Universidad
Estudiants de Telecomunicacions de la UPV reclamen l'existència d'exàmens de recuperació

Fa tres anys que exigixen el sistema de segones convocatòries que existix a la resta de carreres. Són una excepció dins la universitat al no comptar amb recuperacions en la majoria d’assignatures.

telecomunicacions upv recuperacions
Els integrants de la plataforma "Per les recus" pretenien tancar-se en l'Escola fins que s'arribara a un acord Manel Domingo
19 abr 2018 07:00

L’amenaça d’un tancament en l’Escola d’Enginyers en Telecomunicació (ETSIT) ha donat els seus fruits. La directiva, encapçalada per Alberto González des de 2012, signà ahir un document que els compromet a recolzar les reivindicacions de l’alumnat enfront de la Comissió Acadèmica de Títol el pròxim 26 d’abril. El següent pas és traslladar esta proposta de normativa a la Junta de Centre de la setmana pròxima, a on, de continuar el suport de la direcció, seria previsiblement aprovada per a la seua aplicació.

La plataforma "Per les recus" porta tres anys reivindicant per a Telecomunicacions un sistema de segones convocatòries com el de la resta de carreres

En l’acord assolit figuren algunes de les reivindicacions bàsiques que l’alumnat del grau d’Enginyeria en Telecomunicació, constituït en una plataforma anomenada “Per les recus”, porta tres anys reivindicant. La més important és que les guies docents de totes les assignatures reconeguen recuperacions que tinguen el mateix pes en la nota final que els de la primera convocatòria. D’altra banda, s’ha acordat que des de la delegació d’alumnes es presentarà una proposta de calendarització que evite que el temps entre primera i segona convocatòria siga massa reduït.

Per què no existixen les recuperacions?

Un dels pilars fonamentals del pla Bolònia era l’aplicació de l’avaluació contínua. Tot i això, és un fet generalitzat que les universitats espanyoles no han comptat amb els recursos necessaris per a aplicar les directrius de Bolònia en la seua forma ideal. Com explica Adrián Santes, del Front d’Estudiants Unificat, “l’avaluació contínua funciona en classes de déu alumnes, no en classes massificades amb huitanta persones com que les tenim hui en dia”.

Tot i que en primera instància es va pensar que amb el pla Bolònia no serien necessàries les segones convocatòries, la incapacitat per a fer efectiva l’avaluació contínua va demostrar que si ho eren. El curs passat, un primer toc d’atenció de l’Agència Nacional d’Evaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA) va mobilitzar l’ETSIT per a incloure recuperacions en els primers cursos. Tot i això, Santes explica: “la gestió no s’ha fet bé i hi ha hagut ocasions en què la incorporació de recuperacions ha sigut pitjor, perquè ha comprimit més el calendari i la gent no ha tingut temps per a estudiar”.

L’alumnat demana que les segones convocatòries es contemplen dins d’una calendarització assequible per a examinar-se

Una de les reivindicacions de l’alumnat és, precisament, que les segones convocatòries es contemplen dins d’una calendarització assequible per a examinar-se. Actualment, la separació és de tan sols 4 o 5 dies des de la primera convocatòria, això en els casos als quals existixen recuperacions. “El que exigim no és una millor gestió que ens facilite les coses, sinó un dret que ens correspon”, expliquen des de la plataforma.

Segons indiquen des de “Per les recus”, la falta de recuperacions s’ha traduït en un alt percentatge d’expulsions entre els estudiants de la carrera. La Normativa de Progrés i Permanència de la UPV indica que no podran continuar amb els estudis aquells que “durant dos cursos consecutius, suspenguen el 50% dels crèdits matriculats”. Les dades aportades per la plataforma parlen de fins a 31 expulsats en el grau en cursos anteriors.

acord telecomunicacions upv recuperacions
El director de l'Escola, Alberto Gonzalez, i la cap d'estudis, Pilar Candelas, han arribat a un acord amb els estudiants Manel Domingo

