Movimiento vecinal
Naix la campanya "València no està en venda" per defensar el territori i l'habitatge

La campanya parteix de la unió d'associacions veïnals i defensa un model de ciutat on les necessitats dels veïns i veïnes siguen més importants que l'interés turístic.

Més de 10 col·lectius i associacions veïnals han presentat hui a la Plaça de Benimaclet la campanya València no està en venda amb l'objectiu de "protegir el territori i defensar l'habitatge" a la ciutat. La campanya és la saó de moltes associacions veïnals unificades per fer front a la gentrificació i al model de ciutat plantejat des de l'Ajuntament de València.

"La gentrificació és una de les línies d'actuació de la campanya, que alerta de l'expulsió de centenars de veïnes de les seues cases

Entre les demandes de València no està en venda destaquen la paralització de projectes d'ampliació a la ciutat, amb menció especial per al port de València, i l'aplicació d'un model de ciutat que tinga en compte la vida de les seues veïnes front a l'interés turístic. Des de la campanya han exigit una reflexió entorn al model de ciutat en el futur així com "alternatives de desurbanització, desclassificació del sol o regulació dels preus del lloguer."

lluites-amenaces-territori-valencia-no-esta-en-venda
La campanya per fer front a l'especulació sobre l'habitatge i la destrucció del territori a València elabora un mapa per tal d'identificar les amenaces i lluites visible al seu web: www.valencianoestaenvenda.org

La gentrificació és una de les línies d'actuació de la campanya, que alerta de l'expulsió de centenars de veïnes de les seues cases per l'augment del preu de l'habitatge a la ciutat. En aquest sentit, han demanat mesures que protegeixen el veïnat precari en perill d'expulsió i potencien l'atur dels desnonaments. "Al barri de Ciutat Vella tenim un 10% de vivendes que estan en Airbnb, en altres barris com Russafa o El Cabanyal el percentatge ja supera el 5%" apunten des de la campanya.

Desahucios
Expulsan a una familia tras 18 años de alquiler
La plataforma vecinal Cuidem Benimaclet ha criticado la Ley de Arrendamiento Urbano por considerarla “injusta”.

Les portaveus de la campanya han assenyalat que el turisme està encarint el preu de l'habitatge i acabant amb el teixit social de molts barris, a més l'han situat com la causa principal de l'augment generalitzat de preus a la ciutat que provoca l'expulsió de veïnes en barris com Orriols, Patraix, Benimaclet o Saïdia. Des de la campanya alerten de la part de responsabilitat de les administracions públiques amb l'expulsió de famílies que ocupen habitatges públics, com és el cas del barri de la Coma o el bloc dels Portuaris del Cabanyal.

Valencia
El Clot, més enllà de la mirada
Al bloc dels Portuaris, al barri mariner del Cabanyal de València, una comunitat plena de vida resistix els embats de la degradació, la gentrificació i l’estigma des de l’època del Partit Popular.

Dins de les seues reivindicacions València no està en venda proposa "una perspectiva ecologista de l'urbanisme" per a parlar de canvi climàtic i d'un model que no tinga la terra com una mercaderia. A més, ha demanat a l'ajuntament que prenga mesures contra la mercantilització de l'espai públic com a lloc d'oci, entre elles que reconega barris com Russafa com a "zona turísticament saturada."

Durant l'acte de presentació les distintes portaveus han denunciat un procés d'especulació fet d'esquena a la gent i per al benefici de les elits empresarials. "És important decidir el nostre futur en benefici d'una majoria social cada vegada més precaritzada", alerten. Per finalitzar la intervenció apunten: "Aquests nous governs, a l'igual que els anteriors, giren l'esquena a centenars de famílies en risc d'exclusió social, mentre que no posen impediments a l'especulació de l'habitatge que expulsa al veïnat."

valencia-no-esta-en-venda-campanya-presentacio
Lectura del manifest de la campanya València no està en venda a la plaça de Benimaclet consultable al seu web: www.valencianoestaenvenda.org Rafel Atez

Els col·lectius i moviments veïnals sotasignants de la campanya són Acció Ecologista-Agró,Alboraia Horta i Litoral,AVV Campolivar,AVV Castellar-l’Oliveral,AVV Natzaret, Ca Revolta,Col·lectiu Veïnal Arrancapins,Construint Malilla,Coordinadora per la Protecció de Les Moles,Crecer en La Coma, CSOA L’Horta, Cuidem Benimaclet, Ecologistes en acció, EntreBarris, Espai Veïnal del Cabanyal, Fem Via,Godella en lluita contra les Inundacions i defensa del Medi Ambient, Horta és Futur No a la ZAL, Intersindical Valenciana, Per l’Horta, Perifèries, Plataforma pel Dret a Decidir, Russafa VeïnalSalvem Godella, Taula per la Partida de Dalt, València per l’Aire i Veïnat en perill d’extinció.

