Arte
Paula Bonet: “Cal expressar el que li passa al cos femení; si no, no existix”

Paula Bonet, dibuixant i pintora de Vila-real, es troba treballant al projecte "Roedores", el qual aborda el tabú de les pèrdues gestacionals amb una perspectiva feminista.

Paula Bonet 2
Paula Bonet, pintora i dibuixant de Vila-Real (Castelló)

La seua obra respon a les seues inquietuds i emocions com artista. Fuig de les imposicions del mercat de l’art i la literatura. Tots els seus treballs abracen la causa feminista, un moviment “imprescindible per sentir-nos lliures”, segons reivindica. Paula Bonet és llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València. No es considera il·lustradora, sinó “dibuixant i pintora”. També és autora de diversos llibres, entre els quals destaca "La sed", un poema en clau feminista on Bonet homenatja a poetes i escriptores, com Virgina Woolf, Clarice Lispector o Marina Tsvetàieva.

Exposició de la pintora Paula Bonet

En els últims anys el moviment feminista ha agafat molta força a les xarxes i en manifestacions com la del 8 de març o en suport a les dones que han sofert un abús sexual, com en el cas de “La Manada”. Per què creus que ha sigut?
Hi ha un moviment feminista fort en l’àmbit mundial i les imatges són allò que més es consumeix en el context que habitem. Perquè les dones som més de la meitat de la població, estem cansades de no tenir les mateixes oportunitats ni tracte que tenen els homes, i finalment ens hem despertat i estem posant paraules i imatges a eixe despertar. Perquè el feminisme ens allunya d'eixe individualisme al qual ens aboca el context i quan se sap que la causa és tan important i que tenim la raó del nostre costat, es perd la por i la veu es fa ferma.

La teua imatge "Hermana yo te creo. Dejad de juzgarnos a nosotras. Nosotras somos las agredidas", sobre el cas de "La Manada", va tindre una gran repercussió a les xarxes. Què implica per a les dones que, en casos com aquest, la justícia les jutge a elles?
Es visibilitza i es fa més evident el context heteropatriarcal en què vivim, un espai fet a la mesura de l’home heterosexual. Implica que no se’ns té en compte o que se’ns culpabilitza inclús d’allò que no té a veure amb nosaltres, d’actes que no hem fet, de decisions que no hem pres. Se’ns revictimitza. És trist i lamentable.

Fenòmens com #Cuentálo o #Metoo són imprescindibles per sentir-nos lliures, acompanyades i disposades a començar a parlar

Arran la sentència de la manada es va fer fet viral el moviment #Cuéntalo o #Metoo, un hashtag on milers de dones van compartir els testimonis de les seues agressions sexuals. Quins creus que han sigut els punts forts d'aquest moviment?
La sororitat. El saber que no estem soles, que no estem boges, que realment no som responsables d’actes del que ens hem estat responsabilitzant tota la nostra vida. Crec que fenòmens com #Cuéntalo o #Metoo són imprescindibles per sentir-nos lliures, acompanyades i disposades a començar a parlar. És dolorós, però és necessari.

El 8 de març d'aquest any va haver-hi mobilitzacions multitudinàries a diverses ciutats de l'Estat espanyol. Què creus que ha significat la I vaga feminista a Espanya?
El passat 8 de març vaig eixir al carrer pensant que no tenia res a celebrar i de seguida vaig saber que estava molt equivocada. Crec que finalment alguna cosa està canviant.

Després d'aquesta I vaga feminista, en què moltes dones vam eixir al carrer, quin creus que ha de ser el següent pas?
No deixar-nos portar per la inèrcia, encara no hem fet res. Ens hem d’agrupar, hem d’intentar no deixar d’assenyalar i, sobretot, no defallir.

El patriarcat ho impregna tot, no només la manera d'entendre l'amor

Les persones socialitzades com a homes i dones no reben el mateix aprenentatge sobre l'amor. Com es pot despatriarcalitzar i descapitalitzar l'amor?
Tant de bo tingués la resposta. És un procés llarguíssim. Ha d’estar a la base de qualsevol sistema. El patriarcat ho impregna tot, no només la manera d’entendre l’amor. La divisió de gèneres i el que suposa, culturalment, ser un o ser l’altre hi és mires on mires, des que neixes: a les botigues de roba de xiquets i xiquetes, a les botigues de joguets, a les històries que llegim o veem al cinema, als llibres del text, a les taules dels restaurants, al lèxic: allò que es nomena en masculí és allò universal, el femení és “l’altre”. Despatriarcalitzar i descapitalitzar l’amor és complicadíssim i molt lent. Recomane el llibre “M’estimes i em times” de la Júlia Bertran, que justament parla d’aquest tema.

