Teatro
Un teatre per a marcar la diferència

Les 7 diferències és l’última creació de la companyia valenciana El Pont Flotant. Una obra dirigida al públic familiar que explora la diversitat humana en clau d’humor.

les 7 diferencies el pont flotant teatre alternatiu valencia
Els actors es representen a sí mateixos a través de les seues històries com a migrants. | Fotografies d'El Pont Flotant El Salto País Valencià
22 abr 2018 12:00

El pati de butaques del teatre Talia està ple de xiquets de totes les formes i colors. Dalt l’escenari esta diversitat es veu replicada: pells negres, blanques, morenes o amb pigues parlen en valencià, fang, xinés, castellà i bengalí. Gran part del públic mai no ha escoltat algunes d’estes llengües, però entenen ben bé allò que els volen dir i per això contesten excitats. Alguns fins i tot exclamen: “m’agrada, perquè són persones reals!”.

Una d’elles és Zhao Hu, que és tan real com una persona pot arribar a ser-ho. Tot i que només fa quatre anys que vingué de Xina, s’esforça en parlar en valencià al públic mentre conta la història de com arribà a viure ací. També ho fan Natalyd, Ruba i Seve, tots ells migrants de diferents parts del món que completen junt amb Pau i Jesús la plantilla de Les 7 diferències, l’última obra de la companyia valenciana El Pont Flotant produïda pel Teatre Escalante. Durant l’últim mes ha sigut representada en funcions escolars i ara, fins al 6 de maig, també actuen cada diumenge per al públic familiar en el Talia.

obra 7 diferencies el pont flotant representacio
L'obra explora tot tipus de trets culturals d'arreu del món. El Salto País Valencià

“L’obra naix arran la inquietud de parlar de l’educació en valors dels nostres fills”, explica Jesus Muñoz, que fa dihuit anys fundà El Pont Flotant amb Pau Pons, Joan Collado i Àlex Cantó. “La diversitat en què viuen els nostres fills és una evidència de la qual nosaltres estem molt lluny, en la nostra infantesa no teníem amics marroquins o xinesos… Hui el teatre estava ple de xiquets que venien d’altres cultures”. Les 7 diferències tracta de fer pedagogia a través d’un ventall de trajectòries vitals tan riques com diverses.

"Es tracta de donar un vot de confiança a la curiositat que genera aquell que és diferent, ja que el desconeixement porta a la intolerància", explica Pau Pons, cofundador de la companyia de teatre

Pau Pons aclarix que es tracta de donar “un vot de confiança a la curiositat”. La curiositat que genera aquell que és diferent i que, en un primer moment, no arribem a comprendre. “El desconeixement, no saber per què els altres fan el que fan, et porta a la intolerància”, explica. Les 7 diferències aprofita la presència d’actors i actrius de procedències culturals molt diverses per a reivindicar des de l’humor i l’emoció els seus trets identitaris, les maneres d’entendre la vida i, de pas, trencar amb els estereotips. Tot per traslladar la idea que “quan coneixes algú, esdevé tan diferent com tu”.

Tant és així que Natalyd Altamirano, que vingué del Perú, o Ruba Barua, de Bangladés, senten una gran responsabilitat i estima a l’hora de representar-se a elles mateixes, que es multiplica pel fet d’estar en un país alié. “Ningú voldria que la gent tinguera una visió errònia del que és la seua cultura, la seua llengua, la seua manera de vestir... Perquè en part, és el que som”, afirmen. Esta actitud també es reflectix en la resta de l'equip, inclús en Seve Junior, originari de Guinea Equatorial però que viu ací des dels tretze anys. “Sempre he tractat de seguir parlant el fang per a no oblidar-lo” diu Seve, que també conta que ara ha redoblat esforços per a estar en contacte amb les seues arrels i poder transmetre-les en l’obra.

Els reptes del públic familiar

Tot i que El Pont Flotant havia treballat anteriorment amb xiquets amb l’obra El fill que vull tindre (2016), amb Les 7 diferències és la primera vegada que s’adrecen a ells com a públic objectiu. Ruba assegura que li resulta molt fàcil treballar amb els més menuts, tot i que aclarix que “la improvisació és complicada en no dominar del tot el valencià”. Hu, que treballa ensenyant xinés a xiquets que han nascut a València, també troba “molt fàcil” actuar per a ells.

