Àpunt
Àpunt apel·la a la identitat valenciana per vendre una radiotelevisió neoliberal
Empar Marco i Enrique Soriano, junt a dos membres de l’equip directiu d’Aftershare, presentaren ahir en el Botànic la marca d’Àpunt. Un logo carregat de mencions al valencianisme que apel·la directament a la identitat i que vol vendre un 'nou vell' model neoliberal de radiotelevisió pública. La ràdio i la web es posaran en marxa d’ací poc, la televisió, però, és una altra història.

El logo està a punt. El 12 de setembre l’equip de la nova radiotelevisió presentà en el Botànic una marca per vendre a la societat valenciana el nou model de RTVV. Una marca que agradà “a uns més que a altres”, segons apuntava Enrique Soriano, president del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC). Igual que el nou model de l’ens públic, que no agradà als treballadors i, fins i tot, a membres dels partits del govern, i alguns pocs del Consell Rector. Pel contrari, una aposta democràtica i honesta davall d’un logo innovador, segons les paraules del propi Soriano i de la directora de la CVMC, Empar Marco.

El fet que tinguera lloc en el Botànic, on es va signar el pacte de govern, potser, ha estat una de les causes d’entre altres moltes per les que l’oposició- PP i Ciudadanos- no va acudir. Segons el President de la Generalitat, Ximo Puig, va ser una decisió de la directora i el Consell Rector, però tornar sempre li resulta “emocionant”. Empar Marco, en tò tremolós, afirmà que escolliren el lloc per ser públic i obert, que en un principi ni ho pensaren, i “després sí”.
Com es mantindrà la independència periodística del poder polític, com van els processos de selecció de personal, perquè esta proposta i no la que presentaren els treballadors amb un cost, al seu parer, insignificant...no són els temes que es tractaren a la presentació de la marca d’Àpunt. Sinó cadascuna de les parts del logo, el nom i el que representa la pròpia Àpunt com a producte de màrqueting.

