Editorial
És temps d’idees pròpies

Ocórrega el que ocórrega hui, demà o el 28 d’abril, una cosa han de saber: al País Valencià, no passaran. No els deixarem passar.

Santiago Abascal, presidente del partido de extrema derecha Vox
Santiago Abascal, presidente del partido de extrema derecha Vox. Byron Maher Sancho Ruiz Somalo

publicado
2019-04-18 07:00:00

Després de l’avançament electoral decretat pel president de la Generalitat, Ximo Puig, el País Valencià celebrarà les seues eleccions autonòmiques el 28 d’abril, el mateix dia que a la resta de l’Estat espanyol es votarà per a les eleccions generals. En tots dos casos està present l’amenaça d’un nou govern marcat per l’agenda de la ultradreta.
La ultradreta no necessita una campanya espectacular ni obtenir uns resultats electorals extraordinaris per a considerar-se triomfadora. És suficient amb què conservadors i neoliberals assumisquen el seu discurs i els seus marcs teòrics, un error fatal producte d’un erràtic càlcul electoralista que ja fa mesos que estan cometent. Per tota Europa podem trobar exemples del que ocorre quan la dreta més moderada tracta de vèncer l’extrema dreta utilitzant els seus mateixos arguments. Perquè, al cap i a la fi, no importen els partits ni els seus colors, sinó les idees. I són estes últimes les que generen canvis al món, siga per a avançar o per a retrocedir.

També els mitjans de comunicació tenim una enorme responsabilitat en esta batalla. Per a la majoria, el seu interés comercial, la seua ansiosa i acrítica recerca de la novetat, els ha conduït a sobrerepresentar i legitimar discursos retrògrads que no haurien de tindre més que un interés marginal en democràcia. Però, d’altra banda, també s’equivoca qui contínuament tracta de combatre la demagògia d’estos corrents polítics neofeixistes en el seu propi camp de batalla, entrant a debat en qüestions que tan sols interessen a ells. Hi ha una màxima en la comunicació política: les propostes de l’enemic no es repetixen, ni tan sols per a ridiculitzar-les. Fer-ho suposa parlar de les seues propostes en lloc de les nostres, i això significa regalar la iniciativa.

Per això, ara més que mai, cal ser valentes i tindre idees pròpies. Cal estendre la nostra agenda —perquè la tenim— en el focus del debat social i polític. És l’agenda de les persones que continuen excavant fosses per reivindicar la memòria històrica i reclamar justícia i dignitat. L’agenda d’eixos jóvens que cada divendres es manifesten per a exigir mesures contra un canvi climàtic que amenaça el futur de totes i tots. També la dels milers de dones que fa unes setmanes tornaren a omplir places i carrers durant huit dies de revolta feminista, i la de tantes i tantes persones que, col·lectivament, treballen per a construir alternatives basades en la solidaritat i la justícia social com alternativa a la distòpia neoliberal.

Caminem cap a un nou món que planteja infinitat de reptes. Enfront d’aquells que pretenen instal·lar-nos en el discurs de la por, la intolerància i l’odi, nosaltres reivindiquem l’alegria combativa i audaç dels valencians i les valencianes que volen una vida millor per a tots i totes. Ocórrega el que ocórrega hui, demà o el 28 d’abril, una cosa han de saber: al País Valencià, no passaran. No els deixarem passar.

Relacionadas

Editorial
El turismo depredador ya está aquí

Nos hemos acostumbrado a ver grupos de turistas siguiendo al guía que agita su paraguas, o saliendo de los portales a horas intempestivas.

Editorial
Antes da tormenta

A desvantaxe competitiva na tecnoloxía 5G e o interese de Trump por chegar ás eleccións sen ter defraudado a quen o votara pola súa aposta proteccionista fixo que os republicanos volvan a súa mirada a Europa.

Editorial
28A, el yo contra el nosotras

La derecha plantea soluciones simples a problemas complejos para capitalizar las incertidumbres. La feminización de la política no ha cambiado el modo de hacerla, pero no todos son iguales.

1 Comentario
salut i força !! 17:52 18/4/2019

hem de ser part de la solució i no del problema...

Responder
0
0

Destacadas

Partidos políticos
La renuncia de Iglesias clausura una semana de bochorno

La correlación de debilidades entre PSOE y Unidas Podemos ha dado lugar a una semana de movimientos y declaraciones de pésimo gusto para una mayoría de votantes de izquierdas. Sánchez ha conseguido que Iglesias no esté en el Consejo de Ministros.

Política
Steven Forti: “ERC tiene que salir del Chicken Game que tiene con la ex CiU”

Historiador italiano y, desde hace años, residente en Barcelona, Steve Forti habla sobre el auge de la extrema derecha en Europa y la situación política catalana.

Palestina
El dinero no compra la paz

Este “Acuerdo del siglo” para para Palestina no ha convencido a nadie, empezando por los más interesados.

Últimas

Humor
Acuerdos

Octava entrega de las colaboraciones especiales de Mauro Entrialgo para El Salto.

Especulación urbanística
Hasta siempre, Calderón

El antiguo estadio del Atlético de Madrid desaparece y el club vende los terrenos por 100 millones de euros para hacer viviendas de lujo.

La Rioja
Cuando 2 diputados sí valían 3 consejerías
En 1991 el PSOE formó un gobierno de coalición con Partido Riojano al que ofreció 3 consejerías, y sólo contaba con 2 diputados
Bebés robados
Ni un paso atrás

Son sorprendentes algunas declaraciones de la prensa que dicen que este hallazgo puede dar un vuelco al relato sobre bebés robados. No debería ser así, ya que si algo se ha demostrado con este reencuentro es que el tráfico de bebés existía.