Barcelona amb tren li costa a un valencià el doble de temps que arribar a Madrid.

Ábalos explicitava que Elx estaria connectada amb Madrid en dues hores i nou minuts i Orihuela en dues hores i vint-i-dos minuts: oficialment du menys temps anar des d'Elx —la tercera ciutat més gran del País Valencià— a Madrid que a València

“Centre-perifèria”

Per a explicar l'esquema radial de la infraestructura ferroviària espanyola, Josep Vicent Boira, comissionat del Govern per al desenvolupament del corredor mediterrani, es remunta als regnats de Carles III i Carles IV, en els segles XVIII i XIX: “La radialitat comença amb les carreteres per unes raons que en aquell moment podien ser evidents: no hi havia comerç internacional, les fronteres eren llocs molt reforçats des del punt de vista militar i ningú pensava a connectar-se amb els veïns, sinó el contrari”. Mentre a l’àmbit europeu, continua el geògraf, això comença a canviar en el segle XIX, Espanya construeix la seua xarxa ferroviària replicant l'esquema de les carreteres, allò que després es faria també amb la xarxa d'alta velocitat (AVE). L'estratègia d'Aznar del fet que totes les capitals de províncies espanyoles estigueren unides amb Madrid no buscava una altra cosa que “reforçar el paper” de la capital, valora l'expert.

Per a Torres, l'anunci de l'AVE a Madrid des d'Elx i Oriola no és més que una continuació de “la línia centralista que segueix la idea absurda que tots els trens arriben a Madrid pegant la volta que faça falta, la qual cosa implica que no parlem de política de transport sinó d'ideologia”

Per a Vicent Torres, doctor en Economia especialitzat en transport i mobilitat urbana, l'anunci de l'AVE a Madrid des d'Elx i Oriola el mes de febrer passat no és més que una continuació de “la línia centralista que va portar Rafael Arias-Salgado durant el govern d'Aznar, i que segueix la idea absurda que tots els trens arriben a Madrid pegant la volta que faça falta, la qual cosa implica que no parlem de política de transport sinó d'ideologia”.

Boira, de fet, defensa que la idea del corredor mediterrani, és a dir, el conjunt de vies que abastaria les províncies que desemboquen en la mar Mediterrània des d'Algesires fins a la frontera amb França i uniria ciutats seguint la costa, també té part de polític en el sentit de trencar amb l'estructura ferroviària imposada en habilitar trens o ramals transversals que uneixen la meitat de la població espanyola entre si i amb la resta d'Europa sense necessitat de passar pel centre, la qual cosa suposaria “una espècie d'operació de reequilibri de les inversions tradicionals d'Espanya”. Però si bé tant Boira com Torres coincideixen en la crítica centralista dels serveis de trens en l'Estat, els seus plantejaments del que hauria de ser el denominat corredor mediterrani disten substancialment.

Encara que la idoneïtat d'unes vies que acaben amb la dinàmica centralitzadora dels serveis de ferrocarril, connecten entre elles algunes de les ciutats més habitades —integrades en quatre comunitats autònomes diferents— de manera ràpida i ambientalment més sostenible que l'avió o el vehicle particular, i doten de noves opcions a les exportacions de productes autòctons cap a la resta d'Europa pot semblar poc discutible, Helena Prima, coordinadora del grup valencià d'Ecologistes en Acció i responsable de mobilitat sostenible del col·lectiu, resumeix que el del corredor mediterrani “és un projecte on es barregen moltíssims conceptes i caldria aclarir-los”. El corredor, exposa, “en principi és positiu, però cal estudiar bé les coses que s'estan fent i a canvi de què s'executa”. La portaveu del grup ecologista al·ludeix a dues qüestions que resumeixen les diferents oposicions al projecte tal com es planteja: els costos de les noves construccions i les implicacions socials del foment de línies d'alta velocitat.

Promoció ferroviària

Aquest 2021 ha sigut fixat com a any europeu del ferrocarril. Això, afegit a la notícia de la inauguració de 54 quilòmetres del seu traçat i l'increment de la visibilitat mediàtica d'iniciatives com #QuieroCorredor —un moviment impulsat per l'Associació Valenciana d'Empresaris que, des de 2016, exigeix la culminació de les obres—, ha fet que en els últims temps el corredor mediterrani haja eixit a la palestra nacional com a part de les demandes d'obra pública.

