Naix la campanya "València no està en venda" per defensar el territori i l'habitatge

La campanya parteix de la unió d'associacions veïnals i defensa un model de ciutat on les necessitats dels veïns i veïnes siguen més importants que l'interés turístic.

Lectura del manifest de la campanya València no està en venda a la plaça de Benimaclet
Lectura del manifest de la campanya València no està en venda a la plaça de Benimaclet Rafel Atez

Més de 10 col·lectius i associacions veïnals han presentat hui a la Plaça de Benimaclet la campanya València no està en venda amb l'objectiu de "protegir el territori i defensar l'habitatge" a la ciutat. La campanya és la saó de moltes associacions veïnals unificades per fer front a la gentrificació i al model de ciutat plantejat des de l'Ajuntament de València.

"La gentrificació és una de les línies d'actuació de la campanya, que alerta de l'expulsió de centenars de veïnes de les seues cases

Entre les demandes de València no està en venda destaquen la paralització de projectes d'ampliació a la ciutat, amb menció especial per al port de València, i l'aplicació d'un model de ciutat que tinga en compte la vida de les seues veïnes front a l'interés turístic. Des de la campanya han exigit una reflexió entorn al model de ciutat en el futur així com "alternatives de desurbanització, desclassificació del sol o regulació dels preus del lloguer."

lluites-amenaces-territori-valencia-no-esta-en-venda
La campanya per fer front a l'especulació sobre l'habitatge i la destrucció del territori a València elabora un mapa per tal d'identificar les amenaces i lluites visible al seu web: www.valencianoestaenvenda.org

La gentrificació és una de les línies d'actuació de la campanya, que alerta de l'expulsió de centenars de veïnes de les seues cases per l'augment del preu de l'habitatge a la ciutat. En aquest sentit, han demanat mesures que protegeixen el veïnat precari en perill d'expulsió i potencien l'atur dels desnonaments. "Al barri de Ciutat Vella tenim un 10% de vivendes que estan en Airbnb, en altres barris com Russafa o El Cabanyal el percentatge ja supera el 5%" apunten des de la campanya.

Desahucios
Expulsan a una familia tras 18 años de alquiler
La plataforma vecinal Cuidem Benimaclet ha criticado la Ley de Arrendamiento Urbano por considerarla “injusta”.

Les portaveus de la campanya han assenyalat que el turisme està encarint el preu de l'habitatge i acabant amb el teixit social de molts barris, a més l'han situat com la causa principal de l'augment generalitzat de preus a la ciutat que provoca l'expulsió de veïnes en barris com Orriols, Patraix, Benimaclet o Saïdia. Des de la campanya alerten de la part de responsabilitat de les administracions públiques amb l'expulsió de famílies que ocupen habitatges públics, com és el cas del barri de la Coma o el bloc dels Portuaris del Cabanyal.

Valencia
El Clot, més enllà de la mirada
Al bloc dels Portuaris, al barri mariner del Cabanyal de València, una comunitat plena de vida resistix els embats de la degradació, la gentrificació i l’estigma des de l’època del Partit Popular.

Dins de les seues reivindicacions València no està en venda proposa "una perspectiva ecologista de l'urbanisme" per a parlar de canvi climàtic i d'un model que no tinga la terra com una mercaderia. A més, ha demanat a l'ajuntament que prenga mesures contra la mercantilització de l'espai públic com a lloc d'oci, entre elles que reconega barris com Russafa com a "zona turísticament saturada."