No obstant això, Pau i Jesús, veterans en la companyia, asseguren que resulta tot un repte “no tant a l’hora de fer la funció, sinó quan enfrontes la creació”. Pau explica que mentre el contingut ha de seguir sent el mateix, “és el codi i el ritme el que canvia, has de traslladar-los una cosa que els entretinga, capte la seua atenció i al mateix temps els faça reflexionar”.

teatre alternatiu el pont flotant menjar
Diferents maneres d'entendre la vida conflueixen i es confonen en l'obra. El Salto País Valencià

“Els xiquets funcionen en un nivell de comprensió que nosaltres no anem a entendre mai”, aclarix Jesus. “A voltes els pares tenim tendència a explicar els nostres fills l’acció, a dir-los ‘mira, això que diu és perquè se’n va no se a on’, però l’important no és on estiga i on se’n vaja, sinó que s’està despedint”. Amb esta obra, tracten de traslladar un missatge que vaja més enllà del contingut racional i es base sobretot en estímuls i emocions.

Amb esta obra tracten de traslladar un missatge que vaja més enllà del contigut racional i en base sobretot en estímuls i emocions

L’objectiu és traure a relluir l’essència de l’acció que es representa a l’escenari. Per a Jesús, “pot ser que els més menuts no sàpiguen explicar-ho amb paraules, però eixa emoció queda en el record i fa que no obliden a estes persones reals”. Es tracta d’una aposta per desenvolupar la seua empatia amb aquell que és diferent a través d’un nivell més instintiu i espontani.

Cap a un teatre diferent

Una constant dels creadors de El Pont Flotant és treballar temes que donen resposta a les seues pròpies inquietuds vitals, utilitzant sempre que és necessari materials reals com és el cas de Les 7 diferències. “Sempre intentem que els intèrprets connecten profundament amb la dramatúrgia de l’obra, que no siga una connexió artificial”, explica Jesús. “Tots els processos de creació són processos personals, de fer-te preguntes, trencar closques i créixer com a persona a través de l’art”.

La companyia treballa amb temes que donen resposta a les seues pròpies inquietuds vitals. Per als fundadors, esta voluntat es resumix en la paraula "sinceritat"

Per a Pau, esta voluntat creadora es resumix en la paraula “sinceritat”. “En lloc d’anar tu cap al personatge, com es fa habitualment, deixes que a partir d’una part de la teua biografia se’t revele eixe personatge que vol contar l’obra”, explica. “Això requerix un esforç emocional per a ser sincer. Eixirà una cosa millor o pitjor, però allò important és que siga honesta”.

Esta manera de fer teatre requerix processos de creació llargs i reiteratius. “Nosaltres sobreproduïm molt i d’alguna manera anem llevant i llevant fins que es quedem en l’essència del que volem transmetre”, aclarix Jesús. “Què és, en essència, la diferència?” es preguntaven per a realitzar esta obra. Arribar a una resposta ha requerit tota una lenta evolució des d’un primer laboratori escènic on ningú esperava que el resultat es convertira en esta obra de teatre.

plantilla el pont flotant les 7 diferencies
D'esquerra a dreta, Hu, Jesús, Ruba, Pau, Natalyd i Seve conformen la plantilla de Les 7 diferències. El Salto País Valencià

Una etiqueta que solen rebre és la de “teatre pedagògic”. Més enllà dels projectes basats en tallers teatrals als quals la companyia està involucrada, Jesús explica que gran part del component pedagògic de les obres està en el fet que “acabes d’elaborar el discurs quan l’obra ha acabat i tornes a casa”. Per a aconseguir-ho, considera clau “crear l’experiència primer des de l’emoció, i després a un nivell més racional. La informació té a veure amb el sentit de l’humor, amb passar-ho bé i emocionar-te, i és per això que la gent ve al teatre”.

