Universidad
Comença la vaga d’associats en la Universitat Politècnica de València

El professorat exigix la dignificació d’una figura laboral inicialment pensada per a introduir professionals de prestigi en la docència, però que hui en dia és una via de precarització del col·lectiu.  

vaga associats upv
El professorat associat es manifesta enfront del rectorat de la UPV Manel Domingo

publicado
2018-04-16 14:15:00

Primer dia de vaga indefinida en la Universitat Politècnica de València. Sota el conegut lema “igual treball, igual salari”, el professorat associat de la UPV s’ha manifestat enfront del rectorat. D’esta manera han decidit seguir l’exemple dels seus companys de la Universitat de València, que començaren l’atur el passat 29 de gener. David Sánchez, del comité de vaga, indica que busquen tindre “una força comú no sols davant les universitats, sinó també davant la Generalitat”.

“Hem passat a ser una mà d’obra barata, elàstica i flexible –assenyalen des de la Plataforma de Professorat Associat de la UPV–, professionals de reconegut prestigi utilitzats per a impartir qualsevol assignatura segons les necessitats i l’horari que no vol la resta del professorat”. També denuncien la falta d’oportunitats per a participar en projectes d’investigació, ja que han de signar un nou contracte cada any. Alguns porten més d’una dècada encadenant contractes.

“Hem passat a ser una mà d’obra barata, elàstica i flexible per a impartir segons les necessitats i l’horari que no vol la resta del professorat”

D’acord amb les dades que aporta l’assemblea, el professorat associat constituïx el 25% del Professorat Docent Investigador de la UPV i impartix el 30% dels crèdits de Grau i Màster, però només representen el 6% de la massa salarial. A hores d’ara, el sou més alt al qual aspiren és de 520 euros pel contracte de sis hores de classes més altres sis de tutories. És a dir, 400 euros menys que un titular d’escola universitària que faça les mateixes hores i 900 menys si és a temps complet.

Els vaguistes es reuniran hui a les 15:00h en assemblea general per valorar la proposta d’acord que els ha arribat des del rectorat. Una hora abans està prevista una reunió amb les delegacions d’alumnes de la UPV per informar de la situació i tractar de trobar sinèrgies en el desenvolupament de les protestes, com ja va ocórrer en la Universitat de València. Molts d’els estudiants de la politècnica s’han manifestat hui junt al professorat.

Alguns associats porten més d’una dècada encadenant contractes i fent un treball docent en pitjors condicions que el de la resta. Es tracta d’una pràctica habitual a les universitats espanyoles.

“Els associats són el tronc principal dels nostres professors -assenyala Josep Lluís Crespo, estudiant d’Enginyeria- a més de la faena que fan, són els qui oferixen més suport a l’estudiant”. David Martínez, altre estudiant del grau, assegura estar “preocupat” per com s’afrontarà el fi de curs amb la vaga. No obstant, insistix: “la culpa no és dels professors, sinó de les condicions de treball amb les quals s’aprofiten d’ells”. A l’altra banda de l’Avinguda Tarongers, l’Assemblea Estudiantil de la UV ja ha convocat una vaga estudiantil per al 26 d’abril.

3 Comentarios
Toni 10:01 18/4/2018

Lo de los asociados es un chiste comparado con el ERE que prepara la conselleria para los interinos de primaria y secundaria. El "gobierno de las personas" se dispone a mandar al paro y a la exclusión social a miles de interinos de más de 45 años. Este sábado hay una concentración en la Plaza de Manises. Un último apunte, todos los sindicatos son cómplices de la administración.

Responder
1
0
#17396 9:33 28/5/2018

Que hubiesen sacado plaza. Ya está bien de tanto interino ganando las oposiciones por puntos de concurso después de haberlas perdido en el examen. Los interinos de más de 45 están quitando las plazas a los opositores de 35 que saquen lo que saquen en los exámenes siempre se quedan en la bolsa.

Responder
1
0
#13967 10:24 17/4/2018

Tenen raó i els recolze, tot i que molts d'ells han exercit la docència molts anys sense aprobar una oposició, guanyant com un titular i mai han recolzat les vagues estudiantils per a no posar en perill el seu lloc de treball. Recorde que Justo Nieto va ser triat rector amb els vots del professorat i dels associats. Espere que aconsegueixen el que volen, però també espere que no obliden que son ells mateixos els que s'han ficat dins la gabia.

Responder
2
0

Destacadas

Congreso de los Diputados
El regreso de los papagayos: comienza la XIII legislatura

Meritxell Batet es elegida presidenta del Congreso en una sesión constitutiva de legislatura marcada por la entrada de la extrema derecha en el hemiciclo y la presencia de Oriol Junqueras y otros procesados por el 2017 catalán.

Laboral
Trabajadoras de educación infantil en huelga contra el nuevo convenio colectivo

Salarios por debajo del SMI, inestabilidad laboral, falta de correspondencia entre responsabilidad y categorías, exceso de horas de trabajo: las trabajadoras de educación infantil van a la huelga para decir basta a unas condiciones laborales precarias

Elecciones del 26 de mayo
“No vamos a tener una mejor calidad de vida ni una justicia social si vivimos en un entorno contaminado y segregado”

El 26 de mayo se decidirá en las urnas quién gobernará la Comunidad Autónoma de Madrid los próximos cuatro años. En El Salto hemos querido hacer balance de las políticas autonómicas en Sanidad, Educación, Vivienda, Medio Ambiente y Urbanismo y para ello hemos conversado con varias activistas. En esta ocasión repasamos con Nines Nieto, coordinadora de Ecologistas en Acción, las políticas de territorio de la Comunidad de Madrid.

Elecciones del 26 de mayo
Maldita división de las izquierdas
15

Cada uno de esos votos inútiles vuestros son un regalo a Vox, son más votos a Vox que los votos a Vox mismo, computan 3 a 1 en la responsabilidad de que la derecha gobierne en Madrid.

Bestiario
Paco de la Torre: la ciudad es él

Quizá la etiqueta que mejor defina a Francisco de la Torre sea la de liberal, con un punto de populismo elegante. Nada que ver con las Nuevas Huestes Populares.