Libertad de expresión
Protestes al País Valencià per a reivindicar la llibertat d’expressió

Centenars de persones ixen al carrer sota el lema ‘No Callarem’ per protestar contra la pèrdua del dret a expressar-se lliurement que s’està donant a l’Estat espanyol. Durant les concentracions, s'ha donat suport a totes les persones represaliades per la justícia per fer cançons, periodisme, acudits o escriure tuïts amb un caràcter polític contrari als interessos dels grans poders.

VALTONYC CASTELLÓ 4
Esquerra Independentista de la Plana convoca una concentració a Castelló per a demanar la llibertat del raper Valtonyc María Mora

Les actuacions de l’Audiència Nacional, la Llei Mordassa o la reforma del Codi Penal són algunes de les reculades amb caire repressiu i en matèria de drets relacionats amb la llibertat d’expressió que ha imposat la justícia. Així ho denuncia No Callarem, una plataforma que pretén donar visibilitat a aquesta problemàtica, “tant dins de l’àmbit de la creació artística, com de l’expressió lliure individual o col·lectiva a les xarxes socials”, com anuncien a la seua web. Aquesta plataforma ha convocat les concentracions a València, així com a altres ciutats de l’Estat espanyol, mentre que a Castelló l’ha organitzada l’Esquerra Independentista de la Plana i a Alacant, l'associació de cantautors La Explanada. Totes han rebut el suport d’altres col·lectius que també denuncien el retrocés en llibertats i l’amenaça dels drets fonamentals.

Amnistia Internacional ha tret enguany l’informe Tuiteja... si t’atreveixes. Com les lleis antiterroristes restringeixen la llibertat d’expressió a Espanya, on assenyala que la imprecisió de categories legals generals, com “l’enaltiment del terrorisme” o “la humiliació de les víctimes dels delictes terroristes”, estan servint per a atacar la llibertat d’expressió i fomentar l’autocensura de tota persona que tinga un pensament que qüestione les línies marcades pel sistema. A l’informe s’explica com, des que es va dur a terme l’ampliació de l’article 578 del Codi Penal, les autoritats estan utilitzant aquesta reforma “per reprimir les expressions d’índole política, sobretot a les xarxes socials i a la comunitat artística del país”.

Llibertat Espressió Valencia
Concentració per la llibertat d'expressió davant l'edifici de la Delegació de Govern al Carrer de Colón (València). Violeta Cortijo

Actes en suport a Valtònyc

A València, l’edifici de la Delegació de Govern va veure com una multitud es concentrava al seu davant per reivindicar que no està disposada a romandre en silenci davant la censura i la repressió de l’estat. Consignes com “Llibertat Valto

nyc” o “Los borbones a los tiburones”, van eixir de les boques d’unes 300 persones, que volien demostrar que els castics legals no els faran callar i que la pèrdua dels drets tindrà una resposta per part dels moviments socials i la ciutadania. Persones de diverses generacions van anar ahir de vesprada a les intermediacions de la parada de metro de Colon, on es va organitzar també un micro obert. En aquest, van participar artistes, com l'humorista Xavi Castillo, però també gent menys acostumada a pujar a un escenari. A les pancartes podien llegir-se missatges que reivindicaven que “la paraula no és delicte” o demanaven “amnistia -per als- presos polítics”.

A Castelló, unes 50 persones es van concentrar a la plaça Maria Agustina, davant de la Subdelegació del Govern, per demanar la llibertat del raper Valtònyc, així com de totes les presses polítiques que hi ha a l’Estat espanyol.

VALTONYC CASTELLÓ 5
Esquerra Independentista de la Plana convoca una concentració a Castelló per a demanar la llibertat del raper Valtonyc María Mora

Nugades amb un tros de bandera espanyola i amb una careta blanca amb els llavis segellats, per simbolitzar la falta de llibertat d’expressió, quatre persones es van asseure a la plaça en solidaritat amb el raper. Després, van alçar la pancarta, on es podia llegir ‘Valtònyc, llibertat. Demà podries ser tu’. Totes les manifestants es van posicionar darrere d’aquesta, mentre cridaven consignes, com “Presses polítiques al carrer” o “Valtònyc, llibertat”.

