Desahucios
72 hores per a empaquetar una vida

Dotze famílies en risc d'exclusió social podrien perdre les seues llars el pròxim dilluns en el barri Creu Coberta. L’Ajuntament de València justifica l’ordre de desallotjament pel risc d’enderrocament dels dos edificis afectats, però afectades i activistes en defensa de l'habitatge demanen alternativa per a aquestes famílies, critiquen el procés i qüestionen possibles interessos urbanístics.
creu coberta 2
Militants de Construint Malilla es manifesten per a parar el dessallotjament Joanna Giménez i Garcia

Dilluns 26 de juliol. Els veïns i les veïnes del carrer Manuel Arnau 9 i 11, al barri de la Creu Coberta (València), reben una notificació: ‘Amenaça de ruïna imminent’. La Policia, acompanyada per Serveis Socials, son els que l’entreguen en mà. El dijous 29, per ordre de l’Ajuntament, es tapiaran les seues llars. Tenen 72 hores per empaquetar totes les seues pertinences i anar-se'n.

Sense altra alternativa d'habitatge, dotze famílies en risc d’exclusió social es queden al carrer. El passat dijous s'obté una —provisional— victòria: gràcies a la intervenció i la pressió mediàtica i institucional que ha dut a terme el sindicat de barri Construint Malilla, el desallotjament s’allargarà fins el proper dilluns 2 d’agost, però la Policia ha amenaçat de forma contundent: “Si no se n’aneu, ja sabeu el que hi ha, vindrem amb tot”, li han dit a Carmen, una veïna dels pisos afectats. 

creu coberta 2.2
Un militant de Construint (Vicente Danvila) i un afectat (Dani), parlen mentre el cotxe de Policia patrulla Joanna Giménez i Garcia

“Jo duc tota la vida ací. Hem passat tres generacions en aquests pisos. No tenim on anar i demanen que la gent es solidaritze”, relata Tania Rubín, veïna afectada. Tania, com la resta dels afectats, viu amb uns ingressos molt baixos i asseguren que les ajudes que ofereix l’Ajuntament mitjançant Serveis Socials no són suficients per a aconseguir un altre domicili.

Una altra veïna, Soledad, lamenta: “Jo vaig a viure en un cotxe a partir del dilluns quan em tiren. Visc a aquest pis des de fa 18 anys amb el meu fill”. Jesús i Carmen viuen al segon pis. Junt amb ells els seus fills; un amb una discapacitat, i els seus néts, en total 8 persones. “Estàvem vivint en un pis al barri de Malilla fins que fa quatre mesos em desnonaren”, narra Jesús. “Jo cobre la renta valenciana, 500 euros. A més faig mudances, bricolatge... el que em surta. Sinó, solament amb 500 euros no podem subsistir 8 persones. El meu fill treballa de conductor de bus, però sols cobra 300 euros”, assegura el veí.

creu coberta 3
Jesús amb el seu net i el seu afillat que també viu amb ell Joanna Giménez i Garcia

Per altra banda, l'ordre d’enderrocament ha cridat l’atenció als advocats que col·laboren Construint Malilla que asseguren que s’ha dut a terme de forma irregular. “Com no hi ha hagut un procediment per via judicial, ni una ordre judicial no es pot dur a terme un desallotjament per a demolició si hi ha tercers implicats. És a dir, l’ordre de demolició és nul·la.”, asseguren les fonts judicials.

L'ordre d’enderrocament ha cridat l’atenció als advocats que col·laboren Construint Malilla que asseguren que s’ha dut a terme de forma irregular

El sindicat denuncia que els afectats no han tingut l’oportunitat de recórrer la sentència, malgrat que en la pròpia notificació de demolició indica que “els ocupants podran interposar un recurs per la via Contenciós- administrativa”. A més a més, asseguren que no hi ha hagut cap tipus d’avís previ, malgrat que els edificis fa anys que estan en clar estat de deteriorament. “Açò es deuria de gestionar mitjançant un procés de desnonament, que es la via legal. Per a nosaltres, —al·lega Jesús Cloquell, un dels portaveus del sindicat— és una estratègia per tal de no haver de passar pel procés de desnonament, perquè d’eixa forma sí que n'hi haurien possibilitats de que aquesta gent pogués aconseguir una casa”. 

