Movimiento obrero
La guerra de les 17 màquines

La primera protesta luddita de la Península Ibèrica va esdevenir al març de 1821 en la Conca del Molinar, una zona industrial situada als afores de la capital de la comarca de l'Alcoià, formada per un pujol envoltat pels corrents dels rius Molinar i Barxell, principals motors de la llavors florent indústria tèxtil alcoiana.

el molinar alcoi fàbriques abandonades autor damià llorens
Fàbrica abandonada en l'antiga zona industrial del Molinar, Alcoi Damià Llorens

Historiador

28 jun 2018 08:00

El matí del 2 de març de 1821 un motí enfuriat, compost per més de 1200 persones arribades de pobles propers (entre ells Benilloba, Penàguila, Alcoleja, Benasau, Cocentaina, Ibi i Muro), va destruir 17 màquines de cardar i filar instal·lades en la zona industrial del Molinar d'Alcoi. El primer episodi luddita documentat al territori ibèric.

L'escassa autoritat i la milícia nacional instal·lades en la ciutat de l'interior alacantí no van ser capaces de sufocar la revolta, provocant unes destrosses per valor de dos milions de reals, encara que sí van evitar en certa mesura agressions a les persones. L'arribada, quatre dies després, de reforços militars procedents de Xàtiva i Alacant va aconseguir dominar la rebel·lió.

Vista de les fàbriques del Molinar d'Alcoi, el bressol industrial del País Valencià, a principis del segle XX.
Vista de les fàbriques del Molinar d'Alcoi, el bressol industrial del País Valencià, a principis del segle XX.

La rebel·lió

Són vàries les fonts històriques que indiquen l'origen extern i perifèric de les treballadores luddites protagonistes de la rebel·lió, altres versions, com ara la de l'historiador Manuel Cerdà, apunten també a la col·laboració en els esdeveniments de les treballadores que residien dins de la ciutat, evidenciant un caràcter col·lectiu de rebel·lia i d'existència d'una certa solidaritat entre elles.

Cal fer referència a altres experts del luddisme i la revolució industrial com van ser Rafael Aracil o Vicente Conejero i les influències que van traure dels historiadors Hobsbawm i Thompson.

"La dura repressió per part de l'Estat es va estendre durant anys

No sembla que les luddites tingueren una consciència de classe definida, encara que és un precedent, ja que aquesta consciència s'anirà formant a poc a poc, concorde a la proletarització de la pagesia.

La conseqüència de la Guerra de les 17 màquines, així la denomina una carta de la mà d'ordres de la diputació de València de l'època, va ser una dura repressió per part de l'Estat contra els principals responsables que es va estendre durant anys. Aquests fets de caràcter luddita van tenir tanta repercussió que van arribar a debatre's en les Corts Generals en 1821.

Interior d'una fàbrica en l'antiga zona industrial del Molinar (Alcoi)
Interior d'una fàbrica abandonada i vandalitzada en l'antiga zona industrial del Molinar (Alcoi) Damià Llorens

La liberalització de la indústria

Les raons d'aquesta protesta laboral es deuen al context dels inicis de la mecanització industrial que es vivia en la zona, ja que el febrer de 1821 es van instal·lar en la zona industrial del Molinar noves màquines de filar i cardar, com la Spinning Jenny.

La liberalització de la indústria va produir una liberalització en els preus obeïda per la llei de l'oferta i la demanda o, en defecte d'això, a l'establit pels fabricants, per la qual cosa aquesta mesura acabarà amb el sistema gremial que existia des de l'Edat Mitjana.

el molinar alcoi ruïnes industrials autor damià llorens
Ruïnes d'una fàbrica en l'antiga zona industrial del Molinar (Alcoi). Damià Llorens

Per tant, les polítiques liberals faran que els industrials no necessiten dependre dels gremis i, finalment, amb la mecanització del filat i el cardatge, prescindiran de les treballadores i treballadors domèstics, antic tipus de manufactura de mà d'obra barata definit com a Putting Out System.