No obstant això, Juan Ramón Ferrandis, coordinador de la Plataforma de Defensa del Ferrocarril del sindicat CGT, fa referència als interessos econòmics que poden explicar l'auge d'allò que, valora, “existeix pràcticament des de 1941, quan Renfe més o menys va fusionar les empreses ferroviàries”: “Llavors ja hi havia un corredor mediterrani que anava des d'Almeria fins a la frontera francesa, amb uns trens bastant decadents, però que complien la seua funció: vertebraven el territori i compaginaven mercaderies i viatgers”. La ruta es va interrompre en 1985, continua el sindicalista, quan el govern del PSOE va tancar 2.800 quilòmetres de línia ferroviària i va tallar entre Almedricos (Múrcia) i Guadix (Granada): “Des d’aquell moment ja no hi ha trens que puguen vertebrar tota la costa mediterrània, es comencen a potenciar corredors i les línies que no s'inclouen en ells experimenten un deteriorament progressiu”.

Pocs anys després s’iniciaria la política de foment dels trens d'alta velocitat (AVE), amb una inversió que tres dècades més tard supera els 60.000 milions d'euros. En el moment en el qual alguns sectors de la societat comencen a qüestionar, defensa Ferrandis, la despesa desmesurada en l'AVE, l'estratègia discursiva canvia: “Quan la ciutadania compromesa s’adona que és un tren devorador de recursos tant ambientals com econòmics, i una mala notícia en l'àmbit social perquè no vertebra veritablement les comarques, es comença a parlar del corredor mediterrani”. Vicent Torres defensa el plantejament: “Continuem amb la confusió que el que ha d'arribar fins a Múrcia és l'AVE, que és el ‘tren de veritat’, i en compte de modernitzar els trens es deixen abandonats, llevant línies i implantant altres més cares”.

Sobre el cost econòmic, Boira defensa el plantejament del corredor al·ludint als fons europeus: des de l’any 2013, la infraestructura forma part d'una xarxa europea prioritària de transports que es va començar a estructurar dos anys abans: “El corredor mediterrani s'ha d'entendre amb aquesta dimensió europea, el seu ADN no és el mateix que el de l'AVE, com alguns puguen pensar, sinó l'ample internacional, corregir el fet que les vies espanyoles facen que siguem una illa mediterrània” en un context “en el qual ja s'està parlant que el ferrocarril ha de prendre el relleu de l'aviació”.

A més, Boira afig que en estar alineat a les exigències del pla de la Unió Europea, el corredor rep inversions dels fons comunitaris, la qual cosa per a col·lectius com la CGT no és motiu suficient per a continuar escometent les obres en la mateixa direcció: “Probablement dir a la UE què és el que estaven construint haguera significat la devolució d'aquella inversió perquè entenem que no beneficiarà la major part de la societat, i no descartem denunciar-ho”. Ferrandis es refereix a l'impacte ambiental, la no vertebració del territori i el cost econòmic que suposen aquests tipus d'infraestructures: “Anar a Madrid en una hora i quaranta minuts o fer-ho en dues hores és pràcticament el mateix quan ens estem estalviant tants milions d'euros”. Diners que, recorda, es podrien gastar en sanitat, educació “o en el ferrocarril, però en un ferrocarril més modern per a tothom i no per a unes elits”.

Objectiu: obra pública

Helena Prima incideix en la idea del cost ambiental i econòmic per a presentar les oposicions al projecte: al fet que hi ha l'opció d’“emprar altres tecnologies [diferents de la creació de noves vies] en determinats trams per a adaptar les infraestructures que ja existeixen”, es suma allò que Ecologistes en Acció considera un error: plantejar el corredor mediterrani com a AVE. “Em sorprenc quan llig l'esborrany de Foment sobre la llei de mobilitat en el qual es lloen que Espanya és el segon país del món, per darrere de la Xina, amb més quilòmetres de línia AVE, quan en altres països amb millor vertebració com França o Itàlia ni existeixen tantes ni són necessàries”.

