Memoria histórica
Les petjades de la Guerra

Des de búnquers fins a refugis antiaeris, passant per l’última residència oficial del Govern de la República, el territori valencià està travessat per vestigis de la Guerra Civil.

El Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló
OBLIDATS. El Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló comptabilitza 969 represaliades soterrades en el cementiri de San José de la capital de La Plana. Ester Fayos

En la vesprada del 30 de març de 1939, dos dies abans de la data oficial, les tropes feixistes italianes a les ordres del general Gambara entren a Alacant. Ho fan violant la suposada treva concedida fins a l’1 d’abril, desfilant marcialment per la rambla i entonant la Giovinezza, tancant el port on milers de republicanes i republicans esperen desesperadament l’evacuació.

Dos dies abans, el capità Archibald Dickson del vaixell mercant Stanbrook, que havia fondejat per a carregar taronges i safrà, canvià de plans. En vore els milers de persones angoixades que s’amuntonaven en els molls, decidí carregar-les en lloc de les mercaderies i evacuar-les a Orà. Fins a 2014 no existia ni una mísera placa que n’expliqués la història a Alacant, i han hagut de passar quasi vuitanta anys perquè el capità gal·lés tinga en el moll —des d’este abril— una estàtua que commemora el seu gest d’humanitat.

Han hagut de passar quasi vuitanta anys perquè el capità Archibald Dickson, que va evacuar milers de republicans, tinga en el moll una estàtua que commemora el seu gest d'humanitat

Els i les republicanes que arribaren després d’eixa partida esperaven impacients altre Stanbrook, però mai no hi va arribar. El que sí que arribà, el dia 1 d’abril, foren bucs de guerra colpistes. Hi va haver suïcidis, gent que es va tirar a l’aigua. Qui va sobreviure fou conduït pels mariners que acabaven d’arribar cap al recinte que els italians havien preparat per a tancar-los: el camp de Els Ametlers. En este paratge, a l’actual avinguda alacantina de Dénia, col·locaren una xicoteta placa homenatge en 2014, que va sofrir un atac feixista abans de ser inaugurada.

A les persones republicanes que no foren afusellades en els dies següents se les emportaren al camp de concentració d’Albatera. Allí, el franquisme va acomodar un grup de colons, Sant Isidre, població que cresqué sense cap constància d’haver sigut el lloc en el qual els franquistes van tindre el camp de concentració més cruel. Un monument, instal·lat per la CNT, és l’únic record de l’horror.

Del 36 al 39, hi va haver un total de 637 dies de bombardejos al País Valencià amb 1850 víctimes de l’aviació feixista

Mentrestant, Castelló es configurava com el principal camp de batalla del País Valencià, ja que hi passava la línia XYZ del front republicà: una franja de refugis que anaven des de la costa de Llosa, termè d'Almenara fins a Terol recorrent Begís, la serra d’El Toro i la serra d’Espadà. “Esta va detindre l’avanç franquista des de juliol de 1938 fins a la fi de la guerra, per tant, va acollir una gran quantitat de morts a les seues trinxeres”, exposa l’historiador i membre del Grup de Recerca de Memòria Històrica de Castelló Juan Luis Porcar.

els bombardejos

El País Valencià va ser un dels territoris més bombardejats pels colpistes. Des del primer, la nit del 5 de novembre de 1936, sobre la ciutat d’Alacant, fins a les últimes bombes descarregades a Gandia el 28 de març de 1939. Rafael Aracil i Joan Villaroya comptabilitzen, al llibre El País Valencià sota les bombes (1936 - 1939), un total de 637 dies de bombardejos, període en què s’ha documentat un total aproximat de 1.850 víctimes.

La petjada que va deixar el conflicte bèl·lic en la ciutat de València encara es pot vore en les façanes d’edificis històrics com el de l’Ajuntament. Jorge Ramos Tolosa, professor associat d’Història Contemporània de la Universitat de València, conta que la voluntat per part dels feixistes era desmoralitzar la població civil mitjançant bombes que van causar entre 500 i 900 persones assassinades, al voltant de 3.000 ferides i 3.000 edificis destruïts parcial o totalment.

“La ciutat de València va sofrir els primers bombardejos en febrer de 1937, quan ja era capital de la República”, explica, “i com a altres zones on no havia triomfat el colp d’Estat es va desenvolupar una Junta de Defensa Passiva, que s’encarregava de coordinar la protecció i el resguard de la població amb la construcció de nombrosos refugis antiaeris”.

