Huelga feminista
Castelló s'atura el 8 de març

Castelló s’ha adherit a la vaga feminista de 24 hores convocada per al 8 de març, Dia Internacional de la Dona. L’exposició Dones rebels i una cercavila han sigut algunes de les activitats que han cobert la ciutat de reivindicacions. Condicions de treball dignes, la fi de la bretxa salarial, la conciliació laboral, la corresponsabilitat i la falta de visibilització de les cures a la família han protagonitzat els càntics de la jornada.

HUELGA DIA DE LA DONA CASTELLÓ 2018 (1)
Concentració per la vaga feminista a Castelló de la Plana María Mora
@EsterFayos @mariamorasol4 @paola24lopez
9 mar 2018 13:25

"Si les dones ens aturem, el món s’atura". Ahir, les dones de Castelló van decidir parar-lo. Alçaren els punys. Ondejaren les banderes feministes. Van cridar ben fort i clar. Sacsejaren l’opressora estructura heteropatriarcal. Oficines, establiments i milers de llocs de treballs es quedaren buits. A les llars, les dones penjaren els davantals. Totes a una veu van prendre els carrers. El color violeta va tenyir el centre castellonenc. El 8 de març de 2018 passarà a la història, tant en aquesta petita ciutat, com a la resta del món.

Com deia l’anarcofeminista Emma Goldman, "si no puc ballar, no és la meua revolució". I així ho van demostrar les manifestants que, a ritme de la Batukada Donakumbà, van marxar des de la plaça l’Ereta fins a la plaça María Agustina. D’aquesta forma començava una jornada reivindicativa en plenes festes de la Magdalena. L’ambient festiu va acompanyar l’acte, sense impedir que dones de totes les edats s’uniren amb l’objectiu d’exigir els seus drets i visibilització en tots els àmbits.

La batukada Donakumbà va acompanyar les manifestants des de la plaça l'Ereta fins a la plaça María Agustina. MARÍA MORA.

Càntics, com "Si toquen a una, toquen a totes" o "Patriarcat i capital, aliança criminal", es van fer sonar enfront de la Subdelegació de Govern cap a les 13.00 hores. Més de 5.000 persones van omplir de feminisme els carrers per a arribar a concentrar-se en una convocatòria emocionant per a moltes de les assistents, que mai havien vist la plaça María Agustina tan violeta. "Ha sigut una concentració emocionant i necessària, amb la qual ha quedat clara la gran força que podem arribar a tenir les dones si ens unim i ens donem suport», contava María, una estudiant de Magisteri a la Universitat Jaume I de Castelló (UJI).

L'acte va concloure amb la lectura de manifests per part de diversos col·lectius i sindicats, que van exigir unes condicions laborals dignes. Des de CGT es va denunciar la doble dificultat d'accés al treball. "No volem més ocupació precària, temporal, jornades parcials i horaris incompatibles amb el treball de cures que se'ns imposen", exposen. També van defensar la fi de la bretxa salarial, la desigualtat en les pensions i l'assetjament sexual en els centres de treball. Altra de les reivindicacions es va centrar en el paper de les institucions i les seues lleis que "reprodueixen actituds i conductes masclistes". A més a més, van advocar per un sistema educatiu "que reconega tota la nostra diversitat com a dones lesbianes, bisexuals, transexuals, intersexuals, sense gènere o queers", entre altres.

La jornada va continuar amb una macarronà no mixta, organitzada pel col·lectiu feminista de l’UJI Subversives. Aquests espais feministes busquen mostrar la necessitat d’empoderament i d’autoorganització de les dones, en un ambient en què guanyen confiança i perden la por a parlar en públic, a més de ser les úniques protagonistes. Sense cap tipus d’hostilitat i masculinitat i amb molta sororitat i alegria, desenes de persones van dinar a la plaça l’Ereta, decorada amb diverses pancartes i banderes que exigien una societat de dones lliures, vives i combatives.

Macarronà no mixta, organitzada pel col·lectiu feminista de l'UJI Subversives. EL SALTO PAÍS VALENCIÀ.

