El PDI associat porta el conflicte laboral al Congrés

Representants de les plataformes de professorat associat de diverses universitats espanyoles es reunixen este dimecres amb els grups parlamentaris.

PDI associat UV
Concentració durant les reunions amb la Conselleria d'Educació en febrer. El Salto País Valencià

publicado
2018-03-14 10:37:00

El professorat associat de la Universitat de València, en vaga indefinida des del 29 de gener, viatjarà hui a Madrid junt amb altres representants de diverses universitats per reunir-se amb els principals grups parlamentaris. L’objectiu és arribar a un acord que comprometa els partits a trobar solucions al conflicte educatiu i laboral en el marc estatal.

La iniciativa té lloc una setmana després que representants de les plataformes de PDI Associat d’universitats públiques de tot l’estat es reuniren a València per coordinar esforços en la reivindicació de millores laborals. Allí es plantejà la creació de l’Associació Estatal del PDI Associat de les Universitats Públiques i la possibilitat d’estendre la vaga a altres universitats i territoris amb els mateixos problemes.

L’últim col·lectiu en sumar-se a la vaga indefinida ha sigut el professorat associat de la Universitat Politècnica de València

L’últim col·lectiu en sumar-se a la vaga indefinida ha sigut el professorat associat de la Universitat Politècnica de València, que ha anunciat que començarà l’atur el 16 d’abril. Les seues condicions de precarietat laboral són similars a les de la UV (on s’estan cobrant 5 euros l’hora i encadenant contractes temporals, entre altres), però afegixen que en el seu cas tampoc cobren l’antiguitat, que són 263 euros per trienni en el cas de la UV.

Reivindicacions dels associats

En la reunió entre les diverses plataformes de l’estat, que tingué lloc el 3 de març, es van consensuar quatre línies de treball que resumixen les reivindicacions dels treballadors. En primer lloc, la remuneració salarial justa, partint de la base de “igual treball, igual salari”. En el cas valencià, açò implica equiparar els sous del PDI associat al del professorat no doctor d’escola universitària a temps parcial. Si atenem a la UV, açò comportaria passar dels 7.400 euros anuals que ara reben els contractats de més hores (6 de classes i 6 de tutories) a 12.400.

La segona i tercera són el reconeixement dels plens drets polítics, socials i laborals i el dret a la promoció acadèmica i a la carrera docent. Totes dues passen en gran mesura pel compliment de l’última exigència, d’ahí la seua importància. Es tracta de l’estabilització laboral del personal associat i, per tant, la fi de les concatenacions de contractes temporals. 

En este sentit, es demana també que s’acaten les sentències del Tribunal Suprem en la matèria. En juny de l’any passat, la Universitat de Barcelona fou condemnada per acomiadament improcedent d’un professor associat donat el frau de llei en la seua contractació. La sentència considerà que la modalitat contractual de l’associat no s’estava utilitzant amb l’objectiu inicial, sinó com a una activitat docent permanent i estructural de la Universitat.

El professorat associat forma el 30% del professorat docent investigador i està impartint quasi el 75% de la docència dels graus

És la mateixa situació que es dóna en les universitats de tot l’Estat. En el cas de la Universitat de València, un dels més greus, el professorat associat forma el 30% del professorat docent investigador i està impartint quasi el 75% de la docència dels graus. Ho fan per unes retribucions que ronden els 5 euros l’hora. Les sentències del Suprem abans mencionades indiquen que s’està utilitzant de manera irregular una figura que inicialment estava pensada per a introduir els coneixements de professionals dels diferents sectors en la docència.

Un conflicte a tres nivells

Part de la dificultat per resoldre el conflicte laboral a la UV, a més d'una de les raons per acudir al Congrés, és que la seua solució involucra no sols a la Universitat, sinó a la Generalitat i a l’Estat. Esta circumstància ha sigut utilitzada durant l’últim mes i mig de vaga perquè els actors tractaren d’eludir responsabilitats i d’atribuir-les a la resta, la qual cosa ha ralentitzat les negociacions.

