Movimiento vecinal
Naix la campanya "València no està en venda" per defensar el territori i l'habitatge

La campanya parteix de la unió d'associacions veïnals i defensa un model de ciutat on les necessitats dels veïns i veïnes siguen més importants que l'interés turístic.

Més de 10 col·lectius i associacions veïnals han presentat hui a la Plaça de Benimaclet la campanya València no està en venda amb l'objectiu de "protegir el territori i defensar l'habitatge" a la ciutat. La campanya és la saó de moltes associacions veïnals unificades per fer front a la gentrificació i al model de ciutat plantejat des de l'Ajuntament de València.

"La gentrificació és una de les línies d'actuació de la campanya, que alerta de l'expulsió de centenars de veïnes de les seues cases

Entre les demandes de València no està en venda destaquen la paralització de projectes d'ampliació a la ciutat, amb menció especial per al port de València, i l'aplicació d'un model de ciutat que tinga en compte la vida de les seues veïnes front a l'interés turístic. Des de la campanya han exigit una reflexió entorn al model de ciutat en el futur així com "alternatives de desurbanització, desclassificació del sol o regulació dels preus del lloguer."

lluites-amenaces-territori-valencia-no-esta-en-venda
La campanya per fer front a l'especulació sobre l'habitatge i la destrucció del territori a València elabora un mapa per tal d'identificar les amenaces i lluites visible al seu web: www.valencianoestaenvenda.org

La gentrificació és una de les línies d'actuació de la campanya, que alerta de l'expulsió de centenars de veïnes de les seues cases per l'augment del preu de l'habitatge a la ciutat. En aquest sentit, han demanat mesures que protegeixen el veïnat precari en perill d'expulsió i potencien l'atur dels desnonaments. "Al barri de Ciutat Vella tenim un 10% de vivendes que estan en Airbnb, en altres barris com Russafa o El Cabanyal el percentatge ja supera el 5%" apunten des de la campanya.

Desahucios
Expulsan a una familia tras 18 años de alquiler
La plataforma vecinal Cuidem Benimaclet ha criticado la Ley de Arrendamiento Urbano por considerarla “injusta”.

Les portaveus de la campanya han assenyalat que el turisme està encarint el preu de l'habitatge i acabant amb el teixit social de molts barris, a més l'han situat com la causa principal de l'augment generalitzat de preus a la ciutat que provoca l'expulsió de veïnes en barris com Orriols, Patraix, Benimaclet o Saïdia. Des de la campanya alerten de la part de responsabilitat de les administracions públiques amb l'expulsió de famílies que ocupen habitatges públics, com és el cas del barri de la Coma o el bloc dels Portuaris del Cabanyal.

Valencia
El Clot, més enllà de la mirada
Al bloc dels Portuaris, al barri mariner del Cabanyal de València, una comunitat plena de vida resistix els embats de la degradació, la gentrificació i l’estigma des de l’època del Partit Popular.

Dins de les seues reivindicacions València no està en venda proposa "una perspectiva ecologista de l'urbanisme" per a parlar de canvi climàtic i d'un model que no tinga la terra com una mercaderia. A més, ha demanat a l'ajuntament que prenga mesures contra la mercantilització de l'espai públic com a lloc d'oci, entre elles que reconega barris com Russafa com a "zona turísticament saturada."

Durant l'acte de presentació les distintes portaveus han denunciat un procés d'especulació fet d'esquena a la gent i per al benefici de les elits empresarials. "És important decidir el nostre futur en benefici d'una majoria social cada vegada més precaritzada", alerten. Per finalitzar la intervenció apunten: "Aquests nous governs, a l'igual que els anteriors, giren l'esquena a centenars de famílies en risc d'exclusió social, mentre que no posen impediments a l'especulació de l'habitatge que expulsa al veïnat."

valencia-no-esta-en-venda-campanya-presentacio
Lectura del manifest de la campanya València no està en venda a la plaça de Benimaclet consultable al seu web: www.valencianoestaenvenda.org Rafel Atez

Els col·lectius i moviments veïnals sotasignants de la campanya són Acció Ecologista-Agró,Alboraia Horta i Litoral,AVV Campolivar,AVV Castellar-l’Oliveral,AVV Natzaret, Ca Revolta,Col·lectiu Veïnal Arrancapins,Construint Malilla,Coordinadora per la Protecció de Les Moles,Crecer en La Coma, CSOA L’Horta, Cuidem Benimaclet, Ecologistes en acció, EntreBarris, Espai Veïnal del Cabanyal, Fem Via,Godella en lluita contra les Inundacions i defensa del Medi Ambient, Horta és Futur No a la ZAL, Intersindical Valenciana, Per l’Horta, Perifèries, Plataforma pel Dret a Decidir, Russafa VeïnalSalvem Godella, Taula per la Partida de Dalt, València per l’Aire i Veïnat en perill d’extinció.

Totes les lluites que duen endavant aquests moviments són consultables al web que la campanya ha posat en funcionament: www.valencianoestaenvenda.org

Movimiento vecinal
València no quiere ponerse en venta
Alrededor de 5.000 personas de más de 140 colectivos de toda la ciudad de València se manifestaron ayer en defensa de un nuevo modelo de ciudad.

Relacionadas

Especulación urbanística
La Punta, una apuesta para el futuro

Una conversación con el último alcalde pedáneo de La Punta recupera la memoria de esta parcela de la huerta de València por la que la ciudadanía no ha dejado de luchar ni un solo segundo desde que empezó la especulación urbanística.

Especulación urbanística
La semana más larga de la Operación Chamartín

El mayor proyecto urbanístico de Europa lleva estancado desde 1994. Esta semana el Ayuntamiento de Madrid ha desbloqueado Madrid Nuevo Norte. La Operación Chamartín ha echado andar a la espera de que la Fiscalía anuncie si admite a trámite una denuncia por corrupción y de que el Tribunal Superior de Justicia Madrileño estudie el recurso contencioso planteado por organizaciones vecinales y ecologistas.

Especulación urbanística
Lluís Fontelles: “¿Qué nos queda por hacer?, ¿ponernos delante de las máquinas?”

El propietario del forn de Barraca, patrimonio cultural de l'Horta Nord que será destruido con la ampliación de la V-21, cuenta los últimos movimientos de expropiación y se pregunta qué más queda por hacer para intentar salvar la huerta.

0 Comentarios

Destacadas

Presos vascos
Entre uno y tres años y medio de cárcel por apoyar a presos vascos

Fiscalía, AVT y las defensas de las 47 personas acusadas en el sumario 11/13, por dar apoyo a presos de ETA, acuerdan penas de prisión de entre uno y tres años y medio de cárcel. 

Educación concertada
Educación concertada: una apuesta por la desigualdad

Mediante una defensa explícita o de manera más silenciosa los gobiernos autonómicos han permitido en los últimos años el auge de la educación concertada, una fórmula que asigna los recursos públicos a centros privados y que, en algunas regiones, ya supera el 50% de la oferta escolar.

Energía solar
“Enorme crecimiento” del autoconsumo a un año del fin del impuesto al sol

El autoconsumo de energía fotovoltaica crece de “forma sostenida” espoleado por la derogación del “impuesto al sol” y la nueva regulación aprobada en abril de 2019. Las empresas del sector prevén duplicar su actividad este año.

Elecciones generales del 28 de abril
No es país para elecciones
La posibilidad de una repetición electoral se presenta tediosa para la mayoría de los españoles. No soy el CIS ni esto es realmente cierto, solo he hecho esta pseudo-encuesta en mi barrio y entre mis conocidos.