Art contra la ZAL, el verd contra el gris

La Punta comença la campanya per aturar de nou la destrucció i fomentar l'horta al sud de València

Mural de Blu
Mural de Blu, La Zal Nerea Álvarez

publicado
2018-03-15 10:49:00

La plataforma ciutadana Horta és futur - No a la ZAL, integradora de més de 40 col·lectius com Per l'Horta o Acció Ecologista Agró i associacions com les de veïnes del barri de Natzaret, Castellar-Oliveral o La Unificadora de La Punta, va convocar el 10 i 11 de Març la 1a Trobada de Muralistes per l'Horta a La Punta, pedania al sud del Cap i Casal.

Un conjunt d'activitats que es varen dur a terme durant el cap de setmana i que formen part de la campanya "Aturem la ZAL, recuperem La Punta" amb l'objectiu de reclamar la paralització del Pla Especial de la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL), tramitat actualment per la Conselleria de Territori i Habitatge, que convertiria la ja maltractada i desterrada pedania de València en un polígon industrial logístic.

A la trobada participen muralistes reconeguts internacionalment com Aryz, Blu, Borondo, Escif, Hyuro, Daniel Muñoz "SAN", Sam3, Elías Taño i d'altres més fins a arribar al total de 12 obres d'art reivindicatiu i evocador estampades a diferents superfícies, com ara bales de palla d'arròs, façanes de cases i ponts de La Punta, que les assistents van poder conéixer gràcies a dues rutes explicatives.
Destaca el mural de l'artista valencià Escif que va pintar una lletuga gegant al costat del títol "hay lechugas", un avís de la imminent pèrdua del patrimoni i tradició hortícola a la regió, estrangulada per la construcció de vies i polígons.

Mural Escif
Foto del mural d'Escif fet a la façana d'una casa que té al fons la Ciutat de les Arts i les Ciències de València Nerea Álvarez
Aryz contribuïx a la defensa de l'horta amb la seua representació fragmentaria d’una església que va ser construïda pel veïnat, a on es reunien per coordinar les lluites contra la ZAL i que hui queda massa lluny, inclús per a poder veure-la sencera, per culpa d'autovies i vies de tren que la separen de La Punta. L'artista comenta que ha volgut apropar-la de nou.

Mural de l´esglesia
Foto del mural d'Escif fet a la façana d'una casa que té al fons la Ciutat de les Arts i les Ciències de València Nerea Álvarez

Mireia Vidal, de l'Associació de veïnes La Unificadora de La Punta, s'encarregà de presentar un dels murals més combatius, fet per l'artista Hyuro; va relatar com ella s'ha criat amb la lluita contra la ZAL, víctima des que en tenia tres anys de vida va ser una de les desenes de famílies desnonades a la força, manifesta emocionada que eixe mural té raó, que aquelles són les seues armes contra les porres i les excavadores i que, a més de la via legal, també van resistir amb acció directa.

Mural de Hyuro, “Sense Murs”.
Mural de Hyuro, “Sense Murs”. Nerea Álvarez

La Punta ha de ser el referent d'una nova política territorial que no tracte la terra com una mercaderia i paralitze les polítiques expansionistes del Port de València 

En la roda de premsa anterior amb motiu de la presentació de la campanya es va deixar ben clar que La Punta ha de ser el referent d'una nova política territorial que no tracte la terra com una mercaderia i paralitze les polítiques expansionistes del Port de València que van provocar en aquesta pedania el desnonament per la força de desenes de famílies dels seus habitatges i el desarrel del seu territori de manera violenta i injustificada.

Empar Puchades, presidenta de l'Associació de Veïnes del Castellar-Oliveral i afectada per les expropiacions que va suposar el Pla Sud als anys 60, recordà que "el sud de València ja ha patit massa, té massa infraestructures que han servit només que per a fragmentar-nos i acabar en un estil de vida únic" i finalitzà la seua intervenció advertint que "la ZAL és un abús que no hauria d'haver passat mai".

Mural realitzat per l'artista Elías Taño. 

Fa 20 anys que va començar la construcció del Pla Especial de la ZAL a La Punta i a hores d'ara es troba paralitzat després que la sentència del Tribunal Suprem l'anul·lara en 2015, el que ha deixat les mans lliures a l'administració per fer un nou planejament territorial.

