Movimiento vecinal
Cuidem Benimaclet presenta eines per aturar el PAI i millorar el barri

La plataforma sorgeix de la necessitat de teixir estratègies a nivell de barri, com la desclassificació, que frenen els plans com el PAI, perquè pensen que no satisfan les necessitats del veïnat de Benimaclet i afavoreixen els negocis especulatius. Des de Cuidem Benimaclet veuen precís la revisió del PGOU per a què es replantege el model de ciutat i es faça front a la coexistència de barris concrets o ‘de moda’, saturats per la sobre edificació, i els prop de 50.000 habitatges buits en tot el Cap i Casal.

Presentació de la plataforma veïnal Cuidem Benimaclet en la Junta Municipal de Districte de Benimaclet
Presentació de la plataforma veïnal Cuidem Benimaclet en la Junta Municipal del Districte Rafel Atez

L’amenaça d’explotació territorial al barri de Benimaclet amb la construcció de 600 noves vivendes en la zona est mobilitza a veïnes i persones vinculades al barri al voltant de Cuidem Benimaclet, una plataforma que naix per tal d’evitar que el PAI (Programa d’Actuació Integrada) es faça efectiu i demanar la revisió del PGOU (Pla General d’Ordenació Urbanística) de València.

El passat 13 de setembre l’edifici de la Junta Municipal de Districte de Benimaclet va acollir la presentació de la nova iniciativa, Cuidem Benimaclet, que sorgeix arran la campanya de xerrades “Mai PAI”, encetada en el seu moment per un grup de persones que, a títol individual, entenien que calia informar sobre les conseqüències que podria causar el PAI en Benimaclet.

La necessitat de més accions per assenyalar i intentar frenar els perills als quals s’enfronta el veïnat ha motivat ara la consolidació de la nova plataforma, que té per objectiu protegir el barri i a qui hi viu en ell, i fer partícip a la gent de les decisions que afecten el seu futur.

Jornada divulgativa al CSOA l'Horta sobre el PAI de Benimaclet dins de la campanya #MaiPAI
Jornada divulgativa al CSOA l'Horta sobre el PAI de Benimaclet dins de la campanya #MaiPAI Rafel Atez

La desclassificació del Sòl Urbanitzable Programat (SUP) a Sòl No Urbanitzable (SNU) és l’eina que proposa Cuidem Benimaclet per paralitzar definitivament el PAI i garantir que es mantinga el règim de sòl rural en la zona. No volen permetre cap edificació residencial que afavorisca les construccions expansives i especuladores a la zona del PAI i, encara que no rebutgen dotacions educacionals o culturals, expliquen que la conversió a SNU podria facilitar la unió de la Infraestructura Verda de l’horta valenciana i l’horta de Benimaclet.

Pel moment, Cuidem Benimaclet ja ha fet aplegar la seua proposta a l’Ajuntament de València de manera formal. Es basen en dos precedents d’èxit de desclassificació aconseguits en el mateix País Valencià, al municipi de Dénia: dos PAI al 0% d’execució “a on l'interés general va triomfar sobre el de les empreses”, segons informen. Aseguren que es tracta d’una eina “possible, viable i legal”, doncs la constructora no ha patrimonialitzat els terrenys i no hi ha hagut obres, i expliquen que substituir la dinàmica d’especulació per la regeneració de terrenys depén de la voluntat política.

La problemàtica suscitada pel PAI ja es va plantejar durant el procés de participació ciutadana que va posar en marxa la regidoria de participació i acció veïnal de l’ajuntament de València, a finals del 2016, en resposta a les demandes del veïnat. El procés participatiu, que també es va dur a terme als barris d’Orriols i Natzaret, a Benimaclet va cristal·litzar-se amb el nom de Benimaclet és futur i va començar un procés per a revisar el polèmic PAI d’acord amb les necessitats del barri, on també van participar (i participen) algunes de les persones que ara formen part de Cuidem Benimaclet.

