Editorial
És temps d’idees pròpies

Ocórrega el que ocórrega hui, demà o el 28 d’abril, una cosa han de saber: al País Valencià, no passaran. No els deixarem passar.

Santiago Abascal, presidente del partido de extrema derecha Vox
Santiago Abascal, presidente del partido de extrema derecha Vox. Sancho Ruiz Somalo Byron Maher

publicado
2019-04-18 07:00:00

Després de l’avançament electoral decretat pel president de la Generalitat, Ximo Puig, el País Valencià celebrarà les seues eleccions autonòmiques el 28 d’abril, el mateix dia que a la resta de l’Estat espanyol es votarà per a les eleccions generals. En tots dos casos està present l’amenaça d’un nou govern marcat per l’agenda de la ultradreta.
La ultradreta no necessita una campanya espectacular ni obtenir uns resultats electorals extraordinaris per a considerar-se triomfadora. És suficient amb què conservadors i neoliberals assumisquen el seu discurs i els seus marcs teòrics, un error fatal producte d’un erràtic càlcul electoralista que ja fa mesos que estan cometent. Per tota Europa podem trobar exemples del que ocorre quan la dreta més moderada tracta de vèncer l’extrema dreta utilitzant els seus mateixos arguments. Perquè, al cap i a la fi, no importen els partits ni els seus colors, sinó les idees. I són estes últimes les que generen canvis al món, siga per a avançar o per a retrocedir.

També els mitjans de comunicació tenim una enorme responsabilitat en esta batalla. Per a la majoria, el seu interés comercial, la seua ansiosa i acrítica recerca de la novetat, els ha conduït a sobrerepresentar i legitimar discursos retrògrads que no haurien de tindre més que un interés marginal en democràcia. Però, d’altra banda, també s’equivoca qui contínuament tracta de combatre la demagògia d’estos corrents polítics neofeixistes en el seu propi camp de batalla, entrant a debat en qüestions que tan sols interessen a ells. Hi ha una màxima en la comunicació política: les propostes de l’enemic no es repetixen, ni tan sols per a ridiculitzar-les. Fer-ho suposa parlar de les seues propostes en lloc de les nostres, i això significa regalar la iniciativa.

Per això, ara més que mai, cal ser valentes i tindre idees pròpies. Cal estendre la nostra agenda —perquè la tenim— en el focus del debat social i polític. És l’agenda de les persones que continuen excavant fosses per reivindicar la memòria històrica i reclamar justícia i dignitat. L’agenda d’eixos jóvens que cada divendres es manifesten per a exigir mesures contra un canvi climàtic que amenaça el futur de totes i tots. També la dels milers de dones que fa unes setmanes tornaren a omplir places i carrers durant huit dies de revolta feminista, i la de tantes i tantes persones que, col·lectivament, treballen per a construir alternatives basades en la solidaritat i la justícia social com alternativa a la distòpia neoliberal.

Caminem cap a un nou món que planteja infinitat de reptes. Enfront d’aquells que pretenen instal·lar-nos en el discurs de la por, la intolerància i l’odi, nosaltres reivindiquem l’alegria combativa i audaç dels valencians i les valencianes que volen una vida millor per a tots i totes. Ocórrega el que ocórrega hui, demà o el 28 d’abril, una cosa han de saber: al País Valencià, no passaran. No els deixarem passar.

Relacionadas

Editorial
28A, el yo contra el nosotras

La derecha plantea soluciones simples a problemas complejos para capitalizar las incertidumbres. La feminización de la política no ha cambiado el modo de hacerla, pero no todos son iguales.

Editorial
La economía de la atención nos pilló de resacón

Los medios de comunicación no son la suma de las personas que trabajan para ellos sino más bien la suma de intereses y tensiones entre sus anunciantes y financiadores.

Editorial
La vida en una huelga
1
La perspectiva de unas elecciones generales el 28 de abril saca la huelga feminista de las prioridades informativas y genera intereses partidistas.
1 Comentario
salut i força !! 17:52 18/4/2019

hem de ser part de la solució i no del problema...

Responder
0
0

Destacadas

Elecciones del 26 de mayo
Sigmados olvida a Madrid en Pie

Minuto a minuto con toda la información en directo de las elecciones municipales, autonómicas y europeas de este super domingo 26 de mayo.

Elecciones del 26 de mayo
Seis claves para el súper domingo electoral
Tras las elecciones generales de hace un mes, la cita electoral de este 26 de mayo, con elecciones locales, en 12 comunidades autónomas y para el Parlamento Europeo puede modificar el tablero político definitivamente.
Elecciones del 26 de mayo
Oriol Junqueras, dos veces diputado
Un millón y medio de votos quizá logren la libertad del candidato de Ahora Repúblicas que el domingo logrará su segunda acta de diputado en un mes.
Elecciones del 26 de mayo
Los últimos de la fila en las elecciones del 26M
Varias personas cuentan cómo y por qué su nombre acabó en el último puesto de una candidatura en estas elecciones.