El col·lectiu Per l'Horta, va evidenciar a la seua intervenció que mentres el govern del Botànic acaba de projectar la Llei de l'Horta, un intent per protegir l'espai agrícola periurbà, "no entenem com La Punta no està inclosa dins d'eixos plans i es torne de la forma més acrítica a emprendre els projectes i els expedients urbanístics que bàsicament són els mateixos que duia el PP".

La plataforma Horta és futur afirma que La Punta podria ser el nexe d'unió entre el Saler-Parc Natural de l'Albufera i el jardí del Túria, dues grans conquestes veïnals dels anys 70 contra la urbanització i per la recuperació de les que hui dia no es qüestiona el seu valor incalculable. Horta és futur proposa un corredor verd de veritat, no només un estret carril-bici com el projectat, que proporcionarà una qualitat de vida millor a la ciutat i especialment als pobles del sud.

Finalitza la convocatòria de mitjans amb l'anunci de què el pròxim juny començaran les mobilitzacions ciutadanes contra la ZAL i esperen que siguen multitudinàries perquè, puntualitza Puchades: "guanyar La Punta és guanyar València".

Relacionadas

Democracia participativa
¡Volver a ser habitantes!

“Territorio” es el conjunto de actividades, aprovechamientos y usos que una sociedad hace sobre un espacio físico habitado; el sistema socio ecológico que reúne la sociedad y el medio que ésta habita. El “habitar” es lo que da la medida del sentido, la importancia y la necesidad de nuestra relación con el territorio.

Urbanismo
Mil registes d'entrada per aturar el PAI
Cuidem Benimaclet ha presentat mil registres d'entrada exigint la paralització del PAI i la desclassificació del sol urbanitzable.
Operaciones urbanísticas
Carlos Marcos Pita: “Cuidem Benimaclet lluitarà fins paralitzar el PAI”
Entrevistem a Carlos Marcos Pita, portaveu de Cuidem Benimaclet, tras la negació de Metrovacesa a reduir l'edificabilitat del seu projecte per al PAI.
Urbanismo
Paisaje Transversal, o cómo expandir la participación ciudadana en el urbanismo
La oficina de innovación urbana Paisaje Transversal publica ‘Escuchar y transformar la ciudad’, un libro que plantea cómo abordar las problemáticas las ciudades desde una perspectiva integral y participativa, combatiendo además la desigualdad.
0 Comentarios

Destacadas

Fiscalidad
Las tasas Tobin y Google, insuficientes e infladas

El Consejo de Ministros aprueba hoy el anteproyecto de ley del impuesto a las transacciones financieras y el impuesto a las grandes empresas de servicios digitales, pero las cifras y su alcance no convencen a organizaciones sociales ni a los técnicos de Hacienda.

Unión Europea
El ascenso de la ultraderecha y la nueva Europa

Los partidos de extrema derecha han cambiado paulatinamente de discurso. Ya no abogan abiertamente por la salida de la Unión Europea sino que han recuperado la vieja idea fascista de “reconquistar” el continente.

Sanidad
Atención Primaria en Madrid: “Hemos estado viendo hasta 70 pacientes al día”

La comunidad de Madrid estrena un plan piloto que reduce el horario de consultas hasta las 18:30 horas, mientras los profesionales piden medidas estructurales y un incremento en la inversión en medicina familiar que acabe con las consultas abarrotadas.

Vivienda
Victoria contra los gigantes inmobiliarios en Berlín

Tras semanas de movilización por parte de los vecinos del barrio, el Senado de la Región de Berlín decidió iniciar un procedimiento para comprar estas viviendas y no permitir que un fondo buitre las acapare.

Últimas

Comunidad de Madrid
Iglesias anuncia que Podemos disputará las autonómicas a la marca de Errejón

El secretario general de Podemos envía una carta en la que muestra su tristeza por el anuncio de Errejón y Carmena y anuncia que saldrán “a ganar” las elecciones autonómicas.

Tren
Milana Bonita propone una ITV social para los trenes extremeños

La plataforma presenta una propuesta de Ley en la Asamblea de Extremadura para que los extremeños puedan decidir sobre su propio tren.

Medio ambiente
Luz verde al embalse de Barrón en contra del criterio ecologista

El Ministerio de Transición Ecológica emite una declaración de impacto ambiental favorable al proyecto, un plan cuya utilidad vecinos y ecologistas ponen en entredicho y que afectaría a una zona de gran valor ecológico.

Arte
El arte es un mecanismo de cambio
1
Enfrentarnos a una situación injusta desde la cultura puede (y debe) ser necesario para construir poder popular en el hoy.