Encara que en teoria sí que es tindran en compte a nivell institucional els resultats trets de Benimaclet és futur, des de la nova plataforma consideren que les solucions a aquesta problemàtica han de plantejar-se de manera estructural envers “un model de ciutat que continua prioritzant els interessos de les grans empreses”. En concret, des de Cuidem Benimaclet es refereixen al Pla General d’Organització Urbana (PGOU) de l’any 1988, al qual està subjecte el PAI de Benimaclet, i que plantegen siga revisat i millorat de forma participativa.

“A Cuidem Benimaclet no volem limitar-nos a la campanya contra el PAI, sinó que pretenem defensar el barri dels processos urbanístics com el que ha patit Russafa i lluitar per un altre model de ciutat”, ens expliquen des de la plataforma, que, encara que en estos moments focalitza la seua activitat en la paralització del PAI, aquest és només un projecte que fa efectius els impactes negatius d’un PGOU que, de moment i segons expliquen, l’Administració no s’ha plantejat modificar.

Entre tant, des de la plataforma també tenen en compte el context en el qual s’està desenvolupant el barri de Benimaclet des de fa uns anys i no obvien altres conflictes derivats de la gentrificació a la qual se sotmet aquest i altres barris de València. L’oci nocturn i les molèsties per al veïnat que això genera, així com carències en equipaments i serveis o l’augment del preu dels lloguers estableixen un panorama que dificulta la sincronia dels punts de vista i les percepcions d’un model de barri per a totes les veïnes. No obstant això, Cuidem Benimaclet considera que malgrat les diferències entre el veïnat, la construcció de les vivendes no pot satisfer les necessitats dels nous habitants, ni dels de “de tota la vida”, i estima que “l’oposició al pla és unànime” i aconseguir parar-lo els permetrà reivindicar “el que realment fa falta sense les limitacions que imposa el PGOU”.

Trobada veïnal a Benimaclet per tractar el PAI i d'altes temes d'interés per al barri
Trobada veïnal a Benimaclet per tractar el PAI i d'altes temes d'interés per al barri Rafel Atez

Història d'un PAI

Tal com es va informar a la campanya #MaiPAI, que realitzà al barri de Benimaclet una llavor prèvia de divulgació, un PAI és un instrument de gestió urbanística que s’encarrega de legalitzar, materialitzar i executar una determinada ordenació urbana prevista de forma més general dins del PGOU de València, aprovat el 1988 per l'Ajuntament i la Generalitat, que determina com s’expandirà la nova ciutat, quin tipus d’edificis es podran construir, quins serveis públics, etc.

A tot PAI intervé un agent urbanitzador, els propietaris dels terrenys i l’Ajuntament. L’agent urbanitzador sol tractar-se d’un ens privat que busca la transformació d’un sòl i posa la inversió. Normalment, consisteix en un triangle compost per la constructora que edifica, la promotora que gestiona allò edificat i el banc o bancs que financen l’operació.

El PAI de Benimaclet contemplava 1.345 habitatges en una superfície edificable de 161.456 m²
El PAI de Benimaclet contemplava 1.345 vivendes en una superfície edificable de 161.456 m² El Salto País Valencià

La cronologia del PAI a la zona est de Benimaclet, consultable al web de cuidembenimaclet.org, arranca el 1992, amb l'aprovació d'un conveni entre l'Ajuntament i tres empreses (Urbem, Edival i Covasa) per a determinar les condicions d'urbanització del sector S.U.P. T-4, i arriba al seu remat durant el 2018, amb l’aparició de la constructora Metrovacesa -present als Papers del PSPV i controlada pels bancs Santander i BBVA-, que té la pretensió d’urbanitzar a curt termini.

