Laboral
Denuncien a Campofrío per contractar de forma fraudulenta a través de falses cooperatives

CNT interposa una querella criminal contra la famosa marca d’elaborats carnis, basant-se en indicis que assenyalen que l’empresa podria haver pressionat al personal soci-treballador de Servicarne, mitjançant “l’engany, la coacció i amenaces”, per a què constituïra una “societat interposada” des de la qual continuar utilitzant la mà d’obra de forma fraudulenta.

Campofrío
Planta de Campofrío en Torrent (Horta Oest, València). Violeta Cortijo
2 abr 2019 09:00

La resolució d’Inspecció de Treball, que el juliol de 2018 va confirmar que Servicarne és una falsa cooperativa i que actua com a societat pantalla, va motivar, presumptament, a Campofrío a dur a terme moviments que no desmuntaren un sistema de contractació que afavoreix la precarietat laboral d’una part del personal que treballa en la seua planta de Torrent. Segons denúncia en el seu web la Confederació Nacional de Treball de València (CNT València) “Campofrío es va anticipar a la publicació de la resolució de la Inspecció per a evitar fer-se càrrec i contractar per compte d’altre a més d’un centenar de cooperativistes”.

Per este motiu, el sindicat ha interposat una querella en els Jutjats Penals de Torrent (Horta Oest) contra les companyies dedicades a la indústria càrnia, Campofrío i Servicarne, per incitar als socis-treballadors de la cooperativa a constituir una “societat interposada” que permeta a la famosa marca d’elaborats carnis continuar utilitzant la mà d’obra de forma fraudulenta.

En concret, el sindicat assenyala en el comunicat que Campofrío —amb la complicitat de Servicarne— “hauria utilitzat l’engany, la coacció i les amenaces per a què les sòcies-treballadores es veren obligades a acceptar unes determinades condicions de treball”, mitjançant la constitució d’una Societat Limitada Laboral. Segons ens explica Antonio Ruiz, assessor jurídic de CNT València, es van produir diverses reunions amb els socis-treballadors de Servicarne en les quals se’ls va anunciar que Campofrío anava a trencar relació mercantil amb la cooperativa i, presumptament, se’ls va pressionar a triar entre quedar-se sense treball o acceptar la proposta d’introduir-se en la nova empresa, que s’anava a crear a este efecte i des de la qual podrien continuar prestant serveis en Campofrío.

Tenim proves que Campofrío va forçar a crear esta nova empresa pantalla

La nova societat, LEVANTE LEAN S.L.L., va ser creada al maig de 2018, una vegada s’havien dut a terme les inspeccions de treball en les empreses en les quals ha estat operant Servicarne. Des de CNT consideren que este transvasament de la plantilla podria implicar, a més, una cessió il·legal de personal treballador. “Els caps d’esta nova empresa han sigut quasi pràcticament posats a dit per Campofrío, per tant, en principi, no és una empresa que lliurement hagen conformat els treballadors i que actúe com si fóra una contracta”, segons apunta Ruiz. “L’empresa Campofrío, presumptament, entregava escrits al personal, que proporcionava els seus serveis a través de Servicarne, en els quals els deia els passos que havien de seguir per a crear esta nova empresa i poder continuar treballant”, afig.

Al costat dels màxims responsables de Recursos Humans de Campofrío i del seu Consell d’Administració, també apareix com a codemandat en la querella presentada per l’organització sindical el Consell Rector de Servicarne, a causa de la seua suposada implicació en les pressions als treballadors. A través del repartiment d’una circular, a la qual ha tingut accés El Salto PV, hauria encoratjat al seu propi personal soci-treballador a donar-se de baixa de la cooperativa per a passar a formar part de la nova S.L.L. A més, CNT també assenyala com a cooperadors necessaris, per la seua presumpta participació en les citades reunions, a alguns membres del Comité d’Empresa de Campofrío i a responsables de l’empresa gestora que ha creat la nova S.L.L. “Tenim proves que, a través de les seues empreses gestores col·laboradores, Campofrío va forçar a crear esta nova empresa pantalla”, afirma Ruiz.