Després del discurs de la directora de la nova radiotelevisió, Eva Sarasol i Íker Mugica, membres de l’equip creatiu d’Aftershare, l’empresa encarregada de crear el logo, van explicar el perquè de cadascun dels elements que el composen. El primer element de la marca, el punt, representa la reunió. En paraules de Mugica “els valencians ens reunim entorn a objectes circulars com una plaça, una paella, una taula, com a forma de les coses valencianes, com una taronja, una pilota, un got d’orxata”.La à representa un inici, per ser la primera lletra de l’abecedari. També representa la capacitat d’entretindre. I s’ha utilitzat una tipografia jove, la Gotham de l’any 2000, creada en l’era digital. És una tipografia minúscula perquè “cal ser humil i àpunt ha de ser un espai seré de diàleg, i la minúscula ho representa molt bé”.
En canvi, l’accent, s’ha fet amb un tipografia antiga, del segle XIX, creada per a informar. Representa el rigor “com a homenatge al periodisme”. A més, en ser obert, el consideren “un element vertebrador perquè forma part de la nostra llengua i parla del nostre caràcter obert”. L’expressió a punt “parla d’un poble predisposat i valent”. Els colors blanc i negre són “ per posar negre sobre blanc com correspon a qualsevol ens públic”.
Segons Marco, “una marca molt emocional” que “ha de reflectir un colp de timó,un camí, un repte valent, uns mitjans de proximitat, el nostre espill i el que ensenyarem al món. Ensenyarem la nostra gent, la manera de fer, com pensem, les nostres arrels, la cultura..i així ho reflectirà la marca si som capaços de fer-ho bé”.
La ràdio començarà amb poques hores d’emissió, fins que hi haja suficient personal. S’estrenarà la web i hi haurà un magazine cultural, espai social i musical. Després vindrà la televisió. De moment, la marca. Una marca que garantitzarà “la bona reputació” si “estimem els nostres mitjans”, ja que, segons Empar Marco es necessita eixa “bona reputació”.
Marco ha exposat que “fita a fita estem recorrent el camí de la posada en marxa dels mitjans, sense fer cap pas en fals, amb transparència, amb processos oberts i públics, com ha de ser quan es tracta d’una empresa pública”
La directora ha afegit que “els valors s’amaguen darrere de les paraules d’Àpunt”. Per a Enrique Soriano “una marca senzilla, honesta, lliure de càrregues amb un naixement democràtic”. Pel que fa al que amaga la marca afirmava que “hi ha molt a preparar, no es pot obrir el teló de qualsevol manera”. Marco ha exposat que “fita a fita estem recorrent el camí de la posada en marxa dels mitjans, sense fer cap pas en fals, amb transparència, amb processos oberts i públics, com ha de ser quan es tracta d’una empresa pública”.
Ja sabem quin és el contingut del logo, que basant-se en objectes circulars, una mixtura de tipografies noves i antigues, amb la minúscula per bandera i la sobrietat del blanc i negre, apel·la a la identitat de les valencianes i valencians. No sabem els detalls de com serà la radiotelevisió que encara no ha vist la llum, però sí coneixem la marca i el model amb que s’ha començat a construir Àpunt.
Relacionadas
Asturias
Las Seis de la Suiza consiguen el tercer grado penitenciario a la espera del indulto prometido por el Gobierno
Laboral
Legislación laboral en condiciones de calor extremo: existe pero ¿se aplica?
Portugal
La derecha y la extrema derecha portuguesas acuerdan una ley antimigrantes sin precedentes
El Salto n.79
Galicia dice 'no' al capitalismo verde y en el último número de la Revista El Salto te lo contamos
Opinión
Nunca es tarde: sobre justicia transicional y régimen colonial español en el Franquismo
Euskal Herria
La transferencia a Euskadi de los subsidios de desempleo se atasca
Incendios
El vecindario de la Cañada responsabiliza del incendio a Ayuso y denuncia la actuación de Emergencias
Grecia
Grecia muestra su peor cara ante el aumento de llegadas de personas migrantes a Creta
Torrejón de Ardoz
Torrejón clama justicia por Abderrahim un mes después de que muriera asfixiado por un policía de Madrid
Palestina
El ataque de Israel a una iglesia indigna al Gobierno francés, que sigue sin hacer nada contra el genocidio
Últimas
Comunidad El Salto
El Salto estrena nueva página: una web como una casa
Cómic
Simon Hanselmann y el arte de lo obsceno
Región de Murcia
Más de mil organizaciones piden que se castiguen los discursos de odio que incentivan las agresiones racistas
El Salto Radio
Yupanqui, la música en colectivo
Región de Murcia
Bulos y algaradas: la estrategia internacional para promocionar el supremacismo
Estados Unidos
No es una guerra de Trump contra el fentanilo, es una guerra contra los pobres
Justicia
Organizaciones civiles y de derechos humanos piden protección para el hijo menor de Juana Rivas
Francia
Francia se ensaña con los más desfavorecidos con su nueva batería de recortes
Recomendadas
Pensamiento
Nuria Romo
“Los procesos de medicalización no son neutros, se hacen sobre todo hacia las mujeres”
Comunismo
Jodi Dean
“Sin organización, los movimientos surgen y desaparecen como setas”
Arte contemporáneo
Palabras contra el poder: la vigencia radical de Barbara Kruger
Málaga
Málaga, el punto de inversión para los fondos israelíes a pie de playa
Para comentar en este artículo tienes que estar registrado. Si ya tienes una cuenta, inicia sesión. Si todavía no la tienes, puedes crear una aquí en dos minutos sin coste ni números de cuenta.
Si eres socio/a puedes comentar sin moderación previa y valorar comentarios. El resto de comentarios son moderados y aprobados por la Redacción de El Salto. Para comentar sin moderación, ¡suscríbete!