Educación
Estudiants de la UPV exigixen “un salari just” per a les pràctiques en empresa

El sindicat d’estudiants FEU (Front Estudiantil Unificat) ha impulsat la Plataforma per un salari just, ja que el sou mínim actual a les pràctiques d'empresa en la Universitat Politècnica de València és de 3,75€ per hora i, en molts casos, el treball no s’adequa a la formació dels estudiants.

Estudiants de la UPV demanen una remuneració justa a les pràctiques d'empresa
Estudiants de la UPV demanen una remuneració justa a les pràctiques d'empresa Patricia Gavilà
23 dic 2019 06:32

Cap al final de l’etapa universitària, els i les alumnes tenen l’oportunitat d’acostar-se al mercat laboral posant en pràctica el que han aprés i formant part de la plantilla d’empreses externes, amb el suport de la universitat. No obstant, els estudiants critiquen que estan sotmesos a condicions laborals indignes que no s’adeqüen a la seua formació ni a la seua aportació a l’empresa.

El sindicat d’estudiants FEU (Front Estudiantil Unificat) ha impulsat la Plataforma per un salari just, amb el suport de CCOO i STEPV, per tal d’exigir, mitjançant la campanya "Precari en pràctiques", un augment en la remuneració mínima que imposa la Universitat Politècnica de València (UPV) a les empreses que contracten estudiants. En concret, es tracta d’una competència del Vicerectorat d'Ocupació i Emprenedoria.

En l’actualitat, la majoria de companyies que establixen un conveni amb la universitat paguen el sou mínim, que és de 3,75€/hora. Però, a més, s’ha de tenir en compte que les pràctiques estan considerades en molts casos com una assignatura més del grau i, per tant, s’ha d’abonar el preu dels crèdits a què equivaldrien. Segons assegura Alex Martínez, responsable de la campanya “Precari en pràctiques” i de la delegació del FEU a la UPV, la quantitat acaba reduint-se a aproximadament 2,5€/hora, per això, des de la plataforma reivindiquen “que no s’hagen de pagar crèdits per les pràctiques”. A més, els alumnes han de fer-se càrrec d’un pagament a la Seguretat Social específic per a les pràctiques en empresa.

El sindicat d’estudiants ha buscat el suport de la Delegació d’Alumnes, òrgan representatiu dels estudiants, però, tal com afirma Martínez, “no coincidixen amb les línies d’actuació perquè tenen una dependència major amb la universitat” i la Delegació es limita a signar els comunicats reivindicatius dirigits al Vicerectorat.

“Ens vam reunir amb el Vicerectorat i ens van dir que les pràctiques no són un treball i que no atendran la nostra demanda”, afig Martínez. Aleshores, decidiren organitzar-se en assemblees per aconseguir més suport estudiantil, ja que es tracta d’una campanya “ambiciosa”. L’objectiu de la plataforma és aconseguir una millora abans que es revise la normativa de pràctiques en octubre de 2020.

Treball sense formació

“Vaig estar un mes fent pràctiques i el salari em donava per pagar la gasolina d’anar i tornar al treball cada dia, més les despeses de pagar els crèdits; no arribes a guanyar res”, critica Sara, exestudiant d’enginyeria química. A més, aquesta situació suposa una dificultat afegida per als alumnes que treballen per poder pagar-se els estudis, ja que han de compaginar-ho amb les pràctiques en empresa per poder cursar-les.

La plataforma també denuncia que, de vegades, la funció que realitzen els alumnes en les pràctiques en empresa no els aporta formació. "Si tens sort, acabes assignat a un lloc formatiu, però en el meu cas no va ser així", critica Alex Martínez. Aquest també va ser el cas d’una estudiant d’enginyeria, qui es va passar part de les pràctiques "grapant fulls" i "repartint als empleats pots per fer anàlisi d’orina".

Educación
Becarios, el cuento de la lechera

400.000 estudiantes se lanzan cada año a hacer prácticas no laborales, pero solo una quinta parte recibe algo de dinero por su trabajo. El becariado es, junto a los falsos autónomos y la mano de obra sin papeles, una ‘zona gris’ del derecho del trabajo. La obligación de alta en la Seguridad Social para todas las prácticas prometida por el Gobierno de Sánchez podría arrojar algo de luz, pero aún está por ver cómo se pondrá en práctica.