L’objectiu, que Campofrío, com a companyia principal en la qual les treballadores presten els seus serveis, mantinguera el privilegi de no contractar directament al personal, com feia prèviament quan contractava els serveis prestats pel gegant Servicarne, però defugint la resolució l’Inspecció de Treball que va assenyalar fa un any a la cooperativa.

I és que, com es va explicar en el seu moment en este mateix diari, altres empreses contractes de Servicarne, com a UVE.S.A., situada a Rafelbunyol (Horta Nord), han sigut sancionades per utilitzar els serveis prestats pel gegant carni per a evitar de manera fraudulenta la contractació directa del personal treballador. La confirmació de falsa cooperativa, per part d’Inspecció de Treball, va fer que les sòcies-treballadores foren donades d’alta en el Règim General de la Seguretat Social, per la qual cosa, en cas de continuar comptant amb eixe personal, tant UVE.S.A., com la resta d’empreses en les quals Servicarne prestava els serveis dels falsos-cooperativistes, estarien obligades a contractar-lo directament. Segons publicava el gener passat el diari Levante-EMV, en el cas de UVE.S.A., l’empresa ja ha anunciat que “incorporarà a la seua plantilla als 300 falsos-autònoms de la planta de Rafelbunyol”, que abans prestaven servei en eixe centre de treball a través de Servicarne.

Indefensió per necessitat

Malgrat les resolucions favorables d’Inspecció de Treball i les responsabilitats que estan assumint altres empreses del sector contractes de Servicarne; en este cas, al voltant del 80% de les sòcies-treballadores es van acabar donant de baixa de la cooperativa, per a, a través de la nova S.L.L., poder continuar prestant servei en Campofrío. “El que volia l’empresa, s’ha complit: Els treballadors que per por s’han vist forçats a entrar en esta nova empresa continuen prestant servei en Campofrío amb total normalitat. Però els companys i companyes que van optar per no sotmetre’s a estes amenaces i coaccions van passar a estar automàticament al carrer, per la qual cosa tenim oberts processos judicials per acomiadament contra l’empresa”, ens confirma Antonio Ruiz.

El perfil majoritari de les treballadores de Servicarne és de persones migrants, sense estudis ni formació i que s’han dedicat al sector carni durant la major part de la seua vida laboral. “La majoria de les treballadores han estat treballant entre 10 i 15 anys en Campofrío i és lògic que hagen tractat d’evitar quedar-se al carrer, perquè no saben quan acabarà el procediment judicial, ni si el guanyaran o no”, explica Ruiz. A més, atés que han format part d’una cooperativa, estes persones tampoc tenen dret al subsidi per desocupació, per la qual cosa “la seua indefensió ha fet prevaldre la necessitat immediata, de la major part de la plantilla, de continuar cobrant un sou”, afig l’assessor.

En relació amb les accions legals que ha emprés CNT contra Campofrío pel personal que ha perdut el seu lloc de treball, en total, han sigut més d’una desena de demandes. “Quan —Campofrío— va trencar relació mercantil amb Servicarne i va deixar al carrer als treballadors que no van voler entrar en la nova empresa, no es va tractar només d’una cessió de servei, sinó d’un acomiadament encobert, perquè Inspecció de Treball ja havia determinat que eren treballadors per compte d’altre de Campofrío”, adverteix Ruiz.

No obstant això i encara que els judicis estaven programats per a celebrar-se durant este mes de març, des del sindicat ens comenten que, finalment, s’ha procedit a la seua suspensió “a esperes que es resolga el judici principal que té la Seguretat Social contra Campofrío”. Este judici, que està previst que es realitze el febrer de 2020, respon a una demanda d’ofici que la Seguretat Social ha interposat contra l’empresa, a la qual li exigeix, tant les quotes que suposadament ha deixat de pagar per tindre als seus treballadors com a autònoms, com la declaració de la seua relació de laboralitat.