Públics, en soterranis, escolars, en fàbriques i tallers, governamentals i particulars, són els diversos tipus de refugi que va hi haver —o encara hi ha— al País Valencià, segons l’estudi Refugis antiaeris: patrimoni de la Guerra Civil a la ciutat de València, d’Andrea Moreno i Tatiana Sapena.

Estes galeries permetien que desenes o centenars de persones —segons les capacitats— pogueren refugiar-se a dins quan avisaven les sirenes: “Sonaven per diversos punts de la ciutat quan es veien vindre avions de l’illa de Mallorca, on l’aviació feixista italiana en tenia la base”. Segons un estudi realitzat en 2015 per l’arquitecte Francisco Taberner, es té constància de la construcció aproximada de 258 refugis a València durant els anys de la Guerra Civil.

Refugi Antiaeri de Serrans
Refugi Antiaeri de Serrans. Va ser inaugurat el passat 13 d’abril de 2018. Es tracta d’una construcció feta l’any 37, amb formigó armat, ferro i arena, entre altres materials, i que se situa a peu de carrer. Violeta Cortijo

La immensa majoria van ser destruïts després de la victòria franquista, però encara en queden alguns que es poden visitar, com l’Escolar de l’Ajuntament, el de Bombas Gens o el de Serrans 25, recentment inaugurat. En este sentit, Ramos lamenta la deixadesa de l’anterior govern municipal en este àmbit: “Hi ha un refugi situat al Carme que encara és un casal faller, i l’Escolar de l’Ajuntament s’utilitzava per guardar paperassa, fem i altres coses durant l’època de Rita”.

La construcció dels refugis també va enfortir la cohesió social veïnal, ja que moltes van ser alçades per la gent que hi vivia en una zona concreta de manera cooperativa

D’una altra banda, Ramos assenyala que, encara que generalment els refugis es construïen per iniciativa dels sindicats i de l’Ajuntament, hi havia iniciatives populars encaminades a resistir els atacs feixistes no lligades a la Junta de Defensa Passiva. El professor conta que, durant els primers mesos de guerra, la construcció dels refugis també va enfortir la cohesió social veïnal i “el sentiment popular de germanor”, ja que moltes d’estes infraestructures van ser alçades per la gent que hi vivia en un barri o zona concreta, de manera cooperativa. “Persones d’ideologies diferents, els agradara o no, tenien un enemic comú: la mort, que venia des del cel, i s’havien d’unir per a combatre-la”, afirma.

Memoria histórica
Los refugios antiaéreos de Alicante
En pleno centro de Alicante, dos refugios antiaéreos dan cuenta del legado de la Guerra Civil en la ciudad.

Altra ciutat prou bombardejada va ser Alacant. Milers de persones van salvar la vida gràcies a quasi un centenar de galeries distribuïdes pels carrers alacantins. Hi havia algunes àrees estratègiques per a les aviacions feixistes italianes aliades de Franco —el port que proveïa altres territoris dins de la península, l’estació de ferrocarrils pel mateix motiu, la refineria de petroli i el quarter i aeròdrom de Rabassa—, però moltes de les bombes eren llançades en àrees lluny del front i a prop de les llars.

La ciutat i la província eren considerades pels franquistes com “zona roja” a la qual s’havia de castigar especialment, per ser on es va afusellar el fundador de la Falange Española, José Antonio Primo de Rivera. De fet, un dels capítols més sonats dels bombardejos a Alacant, el de les “vuit hores” es va produir, suposadament, com a represàlia a esta acció.

Però no va ser l’únic: a Alacant, més de 90 bombardejos van suposar la mort de quasi 500 persones. Tampoc el pitjor: el 21 de novembre de 1937 les bombes feixistes van deixar 38 persones mortes i 60 ferides en un atac prop a les vessants de Benacantil. Però si ha una data que va mostrar com la guerra i les tropes feixistes actuavan sense importar-los les vides civils que pogueren portar-se, esta és el 25 de maig. A plena llum del dia i en un mercat central bulliciós, les tropes van assassinar més de 300 persones i en van ferir més de 1000.

Memoria histórica
La masacre del mercado de Alacant
El 25 de mayo de 1938 la aviación fascista asesinó a más de 300 personas y dejó heridas a más de mil en un bombardeo de castigo a la población.