L’acte, organitzat per l’Esquerra Independentista de la Plana, també va rebre el suport d’alguns iai@flautes. És el cas de Miquel Martí. Amb una pancarta menuda, donava suport a l’artista i defensava l’exili com l’única forma de seguir sent lliure. “Em pareix perfecte que Valtònyc s’haja exiliat, perquè, quan no hi ha justícia, s’ha de desobeir. I una forma de fer-ho és l’exili”.

Igual de contundent es va mostrar Anna Penyalver. La regidora de Castelló en Moviment va criticar la condemna de Valtònyc a tres anys i mig de presó per injúries a la Corona i enaltiment de terrorisme. “S’estan destapant totes les caretes d’un Estat feixista, que persegueix la dissidència. La família reial fa el que li dóna la gana i, mentrestant, un raper condemnat per unes cançons”. Penyalver també va expressar la seua indignació amb el sistema democràtic actual, així com la desconfiança cap a Europa: “Tal volta el Tribunal Europeu de Drets Humans es posiciona, però no espere que la Unió Europea actue al respecte”.

A Alacant, la concentració va estar convocada per l’Asociación de Cantautorxs de Alicante La Explanada i altres col·lectius. Va començar a les huit de la vesprada, a la plaça de la Muntanyeta, on desenes de persones assistiren per donar suport a la causa.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Medios de comunicación
Medios de comunicación Treinta años de ‘El Batracio Amarillo’, la revista de tebeo más denunciada de España
Fundada en 1994 en Motril, Granada, por los hermanos Martín, ‘El Batracio Amarillo’ ha sobrevivido a tres décadas de humor gráfico desde la periferia y contando con grandes firmas como Chúmy Chúmez, Ozeluí o Idigoras y Pachi, entre otros.
Libertad de expresión
OMC Represión y detenciones en la conferencia de la Organización Mundial del Comercio en Abu Dabi
Las organizaciones de la sociedad civil que han asistido a la conferencia denuncian que los miembros de seguridad están coartando su libertad de expresión, realizando detenciones y les prohíben vestir la kufiya.
Libertad de expresión
Libertad de expresión La justicia da la razón a ‘Mongolia’: cagarse en el belén no es delito
El juez archiva la demanda de Manos Limpias en contra de los editores de la revista ‘Mongolia’ por una portada satírica y concluye que entra dentro de la libertad de expresión.
#17356
27/5/2018 20:08

4 fueron a lo de Vila-real. 4 literalmente. Pobre rapero con polos del lagarto.

0
0
#17103
25/5/2018 11:40

El dimecres 23 l'Esquerra Independentista de la Plana també va convocar una concentració a Vila-real
Enllaç: https://www.facebook.com/endavantpb/posts/554072431660355

2
0
Violencia sexual
Clara Serra “Legislar el sexo con arreglo al deseo es la vía directa al punitivismo”
En ‘El sentido de consentir’, Clara Serra defiende que el concepto de consentimiento es precario y ambiguo. Pese a su utilidad jurídica para hacer leyes, argumenta, no puede convertirse en la receta mágica.
Opinión
Opinión La guerra cada día más cerca
Se condena y reprocha a Irán el ataque con drones y misiles a Israel, pero no se condena con la misma intensidad el ataque hace dos semanas al consulado de Irán en Damasco, donde murieron dos generales y diversos funcionarios y guardias iraníes.
Genocidio
Mkhaimar Abusada “Israel quiere quedarse en Gaza”
En esta conversación el doctor gazatí de Ciencias Políticas, Mkhaimar Abusada aborda la popularidad de Hamás en Gaza, las probabilidades de éxito israelí en la lucha por extinguir la insurgencia palestina o el futuro político del enclave.
Ecuador
Crisis diplomática El asalto a la Embajada de México, el naufragio diplomático de Ecuador
El país sudamericano queda cercado por la crítica internacional tras la detención por la fuerza del exvicepresidente Jorge Glas, asilado por el Gobierno mexicano en su sede en Quito.
Arte
Arte Guerra, crisis migratoria y Unión Europea: el arte crítico de Avelino Sala en la primera Bienal de Malta
El salón español de la Bienal de Arte de Malta está ocupado por cinco creaciones del artista gijonés Avelino Sala en las que representa las similitudes entre las guerras pasadas y presentes, los estallidos sociales o la hipocresía de la ONU.