El responsable de la campanya assenyala que les empreses creen llocs de treball específicament per ser ocupats per mà d’obra barata (estudiants en pràctiques), fent el mateix treball que la resta de la plantilla. "A més, les empreses que més facturen són les que pitjor paguen als estudiants en pràctiques. Per exemple, la UPV manté un conveni especial amb Ford per tal que puga pagar un sou inferior a 3,75€/hora", denuncia Martínez.

A diferència de la UPV, la Universitat de València (UV) no obliga a les empreses a pagar un sou mínim als alumnes que s’incorporen a les pràctiques, fet que comporta una major precarització. Preguntat per la possibilitat d’encetar una iniciativa semblant a la UV, Alex Martínez considera que no és viable, de moment, ja que "és més fàcil millorar un sostre de mínims" que aconseguir que se n’instaure un. "Si tenim èxit en la UPV, intentarem impulsar-ho a la UV també", conclou el responsable de la campanya.

Relacionadas

Coronavirus
La emergencia sanitaria aviva la demanda de un ingreso incondicional para toda la población

Entre la urgencia de garantizar una seguridad material a quienes ven ahora en peligro su supervivencia económica y el empuje a un cambio de paradigma que permita repensar la relación entre trabajo y acceso a recursos, el debate de la renta básica se abre paso en los medios y quizás también en el gobierno. 0 Comentarios

Destacadas

Coronavirus
Afrontar el covid19 lejos de las grandes ciudades

La crisis del coronavirus pone en evidencia las carencias en infraestructura y personal sanitario de la España vaciada y muestra la importancia de la función preventiva de la atención primaria. 

Coronavirus
Libera tu Wifi: iniciativas para que todo el alumnado pueda ‘ir’ a la escuela on-line

Las clases no han parado durante la pandemia y entre el 10 y el 12% de los y las estudiantes no acceden a las plataformas. Iniciativas ciudadanas como ‘Liberad a Wifi’ luchan por alcanzar un acceso universal a la red. Mientras, las comunidades ofrecen dispositivos, en algunos casos insuficientes, como denuncian las organizaciones.

La semana política
Nenúfares

Los datos del paro elevan la campaña contra la gestión del Gobierno. Por medio de la intoxicación en Twitter y WhatsApp se extiende una caza del chivo expiatorio cuyo fin es la caída del Gobierno de coalición. La semana termina con una situación límite en el sistema sanitario, que registra más de 800 muertes cada día.

Coronavirus
“Tuvo que llegar una pandemia para visibilizar a las personas sin hogar”
¿Qué pasa con quien no tiene hogar? El coronavirus puede servir para conocer y cambiar las condiciones en las que viven las personas más empobrecidas.
Movimientos sociales
Instantes de una década de movilizaciones

El periodista audiovisual Juan Zarza lleva desde 2011 retratando las movilizaciones sociales acaecidas en Madrid. Ahora añade la pluma a la imagen y lanza Sombras Blandas, un volumen en el que realiza un recorrido “no idealizado” sobre la eclosión social en la capital del Estado desde el 15M. Recogemos cinco instantes del libro.

Coronavirus
El declive de la sanidad venía de lejos

Es necesario tener muy presente que las políticas económicas llevadas a cabo desde la creación de la zona euro y, muy especialmente, desde el estallido del crack financiero han maltratado de manera sistemática a los sistemas de salud pública.

Últimas

Música
Canciones infantiles: hay vida más allá de los CantaJuego

Buenas noticias: bandas e intérpretes, históricos y presentes, llevan décadas haciendo canciones y música infantil con una lógica diametralmente opuesta a la industria de canciones para niños.

Coronavirus
Guayaquil, 'colonial' virus
Analizamos el trasfondo colonial que esconde la catástrofe humanitaria que se está viviendo en la ciudad ecuatoriana de Guayaquil.
Coronavirus
Uno de cada cuatro españoles dispone de menos de 30m² para vivir el confinamiento

La encuesta de hogares del INE arroja una panorámica de cómo se está viviendo el aislamiento en el país: el 28% de viviendas dispone de menos de 30m² por ocupante, y una de cada cuatro familias españolas pasa el confinamiento en espacios de menos de 75m². También preocupan los datos de quienes viven solas: cuatro de cada diez son mayores de 65 años, la mayoría mujeres.

Coronavirus
¿Prólogo al ecofascismo?

Si aceptamos este momento como un acto fundacional en lugar de crear un clima destituyente e impugnador, seguramente estaremos aceptando participar en un acontecimiento que con toda facilidad va a ser utilizado como analogía positiva para desarrollos autoritarios.