Tortura
Les tortures i morts sota custòdia institucional

Al País Valencià s’han donat quatre casos de tortura al llarg de 2016 sota el paraigua de les institucions, que han afectat a un total de deu persones. La Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura (CPDT) va presentar el 21 de setembre a València l’últim informe que recull totes les agressions a l’estat espanyol, així com les morts, que s’han produït sota custòdia institucional.

informe tortura valencia 3
Presentació en València de l'informe de la Coord. per a la Prevenció i Denuncia de la Tortura Violeta Cortijo
29 sep 2017 10:06

La CPDT és una plataforma integrada per organitzacions que lluiten contra la tortura i en defensa dels Drets Humans, agrupades amb l’objectiu principal de vetlar per l’aplicació i el seguiment dels mecanismes internacionals de prevenció de la tortura en l’estat espanyol. Al País Valencià l’única associació que en forma part és Obra Mercedària de València (OMV), que té vetada l’entrada a la presó de Picassent pel Ministeri d’Interior. El territori valencià té carència d’un teixit fort d’organitzacions que lluiten contra les agressions sota custòdia institucional. Aquestes es produeixen sobretot contra els col·lectius més desfavorits, com ara els migrants o les persones preses. No són pocs els exemples.

Cinc ciutadans d’origen argelí van ser deportats després que un d’ells interposara una denúncia per agressions físiques i verbals per part de la Policia Nacional que custòdia el CIE de Zapadors. Segons asseguraven en la denuncia: “entraren en les cel·les i començaren a propinar colps a sis interns d’origen magrebí amb les porres per tot el cos, mentre rebien insults”. Segons la campanya pel tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIEs NO), és una situació que es dona de forma habitual. Quan una persona denucia les tortures a què ha estat sotmesa, és ràpidament deportada.

Cinc ciutadans d’origen argelí van ser deportats després que un d’ells interposara una denúncia per agressions físiques i verbals per part de la Policia Nacional que custòdia el CIE de Zapadors

Un porter de discoteca d’origen romanés va ser agredit per la policia local i acusat d’atemptar contra l’autoritat. Dos homes russos van ser agredits per dos policies de paisà que els estaven vigilant: un va ser ingressat en l’hospital amb una perforació en el pulmó i un altre presentava lessions en un ull. En Xest, una dona va ser detinguda i agredida per la guàrdia civil, segons el part de lessions que presentà per denunciar tenia “policontusió en el membre superior per compressió, castocondriti postraumàtica, i cervicalgia postraumàtica”.

Són només alguns dels casos, ja que uns són exclosos de l’informe per petició expressa de la persona afectada, d’altres no es tenen dades suficients, i molts no es denuncien mai, especialment els que ocorren a col·lectius com les persones migrants, preses o altres amb alta vulnerabilitat social. Pel que fa a les morts, no hi ha dades de les que s’han donat al País Valencià en concret al 2016. No obstant, sí que es produeixen. És el cas de Luis Acedo.

Durant la presentació de l’informe Toñi Saenz va contar l’experiència del seu fill, pres a Picassent i mort de càncer poc després de ser posat en llibertat. Luis Acedo va morir fa un any. Temps després d’entrar en la presó començà a sentir-se cansat, però la indiferent atenció mèdica i el proveïment arbitrari de medicaments, no feren sinó empitjorar la seua salut. Estava malalt i presentava un aspecte molt desmillorat, tenia bultos notables en un costat del cos del que patia molt de dolor. Un dia es desmaià i els seus companys el portaren a l’infermeria. Va ser en eixe moment, en que ja difícilment podia curar-se, quan li feren el reconeixement pertinent i el portaren al departament d’oncologia. Finalment, va resultar un càncer de pàncrees amb metàstasi en el fetge. L’excarceraren perquè estava terminal i va morir junt a la seua família.