Atenent aquest nou paradigma laboral, s'observa que amb la mecanització de la indústria de la llana es transforma el sistema de manufactura tèxtil, passant d'una indústria domèstica i dispersa a una concentració industrial en un nucli urbà, on la fàbrica realitzarà tot el procés, tal com ho coneixem actualment.

Des d'eixe moment, el malestar augmenta entre els cardadors i filadors domèstics, que temien perdre el seu treball, si el maquinisme es generalitzava. Caldria tenir en compte que la majoria de la manufactura domèstica tèxtil es trobava fora del nucli urbà d'Alcoi, puntualment en els pobles comarcans de la rodalia, entre ells Ibi, Cocentaina, Bocairent, Muro, Benilloba, Benasau, Penàguila i Alcoleja. Per aquest motiu la revolta ocorregué amb l'arribada d'aquestes camperoles i camperols dels pobles a la Conca del Molinar.

Luddites destruint un teler. Dibuix original de 1812.
Luddites destruint un teler. Dibuix original de 1812.

De la revolta camperola a la revolució proletària

El luddisme valencià podria considerar-se el germen de les lluites del moviment obrer en el territori i pot ser que aquests successos marquen el període de transició entre la revolta camperola i la revolució proletària, des de les revoltes dels agermanats dels segles passats fins a les revoltes de caràcter liberal com la de Boné o les revolucions proletàries cantonalistes com la crisi del petroli a Alcoi, en el context valencià del segle XIX.

Potser sense la destrucció de màquines, la indústria i les lluites actuals laborals no serien com les entenem avui i resulta curiós que les primeres protestes no anaren contra les persones, sinó contra les màquines.

A partir del minut 24, de la mÀ de rafel arques (autor del text "el món de la màquina"), es parla dels i les luddites a la comarca de l'alcoià durant l'emissió de "El corral dels pollastres", programa quinzenal emès el 8 d'agost de 2015 a RàdioAktiva, la ràdio lliure de les comarques del Comtat, la Vall d'Albaida i l'Alcoià (107.6 fm).

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Green European Journal
Green European Journal Lucha de clases ecológica: la clase trabajadora y la transición justa
Aquellas personas que se encuentran en una situación precaria y de inestabilidad económica son las que pueden inspirar la descarbonización de la industria y la creación de empleos que sean respetuosos con el medioambiente.
Italia
Italia Treinta años de San Precario
Presentamos en estas páginas algunos testimonios, análisis, escritos, hechos y acontecimientos ligados a la acción de San Precario veinte años después de su aparición en Milán el 29 de febrero de 2004.
CNT
Sindicalismo ‘Morala’: “Como las seis de La Suiza, fuimos condenados para dar escarmiento por unos hechos que no cometimos”
Miles de personas saldrán a la calle en Xixón para recordar que ´El sindicalismo no es delito. Tras el mitin de apoyo a las cinco sindicalistas de CNT y una trabajadora, actuarán Nacho Vegas y el Coru Antifascista Al Altu La Lleva.
Oriente Próximo
Oriente próximo La diáspora kurda ante la caída de Bashar al-Assad
Siria enfrenta el fin de un régimen que durante décadas pareció inquebrantable. Desde la diáspora, la esperanza contenida de quien ha vivido demasiadas traiciones y promesas incumplidas.
Análisis
Análisis Rojava en peligro
Las intenciones de Turquía en Siria ponen en peligro no solo la Administración Democrática Autónoma del Norte y Este de Siria (AADNES) sino también la convivencia del resto de minorías presentes en el país.
Amazonía
Caso Chevron Pablo Fajardo: “Sacrificaron la Amazonía y la vida de la gente por racismo y por la ganancia económica”
El activista y abogado Pablo Fajardo fue elegido hace casi 20 años por la Unión de Afectados por Texaco para el juicio más importante contra la petrolera Chevron. Dos décadas después sigue luchando por la justicia ambiental y social en Ecuador.
Especulación inmobiliaria
Especulación en Madrid Las vecinas de Tribulete, 7 denuncian la especulación de Élix Rental Housing con una acción musical “fúnebre”
30 inquilinas de este bloque resisten en sus hogares pese a que este fondo buitre ya ha adquirido la totalidad del edificio para convertir los pisos en apartamentos turísticos. Este sábado, han vuelto denunciar el proceso de gentrificación del barrio
Que no te cuenten películas
Comunidad El Salto Suscríbete a El Salto y llévate seis meses de regalo a Filmin
Estas navidades, haz posible que El Salto llegue más lejos con sus contenidos críticos y llévate de regalo medio año de Filmin. Y si ya tienes Filmin, suscríbete a El Salto y regala el acceso a esta plataforma a quien quieras.
Ley de Seguridad Ciudadana
Congreso de los diputados Reforma de la Ley Mordaza: ¿esta vez sí se puede?
Una de las mayores deudas de toda la izquierda del Estado español parece que está a punto de saldarse.
La vida y ya
La vida y ya Ya no sé quién vive en el primero
El barrio se ha transformado tanto que pueden pasar semanas sin ver por la calle una sola cara conocida porque los vecinos han sido sustituidos por turistas.