Però les conseqüències negatives, com l’especulació i la destrucció del territori sense cap límit, explica Cuidem, arribaren a partir de l’any 1994, quan la Llei Reguladora de l'Activitat Urbanística (LRAU) s'aprova. Segons diuen des de la plataforma, “amb l’excusa de professionalitzar la construcció urbanística, es van afavorir els privilegis dels agents urbanitzadors” i el PAI de Benimaclet acaba augmentant tant l’edificabilitat, de 65 a 75 vivendes per hectàrea, com el nombre d’altures, de 8 a 12 plantes. La projecció longitudinal arran de la ronda nord de les 1.400 vivendes va ser qualificada per les veïnes com «una muralla» que tallaria la connexió amb l’horta.

Al llarg d’estos 30 anys les irregularitats per part de l’agent urbanitzador URBEM culminen amb la cancel·lació del PAI el 2014. El govern del canvi des de 2015 a 2017, per a legitimar el PAI de Benimaclet, llança un primer concurs finançat per la Caixa Popular amb una nova ordenació del barri més amable, gràcies a les conclusions del procés de participació ciutadana “Benimaclet és futur”, però que, segons Cuidem Benimaclet, l’alternativa “està ja encorsetada” per les limitacions d’un PGOU caduc pel que fa a estàndards de dotacions, espais verds i altures determinades.

Finalment, la plataforma va voler assenyalar a les entitats partícips de tot el procés urbanístic (Urbem, Metrovacesa, SAREB, Santander, BBVA, CaixaBank, Repsol, Caixa Popular, Banc Sabadell i Solvia) i demanen que “l’Ajuntament es desmarque d’este corrosiu grup, perquè la història és nostra, i la fan els barris.”

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Movimiento vecinal
Ecofeminismo Antonio apagó su motosierra
Las vulneraciones de derechos de la clase trabajadora y el desprecio a la naturaleza van unidos. Las talas ilegales en Madrid son un ejemplo de ello.
Medio ambiente
Tala de árboles Greenpeace regala a Almeida un ramo de árboles talados durante su gestión, con motivo de su boda
Activistas y vecinas han querido recordar al alcalde las graves consecuencias de la pérdida de espacios verdes, especialmente la tala de árboles que se ha acometido en zonas claves de la ciudad por las obras de la línea 11 de Metro.
Turismo
Turistificación Las asociaciones vecinales piden la Tasa Turística en Andalucía y la Junta se aleja de convertirla en realidad
La Junta de Andalucía se niega a ponerle límites a “la gallina de los huevos de oro” del turismo mientras las Asociaciones de Vecinas piden la implementación de la Tasa Turística en las ciudades con mayor número de visitantes
Lawfare
Justicia a la derecha Pedro Sánchez no está solo: estos son los precedentes a su caso de ‘lawfare’
El presidente del Gobierno aseguraba en su carta que el suyo era un caso de lawfare “sin precedentes”. Lo cierto es que esta estrategia de judicializar la vida política se ha enraizado durante los últimos años.
Lawfare
Guerra judicial Las izquierdas brindan el apoyo unánime a Sánchez que él les negó durante la era del ‘lawfare’
Todos los partidos con representación en el Parlamento y ubicados a la izquierda del PSOE, también los soberanismos, han mostrado sus posiciones públicas en solidaridad con el acoso mediático y judicial contra el presidente del Gobierno.
Política
Lawfare ¿Qué decisiones puede tomar Pedro Sánchez tras amagar con dimitir?
Tras el anuncio del presidente, se abren varias posibilidades que no se resolverán hasta el lunes: ¿Una moción de confianza? ¿La convocatoria de elecciones? ¿Un cambio de marco? ¿Dimitir y dar el salto a la presidencia del Consejo Europeo?
Opinión
Opinión Cuando la mierda nos come
El panorama mediático se ha convertido en una amalgama de espacios a cada cual más insano. Basura fabricada por gabinetes ultras, aceptada por jueces afines y amplificada por pseudomedios de propaganda regados con dinero público. Hay que pararlo.
Medios de comunicación
Opinión ¿Y qué esperabas, Pedro?
Los gobiernos de derechas llevan años alimentando con dinero público a sus medios afines que esparcen bulos y manipulan sin que el Gobierno haya hecho nada para evitarlo.
Sanidad pública
Ribera Salud Hospital del Vinalopó: el último rehén de la privatización del PP valenciano
La vuelta del PP al gobierno valenciano ha supuesto un balón de oxígeno para la principal beneficiaria de la privatización sanitaria, que mantendrá la concesión de Elx-Crevillent a pesar del malestar social.

