Laboral
Denuncien a Campofrío per contractar de forma fraudulenta a través de falses cooperatives

CNT interposa una querella criminal contra la famosa marca d’elaborats carnis, basant-se en indicis que assenyalen que l’empresa podria haver pressionat al personal soci-treballador de Servicarne, mitjançant “l’engany, la coacció i amenaces”, per a què constituïra una “societat interposada” des de la qual continuar utilitzant la mà d’obra de forma fraudulenta.

Campofrío
Planta de Campofrío en Torrent (Horta Oest, València). Violeta Cortijo
2 abr 2019 09:00

La resolució d’Inspecció de Treball, que el juliol de 2018 va confirmar que Servicarne és una falsa cooperativa i que actua com a societat pantalla, va motivar, presumptament, a Campofrío a dur a terme moviments que no desmuntaren un sistema de contractació que afavoreix la precarietat laboral d’una part del personal que treballa en la seua planta de Torrent. Segons denúncia en el seu web la Confederació Nacional de Treball de València (CNT València) “Campofrío es va anticipar a la publicació de la resolució de la Inspecció per a evitar fer-se càrrec i contractar per compte d’altre a més d’un centenar de cooperativistes”.

Per este motiu, el sindicat ha interposat una querella en els Jutjats Penals de Torrent (Horta Oest) contra les companyies dedicades a la indústria càrnia, Campofrío i Servicarne, per incitar als socis-treballadors de la cooperativa a constituir una “societat interposada” que permeta a la famosa marca d’elaborats carnis continuar utilitzant la mà d’obra de forma fraudulenta.

En concret, el sindicat assenyala en el comunicat que Campofrío —amb la complicitat de Servicarne— “hauria utilitzat l’engany, la coacció i les amenaces per a què les sòcies-treballadores es veren obligades a acceptar unes determinades condicions de treball”, mitjançant la constitució d’una Societat Limitada Laboral. Segons ens explica Antonio Ruiz, assessor jurídic de CNT València, es van produir diverses reunions amb els socis-treballadors de Servicarne en les quals se’ls va anunciar que Campofrío anava a trencar relació mercantil amb la cooperativa i, presumptament, se’ls va pressionar a triar entre quedar-se sense treball o acceptar la proposta d’introduir-se en la nova empresa, que s’anava a crear a este efecte i des de la qual podrien continuar prestant serveis en Campofrío.

Tenim proves que Campofrío va forçar a crear esta nova empresa pantalla

La nova societat, LEVANTE LEAN S.L.L., va ser creada al maig de 2018, una vegada s’havien dut a terme les inspeccions de treball en les empreses en les quals ha estat operant Servicarne. Des de CNT consideren que este transvasament de la plantilla podria implicar, a més, una cessió il·legal de personal treballador. “Els caps d’esta nova empresa han sigut quasi pràcticament posats a dit per Campofrío, per tant, en principi, no és una empresa que lliurement hagen conformat els treballadors i que actúe com si fóra una contracta”, segons apunta Ruiz. “L’empresa Campofrío, presumptament, entregava escrits al personal, que proporcionava els seus serveis a través de Servicarne, en els quals els deia els passos que havien de seguir per a crear esta nova empresa i poder continuar treballant”, afig.

Al costat dels màxims responsables de Recursos Humans de Campofrío i del seu Consell d’Administració, també apareix com a codemandat en la querella presentada per l’organització sindical el Consell Rector de Servicarne, a causa de la seua suposada implicació en les pressions als treballadors. A través del repartiment d’una circular, a la qual ha tingut accés El Salto PV, hauria encoratjat al seu propi personal soci-treballador a donar-se de baixa de la cooperativa per a passar a formar part de la nova S.L.L. A més, CNT també assenyala com a cooperadors necessaris, per la seua presumpta participació en les citades reunions, a alguns membres del Comité d’Empresa de Campofrío i a responsables de l’empresa gestora que ha creat la nova S.L.L. “Tenim proves que, a través de les seues empreses gestores col·laboradores, Campofrío va forçar a crear esta nova empresa pantalla”, afirma Ruiz.