“Es lloen que Espanya és el segon país del món, per darrere de la Xina, amb més quilòmetres de línia AVE, quan en altres països amb millor vertebració com França o Itàlia ni existeixen tantes ni són necessàries”, comenta Helena Prima

A més del mandat europeu, i més enllà de la mobilitat de viatgers, els defensors del projecte ferroviari fan referència a les exportacions i importacions. De fet, és un dels beneficis que destaca la iniciativa #QuieroCorredor: reduir costos de transport, incrementar les exportacions, estalviar en els enviaments de productes agrícoles a la resta d'Europa i connectar els ports mediterranis amb el continent. Per a Vicent Torres, no obstant això, l'argumentació de les exportacions també falla: el doctor en economia considera que el problema de les exportacions no té res a veure amb les vies de trens que existeixen, sinó amb el fet que “el mateix País Valencià siga minifundista, no exporte realment a Europa, no tinga estacions intermodals per a carregar mercaderies, no hi haja empreses que es dediquen realment a importar i exportar i no existisca una política clara de foment de ferrocarril, però continuen fent-se autovies i ampliacions”.

Ferrandis, de fet, es mostra escèptic amb la lògica de Boira, que fa referència al fet que carregar els trens amb mercaderies ajudaria a reduir el nombre de camions que circulen per carretera: “Entre València i Castelló hi havia més de trenta magatzems de cítrics pegats a les vies, i cap d'ells transporta una sola taronja, tots els canvis d'agulla que hi havia per a entrar en aquests magatzems van desaparéixer fa vint-i-cinc anys”. Per a ell, el corredor que estan construint tampoc ha habilitat aquests enllaços, la qual cosa suposa “que cap d'aquests magatzems de fàbriques o polígons industrials que estan al voltant del corredor mediterrani tindran connexió amb ell”, assegura el portaveu de CGT. “Quin interés tenim els valencians a veure passar mercaderies de taronges del Marroc cap a Europa per davant dels nostres nassos? Els empresaris establits en el nord d'Àfrica sí que el tenen, però nosaltres no”, etziba Torres.

“L'objectiu és l'obra, si no s'entén això, no es pot entendre la política de transport espanyola. I no cal explicar per què: la corrupció aparellada, el prestigi professional…”, argumenta Torres

Aleshores, per què aquest ímpetu per construir el corredor mediterrani? “L'objectiu és l'obra, si no s'entén això, no es pot entendre la política de transport espanyola. I no cal explicar per què: la corrupció aparellada, el prestigi professional…”, argumenta Torres. “L'important no és una política de transport coherent o conjunta, sinó l'obra pública, que cal no oblidar que és el sector empresarial més fort a Espanya. I que pague l'Estat, perquè cap iniciativa privada s'ha arriscat a invertir un euro ací”. Ferrandis afig la referència als grups de pressió com Fermedd: “Estem lluitant contra un lobby molt poderós i és difícil fer-ho; l’única arma que tenim és demostrar que el que estan dient no és cert”.

Abandó de la rodalia

L'estació d'AVE de Villena o la nova il·licitana que porten a Madrid estan apartades de la civilització. És habitual, de fet, que es vaja a agafar el tren en aquestes parades utilitzant el vehicle particular per arribar-hi. Helena Prima fa referència a les conclusions de diversos estudis de mobilitat que exposen que entre els qui viuen en ciutats mediterrànies continua havent-hi un ús minoritari en el ferrocarril, sent el cotxe la forma de transport més usada: “Cal estudiar els trajectes que les persones fem diàriament, i la gran majoria de les persones no utilitzen trens de mitjana distància habitualment, mentre el que es cobreix diàriament amb el cotxe és el trajecte per a anar al treball o a estudiar i tornar, que són 30 o 40 quilòmetres com a molt”, resumeix la integrant d'Ecologistes en Acció. Per al col·lectiu ambientalista, s'han d'establir solucions descarbonitzades —Nacions Unides va concloure que el major emissor de diòxid de carboni és el sector de transport, per damunt de l'industrial o l'elèctric— que cobrisquen aquesta necessitat.

“Si tinguérem uns trens de rodalia amb bones freqüències i preus competitius podríem reduir el nombre de cotxes d'entrada i eixida a les ciutats”, insisteix Prima. Ferrandis apunta en aquest sentit que perquè l'AVE arribara a Castelló es van suprimir els serveis de Rodalia en un 65%: “Els usuaris van baixar fins al 55% i, una vegada restablit el servei, un 47,5% dels viatgers ja no va tornar a agafar mai el tren”. En els últims vint anys, aporta Ferrandis, s'han suprimit a València un total de 20.500 trens, 7.000 només en 2019. “Estem invertint en una cosa que usarem a llarg termini, pot ser que mai, mentre deixem de costat les vies convencionals, per les quals circula el 96,2% dels passatgers, i potenciem les línies d'AVE que només transportaran el 3,8% dels usuaris”. Unes línies d'alta velocitat sobre les quals cap, segons el criteri de Torres, té justificació econòmica en l'ús que s’hi fa: “Tenim la línia de velocitat més gran d'Europa amb el menor nombre de viatgers”.