Totes les lluites que duen endavant aquests moviments són consultables al web que la campanya ha posat en funcionament: www.valencianoestaenvenda.org

Movimiento vecinal
València no quiere ponerse en venta
Alrededor de 5.000 personas de más de 140 colectivos de toda la ciudad de València se manifestaron ayer en defensa de un nuevo modelo de ciudad.

Relacionadas

Especulación urbanística
Exigen que la Junta acate ya la sentencia del TSJex sobre Valdecañas
Explican que hay que evitar que se siente un precedente, ya que existen planes para otros proyectos urbanísticos especulativos en espacios protegidos.
Desigualdad
Habitar en Sevilla: sobre especulación y desigualdades

La reciente adopción por parte del Consistorio hispalense del Índice de Precio de Referencia del Alquiler llega en un momento en el que el acceso de una vivienda de este tipo está en máximos históricos en la ciudad donde se encuentran algunos de los barrios más desfavorecidos del Estado.

Especulación urbanística
Colectivos de vivienda califican de vago e insuficiente el pacto PSOE-UP

Pese a incluir por primera vez en un pacto de Gobierno temas clave del movimiento por la vivienda, la falta de concreción de las propuestas amenazan con dejar todo en “papel mojado”.

0 Comentarios

Destacadas

Educación
El fruto

Hace tiempo que se oye que hay que dejar un mundo mejor para nuestras hijas y parece lógico. Menos lógico resulta mostrar no solo comprensión sino incluso admiración cuando, desde el privilegio, alguien comete una falta, legal o simbólica, pero lo hace por el bien de sus hijas. 

Educación
El mal llamado pin parental. ¿Quién impone su ideología a quién?
Los pánicos morales que la derecha agita para su propuesta de veto parental ponen en peligro los principios más básicos de la educación pública.
Crisis climática
España rompe el termómetro: la década más cálida

La temperatura media de la última década ha sido de 15,7ºC, la mayor desde que existen mediciones y 1,7ºC más que la de la década de los años 70. Desde el Observatorio de Sostenibilidad instan al nuevo Gobierno a situar la adaptabilidad a la emergencia climática entre una de las prioridades.

Marruecos
‘Hirak’ rifeño: una revuelta descabezada pero no derrotada

A pesar de la represión, el movimiento de protesta que sacudió al Rif en el otoño de 2016 sigue vivo y aguardando otra oportunidad.

Últimas

Promociones
Aún estás a tiempo, ¡suscríbete!
Estás de suerte, nos quedan unas pocas revistas de Pikara. Así que, hasta agotar existencias, si te suscribes a El Salto puedes conseguir tu ejemplar.
Francia
Youtubers recaudan 140.000 euros para la caja de resistencia de la huelga contra Macron

El colectivo Le Stream Reconductible recoge desde principios de diciembre, a través de una plataforma de retransmisión de vídeo, fondos para los trabajadores franceses en huelga contra la reforma de las pensiones.

Memoria histórica
Comienzan los trabajos de exhumación en la fosa común de Pico Reja en Sevilla

Familiares de las víctimas, activistas por la memoria y representantes institucionales se dan cita en el acto simbólico que da inicio a los trabajos de exhumación en el cementerio sevillano de San Fernando.

Industria armamentística
El negocio de las armas que van contra la ética y las personas

Los sistemas de armas autónomas nos sitúan en un claro escenario de deshumanización, fuera de los planteamientos éticos más básicos.

Memoria histórica
Piden la dimisión del alcalde de Madrid por destruir el Memorial del Cementerio del Este

Las organizaciones memorialistas acusan Martínez-Almeida de mostrar “un desprecio absoluto a las víctimas del genocidio y dictadura franquistas, así como la ignorancia de leyes y principios universales sobre los derechos a la verdad, justicia y reparación”.