L’objectiu, que Campofrío, com a companyia principal en la qual les treballadores presten els seus serveis, mantinguera el privilegi de no contractar directament al personal, com feia prèviament quan contractava els serveis prestats pel gegant Servicarne, però defugint la resolució l’Inspecció de Treball que va assenyalar fa un any a la cooperativa.

I és que, com es va explicar en el seu moment en este mateix diari, altres empreses contractes de Servicarne, com a UVE.S.A., situada a Rafelbunyol (Horta Nord), han sigut sancionades per utilitzar els serveis prestats pel gegant carni per a evitar de manera fraudulenta la contractació directa del personal treballador. La confirmació de falsa cooperativa, per part d’Inspecció de Treball, va fer que les sòcies-treballadores foren donades d’alta en el Règim General de la Seguretat Social, per la qual cosa, en cas de continuar comptant amb eixe personal, tant UVE.S.A., com la resta d’empreses en les quals Servicarne prestava els serveis dels falsos-cooperativistes, estarien obligades a contractar-lo directament. Segons publicava el gener passat el diari Levante-EMV, en el cas de UVE.S.A., l’empresa ja ha anunciat que “incorporarà a la seua plantilla als 300 falsos-autònoms de la planta de Rafelbunyol”, que abans prestaven servei en eixe centre de treball a través de Servicarne.

Indefensió per necessitat

Malgrat les resolucions favorables d’Inspecció de Treball i les responsabilitats que estan assumint altres empreses del sector contractes de Servicarne; en este cas, al voltant del 80% de les sòcies-treballadores es van acabar donant de baixa de la cooperativa, per a, a través de la nova S.L.L., poder continuar prestant servei en Campofrío. “El que volia l’empresa, s’ha complit: Els treballadors que per por s’han vist forçats a entrar en esta nova empresa continuen prestant servei en Campofrío amb total normalitat. Però els companys i companyes que van optar per no sotmetre’s a estes amenaces i coaccions van passar a estar automàticament al carrer, per la qual cosa tenim oberts processos judicials per acomiadament contra l’empresa”, ens confirma Antonio Ruiz.

El perfil majoritari de les treballadores de Servicarne és de persones migrants, sense estudis ni formació i que s’han dedicat al sector carni durant la major part de la seua vida laboral. “La majoria de les treballadores han estat treballant entre 10 i 15 anys en Campofrío i és lògic que hagen tractat d’evitar quedar-se al carrer, perquè no saben quan acabarà el procediment judicial, ni si el guanyaran o no”, explica Ruiz. A més, atés que han format part d’una cooperativa, estes persones tampoc tenen dret al subsidi per desocupació, per la qual cosa “la seua indefensió ha fet prevaldre la necessitat immediata, de la major part de la plantilla, de continuar cobrant un sou”, afig l’assessor.

En relació amb les accions legals que ha emprés CNT contra Campofrío pel personal que ha perdut el seu lloc de treball, en total, han sigut més d’una desena de demandes. “Quan —Campofrío— va trencar relació mercantil amb Servicarne i va deixar al carrer als treballadors que no van voler entrar en la nova empresa, no es va tractar només d’una cessió de servei, sinó d’un acomiadament encobert, perquè Inspecció de Treball ja havia determinat que eren treballadors per compte d’altre de Campofrío”, adverteix Ruiz.

No obstant això i encara que els judicis estaven programats per a celebrar-se durant este mes de març, des del sindicat ens comenten que, finalment, s’ha procedit a la seua suspensió “a esperes que es resolga el judici principal que té la Seguretat Social contra Campofrío”. Este judici, que està previst que es realitze el febrer de 2020, respon a una demanda d’ofici que la Seguretat Social ha interposat contra l’empresa, a la qual li exigeix, tant les quotes que suposadament ha deixat de pagar per tindre als seus treballadors com a autònoms, com la declaració de la seua relació de laboralitat.

“S’han decidit suspendre els judicis individuals de març perquè creiem que s’ha de resoldre primer el judici principal, quan els jutges donen la raó a la Seguretat Social. Aleshores ja reclamarem les quantitats corresponents i, fins i tot, si és necessari, la nul·litat d’eixos acomiadaments i la seua readmissió en el mateix lloc de treball”, concreta, en este sentit, Antonio Ruiz.