“Estem invertint en una cosa que usarem a llarg termini, pot ser que mai, mentre deixem de costat les vies convencionals, per les quals circula el 96,2% dels passatgers, i potenciem les línies d'AVE que només transportaran el 3,8% dels usuaris”, diu Ferrandis

Encara que Boira reconeix que per incompatibilitat existeixen trams que només s'emprarien per a viatgers de llarga distància, assegura que un 70% del recorregut del corredor meditérrani tindria efectes beneficiosos per a altres usuaris del ferrocarril com poden ser els passatgers de rodalia, de mitjana distància o trens de mercaderies. No obstant això, el projecte tal com està plantejat segueix sense convéncer en la part ambiental col·lectius com Ecologistes en Acció, en la part social sindicats com CGT i en la part econòmica experts com Torres.

Els tres insisteixen en la necessitat de fer un estudi minuciós que assegure que no es dupliquen infraestructures, sinó que s'optimitze l'ús de les quals ja existeixen i que rescate la importància d'uns bons serveis de rodalia enfront dels ostentosos anuncis de les línies AVE, o que en el pla polític siga coherent amb els vincles culturals que existeixen entre el País Valencià i Catalunya en facilitar el transport entre ambdues autonomies.

Europa ha donat de termini fins a 2030 per a culminar les obres del corredor mediterrani. Potser per a llavors un habitant d'Alcoi tarde menys en viatjar a València que en arribar a Madrid en tren.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Grecia
Grecia La tragedia griega de Tempi: dos años de dolor y lucha por la rendición de cuentas
El 28 de febrero de 2023, un tren de pasajeros colisionó frontalmente con un convoy de mercancías cerca de Tempi. El impacto dejó 57 muertos, en su mayoría jóvenes estudiantes que regresaban del carnaval.
Ferrocarril
Reapertura Ruta de la Plata 40 años sin Tren Ruta de la Plata
Concluyen cuatro décadas sin un trazado ferroviario articulador del oeste peninsular. Mientras tanto, se anuncian movilizaciones pidiendo agilizar medidas para una recuperación del mismo que no termina de llegar.
Galicia
Galicia La descarbonización en la movilidad gallega: un tren que ni la Xunta ni el Estado quieren coger
El tren representa un modelo de movilidad social que beneficia a las personas y al planeta. Un medio de transporte fiable y seguro que en Galiza, por ahora, sigue siendo una utopía en construcción.
Pelusa
21/4/2021 18:20

Gràcies per l'article tan esclaridor, Lis. La feina que estàs fent al País Valencià és molt necessària.

Necessitem un corredor mediterrani que ens vertebre a sud i a nord, però com bé assenyales ha de ser un corredor per a la gent, no per l'especulació i els beneficis de les grans empreses de sempre.

0
0
Antimilitarismo
Rearme El gasto militar mundial se dispara
El gasto militar en el planeta aumentó en 2024 un 9,4% respecto a 2023, lo que supone el mayor incremento interanual desde la Guerra Fría.
Eléctricas
Sistémica eléctrico Del lobby nuclear a la burbuja de las renovables: comienza la pugna por encontrar al culpable del apagón
Un crecimiento desmedido de las renovables guiado por intereses corporativos y una red eléctrica que no ha sido actualizada a la nueva realidad energética son algunas de las causas señaladas del apagón del 28 de abril.
Electricidad
Apagón Pedro Sánchez: los protocolos de emergencia siguen activos y se abrirá una investigación
El presidente del Gobierno ha comparecido ante los medios de comunicación tras presidir la reunión del Consejo de Ministros para explicar las cuestiones abordadas en relación con la crisis eléctrica.
Energía
Energía El gran apagón de abril | El suministro de energía se recupera al 99%
Pedro Sánchez explica que se produjo una “pérdida” del 60% de la electricidad a las 12:33h: “15 gigavatios se han perdido súbitamente del sistema en apenas 5 segundos. Aproximadamente el 60% del sistema eléctrico”.
Pobreza energética
Energía Apagón crónico: lugares donde no volverá la luz, a pesar de la restauración del sistema eléctrico
Miles de personas en el Estado español viven día a día apagones y falta de suministro en lugares como Cañada Real (Madrid), la Zona Norte de la ciudad de Granada o los asentamientos de jornaleras y jornaleros migrantes en Huelva y Almería
Opinión
Opinión Provoquemos la próxima interrupción
Lo que nos resta es gobernar el apagón que habrá de venir, ser la causa colectiva de las próximas interrupciones, aquellas que lleven al fin de este mundo desbocado y sin sentido.
Energía
Energía La ley marca permisos retribuidos para situaciones como el apagón eléctrico
El Estatuto de los Trabajadores, en su artículo 37.3, protege a la plantilla cuando no es posible llegar a su puesto de trabajo o desarrollar con normalidad su tarea en situaciones como no tener electricidad durante horas.
Electricidad
Apagón ¿Qué le puedo reclamar a la empresa eléctrica y al seguro tras el apagón?
Tras el incidente con la electricidad de este lunes 28 de abril, los consumidores deben conocer qué pueden reclamar a las compañías de la luz o a sus seguros.