Pintura de Paula Bonet

Com creus que influeixen les teues pintures i dibuixos en la lluita feminista?
Qualsevol acció (un dibuix, un text, una proposta de mobilització, una denúncia, un article) és necessària per a aquesta conscienciació. Crec que les meves pintures o dibuixos són engrunes que formen part d’un moviment col·lectiu que cada cop és més fort i està millor encarat, que no es deixa portar per la inèrcia i que continua nomenant, denunciant, dibuixant i qüestionant.

Com a dona pintora has patit algun tipus de discriminació?
Clar. Com a dona, siguis com siguis i et dediques al que et dediques, pateixes discriminació. La discriminació està a l’arrel d’aquesta cultura, està inclús al lèxic, gran dipositari dels prejudicis contra les dones.

A les teues obres retrates i tractes la sexualitat femenina obertament. Creus la sexualitat de les dones encara no rep la importància suficient i/o és un tabú?
Intente tractar-la obertament, perquè crec que és un tabú no només en el moment de parlar d’ella, sinó també en el moment d’experimentar-la.

Sembla que les dones només existim a l'esfera pública, només se'ns representa quan som joves i despertem desig en l'home

Amb la teua última obra també has volgut visibilitzar un altre tema tabú: els avortaments. A més a més formes part del projecte “Roedores”, el qual aborda aquest mateix tema. Què ha suposat per a tu expressar quelcom tan íntim? Per què vas pensar que era necessari fer-ho?
Parlar del tema de l’avortament és absolutament dolorós. Està suposant un gran esforç. Haver de fer front públicament a totes les preguntes que sorgeixen al voltant de les maternitats és dur. Vaig traspassar la línia entre mostrar només la meua feina i mostrar una foto tan íntima, aparentment embarassada -realment contenia un embrió mort-, perquè vaig veure, quan jo era aquell cos, que mai havia sabut de l’existència pública d’aquell estat. Si no parlem també del dolor, no sabrem enfrontar-nos a ell i serem una societat coixa.

Crec que és molt necessari anomenar allò que li passa al cos femení, perquè el que no s’anomena no existeix. I sembla que les dones només existim a l’esfera pública, només se’ns representa quan som joves i despertem desig en l’home. Engega la televisió, passeja per qualsevol ciutat i mira aparadors i tanques publicitàries, entra a un quiosc i obre tres revistes a l’atzar: on estan les dones grans? Per què aquest context no les representa?

Obra de la pintora Paula Bonet
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

En el margen
Thimbo Samb “Ganar el Goya con ‘Los cayucos de Kayar’ implicaría que el mundo del cine español valora historias diversas”
Cansado de los papeles que le ofrecen como actor negro, Thimbo Samb busca sus propias historias para mostrar de lo que es capaz, la última, un documental sobre su propia vida, que ha sido preseleccionado para los Premios Goya.
En el margen
Adaora Onwuasoanya Martínez “Salirte de la representación de lo hegemónico en el arte es una decisión”
La ilustradora afromurciana reivindica a quienes siempre aparecieron infrarrepresentadas dibujándoles cerca de la naturaleza y explorando utopías en sus obras.
Palestina
Iman Hammouri “En Gaza aún organizamos actividades artísticas para que niñas y jóvenes puedan contar con un espacio seguro”
Activista social y defensora de los derechos culturales, la directora del Popular Art Centre (Ramallah, Palestina), Iman Hammouri, es también cofundadora de la Palestinian Performing Arts Network.
Pensamiento
Sarah Jaffe “En realidad tenemos que hacer menos. E impedir que algunas cosas sucedan”
La escritora y periodista Sarah Jaffe aborda el desengaño cotidiano al que nos aboca el mundo laboral e investiga cómo, a pesar de todo, las personas se organizan colectivamente en sus empleos para que “trabajar apeste menos”.
Ocupación israelí
Palestina Vivir en alerta: la resistencia palestina frente la ocupación israelí
La cruda realidad de las feministas palestinas que, ante la represión y las detenciones arbitrarias, continúan su lucha por la libertad, la justicia y los derechos humanos.
Que no te cuenten películas
Comunidad El Salto Suscríbete a El Salto y llévate seis meses de regalo a Filmin
Estas navidades, haz posible que El Salto llegue más lejos con sus contenidos críticos y llévate de regalo medio año de Filmin. Y si ya tienes Filmin, suscríbete a El Salto y regala el acceso a esta plataforma a quien quieras.
Análisis
Análisis El independentismo se reorganiza, pero ¿sigue siendo independentista?
Los partidos independentistas han sufrido la crisis del procés y el posprocés, y todavía no la han resuelto, sino, a lo sumo, la han aplazado. El PSC aparece como el ganador de una carrera con corredores agotados.
Madrid
Ciudades Fake Madrid, un paseo por los hitos del simulacro
Un recorrido por los grandes éxitos de la conversión de Madrid en una ciudad irreal.
Opinión
Opinión Sobrevivir pagando en el Álvaro Cunqueiro
Una de las victorias ideológicas del PP de Feijóo en Galicia ha sido hacernos creer que pagar por servicios esenciales en los hospitales durante el cuidado de nuestros enfermos es lo natural, que no hay otra manera de abordarlo, pero es mentira.