“No els puc perdonar, ni els vaig a perdonar mai, el tractaren com a un gos” deia Toñi Saenz. La mare d’Acedo explicava entre llàgrimes que qualsevol persona pot patir càncer, però el fet d’estar en presó- pel propi funcionament que té- va provocar-li més dolor, i va reduir a zero les seues possibilitats d’obtindre una cura a temps com a conseqüència d’un tracte degradant i de l’abandonament mèdic.

Una mitja de 235 persones a l’any moren en presó. Un 48% de les morts són per causa natural.

Oihana Barrios, ponent en la presentació de l’informe i membre de Jaiki Hadi, una organització basca que dona suport psicosocial i jurídic a les víctimes d’abusos policials, maltractaments i tortures, assegura que el que li passà Luis Acedo era només un exemple del que ocorre en les presons de l’estat espanyol. Per a ella, la presó està pensada “per a destrossar a les persones física i psicològicament”. Des del color gris dels passadissos fins a les malalties digestives causades per la mala qualitat del menjar aconsegueixen el que ella anomena una “aniquilació gradual de la persona”.

Una mitja de 235 persones a l’any moren en presó. Un 48% de les morts són per causa natural. Una dada sorprenent si tenim en compte que la taxa de mortalitat mitjana és de 47,8 anys, molt distant de la taxa mitjana fora d’ella. Altres causes prou altes de mortalitat són la sobredosi, amb un 18% -en un lloc on està prohibida la droga-, el suïcidi, un 13%, i el VIH un 8%.

Segons Carlos Hernández, coordinador de l’informe, “a l’estat li va molt bé, el centre penitenciari funciona per al que ells volen”. És per això que considera que “qualsevol canvi vindrà des dels moviments socials”. El 24 de setembre a València es va produir una concentració contra el racisme institucional i la violència policial. Va ser criticada, abans de celebrar-se, pels sindicats UGT, CSIF, STAS i CCOO, segons un comunicat, “pel foment de l’odi cap al col·lectiu policial”. El 30 de setembre es produirà una concentració en la presó d’Albocàsser i una posterior xerrada en La Cosa Nostra de Castelló.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

La vida y ya
La vida y ya Una historia de vecinas
A varios les llamó la atención una frase que estaba escrita en una pared y que no entendían: “Euskal preso eta iheslariak etxera”.
Salud mental
Violencia psiquiátrica La contención mecánica en la sociedad de la coerción
La contención mecánica, práctica que la ONU calificó de tortura en 2013 y que es ilegal en muchos países europeos, sigue llevándose a cabo en numerosos centros psiquiátricos en España.
Kurdistán
Kurdistán Una huelga de hambre masiva por la liberación de Öcalan
Mil presos políticos en 200 cárceles turcas hacen huelga de hambre por la liberación del líder kurdo Abdullah Öcalan.
Economía
En primera persona Instrucciones por si encuentras muerta a tu suegra
Todo el que está en el mundillo sabe que el sector funerario vive casi un duopolio de facto y lo máximo que se está dispuesto a hacer es poner una multa de vez en cuando. Cuando alguien llama a una, ni se imagina al entramado que está llamando.
Educación pública
Iglesia Semana Santa: negocios, procesiones en colegios, inmatriculaciones y fervor
Más allá de la expresión cultural, la Semana Santa tiene una esfera económica que genera millones de euros y otra social que le sirve a la Iglesia Católica para legitimar sus privilegios dentro del Estado español.
Genocidio
Ayman Qwaider “A la gente se le pide una cantidad excesiva de dinero para poder salir de este campo de exterminio de Gaza”
Profesor especializado en educación en emergencia y educación inclusiva, Ayman Qwaider vive en Australia. Desde allí, intenta ayudar a su familia a salir de Gaza, mientras denuncia la ocupación israelí y la complicidad de la comunidad internacional.
Ocupación israelí
Opinión Las palestinas también existen
La morbilidad femenina, el conjunto de enfermedades, factores de riesgo y motivos de consulta recurrentes en las mujeres que merecen una atención específica, tiene múltiples ejes de discriminación: no es lo mismo en Suecia que en Palestina.
Venga, circula
Venga, circula Un paso, luego otro
Llega un día en el que vemos con claridad algo que solíamos observar en los demás pero que nunca —prometíamos— nos sucedería a nosotros.
Palestina
Palestina Viaje al fondo del horror
El fotoperiodista Javier Bauluz cubrió la primera Intifada, la primera gran rebelión del pueblo palestino desde la creación del estado israelí.
Sexualidad
Consultorio de sexualidad ¿Qué tengo si me diagnostican Síndrome de Ovario Poliquístico?
Afecta a entre un 7 y un 13% de las mujeres en edad reproductiva, y el 70% están sin diagnosticar. Pero, ¿qué es el SOP y como podemos apaciguar sus síntomas?