Últimas

El Salto n.74
Revista 74 Cuando los algoritmos te explotan: no te pierdas el número de primavera de la revista de El Salto
De cómo los algoritmos y la IA gestionan el trabajo de cientos de millones de personas con ritmos y condiciones del siglo XIX, y de mucho más, hablamos en nuestro número de primavera. Ya disponible para socias y en los puntos de venta habituales.
Eventos
Evento Un Salto al periodismo del futuro: súmate a nuestro primer evento para estudiantes y jóvenes profesionales
El viernes 10 de mayo, El Salto organiza una jornada de periodismo joven para profundizar en temas clave, nuevos lenguajes y formatos, desde un enfoque eminentemente práctico.
Antifascismo
Antifascismo en Roma 25 de Abril, día de ‘La Liberazione’
El movimiento antifascista celebra el fin de la ocupación nazi con una demostración de poder en las calles de Roma.
Más noticias
Portugal
Portugal Cuando los campesinos portugueses tomaron la tierra… y la contrarrevolución se la despojó a tiros
Tras el 25 de abril de 1974 una ola de ocupaciones agrícolas impulsó en Portugal una profunda reforma agraria que los gobiernos socialistas y conservadores tardarían más de una década en desmontar.
El Salto Twitch
El Salto Twitch La Catana 2x06, comunicación política y campaña
Nos preguntamos cómo la carta de Pedro Sánchez atraviesa un momento político y electoral que se estira desde las generales, pasando por elecciones gallegas y vascas, para cristalizar en unas catalanas y europeas que van a marcar nuestro imaginario.
Derechos Humanos
Libertades y derechos Amnistía Internacional acusa al Estado de no investigar casos graves de violación de los derechos humanos
El informe anual de esta organización de derechos humanos denuncia “la persistente falta de rendición de cuentas por las violaciones de derechos humanos cometidas por el Estado español”.
Portugal
Memoria histórica 50 años del 25 de abril: la reforma agraria
Cuando se cumple medio siglo de la Revolución de los Claveles este catedrático y corresponsal de prensa en Portugal entre 1974 y 1975 relata una de las caras menos conocidas de este proceso histórico: la reforma agraria.
Medio ambiente
Minas en Andalucía La sinrazón de los vertidos mineros al Guadalquivir
Se cumplen 26 años del vertido minero desde la Mina de Aznalcollar al Río Guadiamar en abril de 1998. Ahora, los nuevos proyectos de vertidos mineros desde las minas Cobre-Las Cruces y Aznalcóllar-Los Frailes vuelven a poner en peligro la zona al no haber tenido en cuenta las características del lugar.

Recomendadas

Derechos reproductivos
Luciana Peker y Cristina Fallarás “El aborto se ha apartado del relato feminista porque genera consenso”
Las periodistas Cristina Fallarás y Luciana Peker forman parte del grupo motor de una campaña europea que quiere blindar el derecho al aborto mediante una iniciativa ciudadana que necesita un millón de firmas para llegar a ser debatida.
Música
Música Aprendiendo filosofía con el punk patatero de La Polla Records
Los cáusticos esputos lanzados por Evaristo en las canciones de La Polla Records contenían materia adecuada para hablar de filosofía política en el instituto. Así lo entiende el profesor Tomás García Azkonobieta, autor de ‘La filosofía es La Polla’.
Pensamiento
Kristen Ghodsee “Necesitamos soluciones que podamos llevar a cabo sin la ayuda del Estado”
Esta escritora y etnógrafa estadounidense explora experiencias utópicas del pasado y del presente en su último libro ‘Utopías cotidianas’ (Capitán Swing, 2024).