Arte
Paula Bonet: “Cal expressar el que li passa al cos femení; si no, no existix”

Paula Bonet, dibuixant i pintora de Vila-real, es troba treballant al projecte "Roedores", el qual aborda el tabú de les pèrdues gestacionals amb una perspectiva feminista.

Paula Bonet 2
Paula Bonet, pintora i dibuixant de Vila-Real (Castelló)

La seua obra respon a les seues inquietuds i emocions com artista. Fuig de les imposicions del mercat de l’art i la literatura. Tots els seus treballs abracen la causa feminista, un moviment “imprescindible per sentir-nos lliures”, segons reivindica. Paula Bonet és llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València. No es considera il·lustradora, sinó “dibuixant i pintora”. També és autora de diversos llibres, entre els quals destaca "La sed", un poema en clau feminista on Bonet homenatja a poetes i escriptores, com Virgina Woolf, Clarice Lispector o Marina Tsvetàieva.

Exposició de la pintora Paula Bonet

En els últims anys el moviment feminista ha agafat molta força a les xarxes i en manifestacions com la del 8 de març o en suport a les dones que han sofert un abús sexual, com en el cas de “La Manada”. Per què creus que ha sigut?
Hi ha un moviment feminista fort en l’àmbit mundial i les imatges són allò que més es consumeix en el context que habitem. Perquè les dones som més de la meitat de la població, estem cansades de no tenir les mateixes oportunitats ni tracte que tenen els homes, i finalment ens hem despertat i estem posant paraules i imatges a eixe despertar. Perquè el feminisme ens allunya d'eixe individualisme al qual ens aboca el context i quan se sap que la causa és tan important i que tenim la raó del nostre costat, es perd la por i la veu es fa ferma.

La teua imatge "Hermana yo te creo. Dejad de juzgarnos a nosotras. Nosotras somos las agredidas", sobre el cas de "La Manada", va tindre una gran repercussió a les xarxes. Què implica per a les dones que, en casos com aquest, la justícia les jutge a elles?
Es visibilitza i es fa més evident el context heteropatriarcal en què vivim, un espai fet a la mesura de l’home heterosexual. Implica que no se’ns té en compte o que se’ns culpabilitza inclús d’allò que no té a veure amb nosaltres, d’actes que no hem fet, de decisions que no hem pres. Se’ns revictimitza. És trist i lamentable.

Fenòmens com #Cuentálo o #Metoo són imprescindibles per sentir-nos lliures, acompanyades i disposades a començar a parlar

Arran la sentència de la manada es va fer fet viral el moviment #Cuéntalo o #Metoo, un hashtag on milers de dones van compartir els testimonis de les seues agressions sexuals. Quins creus que han sigut els punts forts d'aquest moviment?
La sororitat. El saber que no estem soles, que no estem boges, que realment no som responsables d’actes del que ens hem estat responsabilitzant tota la nostra vida. Crec que fenòmens com #Cuéntalo o #Metoo són imprescindibles per sentir-nos lliures, acompanyades i disposades a començar a parlar. És dolorós, però és necessari.

El 8 de març d'aquest any va haver-hi mobilitzacions multitudinàries a diverses ciutats de l'Estat espanyol. Què creus que ha significat la I vaga feminista a Espanya?
El passat 8 de març vaig eixir al carrer pensant que no tenia res a celebrar i de seguida vaig saber que estava molt equivocada. Crec que finalment alguna cosa està canviant.

Després d'aquesta I vaga feminista, en què moltes dones vam eixir al carrer, quin creus que ha de ser el següent pas?
No deixar-nos portar per la inèrcia, encara no hem fet res. Ens hem d’agrupar, hem d’intentar no deixar d’assenyalar i, sobretot, no defallir.

El patriarcat ho impregna tot, no només la manera d'entendre l'amor

Les persones socialitzades com a homes i dones no reben el mateix aprenentatge sobre l'amor. Com es pot despatriarcalitzar i descapitalitzar l'amor?
Tant de bo tingués la resposta. És un procés llarguíssim. Ha d’estar a la base de qualsevol sistema. El patriarcat ho impregna tot, no només la manera d’entendre l’amor. La divisió de gèneres i el que suposa, culturalment, ser un o ser l’altre hi és mires on mires, des que neixes: a les botigues de roba de xiquets i xiquetes, a les botigues de joguets, a les històries que llegim o veem al cinema, als llibres del text, a les taules dels restaurants, al lèxic: allò que es nomena en masculí és allò universal, el femení és “l’altre”. Despatriarcalitzar i descapitalitzar l’amor és complicadíssim i molt lent. Recomane el llibre “M’estimes i em times” de la Júlia Bertran, que justament parla d’aquest tema.