“S’han decidit suspendre els judicis individuals de març perquè creiem que s’ha de resoldre primer el judici principal, quan els jutges donen la raó a la Seguretat Social. Aleshores ja reclamarem les quantitats corresponents i, fins i tot, si és necessari, la nul·litat d’eixos acomiadaments i la seua readmissió en el mateix lloc de treball”, concreta, en este sentit, Antonio Ruiz.

Huelga Productos Florida Almassora Castellon
Las trabajadoras de Productos Florida de Almassora (Castelló) hacen huelga para exigir regularización de la situación laboral. El Salto País Valencià

La consideració de Servicarne de falsa cooperativa per part d’Inspecció de Treball ha suposat un punt d’inflexió en el si de la indústria càrnia nacional, perquè ha afectat un nombre considerable d’empreses dedicades al sector i, per tant, a milers de treballadors. A més de les ja nomenades, el Grup SADA, VICENTE GALLEN S.L., Industrias Cárnicas La Cope, COREN, AVINORSA i Productos Florida són algunes de les altres societats, de les situades al País Valencià, en les quals es va decretar que les persones sòcies treballadores de Servicarne mantenien una relació laboral il·legal en qualitat de falses autònomes.

La falta de drets a la qual estan exposades les sòcies-treballadores, que es tradueix en jornades de més de deu hores, nul·la protecció enfront dels abusos laborals, falta d’informació i represàlies; s’ha vingut denunciant pel personal sindicat de Servicarne des de 2013 i en diferents punts de l’Estat. Precisament, la Secció Sindical de CNT de Productos Florida (Almassora, Castelló) va protagonitzar fa unes setmanes una vaga de tres dies —20, 21 i 23 de març— per a reivindicar que començara la negociació per a regularitzar la situació laboral dels falsos cooperativistes de Servicarne.

Estes persones -i les d’altres centres de treball que estan en la mateixa situació-, des de la resolució d’Inspecció de Treball, han continuat treballant fins hui estant donades d’alta, tant en el règim d’autònoms -per part de Servicarne-, com en el règim general —per part de Productos Florida—. Una situació que és qüestionable a nivell legal i perjudica el personal treballador, que ha de continuar pagant la seua quota d’autònom, encara que ara se’ls reconega com a treballadores per compte d’altre. Malgrat tot, des del sindicat consideren que esta situació té data de caducitat i que, abans o després, Productos Florida —i les empreses en les quals ha estat prestant serveis Servicarne—, pel seu propi interés, acabarà arribant a un acord satisfactori per a i amb el personal treballador.

Relacionadas

Sanidad
El Gobierno de la Comunidad de Madrid dificulta la conciliación familiar al personal sanitario

El sindicato de enfermería SATSE denuncia que el Gobierno de Ayuso ha iniciado recortes en los derechos del personal sanitario al limitar la conciliación familiar de profesionales con menores de 12 años. 

Laboral
Teletrabajo: nueva forma de gestión de la mano de obra y de explotación

Cuando en los años 90 del siglo pasado, se instauró la descentralización productiva como las nuevas formas de producción y distribución, es decir, el trabajo antes realizado por la empresa principal en su totalidad, ahora serán las contratas y subcontratas quienes realizarán el mismo, permitiendo la externalización de riesgos a los “otros” (contratistas) y estos a su vez a los “otros” (subcontratistas), siendo las personas trabajadoras (asalariadas o “falsos autónomos”) quienes asumirán casi todos los riesgos que el “empresario principal” había externalizado, para rebajar sustancialmente sus costes de producción, tanto los salariales, como los fiscales y sociales/laborales (conflictos, huelgas, movilizaciones, etc.).

Laboral
La marcha de Nissan, una estrategia previa que la pandemia aceleró

La multinacional japonesa automovilística anunció el pasado jueves 28 de mayo el cierre de su principal planta en España. Dejarán en la calle a más de 20.000 personas para continuar así un camino que estaba ya marcado antes de la llegada del virus.

