Àpunt
Àpunt apel·la a la identitat valenciana per vendre una radiotelevisió neoliberal

Empar Marco i Enrique Soriano, junt a dos membres de l’equip directiu d’Aftershare, presentaren ahir en el Botànic la marca d’Àpunt. Un logo carregat de mencions al valencianisme que apel·la directament a la identitat i que vol vendre un 'nou vell' model neoliberal de radiotelevisió pública. La ràdio i la web es posaran en marxa d’ací poc, la televisió, però, és una altra història. 

presentacion a punt valencia
Dirigents de la Generalitat amb la direcció d'Àpunt. El Salto País Valencià
13 sep 2017 08:45

El logo està a punt. El 12 de setembre l’equip de la nova radiotelevisió presentà en el Botànic una marca per vendre a la societat valenciana el nou model de RTVV. Una marca que agradà “a uns més que a altres”, segons apuntava Enrique Soriano, president del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC). Igual que el nou model de l’ens públic, que no agradà als treballadors i, fins i tot, a membres dels partits del govern, i alguns pocs del Consell Rector. Pel contrari, una aposta democràtica i honesta davall d’un logo innovador, segons les paraules del propi Soriano i de la directora de la CVMC, Empar Marco.

La directora de la nova radiotelevisió pública, Empar Marco 

El fet que tinguera lloc en el Botànic, on es va signar el pacte de govern, potser, ha estat una de les causes d’entre altres moltes per les que l’oposició- PP i Ciudadanos- no va acudir. Segons el President de la Generalitat, Ximo Puig, va ser una decisió de la directora i el Consell Rector, però tornar sempre li resulta “emocionant”. Empar Marco, en tò tremolós, afirmà que escolliren el lloc per ser públic i obert, que en un principi ni ho pensaren, i “després sí”.

Com es mantindrà la independència periodística del poder polític, com van els processos de selecció de personal, perquè esta proposta i no la que presentaren els treballadors amb un cost, al seu parer, insignificant...no són els temes que es tractaren a la presentació de la marca d’Àpunt. Sinó cadascuna de les parts del logo, el nom i el que representa la pròpia Àpunt com a producte de màrqueting.

Logo i colors corporatius de la nova Àpunt.

Després del discurs de la directora de la nova radiotelevisió, Eva Sarasol i Íker Mugica, membres de l’equip creatiu d’Aftershare, l’empresa encarregada de crear el logo, van explicar el perquè de cadascun dels elements que el composen. El primer element de la marca, el punt, representa la reunió. En paraules de Mugica “els valencians ens reunim entorn a objectes circulars com una plaça, una paella, una taula, com a forma de les coses valencianes, com una taronja, una pilota, un got d’orxata”.La à representa un inici, per ser la primera lletra de l’abecedari. També representa la capacitat d’entretindre. I s’ha utilitzat una tipografia jove, la Gotham de l’any 2000, creada en l’era digital. És una tipografia minúscula perquè “cal ser humil i àpunt ha de ser un espai seré de diàleg, i la minúscula ho representa molt bé”.

En canvi, l’accent, s’ha fet amb un tipografia antiga, del segle XIX, creada per a informar. Representa el rigor “com a homenatge al periodisme”. A més, en ser obert, el consideren “un element vertebrador perquè forma part de la nostra llengua i parla del nostre caràcter obert”. L’expressió a punt “parla d’un poble predisposat i valent”. Els colors blanc i negre són “ per posar negre sobre blanc com correspon a qualsevol ens públic”.

Segons Marco, “una marca molt emocional” que “ha de reflectir un colp de timó,un camí, un repte valent, uns mitjans de proximitat, el nostre espill i el que ensenyarem al món. Ensenyarem la nostra gent, la manera de fer, com pensem, les nostres arrels, la cultura..i així ho reflectirà la marca si som capaços de fer-ho bé”.

La ràdio començarà amb poques hores d’emissió, fins que hi haja suficient personal. S’estrenarà la web i hi haurà un magazine cultural, espai social i musical. Després vindrà la televisió. De moment, la marca. Una marca que garantitzarà “la bona reputació” si “estimem els nostres mitjans”, ja que, segons Empar Marco es necessita eixa “bona reputació”.

Marco ha exposat que “fita a fita estem recorrent el camí de la posada en marxa dels mitjans, sense fer cap pas en fals, amb transparència, amb processos oberts i públics, com ha de ser quan es tracta d’una empresa pública”

La directora ha afegit que “els valors s’amaguen darrere de les paraules d’Àpunt”.  Per a Enrique Soriano “una marca senzilla, honesta, lliure de càrregues amb un naixement democràtic”. Pel que fa al que amaga la marca afirmava que “hi ha molt a preparar, no es pot obrir el teló de qualsevol manera”. Marco ha exposat que “fita a fita estem recorrent el camí de la posada en marxa dels mitjans, sense fer cap pas en fals, amb transparència, amb processos oberts i públics, com ha de ser quan es tracta d’una empresa pública”.

Ja sabem quin és el contingut del logo, que basant-se en objectes circulars, una mixtura de tipografies noves i antigues, amb la minúscula per bandera i la sobrietat del blanc i negre, apel·la a la identitat de les valencianes i valencians. No sabem els detalls de com serà la radiotelevisió que encara no ha vist la llum, però sí coneixem la marca i el model amb que s’ha començat a construir Àpunt.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Àpunt
València À Punt adopta el modelo de Canal 9
Francisco Aura, nuevo director de À Punt, ha sido tildado de comisario político por la izquierda valenciana.
País Valenciano
València À Punt adopta el model de Canal 9
Francisco Aura, nou director d’À Punt, ha sigut titllat de comissari polític per l’esquerra valenciana.
Medios de comunicación
El peligro de un ecosistema mediático viciado
El periodismo local está en un grave estado de salud y su audiencia se enfrenta a la pérdida de identidad por la intoxicación informativa.
Juli Just
13/9/2017 23:28

Vaja! abans d'emetre ja és neoliberal ... Periodisme objectiu se'n diu. Un article ple de fets i sense que transpue cap opinió personal de l'autora

0
0
#57
14/9/2017 11:04

Si se externalizan parte de los servicios de la tele, es neoliberal. Aprenda a leer.

