We can't find the internet
Attempting to reconnect
Something went wrong!
Hang in there while we get back on track
Encuesta monarquía
País Valencià, més republicà que Madrid però molt lluny de Catalunya
Un poc més monàrquica que la mitjana estatal, la població valenciana destaca com un dels territoris on els seus habitants mostren menys determinació a l'hora de respondre sobre la forma d'estat preferida o d'opinar sobre les seues institucions.
Si bé la III República obtindria més suport en un hipotètic referèndum a escala estatal, segons el resultat de l'Enquesta sobre la monarquia impulsada per la Plataforma de Medios Independientes (PMI), la població valenciana s'inclina lleugerament pel manteniment de la forma d'Estat actual. Un resultat per al qual resulta clau una tendència que es repeteix en moltes altres qüestions del macroestudi, de manera més acusada que entre la població general: l'elevat nombre de persones que, en el cas del País Valencià, es mostren indecises o prefereixen l'abstenció.
Mentre un 37% de les persones enquestades al País Valencià votarien per la monarquia en cas d'un referèndum —només 2,1 punts per damunt de la mitjana nacional—, un 32,4% de la ciutadania valenciana votaria a favor de la III República en cas de celebrar-se un referèndum, la qual cosa suposa 8,5 punts menys que la mitjana estatal. El percentatge de persones que afirmen que no anirien a votar i el dels que diuen no saber quina opció triarien supera, en el cas de País Valencià, la mitjana estatal, de la mateixa manera que ho farien el de vots en blanc.
Així, l'enquesta sobre la monarquia espanyola impulsada per El Salto i altres quinze mitjans englobats en la PMI, mostra que la ciutadania valenciana és menys monàrquica que comunitats com la de Madrid (46,3% a favor de la monarquia) o Andalusia (43,1%), però destacablement més afí a aquesta institució que altres autonomies com Catalunya (14,6%) i Euskal Herria (20,2%).
També són més les persones que es posicionen a favor de realitzar un referèndum que aquelles que no ho consideren d'aquesta forma, però prop a un 20% de les valencianes enquestades afirmen no saber si és necessari o no realitzar-ho. En aquesta qüestió, el territori més pròxim al comportament del País Valencià és Andalusia, i els més allunyats són Madrid, pel seu percentatge de resposta negativa (48,1%), i Catalunya, justament al contrari (gairebé el 70% advoca per la celebració d'un referèndum).
Visió de la monarquia
Sobre la conformitat o disconformitat amb diferents afirmacions relacionats amb la Corona en la recerca, torna a destacar l'elevat percentatge d'indeterminació en el territori valencià, el més elevat en quasi totes les afirmacions pel que fa a les comunitats analitzades (Madrid, Catalunya, Andalusia i País Valencià), tot i que destaca que són els que més s'oposen al fet que el rei puga ser jutjat pels seus actes durant el seu regnat i els qui menys transparència exigeixen als comptes de la Casa Reial.
Un dels resultats que més crida l'atenció, amb la posició de diferents membres de la Casa Reial en l'escala ideològica, és al País Valencià on es considera amb major importància que el rei emèrit (13,3%) i Felip VI (14,3%) no tenen ideologia i són, de nou, els entrevistats que menys es mullen responent a aquesta pregunta. Així i tot, els valencians consideren que Felip VI és de dretes (en una posició de 6,3 sent 0 extrema esquerra i 10 extrema dreta), i també el seu pare (7), coincidint tots dos valors amb la mitjana de la població general.
També en termes de valoració, els monarques surten millor valorats al País Valencià que a la mitjana estatal, altra vegada en una valoració molt condicionada per les respostes de Catalunya, Euskal Herria i, en menor mesura, Astúries. Enfront de la mitjana de 3,3 que rep Joan Carles I en territori estatal, al País Valencià, encara que continua suspenent, aconsegueix mig punt més (3,8) mentre que a Felip VI la ciutadania valenciana li puntua amb un 6,4, xifra notablement més alta que el 5,8 de la mitjana nacional.
El context
Més enllà d'abordar la qüestió de República o monarquia, una altra dels blocs de l'enquesta implicava conéixer si es considera necessari o no reformar o modificar la Constitució espanyola aprovada en 1978.
Igual que succeeix en la resta del territori estatal, la majoria (67,2%) sí que ho veu com un pas fonamental, encara que un 18% de les 329 persones enquestades en País Valencià no sap què contestar.
De les 100 persones valencianes que van poder votar en 1978 a favor o en contra de la constitució, set de cada deu es van mostrar favorables a la seua implantació. De les 229 que no van poder fer-ho però que han sigut enquestades sobre quina hagués sigut la seua resposta, tres de cada deu exposen que no sabrien què fer i prop d'un 45% votaria a favor d'ella, només un 5% en contra.
Informe monarquía PMI 2020 by El Salto periódico on Scribd
Relacionadas
Editorial
Editorial Apatía o República
Opinión
Encuesta monarquía Más desafección hacia la monarquía, pero menor presión por el referéndum
Monarquía
Crisis de la realeza Los letrados del Congreso recomiendan abrir una investigación a Juan Carlos I y el PSOE votará en contra
Los servicios jurídicos del Congreso avalan una investigación al ex rey que será rechazada con los votos de PSOE, PP y Vox este miércoles 13 de enero.