Pintura de Paula Bonet

Com creus que influeixen les teues pintures i dibuixos en la lluita feminista?
Qualsevol acció (un dibuix, un text, una proposta de mobilització, una denúncia, un article) és necessària per a aquesta conscienciació. Crec que les meves pintures o dibuixos són engrunes que formen part d’un moviment col·lectiu que cada cop és més fort i està millor encarat, que no es deixa portar per la inèrcia i que continua nomenant, denunciant, dibuixant i qüestionant.

Com a dona pintora has patit algun tipus de discriminació?
Clar. Com a dona, siguis com siguis i et dediques al que et dediques, pateixes discriminació. La discriminació està a l’arrel d’aquesta cultura, està inclús al lèxic, gran dipositari dels prejudicis contra les dones.

A les teues obres retrates i tractes la sexualitat femenina obertament. Creus la sexualitat de les dones encara no rep la importància suficient i/o és un tabú?
Intente tractar-la obertament, perquè crec que és un tabú no només en el moment de parlar d’ella, sinó també en el moment d’experimentar-la.

Sembla que les dones només existim a l'esfera pública, només se'ns representa quan som joves i despertem desig en l'home

Amb la teua última obra també has volgut visibilitzar un altre tema tabú: els avortaments. A més a més formes part del projecte “Roedores”, el qual aborda aquest mateix tema. Què ha suposat per a tu expressar quelcom tan íntim? Per què vas pensar que era necessari fer-ho?
Parlar del tema de l’avortament és absolutament dolorós. Està suposant un gran esforç. Haver de fer front públicament a totes les preguntes que sorgeixen al voltant de les maternitats és dur. Vaig traspassar la línia entre mostrar només la meua feina i mostrar una foto tan íntima, aparentment embarassada -realment contenia un embrió mort-, perquè vaig veure, quan jo era aquell cos, que mai havia sabut de l’existència pública d’aquell estat. Si no parlem també del dolor, no sabrem enfrontar-nos a ell i serem una societat coixa.

Crec que és molt necessari anomenar allò que li passa al cos femení, perquè el que no s’anomena no existeix. I sembla que les dones només existim a l’esfera pública, només se’ns representa quan som joves i despertem desig en l’home. Engega la televisió, passeja per qualsevol ciutat i mira aparadors i tanques publicitàries, entra a un quiosc i obre tres revistes a l’atzar: on estan les dones grans? Per què aquest context no les representa?

Obra de la pintora Paula Bonet
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Granada
Arte feminista Musas: la importancia de las mujeres 'referentas'
Una exposición reúne las obras de cuatro ilustradoras en el Centro de Lenguas Modernas de Granada. Comparten retratos de mujeres que marcaron sus vidas y obra, que rompe con el concepto de mujer pasiva que inspira al “genio”
Opinión
Opinión IA: la nueva estética del fascismo
Es vergonzoso, destructivo y parece una mierda: el arte generado por IA es la forma estética perfecta para la extrema derecha.
En el margen
Laurent Leger-Adame “Fotografiar cuerpos negros es añadir narrativas que no están presentes en la fotografía mainstream”
Este fotógrafo nació en territorio de ultramar francés pero se crió en París y ha vivido y trabajado profesionalmente en Estados Unidos y Argentina. Actualmente reside en España, donde ha venido realizando diversos trabajos con la afrodiáspora.
Antimilitarismo
Rearme El gasto militar mundial se dispara
El gasto militar en el planeta aumentó en 2024 un 9,4% respecto a 2023, lo que supone el mayor incremento interanual desde la Guerra Fría.
Eléctricas
Sistémica eléctrico Del lobby nuclear a la burbuja de las renovables: comienza la pugna por encontrar al culpable del apagón
Un crecimiento desmedido de las renovables guiado por intereses corporativos y una red eléctrica que no ha sido actualizada a la nueva realidad energética son algunas de las causas señaladas del apagón del 28 de abril.
Pobreza energética
Energía Apagón crónico: lugares donde no volverá la luz, a pesar de la restauración del sistema eléctrico
Miles de personas en el Estado español viven día a día apagones y falta de suministro en lugares como Cañada Real (Madrid), la Zona Norte de la ciudad de Granada o los asentamientos de jornaleras y jornaleros migrantes en Huelva y Almería
Electricidad
Apagón Pedro Sánchez: los protocolos de emergencia siguen activos y se abrirá una investigación
El presidente del Gobierno ha comparecido ante los medios de comunicación tras presidir la reunión del Consejo de Ministros para explicar las cuestiones abordadas en relación con la crisis eléctrica.
Energía
Energía El gran apagón de abril | El suministro de energía se recupera al 99%
Pedro Sánchez explica que se produjo una “pérdida” del 60% de la electricidad a las 12:33h: “15 gigavatios se han perdido súbitamente del sistema en apenas 5 segundos. Aproximadamente el 60% del sistema eléctrico”.
Opinión
Opinión Provoquemos la próxima interrupción
Lo que nos resta es gobernar el apagón que habrá de venir, ser la causa colectiva de las próximas interrupciones, aquellas que lleven al fin de este mundo desbocado y sin sentido.
Galicia
Galicia La Xunta aprobó la celulosa de Altri argumentando que su chimenea de 75 metros sería “icónica”
El Informe de Patrimonio Cultural, favorable a la multinacional, se emitió en base a dos encargos externos, contratados y pagados por la empresa al ex presidente y al actual tesorero de Icomos-España.
Energía
Energía La ley marca permisos retribuidos para situaciones como el apagón eléctrico
El Estatuto de los Trabajadores, en su artículo 37.3, protege a la plantilla cuando no es posible llegar a su puesto de trabajo o desarrollar con normalidad su tarea en situaciones como no tener electricidad durante horas.