Els associats no sols s’han trobat amb un equip rectoral que, a un mes de les eleccions, es mostrà totalment reticent a formar una comissió de treball amb el comité de vaga, sinó que també insistí en el fet que les reivindicacions dels treballadors depenen d’un marc legal que escapa a la institució. També defensaren que els salaris no es poden millorar sense la deguda partida pressupostària per part de la Generalitat.

La solució del conflicte involucra a la Universitat, la Generalitat i l’Estat, cosa que ha dut a la mutua atribució de responsabilitat

Per la seua banda, la Generalitat també llançà balons fora i dirigí la mirada al Govern espanyol per tal que acabés amb els límits de la taxa de reposició del professorat, que ha portat a la substitució de les contractacions habituals amb les del PDI associat. També recordaren que les característiques de contractació del PDI són competència de cada universitat.

No obstant açò, l’impacte de la vaga i la proliferació del conflicte ha provocat que els temps d’actuació s’acceleren. Per ara, el nou equip rectoral de la UV, dirigit per Mavi Mestre, s’ha compromés en reunions amb el comité de vaga a equiparar els salaris amb els de la Universitat d’Alacant, la menys afectada de les universitats valencianes. Es tracta de 9.200 euros anuals enfront dels 7.400 de la UV. També assegura que demanarà un informe jurídic perquè s’analitzen les vies d’estabilització contractual.

Per la banda que correspon a la negociació del conveni col·lectiu amb els sindicats i la Generalitat, les parts asseguren que tenen criteris molt semblants i estan pròximes a arribar a un acord. En este conveni es decidiran els punts més importants per posar fi a la precarietat laboral dels associats a través de l’accés a noves figures que permeten l’estabilització. Una de les que s’ha explorat a les negociacions és la de Professorat Substitut.

El paper dels alumnes

Els grans perjudicats de la vaga d'ençà que començà el curs en gener han sigut els estudiants. Donat la gran càrrega d’hores de docència atribuïdes als associats, moltes titulacions no estan oferint part de les matèries, que en facultats com Filologia arriben a suposar el 70% dels continguts del curs. Esta situació desembocà en la presa del rectorat per part de l’estudiantat per mostrar el seu suport a la vaga i exigir solucions.

Esta acció forçà la presència de l’exrector Esteban Morcillo i la creació de la comissió de treball que el comité de vaga venia reivindicant sense èxit. Eixa sinergia de forces ha provocat que gran part del professorat en vaga, ja preocupat per la pèrdua de tantes hores lectives, comence a oferir sessions de tutorització on, en paraules de Vicent Montoroig, representant del comité, es “replantegen els continguts i s’ajusten els criteris d’avaluació”.

Relacionadas

Educación
Asfixiados por los Préstamos Renta: la historia de una lucha con final feliz

La Asociación de Afectados por los Préstamos Renta Universidad festeja una “histórica victoria” tras seis años de lucha: quienes cobren menos de 22.000 euros no tendrán que seguir pagando la deuda. Hay cerca de 5.000 personas beneficiadas por la medida.

Universidad
Si te devuelven por la cláusula suelo, pueden quitarte la beca

Los juicios ganados a la banca por la cláusula suelo han supuesto la denegación de numerosas becas de estudios en todo el país.

Universidad
La Junta de Extremadura tiene la última palabra. ¿Sí o no a las universidades privadas?

Tras el rechazo del Consejo de Gobierno frente a la consulta realizada por la Junta de Extremadura, es ahora esta la que tiene que decidir sobre qué hacer con los proyectos de universidades privadas.

0 Comentarios

Destacadas

Biodiversidad
‘Rewilding’, el planeta reclama lo suyo

La defensa del medio ambiente se ha centrado en conservar lo que tenemos, pero cada vez hay más voces que plantean la necesidad de renaturalizar grandes áreas que han perdido su biodiversidad vegetal y animal. En España aún no se ha hecho, aunque tenemos amplias zonas potenciales.

