País Valenciano
David Segarra: “L’Horta ens ensenya que som part d’una societat creadora, i no sols destructora”

David Segarra, periodista i documentalista valencià implicat amb els moviments en defensa del territori, ha realitzat una sèrie de documentals on es reflecteix la situació de l’Horta Valenciana. Savis de l’Horta (2018), Renaixem (2020) i Per molt que bufe el vent (2020) donen testimoni d’un coneixement i d’una lluita ja mil·lenària.

David Segarra
David Segarra es documentalista y periodista / Foto: Gabriel Rodríguez
17 dic 2020 07:00

Amb la resposta popular quan, fa dues dècades, l’Horta de La Punta (València) estava sent assetjada i reprimida, recorda David Segarra, una generació va veure com l'oposició frontal d’una comunitat llauradora i rural era possible a l’Europa industrialitzada dels inicis del segle XXI. “Aquelles persones que lluitaven per la seua manera de viure, vinculades a la terra i els animals, van ser una gran revelació tant per al jovent dels pobles com de les ciutats”, explica el documentalista. L'exemple de resistència en La Punta s'estendria després entre les persones joves de Benimaclet i d'Alboraia amb l'oposició a una Ronda Nort que destruïa gran part de l'Horta. Ell va ser un d'aquests joves: entre l’any 1999 i el 2001, Segarra va començar la seua vinculació personal amb les lluites per la defensa del territori. Arran d'allò va decidir abandonar la ciutat de València i se’n vaig anar a viure a Alboraia, on va començar a treballar de jornaler. Va ser, diu, una mena de viatge a l’origen, un viatge per redescobrir les seues, les nostres, arrels. 

El suport als qui defensen el territori ha sigut visible fa escassos dies amb la resposta popular després de l'intent de desallotjament del CSOA L'Horta a València. Un posicionament, el de la defensa del territori, en el qual Segarra ha aprofundit durant anys a través de la seua obra documental.

Centros sociales
Vecindario de Benimaclet paraliza el intento de desalojo del Centro Social CSOA L'Horta de València

A primera hora de la mañana la Policía Nacional ha cambiado las cerraduras e instalado puertas anti-okupa en el Centro Social Ocupado Autogestionado (CSOA) de l'Horta en Benimaclet (València), un hecho al cual el vecindario ha respondido concentrándose contra la actuación dictada por la Sareb, según el colectivo en defensa del CSOA, que ha conseguido expulsar al operativo policial y reocupar el centro.

Al vostre últim documental, Per molt que bufe el vent, es parla d’aquestes lluites, però es dona especial rellevància a la que va tindre lloc al Forn de Barraca el setembre de 2019. Què va suposar aquesta darrera lluita?
El Forn de Barraca és el punt d’inflexió l’any 2019 per a les noves generacions que es sumen a aquesta estima per la terra. Al fer el documental, la reflexió era no caure en l’aïllament, en la desconnexió i la fragmentació, que són un fenomen molt habitual als mitjans de comunicació moderns. Nosaltres vam fer el contrari: contextualitzar, connectar i lligar. Vam voler mostrar que la lluita del Forn de Barraca era hereva de les lluites i resistències que hi havia hagut abans a Campanar, Alboraia, Benimaclet, la Punta... La lluita en defensa de l’Horta i la terra no és una qüestió de dècades, és una qüestió de segles, i fins i tot de mil·lennis. El Forn de Barraca és una baula més a una llarga cadena de compromís dels éssers humans per defensar una vida una mica més equilibrada que la que ens proposa el poder.

Urbanismo
L’enderrocament de l’històric forn de Barraca
La supervivència del mític forn de Barraca, que durant 70 anys va abastir de pa a tota l’horta d'Alboraia, està amenaçada per l'ampliació de la V-21.

Quina és la vida que ens proposa, o a la que ens avoca, el poder?
A partir del segle XIX, amb les revolucions industrials i amb l’entrada a la modernitat, hem assolit un procés d’urbanització radical sense precedents a la història. En conseqüència, estem sofrint un procés de desconnexió amb la terra i de fragmentació de les comunitats, i de la pèrdua d'una forma de vida tradicional mil·lenària. De la vida en alqueries i masos hem passat a viure reclosos en edificis. El malestar generalitzat i el procés global de canvi climàtic ens reflecteixen que al segle XXI hi ha una necessitat profunda de retorn. Tornar a connectar-nos amb les persones, amb els animals i amb la natura. La lluita per l’Horta és una de les manifestacions al món d’eixa necessitat humana de tornar a tindre una vida amb sentit.

