Extrema derecha
El punk sempre antifeixista

Cada vegada que llig o escolte a algú argumentar que l'atractiu de Vox per a la joventut està al seu discurs offside i la seua pose punk a mi em passa el mateix que als meus antics vinils de Kortatu, que em ratlle sonant com un scratch al final del disc.
Punk Le Parole
Concierto punk en mayo de 2018 en el centro social Le Parole Errante, París. Álvaro Minguito
5 jul 2023 10:19

El Punk va ser una resposta contracultural, provocadora i transgressora de la joventut inadaptada de la classe obrera britànica, a la crisi capitalista dels anys 70 que després es va estendre per tot el món neoliberal. Sense perspectives de futur es qüestionaria el sistema, trencant amb les normes de l'establishment però sense una proposta alternativa col·lectiva i coherent al sistema capitalista. Un dels seus màxims exponents va ser la seua música: el punk, i el outfit que portava parell. Com tot, al llarg dels anys, la cultura punk ha anat evolucionant, mestissant-se i influenciant-se d'altres estils musicals, idees polítiques i tendències estètiques diverses. En l'Estat Espanyol, amb una forta pulsió anarcosindicalista a principi dels 80, els i les punkis van abraçar el comunisme llibertari encara que d'una manera una mica tosca i superficial, permeable a altres posicions i corrents, però sempre amb el compromís antifeixista i anticapitalita. No confondre amb els pijos de la moguda madrilenya.

Però, on volia arribar jo és al fet que, aquesta visió d'una joventut sense futur, fruit de les desigualtats socials i exclosa del repartiment dels restes dels grans beneficis que el capital generava als països del Centre, en un món global en crisi, provocat per un capitalisme en la seua fase més cruenta i destructora, va ser el caldo de cultiu idoni que va intentar d’aprofitar l'extrema dreta, neofranquista i neofeixista per als seus plans.

El moviment bonehead o skinhead neonazi dels 80-90, tractava de canalitzar, apropiant-se de l'estètica i el discurs Punk i Oi! entre la joventut de la classe obrera aquella pulsió de rebel·lia desorientada com també vol fer-ho ara en altres moviments

El moviment bonehead o skinhead neonazi dels 80-90, tractava de canalitzar, apropiant-se de l'estètica i el discurs Punk i Oi! entre la joventut de la classe obrera aquella pulsió de rebel·lia desorientada com també vol fer-ho ara en altres moviments. Però ells sempre han proposat ordre en el sistema, mai canviar el sistema d'ordre. Gràcies a l'articulació del moviment antifeixista, del qual el Punk formava part, i en la qual els morts només els va posar l'esquerra radical i combativa, la batalla no es va perdre del tot.

No ens fem trampes al solitari, Vox no és atractiu per a la joventut despistada que pateix les conseqüències d'un sistema injust ni tampoc veu en Vox un aliat alliberador de la moralina de l'esquerra governant que ho prohibeix tot només apel·lant al relat punk. El corrent vé de lluny i és subterrani.

Que gent jove relativitze o abrace posicions ultraconsevadores, racistes, xenòfobes, LGTBIQ+fòbiques o masclistes és un reflex de la realitat social. L'ofensiva neocon, que representen el PP o Vox, fa anys que està gestant-se

Que gent jove relativitze o abrace posicions ultraconsevadores, racistes, xenòfobes, LGTBIQ+fòbiques o masclistes és un reflex de la realitat social. L'ofensiva neocon, que representen el PP o Vox, fa anys que està gestant-se. L'individualisme i el darwinisme social que provoca el model de producció, reproducció i cures capitalista, junt als grups de pressió, com les fundacions o col·lectius com Hazte Oir, finançats pel poder econòmic, els principals mitjans de comunicació afins, la judicatura fatxa, les clavegueres d'Estat..., però també l'absència de polítiques econòmiques i socials alternatives de l'esquerra gobiernista, el transformisme polític, les panxes plenes de gripaus, l'assumpció del relat de l'enemic i molt més, estan decantant la guerra cultural del costat de la dreta.

La ideologia dominant és la ideologia de la classe dominant, resumia Marx ja fa temps. Per a canviar aquest aforisme és necessari transformar el model. Governar no significar tindre poder i sembla l'esquerra possibilista ho ha oblidat. Un ja no és jove, però se sent orgullós d'haver format part, a finals del 90, de l’onada punk-rock radical a l’Estat Espanyol i sap de primera mà que el punk sempre será antifeixista. Llarga vida al Punk! Sergi Cremades