Des del sindicat asseguren que l’enderrocament d’aquests habitatges podria tenir relació amb el projecte urbanístic del Parc Central, ja que, segons el plànol del PAI (pla d’actuació integrada) aquestes cases es troben dins del terreny on anirà la futura zona verda. Davant aquesta afirmació, fonts de l'Àrea de desenvolupament i renovació urbá i habitatge de l'Ajuntament de València, liderada per Sandra Gómez (PSOE), afirmen que ells han actuat en aquest cas “perquè existeix un risc evident de que caigui” i que no te relació amb el proper soterrament de les vies.

Des del sindicat asseguren que l’enderrocament d’aquests habitatges podria tenir relació amb el projecte urbanístic del Parc Central

Segons ha comprovat el sindicat, almenys dos habitatges pertanyen a Layetana Parc Central S.L., una empresa Inmobiliaria que posseeix el 9% dels terrenys del PAI. Per la seua part, l’associació Parc Central Sense Especulació fa ressò dels interessos especulatius que poden haver-hi darrere de la construcció de la nova zona verda que unirà tota la zona sud de València. Segons la seua portaveu, Mònica Ibáñez, el projecte urbanístic i ferroviari és una actuació “amb finalitat especulativa” amb la que es beneficiaran molts fons voltor, immobiliàries  i inversors, però que tindrà ‘conseqüències negatives’ per a la ciutadania.

creu coberta 5
Plànol de la zona afectada pel PAI. Al carrer Manuel Arnau s’observa en color groc que es construirà un Equipament Educatiu Cultural (EQ/EC)i 3 gratacels de 12 pisos.

Juan Luis Gil, encarregat de Serveis Socials de Sant Marcelí, indica que hi ha dues opcions: una ajuda d’emergència de 400 euros que se’ls donaria una vegada, o bé avalar-los tres mesos el lloguer d’un pis que haurien de trobar pel seu conter. Ell mateix confessa que quedar-se en un alberg no seria adequat per a aquestes famílies, ja que ‘allí hi ha gent molt més deteriorada’, però amb tan poc de temps seria l’única opció que els donen des de l’Ajuntament si no volen quedar-se al carrer.

Tots els afectats coincideixen en el fet que el temps que els han donat per a abandonar l’habitatge es insuficient i que sense nòmina i amb uns ingressos tan limitats els és quasi impossible aconseguir un contracte d'arrendament. “En serveis socials diuen que ens busquem un lloguer, que ens donen tres mesos d’aval. Però, qui em lloga a mi? Sense nòmina, sense contracte... ningú ens vol llogar un pis!”, confirma Jesús, el veí afectat, que ja ho ha intentat amb anterioritat.

creu coberta 6
Juan Luis Gil (esquerra), encarregat de Serveis Socials San Marcelí, parla amb els afectats i afectades del desallotjament (dreta). Joanna Giménez i Garcia

El sindicat Construint Malilla junt amb els afectats, demanen ‘solucions reials’ a l’Ajuntament: “És comprensible que exigim a Serveis Socials i a les regidories d’Habitatge i d’Urbanisme un treball coordinat per a oferir un lloguer social a aquestes famílies”, recalca Jesús Cloquell, portaveu de Construint.

Davant d’aquestes demandes, la regidora d’habitatge, Isabel Lozano (Compromís), senyala que des de Serveis Socials municipals s’està valorant cada cas. A més, reconeix que l’Ajuntament no compta amb habitatges socials buits i disponibles per atorgar, però el portaveu de Construint Malilla respon que “si l’Ajuntament no té ningun habitatge social, hauria de plantejar-se, de la mateixa manera que es plantegen expropiar cases per a fer grans projectes urbanístics, expropiar a grans propietaris i fons voltors, com empreses com Layetana Parc Central, que es dediquen a jugar i especular amb la vida de les persones”.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Ayuntamiento de Madrid
Violencia institucional Una mujer con dos hijas a punto de ser desahuciadas por segunda vez en un mes
Primero, Sareb expulsó a la familias del bloque de El Yesero 10, y ahora, el recurso municipal que le asignaron, “Las Caracolas”, le ha dado un ultimátum para salir este viernes 11 de abril.
1 de mayo
1º de Mayo Euskadi se moviliza contra la 'patronal explotadora' este 1º de Mayo
Además de los temas laborales, ha habido otras reivindicaciones y recuerdos a favor del Euskera, los presos o el genocidio israelí en Palestina.
1 de mayo
1º de Mayo ‘Contra la guerra y el capitalismo’ en este Primero de Mayo interseccional de Madrid
Decenas de colectivos exigen en la calle acabar con el militarismo creciente, las violencias transversales y un espacio para todos los colectivos en la lucha de clase.
Tribuna
Tribuna La Lotte en Mont-roig del Camp: ¿Todo vale en nombre de la transición verde?
La construcción de una fábrica de componentes para baterías por parte de una multinacional se quiere imponer en una zona de Tarragona ya históricamente castigada.