Estem sofrint un procés de desconnexió amb la terra i de fragmentació de les comunitats, i de la pèrdua d'una forma de vida tradicional mil·lenària

De vegades sembla que estem en un punt de no retorn, però, per molt que bufe el vent... No s’apaguen les estreles, no?
Aquesta frase de la cultura popular ens ve a dir precisament que cal seguir lluitant per molts cataclismes i destruccions que haja causat el poder. Les élits no són deus, encara que des dels faraons fins als caudillos “por la gracia de Dios”,  els tirans sempre s’han volgut divinitzar. Aquest fenomen també l’hereta la il·lustració, que divinitza l’ésser humà amb la raó. Junt amb el mite burgés del progrés —del que naix tant el feixisme, com el comunisme i el capitalisme— ens han fet creure que l’agricultura, les tradicions i les comunitats rurals i indígenes són un obstacle. Però açò ens ha conduït als límits del creixement i a una vida que es viu al límit a tots els nivells, tant físics, com psicològics i emocionals.

És això el que ens ve a dir el documental Per molt que bufe el vent?
Encara que té moltes lectures, eixa és la màgia del cinema documental, sí. Així i tot, Per molt que bufe el vent és sols l’últim documental d’una trilogia. Aquesta s’inicia amb Savis de l’Horta (2018), un primer diàleg amb les llauradores i llauradors que mantenen aquest coneixement ancestral. Seguidament, Renaixem (2020) és un curt documental que va nàixer de manera inesperada durant la pandèmia, i parla de la nova generació de joves que s’han incorporat a l’Horta de València, qui alimenten veritablement a la ciutat. I és que durant la pandèmia vam poder vore com les grans xarxes de la globalització econòmica i les seues infraestructures col·lapsaven. La ciutat de València podia ser autosuficient gràcies a aquest aproximadament 50% d’horta mil·lenària que ens queda. Finalment, Per molt que bufe el vent (2020) és el que recull la lluita intergeneracional en defensa de la verdadera civilització.

Quina seria aquesta nova civilització?
No és nova. El missatge revolucionari que donen les llauradores i llauradors és que gran part de les respostes, reflexions i pràctiques; i les formes de vida comunals, comunitàries, i sostenibles amb el medi ja existeixen. L’Horta ens diu “pareu-vos un moment, no cal buscar respostes a Moscou, Washington, Londres o Berlín, escolteu a les dones i homes de la terra perquè ací hi ha un món que viu”. Totes som hereues, gràcies tant a periodistes com a llauradores, d’una llarga cadena de coneixements. L’Horta ens ensenya que som part d’una societat creadora, i no sols destructora.

L’Horta ens diu “pareu-vos un moment, no cal buscar respostes a Moscou, Washington, Londres o Berlín, escolteu a les dones i homes de la terra perquè ací hi ha un món que viu”

Aquest paradigma, que respon a les teories del comunalisme eco-regionalista, pot arrelar bé a la terra de l’Horta valenciana, però, creus que es pot aplicar, tenint en compte les particularitats, a qualsevol part del món?
En la meua experiència una de les coses que em va sorprendre molt és que la cosmovisió dels llauradors i les llauradores de l’Horta de València és molt similar a la de les llauradores de Palestina i a la de les indígenes de Colombia i Veneçuela. És molt similar la manera que tenen de relacionar-se amb l’entorn i, fins i tot, utilitzen paraules que s’assemblen molt.

De fet al documental hi ha dos plànols d’indígenes brasilers que van vindre a l’Horta de La Punta per solidaritzar-se amb la nostra lluita, perquè saben que és la mateixa que la seua. També, quan Lluís Fontelles parla de com va començar a funcionar el Forn de Barraca, com no tenim imatges de fa cent anys a l’Horta de València, apareix una dona marroquina fent pa en un forn morú, que, al cap i a la fi, és el forn tradicional valencià, perquè l’Horta valenciana va ser creada pels àrabs. La connexió és universal i directa, tenim el mateix origen civilitzatori. Cal obrir la perspectiva tant en el temps com en l'espai, i recuperar la universalitat de l’ésser humà que hem oblidat.

