El PDI associat porta el conflicte laboral al Congrés

Representants de les plataformes de professorat associat de diverses universitats espanyoles es reunixen este dimecres amb els grups parlamentaris.

PDI associat UV
Concentració durant les reunions amb la Conselleria d'Educació en febrer. El Salto País Valencià

publicado
2018-03-14 10:37:00

El professorat associat de la Universitat de València, en vaga indefinida des del 29 de gener, viatjarà hui a Madrid junt amb altres representants de diverses universitats per reunir-se amb els principals grups parlamentaris. L’objectiu és arribar a un acord que comprometa els partits a trobar solucions al conflicte educatiu i laboral en el marc estatal.

La iniciativa té lloc una setmana després que representants de les plataformes de PDI Associat d’universitats públiques de tot l’estat es reuniren a València per coordinar esforços en la reivindicació de millores laborals. Allí es plantejà la creació de l’Associació Estatal del PDI Associat de les Universitats Públiques i la possibilitat d’estendre la vaga a altres universitats i territoris amb els mateixos problemes.

L’últim col·lectiu en sumar-se a la vaga indefinida ha sigut el professorat associat de la Universitat Politècnica de València

L’últim col·lectiu en sumar-se a la vaga indefinida ha sigut el professorat associat de la Universitat Politècnica de València, que ha anunciat que començarà l’atur el 16 d’abril. Les seues condicions de precarietat laboral són similars a les de la UV (on s’estan cobrant 5 euros l’hora i encadenant contractes temporals, entre altres), però afegixen que en el seu cas tampoc cobren l’antiguitat, que són 263 euros per trienni en el cas de la UV.

Reivindicacions dels associats

En la reunió entre les diverses plataformes de l’estat, que tingué lloc el 3 de març, es van consensuar quatre línies de treball que resumixen les reivindicacions dels treballadors. En primer lloc, la remuneració salarial justa, partint de la base de “igual treball, igual salari”. En el cas valencià, açò implica equiparar els sous del PDI associat al del professorat no doctor d’escola universitària a temps parcial. Si atenem a la UV, açò comportaria passar dels 7.400 euros anuals que ara reben els contractats de més hores (6 de classes i 6 de tutories) a 12.400.

La segona i tercera són el reconeixement dels plens drets polítics, socials i laborals i el dret a la promoció acadèmica i a la carrera docent. Totes dues passen en gran mesura pel compliment de l’última exigència, d’ahí la seua importància. Es tracta de l’estabilització laboral del personal associat i, per tant, la fi de les concatenacions de contractes temporals. 

En este sentit, es demana també que s’acaten les sentències del Tribunal Suprem en la matèria. En juny de l’any passat, la Universitat de Barcelona fou condemnada per acomiadament improcedent d’un professor associat donat el frau de llei en la seua contractació. La sentència considerà que la modalitat contractual de l’associat no s’estava utilitzant amb l’objectiu inicial, sinó com a una activitat docent permanent i estructural de la Universitat.

El professorat associat forma el 30% del professorat docent investigador i està impartint quasi el 75% de la docència dels graus

És la mateixa situació que es dóna en les universitats de tot l’Estat. En el cas de la Universitat de València, un dels més greus, el professorat associat forma el 30% del professorat docent investigador i està impartint quasi el 75% de la docència dels graus. Ho fan per unes retribucions que ronden els 5 euros l’hora. Les sentències del Suprem abans mencionades indiquen que s’està utilitzant de manera irregular una figura que inicialment estava pensada per a introduir els coneixements de professionals dels diferents sectors en la docència.

Un conflicte a tres nivells

Part de la dificultat per resoldre el conflicte laboral a la UV, a més d'una de les raons per acudir al Congrés, és que la seua solució involucra no sols a la Universitat, sinó a la Generalitat i a l’Estat. Esta circumstància ha sigut utilitzada durant l’últim mes i mig de vaga perquè els actors tractaren d’eludir responsabilitats i d’atribuir-les a la resta, la qual cosa ha ralentitzat les negociacions.

Els associats no sols s’han trobat amb un equip rectoral que, a un mes de les eleccions, es mostrà totalment reticent a formar una comissió de treball amb el comité de vaga, sinó que també insistí en el fet que les reivindicacions dels treballadors depenen d’un marc legal que escapa a la institució. També defensaren que els salaris no es poden millorar sense la deguda partida pressupostària per part de la Generalitat.

La solució del conflicte involucra a la Universitat, la Generalitat i l’Estat, cosa que ha dut a la mutua atribució de responsabilitat

Per la seua banda, la Generalitat també llançà balons fora i dirigí la mirada al Govern espanyol per tal que acabés amb els límits de la taxa de reposició del professorat, que ha portat a la substitució de les contractacions habituals amb les del PDI associat. També recordaren que les característiques de contractació del PDI són competència de cada universitat.