Últimas

Sanidad privada
Privatización Defensa adjudica a Quirón el servicio de vigilancia de la salud de su plantilla
Tras el escándalo, el principal cliente del novio de Ayuso gana el concurso para realizar exámenes de salud a la plantilla del Ministerio de Defensa, que hasta 2020 se realizaban en el Hospital público Gómez Ulla.
Opinión
Opinión Cuando los jueces se alían con los especuladores: anatomía de un desahucio en Alacant
El papel que juegan los jueces en los procesos de desahucios, que en algunos casos acaba favoreciendo al negocio de la especulación, es un asunto controvertido que no ocupa muchas portadas.
Ocupación israelí
Palestina El Salto te ofrece una camiseta para apoyar económicamente a la UNRWA
No cesamos de buscar nuevas vías para visibilizar un mayoritario clamor social que pide un alto el fuego al que apenas se da cabida en el discurso mediático convencional. Todos los beneficios de esta campaña irán destinados a la UNRWA.
Agroecología
Opinión Contra el desalojo del proyecto agroecológico Otxantegi Herri Lurra en Berango
El jueves 18 de abril pretenden expulsar un proyecto que ha recuperado campos de cultivo para ejecutar un PGOU que acabaría con 40 hectáreas de espacios naturales y suelos fértiles
Más noticias
Sequía
Feria de Abril Arte flamenco para luchar contra la sequía
Una acción de Juventud por el Clima Sevilla en la Feria de Abril se suma con unas sevillanas de denuncia a la Acción Global por el Clima del viernes 19 de abril, convocada por Fridays for Future.
Opinión
Opinión Ni un voto al genocidio contra el pueblo palestino
Conocemos el compromiso del Estado español con el statu quo imperialista, por lo que nuestra ingente tarea es forzar al gobierno español a hacer algo que no quiere hacer.
Genocidio
Genocidio Clamor entre empleadas de las big tech ante la complicidad de Google con el genocidio israelí en Palestina
El gigante tecnológico de Silicon Valley ha firmado este mismo año un acuerdo de colaboración con Israel que, según sus propios trabajadores, puede aumentar la capacidad de videovigilancia y selección de objetivos militares a través de Google Photos.
Sidecar
Sidecar El fin de la inocencia
¿Por qué las burguesías blancas están visceralmente del lado de Israel? Una respuesta sería que las burguesías occidentales consideran que la situación de Israel está íntimamente ligada a la suya.
Opinión
Regularización Iniciativas populares vs pactos institucionales: caminos colectivos frente a los callejones sin salida
Mientras el pasado martes la perseverancia de los colectivos migrantes se anotaba una victoria en el Congreso, el miércoles el Parlamento Europeo ratificaba de nuevo, como único horizonte, la razón securitaria.

Recomendadas

República del Sudán
Un año de guerra Sudán, la guerra del futuro que aplastó la revolución
La confrontación entre el ejército y las milicias en Sudán implica una guerra contra la población que se levantó por la democracia y ahora lucha por su supervivencia.
Violencia machista
Irantzu Varela “Es mucho más gozoso un espacio sin hombres”
En ‘Lo que quede' (Continta me tienes, 2024) la periodista Irantzu Varela lanza dardos contra todos los hombres que han ejercido violencia contra ella. Contra todos los hombres que han ejercido o ejercen violencia contra las mujeres.
Sector del juego
Decreto Garzón La apuesta errónea del Supremo
Mientras la ludopatía es una de las mayores adicciones del país y el juego el tercer motivo de suicidio, el Tribunal Supremo ha tumbado varios puntos del Decreto de la publicidad de las apuestas.