Fins ara, la direcció interpretava que oferir estes segones convocatòries es trobava fora del marc legal, ja que no hi havia una normativa oficial que garantira la seua presència. No obstant, des de Per les recus recorden que “la realitat és que quan es va vore que Bolònia no funcionava bé, la resta d’escoles van vore que s’havien d’aplicar les recuperacions”. Una rectificació de la qual per ara en l’Escola de Telecomunicacions només existix el compromís, després d’una mobilització de tres anys i l’amenaça de realitzar un tancament indefinit a dins l’edifici.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Comunidad de Madrid
Huelga de universidades públicas Por qué las universidades públicas irán a la huelga el 28A
Las distintas plataformas en defensa de la educación universitaria pública denuncian la “asfixia económica” a la que el gobierno de Isabel Díaz Ayuso aboca a los centros académicos desde hace más de 15 años.
Asturias
Educación Asturies impulsa la gratuidad del primer curso universitario
La medida, aprobada por el Gobierno de PSOE-IU Convocatoria por Asturies, llega en plena polémica por los proyectos de apertura de centros privados en la comunidad.
Eléctricas
Oligopolio eléctrico Sánchez no admite responsabilidades en el apagón mientras sus socios piden nacionalizar la red eléctrica
El presidente del Gobierno señala a los “operadores privados”, entre ellos Red Eléctrica, cuyos últimos dos presidentes vienen del PSOE y cuyo principal accionista es el Estado, con el 20%, seguido por el 5% de Amancio Ortega.
Antimilitarismo
Rearme El gasto militar mundial se dispara
El gasto militar en el planeta aumentó en 2024 un 9,4% respecto a 2023, lo que supone el mayor incremento interanual desde la Guerra Fría.
Pobreza energética
Energía Apagón crónico: lugares donde no volverá la luz, a pesar de la restauración del sistema eléctrico
Miles de personas en el Estado español viven día a día apagones y falta de suministro en lugares como Cañada Real (Madrid), la Zona Norte de la ciudad de Granada o los asentamientos de jornaleras y jornaleros migrantes en Huelva y Almería
València
València El tejido social presenta su propuesta de reconstrucción tras la dana
Los Comités Locales de Emergencia y Reconstrucción y las asociaciones de víctimas definen los presupuestos de Mazón y Vox como una declaración de guerra.
Galicia
Galicia La Xunta aprobó la celulosa de Altri argumentando que su chimenea de 75 metros sería “icónica”
El Informe de Patrimonio Cultural, favorable a la multinacional, se emitió en base a dos encargos externos, contratados y pagados por la empresa al ex presidente y al actual tesorero de Icomos-España.

Últimas

Eventos
Evento Un Salto al periodismo desde el barrio: acompáñanos en un directo sobre periodismo situado
El Salto organiza un evento centrado en el potencial de los formatos sonoros para transmitir información veraz y fiable de forma cercana. Para hacer periodismo desde el barrio y barrio desde el periodismo.
Opinión
Opinión Provoquemos la próxima interrupción
Lo que nos resta es gobernar el apagón que habrá de venir, ser la causa colectiva de las próximas interrupciones, aquellas que lleven al fin de este mundo desbocado y sin sentido.
Energía
Energía El gran apagón de abril | El suministro de energía se recupera al 99%
Pedro Sánchez explica que se produjo una “pérdida” del 60% de la electricidad a las 12:33h: “15 gigavatios se han perdido súbitamente del sistema en apenas 5 segundos. Aproximadamente el 60% del sistema eléctrico”.
Energía
Energía La ley marca permisos retribuidos para situaciones como el apagón eléctrico
El Estatuto de los Trabajadores, en su artículo 37.3, protege a la plantilla cuando no es posible llegar a su puesto de trabajo o desarrollar con normalidad su tarea en situaciones como no tener electricidad durante horas.
Electricidad
Apagón ¿Qué le puedo reclamar a la empresa eléctrica y al seguro tras el apagón?
Tras el incidente con la electricidad de este lunes 28 de abril, los consumidores deben conocer qué pueden reclamar a las compañías de la luz o a sus seguros.
El Salto Radio
El Salto Radio Desmantelando E2 I El racismo institucional y sus grietas
Las redes de apoyo mutuo y la actitud de compartir privilegios son herramientas imprescindibles para combatir los impactos del racismo estructural.
Más noticias
València
València La jueza de la dana acorrala al relato político de Mazón
El president viaja a Estados Unidos la semana en la que el PP europeo celebra su congreso en València y no acudirá a la multitudinaria romería de Santa Faz.
Crisis climática
Informe Las diez empresas más contaminantes del país son responsables de un quinto de las emisiones españolas
Repsol mantiene el podio gris de empresa más contaminante que le arrebató a Endesa en 2020. Completan el top 10 de compañías más emisoras energéticas, cementeras y siderúrgicas, que copan entre ellas el 56% de las emisiones del mercado de carbono.
Comunidad de Madrid
Energía El apagón en Madrid, en imágenes
En Madrid, la gran urbe ha permanecido incrédula al pasar de las horas, entre rescates en el Metro, en el Cercanías y en ascensores, donde han quedado atrapadas algunas personas.

Recomendadas

Senegal
Migraciones El mito de la migración ordenada: la denegación de visados por el Consulado de España en Dakar
Maltrato institucional. Estas dos palabras son las más escuchadas cuando se pregunta a personas descontentas con el Consulado de España en Dakar. Cada vez más personas denuncian denegación de visados que no consideran justificados.
Guinea-Bissau
Internacional Guinea-Bissau arranca una ola de represión tras el sabotaje popular de una mina de arena en un parque natural
Una acción liderada por las mujeres del pueblo de Varela provocó un incendio en la bomba de extracción de la mina de arena pesada. El Gobierno ha llevado a cabo la detención de 16 personas, entre las que se encuentran líderes locales.
Galicia
Galicia Vigo, A Coruña y Ourense compraron material policial a Israel por medio millón de euros en solo cuatro años
El alcalde ourensano, Gonzalo P. Jácome, adjudicó un contrato por 70.000 euros días después del siete de octubre. Abel Caballero firmó otro de más de 200.000 euros y la alcaldesa de A Coruña siguió la estela con un contrato de 170.000 euros.