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Valencià
Literatura Mallorca, el refugio de Vicent Andrés Estellés
El poeta encontró en la isla la serenidad necesaria para enfrentarse al entorno siempre tenso de València, a la vez que publicó allí varios volúmenes y trabó sólidas amistades.
Literatura
Literatura Mallorca, el refugi de Vicent Andrés Estellés
El poeta trobà a l’illa la serenitat necessària per enfrontar-se a l’entorn sempre tens de València, a la vegada que publicà diversos volums i travà sòlides amistats.
Palestina
Palestina Bicicletada contra el genocidio palestino en Alicante
El núcleo local del BDS País Valencià ha realizado un recorrido reivindicativo para exigir el fin del genocidio contra Palestina por las principales calles de las tres capitales valencianas.
Catalunya
Catalunya Pere Aragonès, de presidente a segundo plato de Illa o Puigdemont
Las encuestas y el tirón de Pedro Sánchez acompañan a Salvador Illa, quien probablemente volverá a ganar las elecciones catalanas, como ya ocurrió en 2021. Esta vez, tiene más probabilidades de gobernar.
Pueblo gitano
Pueblo gitano Silvia Agüero y Nicolás Jiménez: “Hay que gitanizar a los anarquistas que se han burocratizado”
Son pareja en la vida, en la divulgación y en la tarea de gitanizar el mundo. Silvia Agüero y Nicolás Jiménez acaban de publicar '¿Anarquismo gitano?' para romper estereotipos y profundizar en la realidad de su pueblo.
Migración
Migración Maternidades migrantes: criar entre la precariedad laboral y la ley de extranjería
Sin redes familiares en las que sostenerse y en un contexto laboral enfrentado con la conciliación, las madres migrantes se ven especialmente expuestas a la precariedad.
Memoria histórica
Memoria Olvidadas por la historia: las mujeres del Patronato
Durante más de cuarenta años, la libertad de miles de mujeres fue arrebatada por el Patronato de Protección a la Mujer. Siguen invisibilizadas por una Ley de Memoria Democrática
República Democrática del Congo
República Democrática del Congo Chikuru quiere para la República Democrática del Congo esa paz que nunca ha conocido
La vida de Chikuru ha transcurrido en una República Democrática del Congo siempre en guerra, desde su organización FoBeWorld, aspira a ayudar a la infancia y juventud a construir un futuro mejor, frente al expolio que devora su presente.
Literatura
Literatura Mallorca, el refugi de Vicent Andrés Estellés
El poeta trobà a l’illa la serenitat necessària per enfrontar-se a l’entorn sempre tens de València, a la vegada que publicà diversos volums i travà sòlides amistats.
La vida y ya
La vida y ya Futuros laborales
Lo que está claro es que para mí pensar en mi futuro laboral tiene que ir acompañado de pensar qué puedo hacer para que el mundo sea un poco diferente.

Últimas

Genocidio
Genocidio La ONU advierte de que un ataque sobre Rafah colapsaría la distribución de ayuda en Gaza
Turquía suspende todo el comercio con Israel. El fiscal del Tribunal Penal Internacional advierte de que no admitirá “amenazas” después de que trascendiera que imputará a Netanyahu y los suyos.
El Salto n.74
Revista 74 Cuando los algoritmos te explotan: no te pierdas el número de primavera de la revista de El Salto
De cómo los algoritmos y la IA gestionan el trabajo de cientos de millones de personas con ritmos y condiciones del siglo XIX, y de mucho más, hablamos en nuestro número de primavera. Ya disponible para socias y en los puntos de venta habituales.
Religión
Opinión Semana Santa y Ramadán
En el Sindicato de Vivienda de la Red de Apoyo Mutuo se celebró un desayuno con motivo del Ramadán, lo cual generó un debate interno interesante por ser una organización laica
Palestina
Palestina Bicicletada contra el genocidio palestino en Alicante
El núcleo local del BDS País Valencià ha realizado un recorrido reivindicativo para exigir el fin del genocidio contra Palestina por las principales calles de las tres capitales valencianas.
Que no te lo cuenten
Que no te lo cuenten De estrategias y misiones incumplidas
VV.AA.
La no dimisión de Pedro Sánchez y la imposibilidad de la Flotilla de la Libertad de llevar ayuda a Gaza marcan unas semanas intensas.
Más noticias
Fútbol
Fútbol Vicente del Bosque como respuesta a las presiones de FIFA y UEFA
El nombramiento del exseleccionador como presidente de la Comisión de Normalización, Representación y Supervisión busca alejar los fantasmas de una intervención política de la RFEF.
Cine
Cine 'Civil War', estética geopolítica en tierra de nadie
La sensación es que Civil War se queda en algunas ocasiones en una peligrosa tierra de nadie, tanto en sus cambios de estilo como en su contenido.
Formación El Salto
Formación El Salto Fotoperiodismo y movimientos sociales: Una mirada a las luchas desde abajo a través de un objetivo
La Escuela de Periodismo Crítico de El Salto ofrece su primer curso presencial, en el que abordaremos, de la mano de nuestros fotógrafos, cómo plasmar a través de la imagen movilizaciones y resistencias.
Eventos
Evento Un Salto al periodismo del futuro: súmate a nuestro primer evento para estudiantes y jóvenes profesionales
El viernes 10 de mayo, El Salto organiza una jornada de periodismo joven para profundizar en temas clave, nuevos lenguajes y formatos, desde un enfoque eminentemente práctico.
Comunidad El Salto
Palestina La campaña de apoyo a Gaza de El Salto recauda más de diez mil euros para la UNRWA
El pasado 26 de febrero, tras más de cuatro meses de ofensiva militar de castigo por parte Israel sobre la Franja de Gaza, desde El Salto decidimos ir más allá del periodismo ante la gravedad de los hechos.

Recomendadas

Colombia
Colombia Sostener la vida en un ETCR
En la vereda colombiana La Plancha, la convivencia entre excombatientes y población civil es una realidad marcada por necesidades comunes.
Rap
Rap Viaje a los orígenes del hip hop en España: “Nadie esperaba ganar dinero con el rap”
El historiador Nicolás Buckley y el periodista Jaime Valero, exredactor jefe de HipHop Life, publican Maestro de ceremonias, un libro sobre la historia de la cultura hip hop en España.