Art contra la ZAL, el verd contra el gris

La Punta comença la campanya per aturar de nou la destrucció i fomentar l'horta al sud de València

Mural de Blu
Mural de Blu, La Zal Nerea Álvarez

publicado
2018-03-15 10:49:00

La plataforma ciutadana Horta és futur - No a la ZAL, integradora de més de 40 col·lectius com Per l'Horta o Acció Ecologista Agró i associacions com les de veïnes del barri de Natzaret, Castellar-Oliveral o La Unificadora de La Punta, va convocar el 10 i 11 de Març la 1a Trobada de Muralistes per l'Horta a La Punta, pedania al sud del Cap i Casal.

Un conjunt d'activitats que es varen dur a terme durant el cap de setmana i que formen part de la campanya "Aturem la ZAL, recuperem La Punta" amb l'objectiu de reclamar la paralització del Pla Especial de la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL), tramitat actualment per la Conselleria de Territori i Habitatge, que convertiria la ja maltractada i desterrada pedania de València en un polígon industrial logístic.

A la trobada participen muralistes reconeguts internacionalment com Aryz, Blu, Borondo, Escif, Hyuro, Daniel Muñoz "SAN", Sam3, Elías Taño i d'altres més fins a arribar al total de 12 obres d'art reivindicatiu i evocador estampades a diferents superfícies, com ara bales de palla d'arròs, façanes de cases i ponts de La Punta, que les assistents van poder conéixer gràcies a dues rutes explicatives.
Destaca el mural de l'artista valencià Escif que va pintar una lletuga gegant al costat del títol "hay lechugas", un avís de la imminent pèrdua del patrimoni i tradició hortícola a la regió, estrangulada per la construcció de vies i polígons.

Mural Escif
Foto del mural d'Escif fet a la façana d'una casa que té al fons la Ciutat de les Arts i les Ciències de València Nerea Álvarez
Aryz contribuïx a la defensa de l'horta amb la seua representació fragmentaria d’una església que va ser construïda pel veïnat, a on es reunien per coordinar les lluites contra la ZAL i que hui queda massa lluny, inclús per a poder veure-la sencera, per culpa d'autovies i vies de tren que la separen de La Punta. L'artista comenta que ha volgut apropar-la de nou.

Mural de l´esglesia
Foto del mural d'Escif fet a la façana d'una casa que té al fons la Ciutat de les Arts i les Ciències de València Nerea Álvarez

Mireia Vidal, de l'Associació de veïnes La Unificadora de La Punta, s'encarregà de presentar un dels murals més combatius, fet per l'artista Hyuro; va relatar com ella s'ha criat amb la lluita contra la ZAL, víctima des que en tenia tres anys de vida va ser una de les desenes de famílies desnonades a la força, manifesta emocionada que eixe mural té raó, que aquelles són les seues armes contra les porres i les excavadores i que, a més de la via legal, també van resistir amb acció directa.

Mural de Hyuro, “Sense Murs”.
Mural de Hyuro, “Sense Murs”. Nerea Álvarez

La Punta ha de ser el referent d'una nova política territorial que no tracte la terra com una mercaderia i paralitze les polítiques expansionistes del Port de València 

En la roda de premsa anterior amb motiu de la presentació de la campanya es va deixar ben clar que La Punta ha de ser el referent d'una nova política territorial que no tracte la terra com una mercaderia i paralitze les polítiques expansionistes del Port de València que van provocar en aquesta pedania el desnonament per la força de desenes de famílies dels seus habitatges i el desarrel del seu territori de manera violenta i injustificada.

Empar Puchades, presidenta de l'Associació de Veïnes del Castellar-Oliveral i afectada per les expropiacions que va suposar el Pla Sud als anys 60, recordà que "el sud de València ja ha patit massa, té massa infraestructures que han servit només que per a fragmentar-nos i acabar en un estil de vida únic" i finalitzà la seua intervenció advertint que "la ZAL és un abús que no hauria d'haver passat mai".