Durant l'acte de presentació les distintes portaveus han denunciat un procés d'especulació fet d'esquena a la gent i per al benefici de les elits empresarials. "És important decidir el nostre futur en benefici d'una majoria social cada vegada més precaritzada", alerten. Per finalitzar la intervenció apunten: "Aquests nous governs, a l'igual que els anteriors, giren l'esquena a centenars de famílies en risc d'exclusió social, mentre que no posen impediments a l'especulació de l'habitatge que expulsa al veïnat."

valencia-no-esta-en-venda-campanya-presentacio
Lectura del manifest de la campanya València no està en venda a la plaça de Benimaclet consultable al seu web: www.valencianoestaenvenda.org Rafel Atez

Els col·lectius i moviments veïnals sotasignants de la campanya són Acció Ecologista-Agró, Alboraia Horta i Litoral, AVV Campolivar, AVV Castellar-l’Oliveral, AVV Natzaret, Ca Revolta, Col·lectiu Veïnal Arrancapins, Construint Malilla, Coordinadora per la Protecció de Les Moles, Crecer en La Coma, CSOA L’Horta, Cuidem Benimaclet, Ecologistes en acció, EntreBarris, Espai Veïnal del Cabanyal, Fem Via, Godella en lluita contra les Inundacions i defensa del Medi Ambient, Horta és Futur No a la ZAL, Intersindical Valenciana, Per l’Horta, Perifèries, Plataforma pel Dret a Decidir, Russafa Veïnal Salvem Godella, Taula per la Partida de Dalt, València per l’Aire i Veïnat en perill d’extinció.

Totes les lluites que duen endavant aquests moviments són consultables al web que la campanya ha posat en funcionament: www.valencianoestaenvenda.org

Relacionadas

Pueblos originarios
La organización de los indígenas urbanos en Canadá

En lo que llamamos Canadá, las organizaciones indígenas urbanas están reimpulsando una lucha de décadas para redefinir la soberanía indígena en las calles de la ciudad.

Especulación urbanística
La esperada y muy merecida demolición de Valdecañas
15

Si aguanta la presión el TSJEx, si finalmente vence la Justicia este largo y duro pulso que le ha echado la política del desarrollismo y el ladrillazo y Extremadura se libra de esta herencia envenenada de Ibarra, entonces habremos ganado en Justicia Ambiental y en Justicia Social.

Vivienda
La banca y los fondos de inversión deberán ceder sus viviendas vacías a los municipios catalanes

El movimiento por la vivienda hace honor a uno de sus lemas: “Hacer posible lo imposible”. Con la sentencia del Tribunal Constitucional sobre la ley de emergencia social catalana, la banca y los fondos de inversión deberán ceder las viviendas vacías y ofrecer alquileres sociales a las familias vulnerables en caso de desahucio.

0 Comentarios

Destacadas

Temporeros
¿Otro año de abusos contra las temporeras marroquíes?
Ante el regreso de las temporeras marroquíes a Huelva, surge el interrogante de si esta vez se podrán garantizar sus derechos.
Acuerdos comerciales
El ‘no’ del Parlamento Europeo al acuerdo con Trump abre una fisura inédita en Europa

Los jefes de Estado europeos deben decidir si siguen adelante con el acuerdo comercial con Estados Unidos después de que el Parlamento rechazase aprobar un mandato para buscar dicho acuerdo.

Fridays for Future
Politizar la crianza en defensa del planeta: nace Madres por el Clima

Un grupo de madres impulsa un colectivo para apoyar las movilizaciones estudiantiles de los Fridays for Future y ayudar a denunciar la falta de acción real contra el cambio climático.

Memoria histórica
Ian Gibson: “Un país que olvida su pasado está condenado a la mediocridad”

El hispanista, junto a un equipo formado por el experto en georradar Luis Avial y el periodista Víctor Fernández, entre otros, realizaron una investigación sobre la ubicación de los restos de Federico García Lorca, la cual impulsó que la Junta de Andalucía propusiera llevar a cabo una nueva búsqueda en otoño de 2018. Un informe del Ministerio de Justicia en enero frustró el intento.

Últimas

Opinión
Sobre poder y dominación en nuestros espacios críticos
La realidad nos explota en la cara, y no podemos dejar de ignorar mucho del daño que nos estamos haciendo, los poderes que estamos generando.