Antifascismo
Els carrers de València recorden a Davide, jove antifeixista, trenta anys després

Un recorregut pels carrers del centre de València recorda a Davide. Jove antifeixista, militant del moviment llibertari i d’okupació, va morir assassinat ara fa 30 anys.
ANIVERSARI DAVIDE
Durant el recorregut algunes de les participants anaven pintant amb un stencil on es podia llegir Ni guerra entre pueblos ni paz entre clases Lucas Guerra
18 dic 2023 06:00

Memòria de vida, d’amor, memòria de companyerisme i antifeixisme. El passat 3 de desembre un grup d’amigues, companyes i persones afins, acompanyades de la seua germana, feien un recorregut per diversos espais i locals de València en homenatge a David Ángel Ribalta Vázquez, més conegut pel seu entorn com a Davide. Aquest jove antifeixista, d’origen gallec, va ser assassinat al Kasal Popular de València el 4 de novembre de 1993 quan tenia vint-i-quatre anys.

Fou en el transcurs d’unes jornades antimilitaristes al Kasal Popular on van aparèixer tres persones, dos austríacs i un suís. Anaven borratxos i amb ganes de brega, segons narren els testimonis. Davide, que no era una persona que es quedava indiferent quan hi havien comportaments d’aquest tipus a l’espai i que a més parlava alemany, s’hi va acostar i els va demanar que marxaren. En un moment donat, Eugen Wenger, d’origen suís, va treure una navalla i li va clavar al cor. Hores després Davide moria a l’Hospital Clínic de València.

Eren anys convulsos. Van començar a apareixer personatges com ara José Luís Roberto Navarro, alias 'el cojo', advocat i empresari que liderava la Coordinadora Obrera Sindicalista (CONS), i fundador anys després de España 2000. Encara hui es una figura clau en la extrema dreta valenciana i conegut empresari als clubs d’alterne de València i a la seguretat privada sent propietari de Levantina de Seguridad. Les agressions als activistes d’esquerres per part dels neonazis cada volta es produïen més a sovint. Al llibre Antifeixistes de Miquel Ramos, Óscar recorda “un concert de un grup de ska i reggae alemany a un local anomenat Babia, a pocs metres del recentment okupat Kasal Popular. Es presentaren varis nazis i començaren a increpar als assistents i a fer la salutació feixista. La batalla campal va ser mítica. Era una cosa que no s’havia de repetir”.

ARTICLE LEVANTE DAVIDE
Article que va fer el Levante tras la mort de Davide

A les Falles de 1992, Acción Radical, organització neonazi establida a València, va organitzar els primers concerts de RAC (Rock against Communism) a l'Estat Espanyol. Als concerts per La Raza, com els van anomenar, van acudir centenars de neonazis de tot el Estat Espanyol i d’altres països europeus. Durant tot el día del concert es van veure per la ciutat de València varios grups de neonazis. Aquesta organització publicava un fanzine nazi que es deia Bandera Negra, on va apareixer una imatge de Davide envoltada d’insults.

També van apareixer per la ciutat de València pintades com ara “Davide, tú serás el siguiente”,on la signaven amb total impunitat. Feien referència a la mort de Guillem Agulló que huit mesos enrere moria assassinat a mans d’uns neonazis a Montanejos. Davide i ell eren amics, companys de militància en la Assemblea Antifeixista de València i al SHARP. Davant l’auge de la extrema dreta joves d’esquerres, llibertaris, autònoms, okupes, internacionalistes, van organitzar-se per lluitar per un món millor i en contra del feixisme. El Kasal Popular era un dels espais on militava Davide i on va desenvolupar gran part de la seua lluita.

Han passat 30 anys i les persones que el coneixien, com ara Francisco Collado, autor del llibre Abriendo puertas, el recorda com “una persona amb molt de carisma i determinació, molt seriós amb el seu compromís polític i gran persona [...] un amic i company de la lluita antifeixista, internacionalista i okupa des d’una vessant llibertària i autònoma”. Jesús Arteaga, ‘El Jipy’, cantant de Skaparapid, tot i que  no va poder estar present a l’homenatge, per a ell l’acte significa que “Davide segueix ocupant en la nostra ment i en el nostre cor un espai vital inesborrable [...] els qui van tindre la sort de conèixer-lo seguim recordant la seua autodeterminació anticapitalista, la seua visió per a la lluita i l’acció, conjugant tan pràctica com teoria, perquè va estar present en tots els fronts que va poder, incloent la vessant ideològica”.

