Movimiento vecinal
Naix la campanya "València no està en venda" per defensar el territori i l'habitatge

La campanya parteix de la unió d'associacions veïnals i defensa un model de ciutat on les necessitats dels veïns i veïnes siguen més importants que l'interés turístic.

Més de 10 col·lectius i associacions veïnals han presentat hui a la Plaça de Benimaclet la campanya València no està en venda amb l'objectiu de "protegir el territori i defensar l'habitatge" a la ciutat. La campanya és la saó de moltes associacions veïnals unificades per fer front a la gentrificació i al model de ciutat plantejat des de l'Ajuntament de València.

"La gentrificació és una de les línies d'actuació de la campanya, que alerta de l'expulsió de centenars de veïnes de les seues cases

Entre les demandes de València no està en venda destaquen la paralització de projectes d'ampliació a la ciutat, amb menció especial per al port de València, i l'aplicació d'un model de ciutat que tinga en compte la vida de les seues veïnes front a l'interés turístic. Des de la campanya han exigit una reflexió entorn al model de ciutat en el futur així com "alternatives de desurbanització, desclassificació del sol o regulació dels preus del lloguer."

lluites-amenaces-territori-valencia-no-esta-en-venda
La campanya per fer front a l'especulació sobre l'habitatge i la destrucció del territori a València elabora un mapa per tal d'identificar les amenaces i lluites visible al seu web: www.valencianoestaenvenda.org

La gentrificació és una de les línies d'actuació de la campanya, que alerta de l'expulsió de centenars de veïnes de les seues cases per l'augment del preu de l'habitatge a la ciutat. En aquest sentit, han demanat mesures que protegeixen el veïnat precari en perill d'expulsió i potencien l'atur dels desnonaments. "Al barri de Ciutat Vella tenim un 10% de vivendes que estan en Airbnb, en altres barris com Russafa o El Cabanyal el percentatge ja supera el 5%" apunten des de la campanya.

Desahucios
Expulsan a una familia tras 18 años de alquiler
La plataforma vecinal Cuidem Benimaclet ha criticado la Ley de Arrendamiento Urbano por considerarla “injusta”.

Les portaveus de la campanya han assenyalat que el turisme està encarint el preu de l'habitatge i acabant amb el teixit social de molts barris, a més l'han situat com la causa principal de l'augment generalitzat de preus a la ciutat que provoca l'expulsió de veïnes en barris com Orriols, Patraix, Benimaclet o Saïdia. Des de la campanya alerten de la part de responsabilitat de les administracions públiques amb l'expulsió de famílies que ocupen habitatges públics, com és el cas del barri de la Coma o el bloc dels Portuaris del Cabanyal.

Valencia
El Clot, més enllà de la mirada
Al bloc dels Portuaris, al barri mariner del Cabanyal de València, una comunitat plena de vida resistix els embats de la degradació, la gentrificació i l’estigma des de l’època del Partit Popular.

Dins de les seues reivindicacions València no està en venda proposa "una perspectiva ecologista de l'urbanisme" per a parlar de canvi climàtic i d'un model que no tinga la terra com una mercaderia. A més, ha demanat a l'ajuntament que prenga mesures contra la mercantilització de l'espai públic com a lloc d'oci, entre elles que reconega barris com Russafa com a "zona turísticament saturada."

Durant l'acte de presentació les distintes portaveus han denunciat un procés d'especulació fet d'esquena a la gent i per al benefici de les elits empresarials. "És important decidir el nostre futur en benefici d'una majoria social cada vegada més precaritzada", alerten. Per finalitzar la intervenció apunten: "Aquests nous governs, a l'igual que els anteriors, giren l'esquena a centenars de famílies en risc d'exclusió social, mentre que no posen impediments a l'especulació de l'habitatge que expulsa al veïnat."

valencia-no-esta-en-venda-campanya-presentacio
Lectura del manifest de la campanya València no està en venda a la plaça de Benimaclet consultable al seu web: www.valencianoestaenvenda.org Rafel Atez