Mural realitzat per l'artista Elías Taño. 

Fa 20 anys que va començar la construcció del Pla Especial de la ZAL a La Punta i a hores d'ara es troba paralitzat després que la sentència del Tribunal Suprem l'anul·lara en 2015, el que ha deixat les mans lliures a l'administració per fer un nou planejament territorial.

El col·lectiu Per l'Horta, va evidenciar a la seua intervenció que mentres el govern del Botànic acaba de projectar la Llei de l'Horta, un intent per protegir l'espai agrícola periurbà, "no entenem com La Punta no està inclosa dins d'eixos plans i es torne de la forma més acrítica a emprendre els projectes i els expedients urbanístics que bàsicament són els mateixos que duia el PP".

La plataforma Horta és futur afirma que La Punta podria ser el nexe d'unió entre el Saler-Parc Natural de l'Albufera i el jardí del Túria, dues grans conquestes veïnals dels anys 70 contra la urbanització i per la recuperació de les que hui dia no es qüestiona el seu valor incalculable. Horta és futur proposa un corredor verd de veritat, no només un estret carril-bici com el projectat, que proporcionarà una qualitat de vida millor a la ciutat i especialment als pobles del sud.

Finalitza la convocatòria de mitjans amb l'anunci de què el pròxim juny començaran les mobilitzacions ciutadanes contra la ZAL i esperen que siguen multitudinàries perquè, puntualitza Puchades: "guanyar La Punta és guanyar València".

0 Comentarios

Destacadas

Palestina
Seis muertos y 25 heridos en la última ofensiva del ejército israelí contra Gaza

Los bombardeos israelíes contra Gaza y el lanzamiento de proyectiles palestinos contra Israel son el resultado de un pico crítico que se alcanzó cuando la unidad especial israelí Mista’arvim penetró tres kilómetros dentro del sur de la franja el domingo 11 de noviembre.

Cine
El cine ya mostró la América de Trump

El sorpasso de Trump en la elecciones presidenciales de 2016 provocó un cisma en la nación del dólar. Pese a la debacle emocional, el cine de esas tierras había anticipado el dibujo de un electorado afín a su ideología y proclive a las políticas del mandatario estadounidense.

Cambio climático
Los ecologistas aprueban el veto en 2040 a los coches impulsados por hidrocarburos pero ven insuficiente el borrador de ley

El primer borrador de trabajo de la Ley de Cambio Climático y Transición Energética hecho público recoge la prohibición de la venta de coches diésel, gasolina e híbridos en 2040 y una cota total de renovables del 35% en 2030. 

Fronteras
El Gobierno italiano desmonta el campamento autogestionado de migrantes Baobab

Después de 20 desalojos, el Gobierno italiano ha cerrado definitivamente el campamento Baobab, un centro gestionado por voluntarios que ha atendido a más de 70.000 personas migrantes y refugiadas.

Huelga feminista
Una campaña denuncia la criminalización de la huelga feminista y llama a desobedecer ante las sanciones
El Espai Feminista de Sants pide el respaldo de las organizaciones que apoyaron la huelga feminista para hacer visibles las sanciones a las activistas.
Historia
Un atentado en busca de autor: engaños sobre la bomba en la calle del Correo

La semana pasada, ETA asumió en su último boletín interno la autoría del atentado de la calle Correo. Una bomba que atentó contra civiles y —eso se supo más tarde— contra varios miembros de la Brigada Social del Franquismo. El régimen intentó involucrar al PCE en esa explosión.

Últimas

Cine
Festival L’Alternativa: 25 años de hermanamiento entre vanguardia formal y sensibilidad política

Los responsables del certamen de cine L’Alternativa, en Barcelona, llevan más de dos décadas abriendo ventanas a un cine aventurero y agitador de conciencias. A lo largo del camino han resistido a unos duros recortes presupuestarios que la presunta recuperación económica no ha revertido.