Huelga Productos Florida Almassora Castellon
Las trabajadoras de Productos Florida de Almassora (Castelló) hacen huelga para exigir regularización de la situación laboral. El Salto País Valencià

La consideració de Servicarne de falsa cooperativa per part d’Inspecció de Treball ha suposat un punt d’inflexió en el si de la indústria càrnia nacional, perquè ha afectat un nombre considerable d’empreses dedicades al sector i, per tant, a milers de treballadors. A més de les ja nomenades, el Grup SADA, VICENTE GALLEN S.L., Industrias Cárnicas La Cope, COREN, AVINORSA i Productos Florida són algunes de les altres societats, de les situades al País Valencià, en les quals es va decretar que les persones sòcies treballadores de Servicarne mantenien una relació laboral il·legal en qualitat de falses autònomes.

La falta de drets a la qual estan exposades les sòcies-treballadores, que es tradueix en jornades de més de deu hores, nul·la protecció enfront dels abusos laborals, falta d’informació i represàlies; s’ha vingut denunciant pel personal sindicat de Servicarne des de 2013 i en diferents punts de l’Estat. Precisament, la Secció Sindical de CNT de Productos Florida (Almassora, Castelló) va protagonitzar fa unes setmanes una vaga de tres dies —20, 21 i 23 de març— per a reivindicar que començara la negociació per a regularitzar la situació laboral dels falsos cooperativistes de Servicarne.

Estes persones -i les d’altres centres de treball que estan en la mateixa situació-, des de la resolució d’Inspecció de Treball, han continuat treballant fins hui estant donades d’alta, tant en el règim d’autònoms -per part de Servicarne-, com en el règim general —per part de Productos Florida—. Una situació que és qüestionable a nivell legal i perjudica el personal treballador, que ha de continuar pagant la seua quota d’autònom, encara que ara se’ls reconega com a treballadores per compte d’altre. Malgrat tot, des del sindicat consideren que esta situació té data de caducitat i que, abans o després, Productos Florida —i les empreses en les quals ha estat prestant serveis Servicarne—, pel seu propi interés, acabarà arribant a un acord satisfactori per a i amb el personal treballador.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Andalucía
1 de mayo Los sindicatos de base organizan un primero de mayo combativo en la Andalucía de la precariedad y el paro
Los sindicatos de clase organizan convocatorias alternativas a los grandes sindicatos en seis de las ocho provincias andaluzas para reivindicar los derechos laborales y la organización obrera
Laboral
Laboral Trabajar para vivir, morir por trabajar
El 28 de abril se conmemora el Día Mundial de la Seguridad y la Salud en el Trabajo con la necesidad de la implementación de medidas ante la siniestralidad laboral, que dejó en el país en 2024 la muerte de 796 personas.
Laboral
Laboral Coidar sen dereitos: a loita das traballadoras nas residencias privadas de Galiza
Sen tempo nin medios para ofrecer uns coidados axeitados, alertan dunha situación insostible nos centros e denuncian a privatización dun servizo a costa do benestar das persoas maiores e dependentes.
Eléctricas
Oligopolio eléctrico Sánchez no admite responsabilidades en el apagón mientras sus socios piden nacionalizar la red eléctrica
El presidente del Gobierno señala a los “operadores privados”, entre ellos Red Eléctrica, cuyos últimos dos presidentes vienen del PSOE y cuyo principal accionista es el Estado, con el 20%, seguido por el 5% de Amancio Ortega.
Antimilitarismo
Rearme El gasto militar mundial se dispara
El gasto militar en el planeta aumentó en 2024 un 9,4% respecto a 2023, lo que supone el mayor incremento interanual desde la Guerra Fría.
Pobreza energética
Energía Apagón crónico: lugares donde no volverá la luz, a pesar de la restauración del sistema eléctrico
Miles de personas en el Estado español viven día a día apagones y falta de suministro en lugares como Cañada Real (Madrid), la Zona Norte de la ciudad de Granada o los asentamientos de jornaleras y jornaleros migrantes en Huelva y Almería
València
València El tejido social presenta su propuesta de reconstrucción tras la dana
Los Comités Locales de Emergencia y Reconstrucción y las asociaciones de víctimas definen los presupuestos de Mazón y Vox como una declaración de guerra.
Galicia
Galicia La Xunta aprobó la celulosa de Altri argumentando que su chimenea de 75 metros sería “icónica”
El Informe de Patrimonio Cultural, favorable a la multinacional, se emitió en base a dos encargos externos, contratados y pagados por la empresa al ex presidente y al actual tesorero de Icomos-España.