Feminismos
Un año de movilizaciones feministas que no caben en 1.000 páginas

2018 fue un año pleno de movilizaciones feministas. Miles de mujeres salieron a la calle. Desde el 8M a las manifestaciones espontáneas contra la sentencia de La Manada, desde el apoyo a las temporeras a la respuesta contra Vox, los feminismos se revelan como fuerza de choque contra el patriarcado y el fascismo, pero también como energía que invita a pensar otros mundos posibles.

Vivienda
David Madden: “La desigualdad es lo que define el modelo urbano actual”

El sociólogo y experto en estudios urbanos David Madden valora las iniciativas de base para defender el derecho a la vivienda y propone una ofensiva contra la financiarización del sistema habitacional vigente.

Elecciones
Finaliza el Gobierno de la moción de censura: habrá elecciones generales el 28 de abril

El Gobierno opta por el adelanto electoral, con la convocatoria de elecciones generales el 28 de abril. Las elecciones serán un mes antes de las europeas, autonómicas y locales de mayo.

Tribuna
¡A las urnas! Pedro Sánchez y el final del ciclo progre
6

La convocatoria electoral anticipa un nuevo movimiento para la restauración del régimen del 78. El autor considera que no resolverá la incapacidad del sistema representativo para solucionar los problemas de fondo provocados por la desigualdad económica, la pérdida de derechos sociales y la crisis de legitimidad.

Últimas

Eventos
[Debate en directo] Cómo hacer, ver y contar una huelga feminista
Desde El Salto Diario proponemos un debate abierto de cómo hacer, ver y contar una huelga feminista.
Racismo
Del eslogan a la pura realidad: el antigitanismo es siempre institucional

La realidad sangrante de la brutalidad policial en base al perfil racial/étnico está todavía velada en nuestro territorio a causa de siglos de tabú en torno al carácter represor de las fuerzas de seguridad del Estado.

Memoria histórica
Guadiana Despierta frente a Guadiana del Caudillo

La Plataforma “Guadiana Despierta” convoca una nueva concentración en Guadiana para exigir la eliminación de simbología franquista en su localidad. Tendrá lugar en la Plaza Mayor del pueblo el próximo sábado, día 16 de febrero, a partir de las 17:00 horas.

Precariedad laboral
La plantilla de Navarpluma lleva 15 días de huelga frente a las coacciones de la empresa y la precarización
El comité de huelga denuncia bajadas de salario de hasta 400 euros mensuales, condiciones de control abusivas con cámaras de seguridad y la falta de mascarillas homologadas para las personas que trabajan desparasitando pluma en el taller, la mayoría inmigrantes.
Literatura
Ha muerto el abogado de la interculturalidad

“Tenemos que retener de Mandela la convicción para combatir la injusticia”. Esas son solo algunas de las muchas exquisitas palabras de Antonio Lozano, pensador solidario, humanista e intelectual crítico. Un enamorado infinito de África que luchó por enterrar los estereotipos respecto al continente vecino. El mundo y su sueño de superar barreras para unir culturas lloran su pérdida.

Oriente Próximo
Cinco cosas importantes que están pasando en el mundo árabe

El presidente argelino se presenta para un quinto mandato. Migrantes africanos intentan alcanzar las costas de Yemen. Arabia Saudí continua su política de sustitución de trabajadores extranjeros por nativos. Los palestinos protestan por una autopista dividida por un muro de 8 metros que Israel ha construido en Cisjordania. Los activistas del Hirak siguen pagando por su rebelión en Marruecos. Estas son algunas de las cosas que están pasando en el mundo árabe

Música
Mecano, ¿fraude o genio?

Más allá de la honestidad de sus fines, la capacidad de Mecano para trascender géneros estaba en sintonía con genios como ABBA, donde el fin último era tan subjetivo como vibrante: moldear la canción pop perfecta.