Últimas

Eventos
Evento Un Salto al periodismo desde el barrio: acompáñanos en un directo sobre periodismo situado
El Salto organiza un evento centrado en el potencial de los formatos sonoros para transmitir información veraz y fiable de forma cercana. Para hacer periodismo desde el barrio y barrio desde el periodismo.
Electricidad
Apagón ¿Qué le puedo reclamar a la empresa eléctrica y al seguro tras el apagón?
Tras el incidente con la electricidad de este lunes 28 de abril, los consumidores deben conocer qué pueden reclamar a las compañías de la luz o a sus seguros.
València
València La jueza de la dana acorrala al relato político de Mazón
El president viaja a Estados Unidos la semana en la que el PP europeo celebra su congreso en València y no acudirá a la multitudinaria romería de Santa Faz.
Crisis climática
Informe Las diez empresas más contaminantes del país son responsables de un quinto de las emisiones españolas
Repsol mantiene el podio gris de empresa más contaminante que le arrebató a Endesa en 2020. Completan el top 10 de compañías más emisoras energéticas, cementeras y siderúrgicas, que copan entre ellas el 56% de las emisiones del mercado de carbono.
El Salto Radio
El Salto Radio Desmantelando E2 I El racismo institucional y sus grietas
Las redes de apoyo mutuo y la actitud de compartir privilegios son herramientas imprescindibles para combatir los impactos del racismo estructural.
Comunidad de Madrid
Energía El apagón en Madrid, en imágenes
En Madrid, la gran urbe ha permanecido incrédula al pasar de las horas, entre rescates en el Metro, en el Cercanías y en ascensores, donde han quedado atrapadas algunas personas.
Más noticias
Opinión
Opinión La luz de lo público durante el gran apagón
El fundido del sistema eléctrico ahonda en las grandes preocupaciones del siglo XXI. También en el diagnóstico fundamental de necesidad de refuerzo de los servicios públicos.
Economía
Inflación El IPC baja al 2,2% en abril y el PIB crece un 0,6% en el primer trimestre
La economía crece una décima menos que el último trimestre de 2024 y la inflación subyacente sube cuatro décimas hasta el 2,4%.
Opinión
Opinión La hostilidad del fin del mundo
Me da por pensar qué tal vez estoy haciendo algo mal, que tal vez tuve que aprovechar las cuatro horas atrapado en un coche para grabar un documental o un reel sobre la necesidad de parar.

Recomendadas

Senegal
Migraciones El mito de la migración ordenada: la denegación de visados por el Consulado de España en Dakar
Maltrato institucional. Estas dos palabras son las más escuchadas cuando se pregunta a personas descontentas con el Consulado de España en Dakar. Cada vez más personas denuncian denegación de visados que no consideran justificados.
Guinea-Bissau
Internacional Guinea-Bissau arranca una ola de represión tras el sabotaje popular de una mina de arena en un parque natural
Una acción liderada por las mujeres del pueblo de Varela provocó un incendio en la bomba de extracción de la mina de arena pesada. El Gobierno ha llevado a cabo la detención de 16 personas, entre las que se encuentran líderes locales.
Galicia
Galicia Vigo, A Coruña y Ourense compraron material policial a Israel por medio millón de euros en solo cuatro años
El alcalde ourensano, Gonzalo P. Jácome, adjudicó un contrato por 70.000 euros días después del siete de octubre. Abel Caballero firmó otro de más de 200.000 euros y la alcaldesa de A Coruña siguió la estela con un contrato de 170.000 euros.