Comença la vaga d’associats en la Universitat Politècnica de València

El professorat exigix la dignificació d’una figura laboral inicialment pensada per a introduir professionals de prestigi en la docència, però que hui en dia és una via de precarització del col·lectiu.  

vaga associats upv
El professorat associat es manifesta enfront del rectorat de la UPV Manel Domingo

publicado
2018-04-16 14:15:00

Primer dia de vaga indefinida en la Universitat Politècnica de València. Sota el conegut lema “igual treball, igual salari”, el professorat associat de la UPV s’ha manifestat enfront del rectorat. D’esta manera han decidit seguir l’exemple dels seus companys de la Universitat de València, que començaren l’atur el passat 29 de gener. David Sánchez, del comité de vaga, indica que busquen tindre “una força comú no sols davant les universitats, sinó també davant la Generalitat”.

“Hem passat a ser una mà d’obra barata, elàstica i flexible –assenyalen des de la Plataforma de Professorat Associat de la UPV–, professionals de reconegut prestigi utilitzats per a impartir qualsevol assignatura segons les necessitats i l’horari que no vol la resta del professorat”. També denuncien la falta d’oportunitats per a participar en projectes d’investigació, ja que han de signar un nou contracte cada any. Alguns porten més d’una dècada encadenant contractes.

“Hem passat a ser una mà d’obra barata, elàstica i flexible per a impartir segons les necessitats i l’horari que no vol la resta del professorat”

D’acord amb les dades que aporta l’assemblea, el professorat associat constituïx el 25% del Professorat Docent Investigador de la UPV i impartix el 30% dels crèdits de Grau i Màster, però només representen el 6% de la massa salarial. A hores d’ara, el sou més alt al qual aspiren és de 520 euros pel contracte de sis hores de classes més altres sis de tutories. És a dir, 400 euros menys que un titular d’escola universitària que faça les mateixes hores i 900 menys si és a temps complet.

Els vaguistes es reuniran hui a les 15:00h en assemblea general per valorar la proposta d’acord que els ha arribat des del rectorat. Una hora abans està prevista una reunió amb les delegacions d’alumnes de la UPV per informar de la situació i tractar de trobar sinèrgies en el desenvolupament de les protestes, com ja va ocórrer en la Universitat de València. Molts d’els estudiants de la politècnica s’han manifestat hui junt al professorat.

Alguns associats porten més d’una dècada encadenant contractes i fent un treball docent en pitjors condicions que el de la resta. Es tracta d’una pràctica habitual a les universitats espanyoles.

“Els associats són el tronc principal dels nostres professors -assenyala Josep Lluís Crespo, estudiant d’Enginyeria- a més de la faena que fan, són els qui oferixen més suport a l’estudiant”. David Martínez, altre estudiant del grau, assegura estar “preocupat” per com s’afrontarà el fi de curs amb la vaga. No obstant, insistix: “la culpa no és dels professors, sinó de les condicions de treball amb les quals s’aprofiten d’ells”. A l’altra banda de l’Avinguda Tarongers, l’Assemblea Estudiantil de la UV ja ha convocat una vaga estudiantil per al 26 d’abril.

Relacionadas

Precariedad laboral
Martes negros por unha carreira de investigación digna
A Asemblea de Investigadoras de Compostela: martes negros contra a discriminación salarial e o enriquecemento da USC a costa da súa precarización
Educación
Asfixiados por los Préstamos Renta: la historia de una lucha con final feliz

La Asociación de Afectados por los Préstamos Renta Universidad festeja una “histórica victoria” tras seis años de lucha: quienes cobren menos de 22.000 euros no tendrán que seguir pagando la deuda. Hay cerca de 5.000 personas beneficiadas por la medida.

Universidad
Si te devuelven por la cláusula suelo, pueden quitarte la beca

Los juicios ganados a la banca por la cláusula suelo han supuesto la denegación de numerosas becas de estudios en todo el país.

3 Comentarios
Toni 8:01 18/4/2018

Lo de los asociados es un chiste comparado con el ERE que prepara la conselleria para los interinos de primaria y secundaria. El "gobierno de las personas" se dispone a mandar al paro y a la exclusión social a miles de interinos de más de 45 años. Este sábado hay una concentración en la Plaza de Manises. Un último apunte, todos los sindicatos son cómplices de la administración.

Responder
1
0
#17396 7:33 28/5/2018

Que hubiesen sacado plaza. Ya está bien de tanto interino ganando las oposiciones por puntos de concurso después de haberlas perdido en el examen. Los interinos de más de 45 están quitando las plazas a los opositores de 35 que saquen lo que saquen en los exámenes siempre se quedan en la bolsa.

Responder
1
0
#13967 8:24 17/4/2018

Tenen raó i els recolze, tot i que molts d'ells han exercit la docència molts anys sense aprobar una oposició, guanyant com un titular i mai han recolzat les vagues estudiantils per a no posar en perill el seu lloc de treball. Recorde que Justo Nieto va ser triat rector amb els vots del professorat i dels associats. Espere que aconsegueixen el que volen, però també espere que no obliden que son ells mateixos els que s'han ficat dins la gabia.

Responder
2
0

Destacadas

Temporeros
¿Otro año de abusos contra las temporeras marroquíes?
Ante el regreso de las temporeras marroquíes a Huelva, surge el interrogante de si esta vez se podrán garantizar sus derechos.
Acuerdos comerciales
El ‘no’ del Parlamento Europeo al acuerdo con Trump abre una fisura inédita en Europa

Los jefes de Estado europeos deben decidir si siguen adelante con el acuerdo comercial con Estados Unidos después de que el Parlamento rechazase aprobar un mandato para buscar dicho acuerdo.

Libertad de información
Lander Arbelaitz: “A los vascoparlantes se nos vulneran nuestros derechos lingüísticos”

Periodista de Argia, Lander ha sido acusado por dos agentes de la Ertzaintza de un delito de injurias y calumnias por difundir un vídeo en el que se veía a estos vulnerar el derecho a ser atendido en euskera.

Bolivia
Manuel Canelas, ministro de Comunicación de Bolivia: “Las demandas en 2019 no pueden ser las mismas que en 2005”

Bolivia se ha convertido en uno de los pocos países enmarcados en lo que se llamó el socialismo del siglo XXI que ha resistido los golpes de la derecha. El nuevo ministro de Comunicación de Bolivia, Manuel Canelas, relata a El Salto, la necesidad de actualizar el discurso del proceso de cambio liderado desde 2006 por Evo Morales.

Últimas

Opinión
Sobre poder y dominación en nuestros espacios críticos
La realidad nos explota en la cara, y no podemos dejar de ignorar mucho del daño que nos estamos haciendo, los poderes que estamos generando.