No obstant açò, l’impacte de la vaga i la proliferació del conflicte ha provocat que els temps d’actuació s’acceleren. Per ara, el nou equip rectoral de la UV, dirigit per Mavi Mestre, s’ha compromés en reunions amb el comité de vaga a equiparar els salaris amb els de la Universitat d’Alacant, la menys afectada de les universitats valencianes. Es tracta de 9.200 euros anuals enfront dels 7.400 de la UV. També assegura que demanarà un informe jurídic perquè s’analitzen les vies d’estabilització contractual.

Per la banda que correspon a la negociació del conveni col·lectiu amb els sindicats i la Generalitat, les parts asseguren que tenen criteris molt semblants i estan pròximes a arribar a un acord. En este conveni es decidiran els punts més importants per posar fi a la precarietat laboral dels associats a través de l’accés a noves figures que permeten l’estabilització. Una de les que s’ha explorat a les negociacions és la de Professorat Substitut.

El paper dels alumnes

Els grans perjudicats de la vaga d'ençà que començà el curs en gener han sigut els estudiants. Donat la gran càrrega d’hores de docència atribuïdes als associats, moltes titulacions no estan oferint part de les matèries, que en facultats com Filologia arriben a suposar el 70% dels continguts del curs. Esta situació desembocà en la presa del rectorat per part de l’estudiantat per mostrar el seu suport a la vaga i exigir solucions.

Esta acció forçà la presència de l’exrector Esteban Morcillo i la creació de la comissió de treball que el comité de vaga venia reivindicant sense èxit. Eixa sinergia de forces ha provocat que gran part del professorat en vaga, ja preocupat per la pèrdua de tantes hores lectives, comence a oferir sessions de tutorització on, en paraules de Vicent Montoroig, representant del comité, es “replantegen els continguts i s’ajusten els criteris d’avaluació”.

0 Comentarios

Destacadas

Siria
Putin, emperador en Oriente Medio

 La victoria de Assad se ha cimentado no solo en el apoyo ruso, sino también en los efectivos que sobre el terreno han aportado Irán, Hezbolá y milicias chiíes procedentes principalmente de Iraq. Sin embargo, el auténtico vencedor en esta guerra será Vladimir Putin.

Camboya
Camboya: memoria del exterminio
El 17 de abril de 1975, la guerrilla de los jemeres rojos liderada por Pol Pot tomó las calles de Phnom Penh, la capital de Camboya.
Promiscua
Segura
Capítulo V. Me habían comentado que OKCupid era ideal porque tenía un formulario interminable de preguntas de todo tipo, desde libros que te gustan hasta política.
Literatura
Frankenstein y la criatura a la que no siempre entendimos

Las formas narrativas empleadas en el clásico de Mary Shelley le otorgan una riqueza que, a menudo, se ha pasado por alto. Las adaptaciones fílmicas han ayudado a perpetuar el mito, pero también han contribuido a confinarlo en lecturas más bien conservadoras.

Últimas

Ciencia ficción
“Es posible escribir ciencia ficción sin usar préstamos del inglés”

AnsibleFest, el primer festival de ciencia ficción feminista a nivel estatal, arranca hoy en Bilbao, y una de sus organizadoras, la crítica cultural, editora y traductora Arrate Hidalgo evalúa el panorama de un género con buena salud, aunque recalca que “también ha habido muchas iniciativas en el pasado”.

Música
Talk Talk, en el árbol de la sabiduría

En el díptico esencial de los británicos Talk Talk se escucha pop de corazón sacro, confundido entre tics jazz, aura góspel y la abnegada motivación por encontrarse con la espiritualidad de Alice Coltrane y el Miles Davis azul.

Economía social y solidaria
VI Feria del Mercado Social: mucho más que un fin de semana
En esta feria, además de ser consumidoras conscientes, vamos a demostrar que también estamos orgullosas de contribuir a la construcción de otra economía más justa y más ecológica. Hagamos que todo el año sea Feria.
Caza
La caza volverá este curso a las escuelas extremeñas

Por tercer año consecutivo, el programa de Promoción y ayuda al deporte escolar (PROADES) de la Consejería de Educación de la Junta de Extremadura volverá a incluir la caza entre sus actividades deportivas a promocionar en los colegios de la Comunidad.

Cine
Más muescas en la estirpe de los Kennedy
‘El escándalo Ted Kennedy’ (2017) sigue el camino de ‘Jackie’ (2016) indagando en lo más parecido a una familia real que ha existido por EE.UU.