1
0
#46
13/9/2017 18:38

Per què parleu de neoliberalisme al titular i després no feu cap menció a això? Per què expresseu el titular així llavors?

0
0
TomasMunyoz
13/9/2017 19:00

Potser per que es parla en aquest altre article, publicat hui mateix també, http://www.elsaltodiario.com/a-punt/apunt-el-nou-vell-model-a-la-radiotelevisio-publica-

3
0
#49
13/9/2017 19:38

Perfecte. Moltes gràcies! Ara em quadra tot! :)

1
0
Genocidio
Genocidio La segunda consultora más importante del mundo es señalada por su papel en el despiece de Gaza
Boston Consulting Group está considerada una de las “big three” del sector. Ahora, una serie de informaciones señalan cómo ha estado detrás de la fundación antiUnrwa encargada de la distribución de ayuda y de los planes de expansión en la costa.
Unión Europea
Unión Europea La sociedad del miedo al declive
La angustia ante el futuro acompaña a las sociedades europeas desde hace tiempo y precede a la Unión Europea. Se manifiesta con mayor claridad en los períodos de declive económico y las turbulencias políticas y sociales que los acompañan.
Andalucía
Derechos Humanos Decenas de barrios en Sevilla, Granada y Almería viven otro verano récord en calor con cortes de luz diarios
Endesa mantiene a miles de vecinos de decenas de barrios populares en las ciudades de Granada, Sevilla y Almería sin electricidad. Las instituciones siguen sin atajar una situación que lleva enquistada más de una década en muchas zonas.
Opinión
Opinión Sindicatos estadounidenses en la larga lucha contra Amazon: ¿una luz al final del túnel?
Amazon es el paradigma de la política empresarial antisindical en Estados Unidos, pero su suerte puede cambiar en los próximos años. El movimiento sindical se juega su supervivencia en ello.
Opinión
Opinión Kneecap y Bob Vylan logran lo que el punk no pudo: aterrorizar a los medios británicos
Hasta ahora, que unos veinteañeros punkis dijeran un puñado de tacos se consideraba un escándalo, pero no un motivo para cambiar todo el modus operandi de una de las cadenas de televisión más importantes y prestigiosas del mundo.
Opinión
Opinión Archivo de gestos: lo mínimo como resistencia
Archivar no es solo conservar, es también decidir qué queda fuera. Todo archivo es una forma de poder, pero también puede ser —cuando se invierte desde los márgenes— una forma de desobediencia.

Últimas

Estados Unidos
Estados Unidos Las inundaciones en Texas causan 80 muertos en el contexto de recortes a la lucha contra la crisis climática
Siguen los trabajos de rescate y localización de personas desaparecidas en Texas. La respuesta a las lluvias torrenciales dejan en evidencia los hachazos presupuestarios a los servicios de prevención y emergencias de la administración Trump.
Cooperación internacional
Tribuna Extremadura ante el espejo del rearme: ¿más tanques o más derechos?
Una reflexión, con mirada extremeña y desde el mundo de la cooperación, sobre el preocupante giro hacia la militarización de las políticas públicas y de la economía.
Francia
Francia ¿Unas primarias de la izquierda francesa? La idea seduce a socialistas y verdes pero Mélenchon la rechaza
El PS, los Ecologistas y sectores disidentes de la Francia Insumisa defienden recuperar el espíritu de la coalición unitaria del Frente Popular y presentar a un solo candidato en las elecciones presidenciales de 2027.
Cine
Cine Rezad por los viajeros
‘Les voyageurs’, ópera prima del camerunés David Bingong, es un retrato de la vida de los inmigrantes que esperan para cruzar la frontera que separa Marruecos de España.
Fútbol
Fútbol El equipo de fútbol femenino decidido a construir un nuevo Sudán desde el exilio
Un equipo de fútbol de desplazadas sudanesas en El Cairo lucha por continuar con el sueño de jugar. En el exilio, continúan entrenando.
Más noticias
Extrema derecha
Extrema derecha Estados Unidos declara la guerra contra los pobres con la ley “grande y bella” de Trump
VV.AA.
La norma presupuestaria, que contempla más de un centenar de disposiciones, convierte a ICE en el cuerpo de seguridad del Estado más financiado y es un cheque en blanco para las grandes contaminantes.
Obituario
Obituario Jane Lazarre (1943-2025)
La escritora neoyorquina, autora de ‘El nudo materno’, falleció el pasado mes de junio. Su obra conectó enseguida con entorno feministas por ofrecer un relato de la experiencia materna más allá de las estrechas paredes del hogar

Recomendadas

Laboral
Laboral Reivindicar los derechos laborales en microempresas, el reto de los sindicatos
Nuevas estrategias hacen frente a realidades como las de los falsos autónomos o los puestos en remoto, mientras el PP quiere restringir aún más los comités de empresa.
En el margen
En el margen Aisetou Kajakeh: “Nosotras no estamos rompiendo techos de cristal, sino sorteando muros”
Esta socióloga española asegura que las asociaciones gambianas en España mantienen un vínculo directo con el lugar de origen, lo que hace que nunca pierdan la conexión con las raíces.