Últimas

Palestina
Eyad Yousef “No cuentes lo que queremos ser, cuenta lo que nunca hemos dejado de ser: un pueblo que quiere la paz"
Eyad Yousef es profesor en la Universidad de Birzeit, Cisjordania, y comparte su experiencia en una universidad que “representa el pluralismo y la libertad que tanto anhela la sociedad palestina”
Siria
Oriente Próximo Israel impone hechos consumados sobre Siria para condicionar la transición según sus intereses
“Está escrito que el futuro de Jerusalén es expandirse hasta Damasco”, dijo este octubre el ministro de Finanzas israelí, Bezalel Smotrich, uno de los exponentes ultras del Ejecutivo.
Ocupación israelí
Ocupación israelí Un tercio de los asesinatos de periodistas en 2024 fueron obra del ejército de Israel
Reporteros Sin Fronteras documenta la muerte de 18 periodistas en Palestina y Líbano este año “asesinados deliberadamente por hacer su trabajo” y habla de una “masacre sin precedentes” de profesionales del periodismo.
Crisis energética
Análisis Los aerogeneradores no son molinos, son gigantes
El megaproyecto eólico del Clúster Maestrazgo, punta de lanza del capitalismo verde, destruirá un área natural de alrededor de 1325 campos de fútbol.
Ecofeminismo
COP29 La brecha de género en las Cumbres del Clima
VV.AA.
Las cumbres del clima no están aisladas del resto de espacios políticos y también están atravesados por las dinámicas patriarcales, pero ¿en qué lo notamos? ¿cómo abordan las negociaciones climáticas las políticas de género?
Más noticias
Galicia
Galicia Activistas de Greenpeace instalan ‘una celulosa’ en la sede de la Xunta en protesta contra Altri
Los ecologistas han realizado una acción en la sede del Gobierno gallego de Alfonso Rueda para animar a gallegos y gallegas a asistir a la manifestación de este domingo en la Praza do Obradoiro, en Santiago de Compostela.
Comunidad de Madrid
Educación pública El Gobierno de Ayuso recula y aplaza hasta junio los despidos masivos en Educación
Integradoras sociales, enfermeras, educadoras, auxiliares y otros perfiles de personal laboral se enfrentaban a la incertidumbre de ser cesados en plenas vacaciones de Navidad.

Recomendadas

Fronteras
Túnez Túnez endurece la represión contra las ONG de ayuda a las personas migrantes
Mientras el presidente Kaïs Saied se prodiga en discursos racistas, el estado persigue a las entidades solidarias con quienes llegan al país, bajo el silencio cómplice de la Unión Europea.
Galicia
Economía ¿Quién lidera el negocio del eucalipto en Galicia al que Altri quiere sumarse?
El estallido social que ha producido el intento de la multinacional Altri y la Xunta de instalar una nueva celulosa en Galicia abre la necesidad de poner el foco en el sector forestal, donde se encuentran algunas de las mayores fortunas del Estado.
Siria
Rojava El rompecabezas sirio que estalló en Alepo
El nuevo escenario sirio se ha gestado bajo la intervención implacable de Turquía, patrocinadora del Ejercito Nacional Sirio y otros grupos yihadistas que libran la guerra de Erdogan contra el pueblo kurdo.