0 Comentarios

Destacadas

Temporeros
Los jornaleros no son bienvenidos en los hoteles de Lleida

Aunque el futbolista Keita Baldé se ofreció a pagar por adelantado el alojamiento de 200 trabajadores que duermen en la calle, los establecimientos están presentando excusas para no facilitar sus habitaciones.

Precariedad laboral
Los riders se reúnen con la ministra de Trabajo para exigir que se aplique la ley laboral

Riders X Derechos acudirán a la cita acompañados de representantes de la Unión de Autónomos UATAE y de Taxi Project. “Con la presencia de estos compañeros queremos mostrar la fuerza y unidad de la clase trabajadora”, resume Felipe Corredor.

Migración
Las personas solicitantes de asilo no podrán optar al ingreso mínimo vital

Al contrario de lo que se había anunciado previamente, los solicitantes de asilo quedan excluidos del ingreso mínimo vital. Se suman a las 600.000 personas migrantes en situación administrativa irregular que han quedado fuera de esta medida.


Coronavirus
Torrejón testea a su población en contra de las recomendaciones sanitarias

La localidad madrileña analiza la seroprevalencia de su población pese a que la OMS sigue sin recomendar los análisis masivos. Podemos Torrejón denuncia opacidad en la toma de la decisión y alerta de que puede ser contraproducente.


Estados Unidos
Trump, en un búnker, señala al movimiento Antifa como el enemigo a cazar

Las protestas por el asesinato policial de George Floyd se han extendido a todo el país, en un movimiento que ya se compara con los disturbios que, a finales de los 60, impulsaron el movimiento de los derechos civiles. Al menos cinco personas han muerto en el contexto de las manifestaciones. Trump pide considerar terroristas a los antifascistas.

Sanidad
El Gobierno de la Comunidad de Madrid dificulta la conciliación familiar al personal sanitario

El sindicato de enfermería SATSE denuncia que el Gobierno de Ayuso ha iniciado recortes en los derechos del personal sanitario al limitar la conciliación familiar de profesionales con menores de 12 años. 

Coronavirus
Sanitarios hoy, pacientes mañana

Según las estimaciones del Consejo General de la Psicología, cerca de 150.000 sanitarios necesitarán atención psicológica tras la pandemia.

Pobreza
Mínimo sí, vital ni por asomo

El Gobierno demuestra una enorme soberbia al despreciar la nueva oleada de pobreza que está generando la crisis del coronavirus. La mejor demostración de ello es que para optar al ingreso mínimo vital se tendrán en cuenta los ingresos percibidos en 2019.

Últimas

Comunidad de Madrid
Los municipios más pobres son los más afectados por el recorte de 14.000 plazas escolares aprobado por Ayuso

Los recortes en educación de la Comunidad de Madrid afectarán especialmente a las ciudades de renta más baja y los distritos con más carencias de la capital. En total se perderán más de 14.000 plazas en todo el ciclo desde infantil a bachillerato.

Menores tutelados
Ni familia ni apoyo social, el futuro de los menores migrantes en Andalucía

Con el verano a las puertas y el mar aún en calma, Andalucía prevé un incremento en la llegada de personas migrantes. Pese a ello, la Junta recorta 142 plazas destinadas a la acogida de menores migrantes sin referentes familiares desde el 1 de junio.


Crisis económica
Estados Unidos: coronacapitalismo y su inminente colapso

La riqueza privada siempre ha prevalecido sobre la salud pública en el manual de instrucciones capitalista. Aun así la enormidad de la crisis y el potencial explosivo de transformación que ésta encierra están cambiando las reglas y puntos de vista sobre el bien común.

Argentina
Mendoza lucha por su agua aún en medio de la pandemia

En esta provincia del oeste argentino la sequía ha reavivado la conciencia social sobre la importancia de proteger el agua. El covid-19 ha reabierto el debate de los últimos meses.


Opinión
Cuidados sí, guerra no

El uso de terminología militar por parte de diferentes mandatarios ha sido ampliamente debatido. Lo que no ha sido tan debatido es cómo este lenguaje refuerza el imaginario patriarcal.