Centros sociales
Ofensiva de l’Estat contra el centre antifeixista La Cosa Nostra de Castelló

L’Agència Espanyola de protecció de dades demana a l’associació revelar l’autor d’una fotografia, que es va compartir en Facebook per a denunciar “l’assalt policial que sofrí la Cosa Nostra durant la celebració d’una festa organitzada pels col·lectius Dones en Lluita i Subversives”.

La Cosa Nostra Centre Social
'Ser antifeixista no és cap delicte' és el lema defensat pels membres del centre social La Cosa Nostra María Mora
@EsterFayos @mariamorasol4 @paola24lopez
18 mar 2018 12:11

L’associació juvenil La Cosa Nostra de Castelló ha rebut un nou colp. Aquesta vegada per part de l’Estat. L’Agència Espanyola de protecció de dades del govern central insta al col·lectiu a facilitar l’origen d’una fotografia. La instantània es va compartir en Facebook per a denunciar “l’assalt policial que va sofrir el 25 de novembre de 2017, durant la celebració de la Sorority Party, organitzada pels col·lectius feministes Dones en Lluita i Subversives”. En la missiva, s’adverteix que, si no ho fan, estarien cometent una infracció greu, ja que “es tracta d’una imatge on apareixen agents i, amb la Llei Mordassa, es necessitaria una autorització per a difondre-la a les xarxes socials”, constaten des del centre social. També se’ls pregunta si compten amb sistema de videovigilància, i en cas de ser així, se’ls requereix la documentació per poder tenir-la.

L’associació prefereix no facilitar cap tipus d’informació sobre la persona que va fer la imatge. De fet, els seus membres han defensat que “no donarem cap dada que vaja en contra de cap company ni companya”; perquè pensen que l’objectiu darrere d’aquesta carta és la repressió. A més a més, denuncien que durant la jornada reivindicativa del 25-N, “els agents van intentar entrar sense autorització”. No obstant això, “en cap moment es qüestiona que el que va fer la policia és il·legal”, enlletgeixen.

La carta ha arribat des de l’Agència Estatal de protecció de dades. Però, des del col·lectiu entenen que es tracta d’una denúncia interposada per la Policia Local. Fa uns mesos que La Cosa Nostra està immersa en una intensa lluita per la seua supervivència com a col·lectiu fonamental dels moviments socials de Castelló. El passat gener va rebre una carta certificada de l’Ajuntament en què se’ls acusava d’exercir com a pub o bar sense tenir llicència. No obstant això, la seu s’erigeix com a Associació Juvenil, per la qual cosa van afirmar que era una denúncia falsa. Arran aquesta notificació, l’espai va haver d’al·legar la documentació necessària per a evitar la clausura de l’espai.

Tres dies abans de l’inici de les festes de la Magdalena, l’Ajuntament va respondre a les al·legacions. El consistori tornava a defensar que el centre social no compleix amb els requisits de la llei del Consell, que regula les activitats de les seus culturals, festeres i tradicionals del País Valencià. Per aquesta raó, encara està en marxa el procés burocràtic, iniciat per la Policia Local i avalat per l’Ajuntament de Castelló, que considera que l’organització “no té raó jurídica per al tipus de llicència que presenten”, expliquen els activistes. També manifesten que se’ls vol aplicar, “mitjançant muntatges”, la llei 14/2010 de 3 de desembre de la Generalitat Valenciana d’Espectacles Públics, quan la seua activitat “sí que es troba regulada en el Decret 28/2011 de 18 de març, del Consell”, que fa referència a colles festeres.

Taller de muixerangues i actuació de Trobadorets organitzat per La Cosa Nostra i el Casal Popular de Castelló durant les Festes de la Magdalena. EL SALTO PAÍS VALENCIÀ

La cosa nostra ja va demostrar la seua legalitat en 2013

Aquesta no és la primera vegada que La Cosa Nostra ha de presentar la documentació “per a demostrar la seua legalitat”. L’any 2013, quan la ciutat estava governada pel Partit Popular, va haver de fer front al mateix procediment administratiu. En aquella ocasió, sí que es va manifestar que la seua activitat estava regulada conforme a la llei.

No sabem si són treballadors de l'Ajuntament, però és gent que es dedica a anar porta per porta amb l'objectiu d'insistir a denunciar-nos

L’actual corporació, en mans d’una coalició entre PSPV i Compromís, s’escuda en “11 trucades de veïns que han denunciat soroll, incivisme i molèsties en el local, així com en l’activitat de bar exercida el 25-N”. No obstant això, Anna Peñalver, diputada per Castelló en Moviment, considera que es tracta d’una decisió arbitrària, ja que l’argument “són les queixes veïnals, però també en tenen altres espais i no els apliquen la mateixa contundència”, matisa. Tanmateix, malgrat les afirmacions del gabinet de premsa de l’Ajuntament, la Cosa Nostra sosté que en 10 anys mai han tingut “una sola denuncia”. A més a més, els activistes han estat avisats que s’ha intentat convéncer els veïns i veïnes, perquè aquests interposen denuncies per a aconseguir clausurar el local. “No sabem si són treballadors de l’Ajuntament, però és gent que es dedica a anar porta per porta amb l’objectiu d’insistir a denunciar-nos, fet que podem demostrar”, exposen.

L’associació reconeix que es poden produir queixes veïnals, “ja que és un barri gran, on conviuen ciutadania de dretes i d’esquerres”. Així doncs, “el que li molestaria a la gent conservadora no és soroll, sinó les nostres idees i activitats socials i culturals”, afirmen. Així mateix, La Cosa Nostra ja va sospitar de la falsedat de les acusacions, quan l’Ajuntament els va advertir que “no tardarien a arribar més denuncies” el dia que recolliren la delació.

Des del Gabinet de Comunicació del consistori, expressen que no es tracta d’un muntatge, sinó que és “una qüestió administrativa, que no està esgotada”. Han esclarit que si tenen proves per demostrar que s’ha engegat als residents de la zona a denunciar, poden sostenir la seua reivindicació. També han recordat que si l’associació considera la situació injusta, pot dirigir-se a “qualsevol altra institució, al Síndic de Greuges o al Tribunal de Justícia”, amb l’objectiu de “defendre la seua posició si pensen que s’han vulnerat els seus drets”. Tanmateix, desconeixen si s’ha produït algun canvi de legislació sobre les associacions.