Últimas

Eventos
Evento Un Salto al periodismo desde el barrio: acompáñanos en un directo sobre periodismo situado
El Salto organiza un evento centrado en el potencial de los formatos sonoros para transmitir información veraz y fiable de forma cercana. Para hacer periodismo desde el barrio y barrio desde el periodismo.
There Is Alternative
There Is Alternative There Is Alternative #2: de supermercados, las cosas del comer y todo lo que no sea Juan Roig
Segundo episodio del podcast There Is Alternative de El Salto Radio sobre el lado oscuro de los supermercados, las grandes superficies y sus alternativas cooperativistas.
El Salto Radio
El Salto Radio 600 señales
Señales de Humo cumple 600 emisiones y hace memoria: propuestas, prioridades y gente que ha ayudado a mantener el sueño de una comunicación transformadora.
Laboral
1º de Mayo Inmigración y sindicatos: derechos universales o derrota colectiva
Los líderes sindicales no pueden ofrecer soluciones realistas para la situación de las personas migrantes, porque parecen asumir la vieja tesis de que la inmigración perjudica a la clase trabajadora en su conjunto.
Energía
Gran apagón Apagones, energías renovables y estabilidad del sistema eléctrico: tareas pendientes y visos de futuro
Es posible avanzar en la penetración de las renovables, al menos hasta cierto punto, sin perder seguridad en el sistema energético. Este debe modernizarse, descentralizarse y estar planificado por el Estado, opina un experto.
Más noticias
Ley Trans
Ley trans El Constitucional enfrenta el recurso del PP a la ley trans, los colectivos piden evitar la senda antiderechos
El Alto Tribunal deliberó por primera vez sobre este recurso sin llegar aún a ninguna decisión. Plataforma Trans pide que no se sume a la carrera de odio contra las personas trans y avale la norma.
1 de mayo
1 de mayo Primero de Mayo: contra el militarismo y por la paz universal
Europa reaviva su deriva militarista. Como en 1914, el movimiento obrero se enfrenta al dilema de sumarse al consenso bélico o alzar la voz por la paz.
Eléctricas
Oligopolio eléctrico Sánchez no admite responsabilidades en el apagón mientras sus socios piden nacionalizar la red eléctrica
El presidente del Gobierno señala a los “operadores privados”, entre ellos Red Eléctrica, cuyos últimos dos presidentes vienen del PSOE y cuyo principal accionista es el Estado, con el 20%, seguido por el 5% de Amancio Ortega.

Recomendadas

Cómic
Fabien Toulmé “Hablar de trabajo es menos sexy que hablar de amor o de guerra”
En su libro ‘Trabajar y vivir’, el autor francés recorre distintas realidades reflejando cómo las personas se relacionan con ese mandato ineludible de hacerse con un empleo para sostenerse económicamente.
Empresas recuperadas
Natalia Bauni “En este primer año del Gobierno de Javier Milei casi no hubo empresas recuperadas”
Natalia Bauni es coordinadora del Observatorio Social sobre Empresas Recuperadas y Autogestionadas del Instituto Gino Germani de la Facultad de Ciencias Sociales de la Universidad de Buenos Aires.
Eléctricas
Sistémica eléctrico Del lobby nuclear a la burbuja de las renovables: comienza la pugna por encontrar al culpable del apagón
Un crecimiento desmedido de las renovables guiado por intereses corporativos y una red eléctrica que no ha sido actualizada a la nueva realidad energética son algunas de las causas señaladas del apagón del 28 de abril.
Senegal
Migraciones El mito de la migración ordenada: la denegación de visados por el Consulado de España en Dakar
Maltrato institucional. Estas dos palabras son las más escuchadas cuando se pregunta a personas descontentas con el Consulado de España en Dakar. Cada vez más personas denuncian denegación de visados que no consideran justificados.