"El component pedagògic de les obres està en el fet que "acabes d'elaborar el discurs quan l'obra ha acabat i tornes a casa"

Tot i això, ells preferixen definir-se com a un “teatre proper, poc grandiloqüent i íntim” que apunta a un espectador universal. Per a Jesús, l’evolució de la companyia l’ha duta a entendre el seu teatre “com una ferramenta social i vertebradora que no perd el valor artístic, que a més integra a l’espectador dins del fet dramàtic”. També lamenta que la crisi econòmica provocara el tancament de moltes sales valencianes i, per tant, una mancança de referents “necessaris per a eixa inspiració que et convida a transitar nous camins”.

Tan Jesús com Pau consideren que es tracta de propostes contemporànies que vénen del teatre postdramàtic dels noranta, però que apunten a convertir-se en una cosa més enllà. “Si bé no institucionalitzar-se, s’hauran d’etiquetar de manera formal per tal de poder investigar, reflexionar i assentar”, assegura Pau. També insistix en què no té sentit seguir dient-li “teatre alternatiu”. “El panorama teatral actual té més del que nosaltres som que del que tenia fa 20 anys”, explica. “Ocorre així perquè la societat evoluciona, i tot el sector cultural ha d’observar eixa evolució i assumir-la. El teatre postdramàtic està pràcticament superat, ara anem cap a altre lloc”.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Teatro
Teatro ‘1936’: unha ferida aberta sobre o escenario
A nova produción dirixida por Andrés Lima converte a Guerra Civil en materia escénica, abrindo un espazo de reflexión crítica sobre as súas pegadas no presente.
Teatro
Teatro ‘1936’: una herida abierta sobre el escenario
La nueva producción dirigida por Andrés Lima convierte la Guerra Civil en materia escénica, abriendo un espacio de reflexión crítica sobre sus huellas en el presente.
Granada
Violencia Sexual Tres mujeres más denuncian agresiones sexuales del director de la escuela de teatro La Seducción en Granada
Las exestudiantes describen tocamientos y besos no consentidos durante su estancia en la escuela por parte del director, una denuncia que se suma a la interpuesta por otras seis exalumnas contra el docente, de la que informó El Salto Andalucía.
Antimilitarismo
Rearme El gasto militar mundial se dispara
El gasto militar en el planeta aumentó en 2024 un 9,4% respecto a 2023, lo que supone el mayor incremento interanual desde la Guerra Fría.
Eléctricas
Sistémica eléctrico Del lobby nuclear a la burbuja de las renovables: comienza la pugna por encontrar al culpable del apagón
Un crecimiento desmedido de las renovables guiado por intereses corporativos y una red eléctrica que no ha sido actualizada a la nueva realidad energética son algunas de las causas señaladas del apagón del 28 de abril.
Electricidad
Apagón Pedro Sánchez: los protocolos de emergencia siguen activos y se abrirá una investigación
El presidente del Gobierno ha comparecido ante los medios de comunicación tras presidir la reunión del Consejo de Ministros para explicar las cuestiones abordadas en relación con la crisis eléctrica.
Energía
Energía El gran apagón de abril | El suministro de energía se recupera al 99%
Pedro Sánchez explica que se produjo una “pérdida” del 60% de la electricidad a las 12:33h: “15 gigavatios se han perdido súbitamente del sistema en apenas 5 segundos. Aproximadamente el 60% del sistema eléctrico”.
Pobreza energética
Energía Apagón crónico: lugares donde no volverá la luz, a pesar de la restauración del sistema eléctrico
Miles de personas en el Estado español viven día a día apagones y falta de suministro en lugares como Cañada Real (Madrid), la Zona Norte de la ciudad de Granada o los asentamientos de jornaleras y jornaleros migrantes en Huelva y Almería
Opinión
Opinión Provoquemos la próxima interrupción
Lo que nos resta es gobernar el apagón que habrá de venir, ser la causa colectiva de las próximas interrupciones, aquellas que lleven al fin de este mundo desbocado y sin sentido.
Energía
Energía La ley marca permisos retribuidos para situaciones como el apagón eléctrico
El Estatuto de los Trabajadores, en su artículo 37.3, protege a la plantilla cuando no es posible llegar a su puesto de trabajo o desarrollar con normalidad su tarea en situaciones como no tener electricidad durante horas.
Electricidad
Apagón ¿Qué le puedo reclamar a la empresa eléctrica y al seguro tras el apagón?
Tras el incidente con la electricidad de este lunes 28 de abril, los consumidores deben conocer qué pueden reclamar a las compañías de la luz o a sus seguros.