Últimas

Derecho a la vivienda
Vivienda El Sindicato de Vivienda de Euskal Herria propone la “expropiación de pisos turísticos”
Ponen en el punto de mira los intereses del sector inmobiliario y tachan de “falsas” a todas las medidas propuestas por los partidos políticos como la Ley de Vivienda.
Análisis
Análisis El independentismo se reorganiza, pero ¿sigue siendo independentista?
Los partidos independentistas han sufrido la crisis del procés y el posprocés, y todavía no la han resuelto, sino, a lo sumo, la han aplazado. El PSC aparece como el ganador de una carrera con corredores agotados.
Opinión
Tribuna Todas las razones para decir ‘Altri non’
Aquí van unos cuantos motivos para juntarnos este domingo en Compostela y dejar clara nuestra postura frente a un expolio que nos están tratando de imponer disfrazado de progreso, pero que sólo trae beneficio económico a unos cuantos indeseables.
Opinión
Opinión La oportunista invasión israelí de Siria
Desde la caída de Bashar al-Assad, Israel ha llevado a cabo una invasión de Siria sin provocación previa y con el apoyo de Estados Unidos. Los objetivos son claros.
Más noticias
Relato
Relato Descubrirse las manos
Descubres tus manos: el palmar y el dorso, la posibilidad futura de la pinza atrapacosas, dos miembros que te vinculan al chimpancé y al lémur. Aprendes su mecanismo.

Recomendadas

Literatura
Gustavo Faverón Patriau “Quizá la novela sea ahora mismo más relevante que nunca”
El escritor peruano Gustavo Faverón Patriau quería narrar en su nueva novela la historia de un boxeador que no sabía boxear pero tumbaba a sus rivales recitándoles al oído versos de César Vallejo. ‘Minimosca’ acabó siendo un cuentacuentos inagotable.
Galicia
Memoria histórica Así fue como el Patronato de Protección a la Mujer transformó Galicia en un convento de clausura
Las mujeres que cayeron en las redes del Patronato iniciaron un periplo de encierro, humillaciones, abusos y explotación que es desconocido para la mayor parte de la población. Queda hoy en la impunidad de un silencio que tenemos el deber de romper.
Palestina
Eyad Yousef “No cuentes lo que queremos ser, cuenta lo que nunca hemos dejado de ser: un pueblo que quiere la paz"
Eyad Yousef es profesor en la Universidad de Birzeit, Cisjordania, y comparte su experiencia en una universidad que “representa el pluralismo y la libertad que tanto anhela la sociedad palestina”
Pensamiento
Sarah Jaffe “En realidad tenemos que hacer menos. E impedir que algunas cosas sucedan”
La escritora y periodista Sarah Jaffe aborda el desengaño cotidiano al que nos aboca el mundo laboral e investiga cómo, a pesar de todo, las personas se organizan colectivamente en sus empleos para que “trabajar apeste menos”.