Un model completament oposat al que ens plantegen els poders hegemònics, tenint a més en compte el fet que les revolucions cientificotècniques  han fet possible que la destrucció de la natura es faça mitjançant processos més eficients i amb resultats més eficaços.
El projecte de la modernitat li va declarar la guerra a la natura, tant als països capitalistes com a la Unió Soviètica. Però ja ho van fer abans a Babilonia, Mesopotàmia a Egipte i a Roma. Tots aquests imperis van plantejar un model centralista, urbanocèntric, jerarquitzant i violent; i tots van tindre la resistència de les poblacions llauradores. Ací i hui, a l'Europa occidental altament industrialitzada també perviuen comunitats que ens llancen el missatge que la vida en comunitat, respectant la terra, l'aigua i el cel, és possible.

Encara que és cert, hi ha un terrible factor: els perills de la tècnica i de la industrialització. Ho hem vist a les dos guerres mundials, al genocidi nazi, a Txernòbil i a Fukushima, a la desforestació i al forat de la capa d’ozó. Per això podríem dir que estem en l’època més perillosa de la història humana, amb un nivell de destrucció de la vida sense precedents. Aquest fet fa que aquestes generacions tingam molta responsabilitat.

Estem en l’època més perillosa de la història humana, amb un nivell de destrucció de la vida sense precedents. Aquest fet fa que aquestes generacions tingam molta responsabilitat.

Dins d’eixa responsabilitat està també la de mostrar i contar realitats, com heu fet vosaltres als documentals que tracten la qüestió de l’Horta. I que, a més, són una perfecta eina d’ensenyança i d’aprenentatge per a les generacions que estan i que venen.
Correcte, per això ens va sorgir la necessitat de fer la crònica i documentar una lluita que catalitza a molts sectors de la societat que plantegen que la defensa de la terra és un model vital. Inspirats en documentals, com per exemple A Tornallom, i per periodistes de la història popular com Eduardo Galeano o Patricio Guzmán, vam voler deixar constància en l'àmbit audiovisual de lluites com la del Forn de Barraca, que a més de ser simbòlica va ser significativa. La gent major ens ensenya que les històries s’han de guardar i transmetre, perquè adaptant el que deia Joan Fuster: “Si les històries no les contem nosaltres, ens les contaran contra nosaltres”.

Per molt que bufe el vent va tardar un any en fer-se. Podríem dir que el vau treballar com es treballa l’Horta?
Efectivament, treballem com es treballa la terra tradicionalment, amb moltes mans i amb un esforç col·lectiu i lent. Nosaltres considerem que la vida i les històries s’han de sembrar cuidar i treballar lentament per a poder obtenir una bona collita. Cert és que moltes voltes la immediatesa i l’actualitat no ens deixen, però la nostra forma de fer periodisme és aquesta, per a estar a la altura del que contem. Desgraciadament el model de periodisme d’aquesta civilització és el mateix que el que adoptem a la nostra alimentació i a les nostres relacions afectives i sexuals. I ací sorgeix altra volta la insostenibilitat de l'“usar i tirar”.

El model de periodisme d’aquesta civilització és el mateix que el que adoptem a la nostra alimentació i a les nostres relacions afectives i sexuals, i ací sorgeix altra volta la insostenibilitat de l'“usar i tirar”

La modernitat líquida de la qual parla Zygmunt Bauman ens arriba a totes i tots.
Sí, a més amb el factor de que el periodisme més que un treball és un dret. El dret de contar les nostres històries. Abarca totes les àrees del coneixement humà perquè es qui comunica la realitat social. Molts dels grans escriptors, com Estellés i García Márquez, van començar com a periodistes. Després ja van obrir els seus horitzons més enllà de l’article i la crònica, fent periodisme amb la literatura, com també es pot fer amb el cinema documental.