Exposició: dones rebels

La plaça l’Ereta, espai de lluita i representant de les festes alternatives de Castelló, es va convertir en una mena d’expositor d’imatges i cartells que evidencien la lluita feminista a la ciutat, des de fa 50 anys. Un recull de pancartes de les diferents convocatòries des dels inicis de l’activisme feminista a Castelló; imatges de companyes als diferents actes realitzats i il·lustracions que mostren com les dones es revelen enfront del masclisme en els diferents àmbits de la vida, laboral, social i en la parella, entre altres. També es va destacar l’activisme de col·lectius com Dones en Lluita, durant els anys 80, o de les Dones de negre, als 2000.

cercavila feminista

A la vesprada, es va organitzar una cercavila des de la plaça de La Independència fins a l’avinguda Rei En Jaume. Centenars de milers de dones van tornar a prendre els carrers, agrupades darrere de grans pancartes de sindicats, col·lectius o de grups de dones que s’havien ajuntat per decorar-les amb lemes que evidenciaven la desigualtat de gènere i les seues reivindicacions. "Som el crit de les que ja no tenen veu" o "Vull que es faça justícia i no costum" són algunes de les consignes que denunciaven la violència masclista estructural i sistematitzada, a més de recordar les 739 dones assassinades a l’Estat espanyol en només una dècada, entre 2007 i 2017.

La manifestació feminista plena els carrers de Castelló de la Plana. PAULA LORENZINO.

Eren les 19 de la tarda i l’entusiasme encara es podia sentir al centre de Castelló. Són moltes les que van acudir també a la manifestació i van animar amb el tradicional càntic "No nos mires, únete" a la resta de vianants que no havien secundat la vaga i tan sols gaudien de la Magdalena. Amb mocadors, camisetes i llaços morats o el símbol feminista pintat al seu rostre, les dones mostraven sororitat, lluita i valentia per canviar el món. Sonia, treballadora a l’Hospital La Plana, va decidir fer vaga, "perquè és una convocatòria contra tot tipus de violència que sofrim les dones pel simple fet d’haver nascut dona". "Volem demostrar que si les dones parem, el món s’atura, per això és una vaga laboral, de cures, de consum i de suport emocional entre nosaltres", exclamava. Malgrat la legalitat de la vaga, "moltes no l’han secundada, almenys al meu hospital. Això significa que encara hem de continuar lluitant per a conscienciar i aconseguir l’empoderament de totes", exigia Sonia.

La protesta va concloure amb una performance enfront de l’institut Francesc Ribalta, on es va criticar els cànons de bellesa. D’aquesta forma, les integrants dels col·lectius Subversives i Dones en Lluita van emprar diverses disfresses per a simbolitzar al patriarcat i a les seues eines d’opressió. Una activista portava una fulla d’afaitar, amb l’objectiu de criticar la imposició heteronormativa d’estar sempre depilades. Altres, disfressades d’àvies, denunciaven que les tasques de la llar encara són "coses de dones". També van exigir la corresponsabilitat, per tal que la cura de les persones i el treball domèstic estiguen equiparats entre homes i dones. Així mateix, amb la clau morada van simbolitzar la lluita i l’alliberament de les dones que volen acabar amb el patriarcat.

Les manifestants porten cartells amb reivindicacions feministes. PAULA LORENZINO

Iv edició de maria magdalena fest

La jornada feminista a Castelló de La Plana va finalitzar amb la quarta edició de Maria Magdalena Fest, la tradicional festa organitzada pels col·lectius feministes de Castelló. Els grups Machete en la boca, Zeta-A, Les waterparties, Presas del produkto i Bandarra Diyei conquistaren l’escenari amb els seus ritmes. El públic, encara extasiat pel fet viscut i sentit al llarg d’aquest històric 8 de març, va gaudir de la festa, sense oblidar la necessitat de continuar lluitant per un món feminista i lliure d’agressions masclistes, homòfobes i trànsfobes.

