Art contra la ZAL, el verd contra el gris

La Punta comença la campanya per aturar de nou la destrucció i fomentar l'horta al sud de València

Mural de Blu
Mural de Blu, La Zal Nerea Álvarez

publicado
2018-03-15 10:49:00

La plataforma ciutadana Horta és futur - No a la ZAL, integradora de més de 40 col·lectius com Per l'Horta o Acció Ecologista Agró i associacions com les de veïnes del barri de Natzaret, Castellar-Oliveral o La Unificadora de La Punta, va convocar el 10 i 11 de Març la 1a Trobada de Muralistes per l'Horta a La Punta, pedania al sud del Cap i Casal.

Un conjunt d'activitats que es varen dur a terme durant el cap de setmana i que formen part de la campanya "Aturem la ZAL, recuperem La Punta" amb l'objectiu de reclamar la paralització del Pla Especial de la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL), tramitat actualment per la Conselleria de Territori i Habitatge, que convertiria la ja maltractada i desterrada pedania de València en un polígon industrial logístic.

A la trobada participen muralistes reconeguts internacionalment com Aryz, Blu, Borondo, Escif, Hyuro, Daniel Muñoz "SAN", Sam3, Elías Taño i d'altres més fins a arribar al total de 12 obres d'art reivindicatiu i evocador estampades a diferents superfícies, com ara bales de palla d'arròs, façanes de cases i ponts de La Punta, que les assistents van poder conéixer gràcies a dues rutes explicatives.
Destaca el mural de l'artista valencià Escif que va pintar una lletuga gegant al costat del títol "hay lechugas", un avís de la imminent pèrdua del patrimoni i tradició hortícola a la regió, estrangulada per la construcció de vies i polígons.

Mural Escif
Foto del mural d'Escif fet a la façana d'una casa que té al fons la Ciutat de les Arts i les Ciències de València Nerea Álvarez
Aryz contribuïx a la defensa de l'horta amb la seua representació fragmentaria d’una església que va ser construïda pel veïnat, a on es reunien per coordinar les lluites contra la ZAL i que hui queda massa lluny, inclús per a poder veure-la sencera, per culpa d'autovies i vies de tren que la separen de La Punta. L'artista comenta que ha volgut apropar-la de nou.

Mural de l´esglesia
Foto del mural d'Escif fet a la façana d'una casa que té al fons la Ciutat de les Arts i les Ciències de València Nerea Álvarez

Mireia Vidal, de l'Associació de veïnes La Unificadora de La Punta, s'encarregà de presentar un dels murals més combatius, fet per l'artista Hyuro; va relatar com ella s'ha criat amb la lluita contra la ZAL, víctima des que en tenia tres anys de vida va ser una de les desenes de famílies desnonades a la força, manifesta emocionada que eixe mural té raó, que aquelles són les seues armes contra les porres i les excavadores i que, a més de la via legal, també van resistir amb acció directa.

Mural de Hyuro, “Sense Murs”.
Mural de Hyuro, “Sense Murs”. Nerea Álvarez

La Punta ha de ser el referent d'una nova política territorial que no tracte la terra com una mercaderia i paralitze les polítiques expansionistes del Port de València 

En la roda de premsa anterior amb motiu de la presentació de la campanya es va deixar ben clar que La Punta ha de ser el referent d'una nova política territorial que no tracte la terra com una mercaderia i paralitze les polítiques expansionistes del Port de València que van provocar en aquesta pedania el desnonament per la força de desenes de famílies dels seus habitatges i el desarrel del seu territori de manera violenta i injustificada.

Empar Puchades, presidenta de l'Associació de Veïnes del Castellar-Oliveral i afectada per les expropiacions que va suposar el Pla Sud als anys 60, recordà que "el sud de València ja ha patit massa, té massa infraestructures que han servit només que per a fragmentar-nos i acabar en un estil de vida únic" i finalitzà la seua intervenció advertint que "la ZAL és un abús que no hauria d'haver passat mai".

Mural realitzat per l'artista Elías Taño. 

Fa 20 anys que va començar la construcció del Pla Especial de la ZAL a La Punta i a hores d'ara es troba paralitzat després que la sentència del Tribunal Suprem l'anul·lara en 2015, el que ha deixat les mans lliures a l'administració per fer un nou planejament territorial.

El col·lectiu Per l'Horta, va evidenciar a la seua intervenció que mentres el govern del Botànic acaba de projectar la Llei de l'Horta, un intent per protegir l'espai agrícola periurbà, "no entenem com La Punta no està inclosa dins d'eixos plans i es torne de la forma més acrítica a emprendre els projectes i els expedients urbanístics que bàsicament són els mateixos que duia el PP".

La plataforma Horta és futur afirma que La Punta podria ser el nexe d'unió entre el Saler-Parc Natural de l'Albufera i el jardí del Túria, dues grans conquestes veïnals dels anys 70 contra la urbanització i per la recuperació de les que hui dia no es qüestiona el seu valor incalculable. Horta és futur proposa un corredor verd de veritat, no només un estret carril-bici com el projectat, que proporcionarà una qualitat de vida millor a la ciutat i especialment als pobles del sud.

Finalitza la convocatòria de mitjans amb l'anunci de què el pròxim juny començaran les mobilitzacions ciutadanes contra la ZAL i esperen que siguen multitudinàries perquè, puntualitza Puchades: "guanyar La Punta és guanyar València".

0 Comentarios

Destacadas

Huelga
Conflicto de Amazon: “Aquí se está juzgando el derecho a la huelga”
La huelga de Amazon el pasado mes de julio, durante la campaña del Prime Day, acabó con dos detenidos acusados de atentado contra la autoridad.
Editorial
Tierras de frontera
El verdadero territorio fronterizo en disputa es la legislación española, sometida a tensiones sociales que, atrapada entre su herencia franquista y el régimen del 78, no sabe resolver.
Franquismo
Apología económica del fascismo en El Confidencial
2

Una columna del catedrático de economía Roberto Centeno en su blog en El Confidencial alaba el crecimiento económico de la dictadura franquista, mientras en otro acusa al “totalitario” Sánchez o a los “comunistas bolivarianos de Podemos" de “expoliar a las familias”.

Racismo
Dinamarca: cuando las ideas de Viktor Orban calan en un Estado de bienestar

Aunque Dinamarca copa los estándares de desarrollo y calidad democrática, la reciente prohibición del velo islámico en sitios públicos, la ley que castiga con la cárcel a los indigentes o el rechazo a acoger migrantes reflejan la deriva xenófoba que ha adquirido el país.

Últimas

Economía social y solidaria
La Economía Social y Solidaria muestra su músculo en Madrid

Este fin de semana se ha celebrado en Madrid la IV Feria de Economía Solidaria de Madrid Bajo el lema “Dale vida a otra economía: Consume consciente”.

Educación
Encerrados a 38 grados en un aula

La falta de acondicionamiento de las aulas a las altas temperaturas pone en pie de guerra a la comunidad educativa en Extremadura.

Creaciones morales
Ovnis en Alcorcón
El fenómeno de los extraterrestes del planeta UMMO en los años 50 fue un precedente a la española y con difusión internacional de las ahora llamadas ‘fake news’.
Energía nuclear
Lo que hay detrás de la energía nuclear
Abordamos brevemente el negocio de los residuos radiactivos para el oligopolio patrio: cómo definir "residuos", su gestión y quién paga los costes que se generan.