Comença la vaga d’associats en la Universitat Politècnica de València

El professorat exigix la dignificació d’una figura laboral inicialment pensada per a introduir professionals de prestigi en la docència, però que hui en dia és una via de precarització del col·lectiu.  

vaga associats upv
El professorat associat es manifesta enfront del rectorat de la UPV Manel Domingo

publicado
2018-04-16 14:15:00

Primer dia de vaga indefinida en la Universitat Politècnica de València. Sota el conegut lema “igual treball, igual salari”, el professorat associat de la UPV s’ha manifestat enfront del rectorat. D’esta manera han decidit seguir l’exemple dels seus companys de la Universitat de València, que començaren l’atur el passat 29 de gener. David Sánchez, del comité de vaga, indica que busquen tindre “una força comú no sols davant les universitats, sinó també davant la Generalitat”.

“Hem passat a ser una mà d’obra barata, elàstica i flexible –assenyalen des de la Plataforma de Professorat Associat de la UPV–, professionals de reconegut prestigi utilitzats per a impartir qualsevol assignatura segons les necessitats i l’horari que no vol la resta del professorat”. També denuncien la falta d’oportunitats per a participar en projectes d’investigació, ja que han de signar un nou contracte cada any. Alguns porten més d’una dècada encadenant contractes.

“Hem passat a ser una mà d’obra barata, elàstica i flexible per a impartir segons les necessitats i l’horari que no vol la resta del professorat”

D’acord amb les dades que aporta l’assemblea, el professorat associat constituïx el 25% del Professorat Docent Investigador de la UPV i impartix el 30% dels crèdits de Grau i Màster, però només representen el 6% de la massa salarial. A hores d’ara, el sou més alt al qual aspiren és de 520 euros pel contracte de sis hores de classes més altres sis de tutories. És a dir, 400 euros menys que un titular d’escola universitària que faça les mateixes hores i 900 menys si és a temps complet.

Els vaguistes es reuniran hui a les 15:00h en assemblea general per valorar la proposta d’acord que els ha arribat des del rectorat. Una hora abans està prevista una reunió amb les delegacions d’alumnes de la UPV per informar de la situació i tractar de trobar sinèrgies en el desenvolupament de les protestes, com ja va ocórrer en la Universitat de València. Molts d’els estudiants de la politècnica s’han manifestat hui junt al professorat.

Alguns associats porten més d’una dècada encadenant contractes i fent un treball docent en pitjors condicions que el de la resta. Es tracta d’una pràctica habitual a les universitats espanyoles.

“Els associats són el tronc principal dels nostres professors -assenyala Josep Lluís Crespo, estudiant d’Enginyeria- a més de la faena que fan, són els qui oferixen més suport a l’estudiant”. David Martínez, altre estudiant del grau, assegura estar “preocupat” per com s’afrontarà el fi de curs amb la vaga. No obstant, insistix: “la culpa no és dels professors, sinó de les condicions de treball amb les quals s’aprofiten d’ells”. A l’altra banda de l’Avinguda Tarongers, l’Assemblea Estudiantil de la UV ja ha convocat una vaga estudiantil per al 26 d’abril.

3 Comentarios
Toni 8:01 18/4/2018

Lo de los asociados es un chiste comparado con el ERE que prepara la conselleria para los interinos de primaria y secundaria. El "gobierno de las personas" se dispone a mandar al paro y a la exclusión social a miles de interinos de más de 45 años. Este sábado hay una concentración en la Plaza de Manises. Un último apunte, todos los sindicatos son cómplices de la administración.

Responder
1
0
#17396 7:33 28/5/2018

Que hubiesen sacado plaza. Ya está bien de tanto interino ganando las oposiciones por puntos de concurso después de haberlas perdido en el examen. Los interinos de más de 45 están quitando las plazas a los opositores de 35 que saquen lo que saquen en los exámenes siempre se quedan en la bolsa.

Responder
1
0
#13967 8:24 17/4/2018

Tenen raó i els recolze, tot i que molts d'ells han exercit la docència molts anys sense aprobar una oposició, guanyant com un titular i mai han recolzat les vagues estudiantils per a no posar en perill el seu lloc de treball. Recorde que Justo Nieto va ser triat rector amb els vots del professorat i dels associats. Espere que aconsegueixen el que volen, però també espere que no obliden que son ells mateixos els que s'han ficat dins la gabia.

Responder
2
0

Destacadas

Cuidados
Cinco miradas del activismo de los cuidados

Algunas llegaron hace más de una década, otras aterrizaron este año. Ellas son cinco de las mujeres que, con su esfuerzo, están consiguiendo cambiar las condiciones laborales del sector de los cuidados.

Laboral
Esperando al robot: cómo las máquinas cambiarán la economía en los próximos cuatro años

El Foro Económico Mundial ha presentado un informe sobre el impacto a corto plazo de la economía de la “cuarta revolución industrial”. Pese a que aseguran que no se perderán empleos, este foro insinúa que será necesaria una reconversión profunda de la actividad humana.

Promiscua
Atrevidas
3
Encontré por pura casualidad un billete para Valencia que estaba tirado de precio y, en un arrebato, me animé. Pero me olvidé las llaves del apartamento al que iba y acabé saliendo sola de fiesta por el Carmen.
Ayuntamiento de Madrid
La Junta de Gobierno aprueba el plan Madrid Nuevo Norte con el voto en contra de Izquierda Unida

El sector oficialista de la Junta de Gobierno del Ayuntamiento da luz verde a la operación Madrid Nuevo Norte a pesar del rechazo de Izquierda Unida y otros concejales a un plan denunciado por ecologistas y asociaciones vecinales.

Últimas

India
El ataque mccarthista que amenaza la democracia india

El Gobierno del primer ministro derechista de India, Narendra Modi, ha iniciado una razzia contra intelectuales que amenaza el complejo sistema del país.

Residuos
Incinerar residuos no es Economía Circular
9

La quema de recursos desincentiva a los ayuntamientos a mejorar sus políticas de separación, ya que el reciclaje compite con la incineración y estas plantas están diseñadas para funcionar a plena capacidad

Grecia
Grecia recuerda al antifascista Pavlos Fyssas cinco años después de su asesinato

Cientos de personas recorrieron Atenas en memoria de Pavlos Fyssas, músico y militante antifascista asesinado por un militante de Amanecer Dorado el 18 de septiembre de 2013.