pobles feministes

La capital de La Plana no va ser l’única que es va omplir de feminisme. Els municipis de la província també organitzaren actes al llarg del dia. Vinaròs, fins i tot, va clarejar amb 739 creus de fusta i cartó instal·lades en la platja del Fortí. Una creu per cada una de les dones assassinades entre el 2007 i el 2017. Símbols que planten cara al terrorisme masclista.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Huelga feminista
Represión Siete participantes de la huelga feminista del 2018 son condenadas a un año y medio
La sentencia exige a las activistas catalanas más de 26.000 euros de indemnización a la empresa ferroviaria, así como hacer frente a las costas judiciales.
8 de marzo
8 de marzo Los feminismos andaluces llenan las calles un 8M marcado por el apoyo al pueblo palestino
Decenas de miles de mujeres se movilizan en las convocatorias del 8M de los feminismos diversos centrados en denunciar el genocidio en Palestina y la defensa de los derechos de las mujeres trans
Represión
Euskal Herria Denon Bizitzak Erdigunean Donostia celebra un guateque para pagar las multas de la huelga feminista general
El goteo de multas ha empezado esta semana. La primera asciende a 800 euros, 400 con pronto pago. El 30 de noviembre hubo 24 identificadas y 5 detenidas solo en la capital guipuzcoana.
Siria
Oriente Próximo Israel impone hechos consumados sobre Siria para condicionar la transición según sus intereses
“Está escrito que el futuro de Jerusalén es expandirse hasta Damasco”, dijo este octubre el ministro de Finanzas israelí, Bezalel Smotrich, uno de los exponentes ultras del Ejecutivo.
Ocupación israelí
Ocupación israelí Un tercio de los asesinatos de periodistas en 2024 fueron obra del ejército de Israel
Reporteros Sin Fronteras documenta la muerte de 18 periodistas en Palestina y Líbano este año “asesinados deliberadamente por hacer su trabajo” y habla de una “masacre sin precedentes” de profesionales del periodismo.
Galicia
Galicia Activistas de Greenpeace instalan ‘una celulosa’ en la sede de la Xunta en protesta contra Altri
Los ecologistas han realizado una acción en la sede del Gobierno gallego de Alfonso Rueda para animar a gallegos y gallegas a asistir a la manifestación de este domingo en la Praza do Obradoiro, en Santiago de Compostela.
Comunidad de Madrid
Sanidad Pública Vecindario y trabajadoras se plantan contra la privatización de los servicios en el Doce de Octubre
Denuncian la suspensión de intervenciones quirúrgicas desde que la empresa Croma Gio. Batta gestiona la esterilización del material. Una concentración el próximo sábado 14 de diciembre a las 12 horas se opondrá a esta deriva privatizadora.
Que no te cuenten películas
Comunidad El Salto Suscríbete a El Salto y llévate seis meses de regalo a Filmin
Estas navidades, haz posible que El Salto llegue más lejos con sus contenidos críticos y llévate de regalo medio año de Filmin. Y si ya tienes Filmin, suscríbete a El Salto y regala el acceso a esta plataforma a quien quieras.
Fronteras
Túnez Túnez endurece la represión contra las ONG de ayuda a las personas migrantes
Mientras el presidente Kaïs Saied se prodiga en discursos racistas, el estado persigue a las entidades solidarias con quienes llegan al país, bajo el silencio cómplice de la Unión Europea.

Últimas

Opinión
Opinión Lo raro es estar viva
¿De qué sirve agobiarse por ciertas pequeñeces si somos un punto mínimo, una huella desdibujada, un puntito sobre un folio en blanco con un boli bic que casi no pinta?
Ibex 35
Ibex 35 Las retribuciones de los grandes empresarios multiplican por 118 lo que ganan sus trabajadores
Los directores y ejecutivos de Inditex, Banco Santander, Iberdrola, Indra, CIE Automotive y otras empresas del Ibex 35 multiplican por cientos de veces los sueldos medios de sus empleados.
Personas sin hogar
Personas sin hogar El Ayuntamiento de Granada, APDHA y ‘La Calle Mata’ acuerdan un Plan de urgencia para las personas sin hogar
Después del encierro de decenas de activistas en el consistorio y la muerte de dos personas sin hogar en la calle en menos de 24 horas, el Ayuntamiento y las organizaciones civiles acuerdan un Plan de Urgencia para el frío de aplicación inmediata
Memoria histórica
Memoria histórica La parte oculta de las exhumaciones: la recuperación paso a paso del Fossar d’Alzira
Una exhumación va más allá de desenterrar huesos. Se necesita un equipo de expertos y meses de trabajo para identificar las víctimas del franquismo.

Recomendadas

Galicia
Economía ¿Quién lidera el negocio del eucalipto en Galicia al que Altri quiere sumarse?
El estallido social que ha producido el intento de la multinacional Altri y la Xunta de instalar una nueva celulosa en Galicia abre la necesidad de poner el foco en el sector forestal, donde se encuentran algunas de las mayores fortunas del Estado.
Siria
Rojava El rompecabezas sirio que estalló en Alepo
El nuevo escenario sirio se ha gestado bajo la intervención implacable de Turquía, patrocinadora del Ejercito Nacional Sirio y otros grupos yihadistas que libran la guerra de Erdogan contra el pueblo kurdo.
Cine
Ramón Lluis Bande “Asturies tiene sin construir el relato de su tiempo revolucionario”
El cineasta Ramón Lluis Bande entiende la memoria histórica como un “camino de exploración formal infinito” y de reflexión sobre el propio lenguaje cinematográfico “en relación con la realidad, la historia, el arte y la política”.
Fondos buitre
Madrid Ecosol, la cooperativa agroecológica que lucha por sobrevivir al desalojo del fondo buitre Élix Rent
Este gigante inmobiliario, que ya ha logrado hacerse con la práctica totalidad del edificio que alberga el proyecto, se niega a renovar su contrato de alquiler ya que busca rehabilitar el inmueble y alquilarlo a precios desorbitados.