Últimas

Ocupación israelí
Palestina El Salto te ofrece una camiseta para apoyar económicamente a la UNRWA
No cesamos de buscar nuevas vías para visibilizar un mayoritario clamor social que pide un alto el fuego al que apenas se da cabida en el discurso mediático convencional. Todos los beneficios de esta campaña irán destinados a la UNRWA.
Maternidad
Maternidades Reaprender la espera
El tiempo de gestación es largo y va a un ritmo distinto al que acostumbras: el ritmo natural al que desarrolla una playa, un monte, un océano. Y no estamos ya habituados a darle la mano a la pausa.
Momus Operandi
Momus operandi Todo es una narración
Nos dicen que las mentiras son la única realidad. Que aprendamos a mentirnos, que nos engañemos, que no nos importa la salud, ni los derechos laborales, ni las violencias estructurales.
Derecho a la vivienda
Derecho a la vivienda La PAH València clama por el derecho a una vivienda digna: “¿Duermen tranquilos?”
Centenares de personas protestan frente al palacio de la Generalitat para exigir que se haga efectivo el derecho a la vivienda ante la insoportable alza de los precios.
Sidecar
Sidecar Crisis intratable en la República Democrática del Congo
Una y otra vez los actores externos han fracasado a la hora de contener la escalada de violencia en la República Democrática del Congo.
Más noticias
Accidentes laborales
Accidentes laborales Detenidos tres empresarios en Galicia tras la muerte de un migrante que trabajaba sin equipo de protección
El joven de 28 años, que estaba empleado con un contrato irregular, falleció el 26 de febrero tras precipitarse desde una carretilla elevadora sin la protección necesaria para esa labor.
Deportes
Rugby femenino +35 Las Milnoh Granada, un club de rugby femenino +35 creado y gestionado por mujeres
32 mujeres nacidas en mil novecientos y pico, federadas en un equipo que les ha dado un espacio propio, sentido de pertenencia, una tribu donde “yo soy porque somos”

Recomendadas

Argentina
Argentina Myriam Bregman: “El de Milei es un típico gobierno neoliberal con recetas ortodoxas clásicas”
Quien fuera candidata de la izquierda a la presidencia en las elecciones en las que Milei salió victorioso, evalúa las consecuencias del gobierno de La Libertad Avanza y las respuestas que están dando los distintos actores políticos.
Ríos
Radiografía fluvial de España La tierra que no amaba sus ríos
Los ríos ibéricos agonizan. Casi la mitad de las masas de agua está en mal estado. Presas, sobreexplotación, contaminación y crisis climática son sus principales amenazas, con la agroindustria como mayor agresora.
Memoria histórica
Marc Solanes “Mi bisabuela luchó en el frente y fue considerada una mala madre, pero lo hizo por sus hijas”
En ‘Las niñas de Elna’ (Pollen, 2024) el periodista reconstruye la historia de las mujeres de su familia resolviendo enigmas para resignificar la imagen de la mujer en la historia.
Euskal Herria
Korrika Correr a favor del euskera cruzando fronteras
La Korrika es el mayor evento de Euskal Herria. En la última edición de esta carrera de más de 2.500 kilómetros ha participado un tercio de la población vasca.