Em ve també al cap Kapuściński, uns dels imprescindibles a la carrera de periodisme.
El fan estudiar, clar, però després no ens permeten treballar com ell. Amb ell ens conten el que mai podrem, ni ens deixaran, fer. Fer una peça de més de 50 pàgines durant 6 mesos està als mitjans de comunicació actuals completament prohibit. Així i tot no ens hem de plegar al model de periodisme hegemònic. Sempre hi haurà una llavoreta.

Sempre ha hagut predicadors de l’odi,  però la diferència és que ara amb les tecnologies poden arribar a totes bandes

La teua llavor periodística està a una terra molt fèrtil.
Sí, perquè la qüestió de l’Horta també genera consens social, comunitat i amor. S’ha pensat al segle XX que el periodisme, com la política, és per a confrontar i dividir. També pot ser per a mostrar les coses que ens uneixen, que son moltes. L’Horta uneix la societat valenciana, com cuidar la gent gran i la xicalla uneix a la societat en general. Amb els nostres documentals volem fer el que fa l’Horta. Ens separa molt poc, però és en el que es fixa sistemàticament la política i els mitjans de comunicació hegemònics.

Les elits creen als seus laboratoris els odis i després els inocula a la societat, com van fer amb l’antisemitisme i com fan ara amb la islamofòbia. És el pensament únic del que ens parla Noam Chomsky que diu que els poders econòmics obliguen els mitjans de comunicació a parlar sistemàticament mal de Catalunya o de Veneçuela. Açò no és nou, Sant Vicent Ferrer ja predicava contra els jueus dient que eren dimonis. Després anava la gent i els lapidava. Sempre hi ha hagut predicadors de l’odi,  però la diferència és que ara amb les tecnologies poden arribar a totes bandes. El poder necessita enemics perquè la societat no vaja a una. Nosaltres ens rebel·lem. Volem fer un periodisme que unisca i no que dividisca.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

País Valenciano
Antifascismo Guillem Agulló, tres décadas de dignidad y antifascismo
A 31 años del asesinato de Guillem Agulló Salvador, su padre Guillem Agulló Lázaro (Burjassot, L´horta Nord, 1950) explica la situación que están viviendo a raíz de las últimas decisiones de la derecha y la extrema derecha.
Ley de Memoria Histórica
Memoria democrática La ofensiva legislativa de PP y Vox contra la verdad, justicia y reparación
Las asociaciones memorialistas del estado hacen frente común en la Unión Europea y no descartan acudir a los tribunales para defender los derechos de las víctimas del franquismo.
Especulación urbanística
Turistificación Canarias dice basta: activistas organizan una movilización histórica en las islas frente a la turistificación
Precarización, pobreza, desigualdad y dificultad de acceso a la vivienda, así como la enorme contaminación de los espacios naturales causada por el modelo turístico, son algunas de las problemáticas por las que Canarias sale a la calle el próximo 20 de abril.
País Vasco
Los audios del PNV El modus operandi del PNV en Mundaka: “Invita a tres personas, el resultado va a ser uno”
Hordago revela grabaciones exclusivas en las que el presidente de la Junta Municipal de la localidad de Busturialdea pide al entonces alcalde, Mikel Bilbao, que favorezca la contratación como asesor externo de un barón del partido.
Cine
Cine RTLM, la radio del odio que alentó el genocidio en Ruanda
Cuando se cumple el 30º aniversario de la tragedia en Ruanda, llega a las pantallas ‘Hate Songs’, que se estrena el viernes 19 de abril, una metaficción que transcurre en los estudios de la emisora controlada por los hutus.
Palestina
Rafeef Ziadah “En honor a los poetas palestinos caídos siento que debo llevar sus palabras al escenario”
Rafeef Ziadah es activista palestina, poeta y periodista. El Mediterráneo es su casa y la palabra su resistencia. Con el recital “Let it be a tale”, intenta mantener vivas las palabras de los poetas palestinos asesinados por Israel.
América Latina
América Latina Milei arrastra a Argentina a la sombra de EEUU e Israel
El presidente argentino somete la política exterior de su país a los lineamientos de Washington y Tel Aviv.
País Vasco
País Vasco “En Osakidetza nos la van a dejar morir, vámonos a la privada”
Las listas de espera que reconoce el Departamento de Salud en respuesta parlamentaria no se corresponde con las citas que ofrece. Tampoco hay coincidencia con el dato público del número de médicos que compatibiliza la sanidad pública con la privada.