LES CREUS DE LA VICTòRIA

Si bé esta exposició pública trenca d’alguna manera l’oblit institucional, també és cert que hi ha uns altres símbols que han estat bastant presents: els del bàndol guanyador. Deixant de costat tota la polèmica del canvi de denominacions dels carrers per a respectar la Llei de Memòria Històrica, existixen dues creus de la victòria feixista emblemàtiques que s’han vist envoltades en controvèrsies recentment.

A Castelló, la Creu dels Caiguts, situada al Parc Ribalta, s’erigix com el principal símbol en commemoració del dictador. Els seus defensors, el grup de Defensa de la cruz del Ribalta, consideren que es tracta d’un símbol religiós sense referències polítiques. No obstant això, l’historiador Porcar destaca que el comité expert de la Generalitat Valenciana ha descartat esta valoració i el seu caràcter artístic, motiu pel qual “no pot estar en un espai públic”. “La creu és un element més d’una multitud de monuments erigits en acabar la guerra per l’exaltació dels vencedors de la guerra civil amb una clara iconologia feixista”, conclou Porcar.

El futur de la Creu del Ribalta és incert. De fet, Verònica Ruiz, regidora de Cultura a l’Ajuntament de Castelló, assenyala que s’ha presentat un projecte perquè es puga retirar o canviar d’ubicació. Però, defensa que: “En cap cas hauria de ressituar-se, ja que té un origen franquista”. “La idea és guardar-la i, en tot cas, si en un futur es fera un museu en honor a la Guerra Civil, col·locar-la, per tal que expliqués esta etapa tan negra de la nostra història”, matisa.

La retirada de la Creu de Callosa el passat gener es va saldar amb la detenció de dues persones vinculades a la Falange Española, per llançar petards a la policia

L’altra creu polèmica és la de Callosa del Segura, a la comarca del Baix Segura. En este cas, l’Ajuntament es va disposar a aplicar la llei i retirar el monument. Al poble, la Plataforma en Defensa de la Creu, un grup de catòlics locals que considera la creu un símbol cristià, hi va presentar un recurs judicial d’empara en contra. L’assumpte encara no s’ha resolt però la justícia va autoritzar llevar-la. La retirada del monument el passat 29 de gener es va saldar amb la detenció de dues persones vinculades a la Falange Española, per llançar petards a la policia.

La Falange ha realitzat diversos homenatges des de llavors, amb la interpretació inclosa del Cara al Sol en la plaça pública. La nota surrealista la va possar la “resurrecció” en forma d’holograma de la creu. El truc de la projecció el fa, desde sa casa, una dona de 82 anys, que rep una multa de 100 euros diaris sense que semble importar-li gaire. I que presumeix de teixir llençols que el simpatitzants en defensa de la creu pengen pel poble. 

POSICIÓ YUSTE, L’ÚLTIMA SEU DEL GOVERN
En un enclavament excel·lentment comunicat, pegada a la carretera i a la línia de ferrocarril entre Alacant i Madrid, a menys de 20 minuts de l’aeròdrom militar del Malló (Monòver), però alhora oculta per un frondós bosc de pins, es troba la finca del Poblet a Petrer, la Posició Yuste, l’última seu del Govern de la II República presidit per Juan Negrín.

Entre la fi de febrer i principis de març de 1939, l’últim Executiu republicà es va replegar a Alacant, zona encara fidel al Govern de 1931, i va romandre durant deu dies tractant de reorganitzar la resistència a l’avanç de les tropes feixistes. Segons relata José Ramón Valero Escandell, professor de Geografia Humana de la UA, en la Posició Yuste van pernoctar des de diversos ministres de la República i comandaments militars, com Enrique Líster, fins a Dolores Ibarruri, la ‘Passionaria’, passant per literats com Rafael Alberti i María Teresa León.

La finca, oculta i desconeguda per la majoria de la població, va ser la seu dels dos últims Consells de Ministres de la II República. Així mateix, a Elda, localitat propera, es va situar la Posició Dakar, que va albergar l’última seu del PCE. No obstant açò, Negrín i la seua cort van romandre poc temps en el ‘Govern d’Elda’, ja que el 6 de març es van dirigir a l’aeròdrom de Monòver per a fugir a Orà i deixar al país en mans dels revoltats....