Últimas

Eventos
Evento Un Salto al periodismo desde el barrio: acompáñanos en un directo sobre periodismo situado
El Salto organiza un evento centrado en el potencial de los formatos sonoros para transmitir información veraz y fiable de forma cercana. Para hacer periodismo desde el barrio y barrio desde el periodismo.
València
València La jueza de la dana acorrala al relato político de Mazón
El president viaja a Estados Unidos la semana en la que el PP europeo celebra su congreso en València y no acudirá a la multitudinaria romería de Santa Faz.
Crisis climática
Informe Las diez empresas más contaminantes del país son responsables de un quinto de las emisiones españolas
Repsol mantiene el podio gris de empresa más contaminante que le arrebató a Endesa en 2020. Completan el top 10 de compañías más emisoras energéticas, cementeras y siderúrgicas, que copan entre ellas el 56% de las emisiones del mercado de carbono.
El Salto Radio
El Salto Radio Desmantelando E2 I El racismo institucional y sus grietas
Las redes de apoyo mutuo y la actitud de compartir privilegios son herramientas imprescindibles para combatir los impactos del racismo estructural.
Comunidad de Madrid
Energía El apagón en Madrid, en imágenes
En Madrid, la gran urbe ha permanecido incrédula al pasar de las horas, entre rescates en el Metro, en el Cercanías y en ascensores, donde han quedado atrapadas algunas personas.
Opinión
Opinión La luz de lo público durante el gran apagón
El fundido del sistema eléctrico ahonda en las grandes preocupaciones del siglo XXI. También en el diagnóstico fundamental de necesidad de refuerzo de los servicios públicos.
Más noticias
Economía
Inflación El IPC baja al 2,2% en abril y el PIB crece un 0,6% en el primer trimestre
La economía crece una décima menos que el último trimestre de 2024 y la inflación subyacente sube cuatro décimas hasta el 2,4%.
Opinión
Opinión La hostilidad del fin del mundo
Me da por pensar qué tal vez estoy haciendo algo mal, que tal vez tuve que aprovechar las cuatro horas atrapado en un coche para grabar un documental o un reel sobre la necesidad de parar.
Comunidad de Madrid
Comunidad de Madrid Arranca el segundo día de huelga en la educación madrileña
Hoy están llamados a la jornada de protesta en los ciclos de Infantil, Primaria, Secundaria, FP y Educación Especial. Se planea una nueva fecha para la manifestación conjunta con universidad que no pudo celebrarse ayer por el apagón.

Recomendadas

Senegal
Migraciones El mito de la migración ordenada: la denegación de visados por el Consulado de España en Dakar
Maltrato institucional. Estas dos palabras son las más escuchadas cuando se pregunta a personas descontentas con el Consulado de España en Dakar. Cada vez más personas denuncian denegación de visados que no consideran justificados.
Guinea-Bissau
Internacional Guinea-Bissau arranca una ola de represión tras el sabotaje popular de una mina de arena en un parque natural
Una acción liderada por las mujeres del pueblo de Varela provocó un incendio en la bomba de extracción de la mina de arena pesada. El Gobierno ha llevado a cabo la detención de 16 personas, entre las que se encuentran líderes locales.
Galicia
Galicia Vigo, A Coruña y Ourense compraron material policial a Israel por medio millón de euros en solo cuatro años
El alcalde ourensano, Gonzalo P. Jácome, adjudicó un contrato por 70.000 euros días después del siete de octubre. Abel Caballero firmó otro de más de 200.000 euros y la alcaldesa de A Coruña siguió la estela con un contrato de 170.000 euros.