Els col·lectius i moviments veïnals sotasignants de la campanya són Acció Ecologista-Agró, Alboraia Horta i Litoral, AVV Campolivar, AVV Castellar-l’Oliveral, AVV Natzaret, Ca Revolta, Col·lectiu Veïnal Arrancapins, Construint Malilla, Coordinadora per la Protecció de Les Moles, Crecer en La Coma, CSOA L’Horta, Cuidem Benimaclet, Ecologistes en acció, EntreBarris, Espai Veïnal del Cabanyal, Fem Via, Godella en lluita contra les Inundacions i defensa del Medi Ambient, Horta és Futur No a la ZAL, Intersindical Valenciana, Per l’Horta, Perifèries, Plataforma pel Dret a Decidir, Russafa Veïnal Salvem Godella, Taula per la Partida de Dalt, València per l’Aire i Veïnat en perill d’extinció.

Totes les lluites que duen endavant aquests moviments són consultables al web que la campanya ha posat en funcionament: www.valencianoestaenvenda.org

Movimiento vecinal
València no quiere ponerse en venta
Alrededor de 5.000 personas de más de 140 colectivos de toda la ciudad de València se manifestaron ayer en defensa de un nuevo modelo de ciudad.

Relacionadas

Especulación urbanística
El regreso del delirio urbanístico a la Costa Brava

La prolongación de la autopista C-32 y una quincena de proyectos de segundas residencias y hoteles amenazan con incrementar la presión urbanística en la Costa Brava. Plataformas por el territorio se unen para parar la nueva etapa constructora, mientras la Generalitat desarrolla un nuevo Plan Director Urbanístico para la zona.

Movimiento vecinal
València no quiere ponerse en venta
Alrededor de 5.000 personas de más de 140 colectivos de toda la ciudad de València se manifestaron ayer en defensa de un nuevo modelo de ciudad.
Medio ambiente
"València se enfrenta a un delirio enfermizo de criminalidad ecológica"
El sociólogo y activista ecologista profundiza sobre los riesgos del modelo de crecimiento actual y su relación con el colapso ambiental.
0 Comentarios

Destacadas

Impuesto de sucesiones
¿Quién paga el Impuesto de Sucesiones en cada comunidad autónoma?

Eliminar el Impuesto de Sucesiones y Donaciones se ha convertido en una de las principales banderas de los partidos de derecha, pero ¿cuánto dejarían de ingresar las comunidades autónomas si se suprime?, ¿quién dejaría de pagarlo?

Honduras
Laura Zúñiga Cáceres: “España tiene una responsabilidad en la realidad hondureña”
Laura Zúñiga continua la lucha de su madre, Berta Cáceres, mientras combate la impunidad a tres años de su asesinato, y denuncia cómo el régimen hondureño sigue acosando a quienes defienden el territorio con la complicidad de estados como España. 
Violencia machista
Las víctimas de violencia de género en pareja denuncian pese al miedo y la precariedad

Un estudio de la Delegación del Gobierno para la Violencia de Género refleja que la mitad de las mujeres están en situación de desempleo o realizan trabajo no remunerado cuando dan el paso de verbalizar su situación de violencia. El 50% declara entre los motivos de no haber denunciado antes el miedo al agresor y un 54% aseguró que dio el paso porque “psicológicamente se encontraba tan mal que tenía que salir”.

Bestiario
Joan Ribó, el hombre del mando invisible
Joan Ribó, el hombre que sacó de la alcaldía de València a Rita Barberá después de 24 años de gobierno ininterrumpido busca revalidar el cargo.
Bestiario
Isabel Díaz Ayuso es de izquierdas

La candidata del PP a la Comunidad de Madrid pertenece al ala ultraliberal del partido, una fracción que no se doblega fácilmente, y mantiene que las declaraciones grandilocuentes se pueden monetizar en las urnas.