Relacionadas

Memoria histórica
Carabanchel pide a Marlaska recuperar la memoria de la cárcel convertida en CIE
Una plataforma ciudadana de Carabanchel solicita a Interior la apertura de un centro de memoria para recuperar la historia de la cárcel del barrio madrileño construida por presos franquistas, que estaba siendo usada como CIE.
Teatro
Cuando en el teatro se representaba la huelga

La huelga fue protagonista, principal o secundaria, en numerosas obras de teatro escritas y representadas en España en la bisagra entre los siglos XIX y XX. El hispanista Gérard Brey ha analizado en profundidad lo que denomina “teatro de la huelga”, un subgénero hoy olvidado y desaparecido de la escena actual.

Memoria histórica
¡¡¡Irreductibles!!!

Hoy seguimos las historias de hombres y mujeres que combatieron en la guerra civil, posteriormente contra los nazis en Francia y volvieron a cruzar la muga para participar en la guerrilla antifranquista.

0 Comentarios

Destacadas

Industria
Nissan anuncia que se va de Barcelona y deja en el aire 23.000 empleos

La multinacional japonesa cierra su principal planta en España. El Ministerio de Industria anuncia que seguirá ofreciendo subvenciones que eviten el cierre.

Vivienda
Las ayudas al alquiler se quedan cortas y no terminan de llegar

Los grandes bancos siguen sin firmar el convenio para distribuir los microcréditos del ICO para la familias más afectadas por la crisis social y sanitaria. Mientras, en la Comunidad de Madrid las ayudas directas al alquiler se agotan en la primera semana.

8 de marzo
Testigos del informe de la Guardia Civil: “Mi declaración se ha tergiversado”
Dos de los cinco integrantes de CGT que aparecen en el informe de la Guardia Civil que culpa al Gobierno de no haber tomado medidas pese a conocer la situación de emergencia por el coronavirus aseguran que se han manipulado sus declaraciones. El sindicato estudia emprender acciones legales por lo que considera un “montaje” para desacreditar al movimiento feminista.
Migración
Helena Maleno, una vida en muchas vidas

La periodista e investigadora ha presentado Mujer de frontera. Defender el derecho a la vida no es un delito, editado por Península, un libro que nace de las luchas y resistencias compartidas con las comunidades migrantes.

Servicios públicos
‘Quiero un corazón contento’, la melodía a favor de los servicios públicos

Con el nombre Quiero un corazón contento la campaña convoca a la ciudadanía a salir el próximo sábado 30 de mayo, a las 13h, a sus balcones y ventanas.

Laboral
CNT exige al Gobierno una regulación del teletrabajo

El sindicato ha publicado una demanda que ha trasladado al Gobierno en la que piden una regulación legal del trabajo a distancia que permita su implementación de forma permanente en las empresas.

Crisis económica
Hong Kong, algo más que una ficha en la disputa de China por la hegemonía global

Los medios occidentales amplifican las protestas en Hong Kong, un “problema interno” de China que confluye con los temores del establishment a que las sociedades europeas simpaticen más con el país dirigido por Xi Jinping.

Música
Belén Gopegui pone letra a las nuevas canciones de Milagros, el grupo coral que salió de un colegio público

De empezar a cantar en clase con su profesora a participar en uno de los mayores éxitos de Rosalía, la peculiar trayectoria del grupo coral Milagros añade ahora otro capítulo destacado: las letras de sus nuevas canciones llevan la firma de la escritora Belén Gopegui.

Últimas

Residencias de mayores
No tenemos perdón (ni vergüenza)
Se preparan protocolos para abrir comercios o terrazas pero, ¿para cuándo un protocolo para visitar a nuestros familiares en las residencias?
Cine
Ejercicios espirituales en una pandemia
Tres destacadas obras de creadores vascos han especulado recientemente sobre ciertas virtudes del confinamiento.
Educación pública
Las AMPAS andaluzas proponen una bateria de medidas para afrontar el curso escolar postcovid

Reducir la ratio, contratar más personal, crear los puestos de enfermería escolar y educación social, aumentar el presupuesto de los centros o restar importancia al libro de texto. Son algunas de la medidas propuestas por CODAPA, la mayor confederación de AMPAS de Andalucía, para afrontar en la autonomía el próximo curso escolar, el primera de la era postcovid.