Últimas

Galicia
Altri Vecinos, ecologistas y científicos saltan a Bruselas para frenar la celulosa que amenaza el corazón de Galicia
Las plataformas de vecinas afectadas y ambientalistas han podido reunirse con altos funcionarios de la Comisión Europea especializados en normativa medioambiental aupados por la eurodiputada del BNG Ana Miranda para seguir defendiéndose de Altri.
Opinión
Opinión ¿Qué Europa queremos hoy?
Los resultados de las próximas elecciones europeas pueden derivar en un importante punto de inflexión para la razón de ser de la Unión Europea.
Ocupación israelí
Palestina El Salto te ofrece una camiseta para apoyar económicamente a la UNRWA
No cesamos de buscar nuevas vías para visibilizar un mayoritario clamor social que pide un alto el fuego al que apenas se da cabida en el discurso mediático convencional. Todos los beneficios de esta campaña irán destinados a la UNRWA.
Culturas
Culturas La FILMIG reflexiona sobre hacia dónde se dirige la producción cultural migrante en el Estado español
La primera edición de la Feria Itinerante del Libro Migrante convoca a Vivi Alfonsín, Moha Gerehou, Dagmary Olívar y Silvia Ramírez para dialogar sobre la creación y participación en la cultura de las personas migrantes y racializadas.
Más noticias
Genocidio
Rumbo a Gaza La Flotilla de la Libertad se prepara para zarpar hacia Gaza
Un carguero con 5.500 toneladas de ayuda humanitaria y tres barcos más cargados con cientos de personas, entre ellas observadores de los derechos humanos, personal médico, periodistas y políticos —incluida Ada Colau—, integrarán la Flotilla.
Acoso escolar
Acoso escolar Obligan a ir a clase a una niña que denuncia acoso en un colegio concertado de Aranjuez
La Concejala de Educación ha emitido una carta que da una semana a la menor para acudir a clase, pese a contar con un diagnóstico de ansiedad y depresión.
Análisis
Desigualdad ¿Millennials Vs boomers? ¡No, es lucha de clases, amigo!
Aunque el discurso habitual enfrenta a los millennials con los baby boomers, este panorama general oculta la disparidad económica dentro de la generación de los millennials.
Salud mental
Salud mental El Ayuntamiento de Valladolid de PP y Vox cancela unas jornadas sobre anticapacitismo
A 48 horas de celebrarse la primera de las charlas, el Servicio de Igualdad y Juventud suspendió el acto alegando que pocas personas estaban interesadas en asistir
Ocupación israelí
Ocupación israelí Más de 80 ciudades saldrán a la calle el 20 y 21 de abril para denunciar el genocidio israelí en Gaza
El movimiento de solidaridad con el pueblo palestino denuncia la complicidad del Gobierno español con la masacre al seguir comprando y vendiendo armas a Israel.

Recomendadas

Cárceles
Carabanchel Tele Prisión, memoria audiovisual de una cárcel
Además de varias películas que se han acercado a la cárcel de Carabanchel, Tele Prisión fue un canal de televisión interno en el que participaron numerosos reclusos y algunos educadores de esa prisión madrileña. Emitió de 1985 a 1987.
Historia
Historia Rubén Buren: “La memoria debe ser aquello que nos construye y nos une como ciudadanía”
El historiador y polifacético Rubén Buren coordina el libro 'La Segunda República', una oportunidad para dar a conocer este periodo a un público no especializado.
Culturas
Xirou Xiao “Mi mirada artística es constructiva y, por tanto, tiene en la educación su aliada”
La compañía de performers Cangrejo Pro; la exposición ‘Zhōngguó. El País del Centro’ o la película de Arantxa Echevarría ‘Chinas’ son algunos de los proyectos en relación a la comunidad china en Madrid con la impronta de Xirou Xiao.
Genocidio
Mkhaimar Abusada “Israel quiere quedarse en Gaza”
En esta conversación el doctor gazatí de Ciencias Políticas, Mkhaimar Abusada aborda la popularidad de Hamás en Gaza, las probabilidades de éxito israelí en la lucha por extinguir la insurgencia palestina o el futuro político del enclave.