Últimas

Eventos
Evento Un Salto al periodismo desde el barrio: acompáñanos en un directo sobre periodismo situado
El Salto organiza un evento centrado en el potencial de los formatos sonoros para transmitir información veraz y fiable de forma cercana. Para hacer periodismo desde el barrio y barrio desde el periodismo.
Opinión
Opinión Provoquemos la próxima interrupción
Lo que nos resta es gobernar el apagón que habrá de venir, ser la causa colectiva de las próximas interrupciones, aquellas que lleven al fin de este mundo desbocado y sin sentido.
Energía
Energía El gran apagón de abril | El suministro de energía se recupera al 99%
Pedro Sánchez explica que se produjo una “pérdida” del 60% de la electricidad a las 12:33h: “15 gigavatios se han perdido súbitamente del sistema en apenas 5 segundos. Aproximadamente el 60% del sistema eléctrico”.
Energía
Energía La ley marca permisos retribuidos para situaciones como el apagón eléctrico
El Estatuto de los Trabajadores, en su artículo 37.3, protege a la plantilla cuando no es posible llegar a su puesto de trabajo o desarrollar con normalidad su tarea en situaciones como no tener electricidad durante horas.
Electricidad
Apagón ¿Qué le puedo reclamar a la empresa eléctrica y al seguro tras el apagón?
Tras el incidente con la electricidad de este lunes 28 de abril, los consumidores deben conocer qué pueden reclamar a las compañías de la luz o a sus seguros.
El Salto Radio
El Salto Radio Desmantelando E2 I El racismo institucional y sus grietas
Las redes de apoyo mutuo y la actitud de compartir privilegios son herramientas imprescindibles para combatir los impactos del racismo estructural.
Más noticias
València
València La jueza de la dana acorrala al relato político de Mazón
El president viaja a Estados Unidos la semana en la que el PP europeo celebra su congreso en València y no acudirá a la multitudinaria romería de Santa Faz.
Crisis climática
Informe Las diez empresas más contaminantes del país son responsables de un quinto de las emisiones españolas
Repsol mantiene el podio gris de empresa más contaminante que le arrebató a Endesa en 2020. Completan el top 10 de compañías más emisoras energéticas, cementeras y siderúrgicas, que copan entre ellas el 56% de las emisiones del mercado de carbono.
Comunidad de Madrid
Energía El apagón en Madrid, en imágenes
En Madrid, la gran urbe ha permanecido incrédula al pasar de las horas, entre rescates en el Metro, en el Cercanías y en ascensores, donde han quedado atrapadas algunas personas.

Recomendadas

Senegal
Migraciones El mito de la migración ordenada: la denegación de visados por el Consulado de España en Dakar
Maltrato institucional. Estas dos palabras son las más escuchadas cuando se pregunta a personas descontentas con el Consulado de España en Dakar. Cada vez más personas denuncian denegación de visados que no consideran justificados.
Guinea-Bissau
Internacional Guinea-Bissau arranca una ola de represión tras el sabotaje popular de una mina de arena en un parque natural
Una acción liderada por las mujeres del pueblo de Varela provocó un incendio en la bomba de extracción de la mina de arena pesada. El Gobierno ha llevado a cabo la detención de 16 personas, entre las que se encuentran líderes locales.
Galicia
Galicia Vigo, A Coruña y Ourense compraron material policial a Israel por medio millón de euros en solo cuatro años
El alcalde ourensano, Gonzalo P. Jácome, adjudicó un contrato por 70.000 euros días después del siete de octubre. Abel Caballero firmó otro de más de 200.000 euros y la alcaldesa de A Coruña siguió la estela con un contrato de 170.000 euros.