Últimas

Eventos
Evento Un Salto al periodismo desde el barrio: acompáñanos en un directo sobre periodismo situado
El Salto organiza un evento centrado en el potencial de los formatos sonoros para transmitir información veraz y fiable de forma cercana. Para hacer periodismo desde el barrio y barrio desde el periodismo.
València
València La jueza de la dana acorrala al relato político de Mazón
El president viaja a Estados Unidos la semana en la que el PP europeo celebra su congreso en València y no acudirá a la multitudinaria romería de Santa Faz.
Crisis climática
Informe Las diez empresas más contaminantes del país son responsables de un quinto de las emisiones españolas
Repsol mantiene el podio gris de empresa más contaminante que le arrebató a Endesa en 2020. Completan el top 10 de compañías más emisoras energéticas, cementeras y siderúrgicas, que copan entre ellas el 56% de las emisiones del mercado de carbono.
El Salto Radio
El Salto Radio Desmantelando E2 I El racismo institucional y sus grietas
Las redes de apoyo mutuo y la actitud de compartir privilegios son herramientas imprescindibles para combatir los impactos del racismo estructural.
Comunidad de Madrid
Energía El apagón en Madrid, en imágenes
En Madrid, la gran urbe ha permanecido incrédula al pasar de las horas, entre rescates en el Metro, en el Cercanías y en ascensores, donde han quedado atrapadas algunas personas.
Opinión
Opinión La luz de lo público durante el gran apagón
El fundido del sistema eléctrico ahonda en las grandes preocupaciones del siglo XXI. También en el diagnóstico fundamental de necesidad de refuerzo de los servicios públicos.
Más noticias
Economía
Inflación El IPC baja al 2,2% en abril y el PIB crece un 0,6% en el primer trimestre
La economía crece una décima menos que el último trimestre de 2024 y la inflación subyacente sube cuatro décimas hasta el 2,4%.
Opinión
Opinión La hostilidad del fin del mundo
Me da por pensar qué tal vez estoy haciendo algo mal, que tal vez tuve que aprovechar las cuatro horas atrapado en un coche para grabar un documental o un reel sobre la necesidad de parar.
Comunidad de Madrid
Comunidad de Madrid Arranca el segundo día de huelga en la educación madrileña
Hoy están llamados a la jornada de protesta en los ciclos de Infantil, Primaria, Secundaria, FP y Educación Especial. Se planea una nueva fecha para la manifestación conjunta con universidad que no pudo celebrarse ayer por el apagón.

Recomendadas

Senegal
Migraciones El mito de la migración ordenada: la denegación de visados por el Consulado de España en Dakar
Maltrato institucional. Estas dos palabras son las más escuchadas cuando se pregunta a personas descontentas con el Consulado de España en Dakar. Cada vez más personas denuncian denegación de visados que no consideran justificados.
Guinea-Bissau
Internacional Guinea-Bissau arranca una ola de represión tras el sabotaje popular de una mina de arena en un parque natural
Una acción liderada por las mujeres del pueblo de Varela provocó un incendio en la bomba de extracción de la mina de arena pesada. El Gobierno ha llevado a cabo la detención de 16 personas, entre las que se encuentran líderes locales.
Galicia
Galicia Vigo, A Coruña y Ourense compraron material policial a Israel por medio millón de euros en solo cuatro años
El alcalde ourensano, Gonzalo P. Jácome, adjudicó un contrato por 70.000 euros días después del siete de octubre. Abel Caballero firmó otro de más de 200.000 euros y la alcaldesa de A Coruña siguió la estela con un contrato de 170.000 euros.