DAVIDE ARXIU
Davide | Foto d'arxiu

El recorregut ha començat davant de Flora 6, on es situava el Kasal Popular, allí s’han recordat totes les activitats, jornades i assemblees que es feien. Alfons, que en aquells temps tenia setze anys, recorda l’espai com “una escola d’aprenentatge on va créixer en la vessant personal i política”. S’ha continuat caminant fins al carrer Palma, situat al barri del Carme, on es estava el primer lloc en el qual va aterrar Davide després de viure una temporada a Castelló. Allí es va okupar un espai com a centre social i vivenda. En aquells dies “el barri del Carme i la plaça de Carme eren el centre neuràlgic del moviment okupa”. Com recorda Marian “jo no tenia res a veure amb aquest ambient, però quan van vindre tota aquesta gent a okupar i vaig veure tot el que feien em va canviar molt tota la meua forma de pensar [...] eren joves que ells sols, sense subvencions i sense ser una empresa, organitzaven activitats, jornades, concerts..parlàvem d’ecologisme, feminisme i tot era gratuït! (exclama amb un somriure a la boca).

També es recordà el problema de l’heroïna en aquells anys i el paper de denuncia i lluita del moviment okupa en aquest sentit. Continuem pel barri del Carme fins al carrer Corona, on es fa una parada on estava obert el bar La Manola, freqüentat per Davide i les seues amigues i companyes, on van compartir converses, riures i cerveses. Al mateix carrer Corona va viure Davide, okupant la segona planta d’un edifici amb altres amigues. Olvido, amiga i companya, recorda la seua habitació “pintada a l’estil gallec” “la seua terra galega la tenia bastant dins” apunta Pepe. El mític bar Vito Lumbagui va ser un altre dels espais on aturar-se i des d’on un dels seus companys  es va endollar un altaveu on sonaven les cançons de la seua banda sonora del moment.

L’última parada, abans d’anar a El punt, espai lliure d’aprenentatge a dinar, va ser al carrer on estava situada Amanecer “una casa reivindicada només de dones” com recorda Olvido. En un mur d’aquest carrer s’ha fet un mural en record a Davide, on es pot veure un dibuix que ell portava tatuat al costat, i on es pot llegir “Davide, la lluita continua”. Com alguna de les presents va dir, “Davide ha deixat una llavor dins del cor de cadascuna de nosaltres”.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

El Salto Radio
El Salto Radio ¡Viva el mal!
Proyecto UNA, presentan “La viralidad del mal. Quién ha roto internet, a quién beneficia y cómo vamos a arreglarlo” en Señales de Humo.
Memoria histórica
No olvidamos ¿Pistola o papel? Hoy toca papel
Un vistazo al aparato clandestino del MLE en Francia durante los años 40. Para empezar, la rama dedicada a la falsificación de moneda y documentos.
Opinión
Opinión Quan isc a buscar l'alegria (carta de amor a València)
Muchas aprendimos a amar València a kilómetros de distancia gracias a una cultura musical y antifascista llena de luz y de sal, de ardor y de dulzaina, de voces que pusieron letra y sonido a nuestros malestares.
Oriente Próximo
Oriente próximo La diáspora kurda ante la caída de Bashar al-Assad
Siria enfrenta el fin de un régimen que durante décadas pareció inquebrantable. Desde la diáspora, la esperanza contenida de quien ha vivido demasiadas traiciones y promesas incumplidas.
Análisis
Análisis Rojava en peligro
Las intenciones de Turquía en Siria ponen en peligro no solo la Administración Democrática Autónoma del Norte y Este de Siria (AADNES) sino también la convivencia del resto de minorías presentes en el país.
Amazonía
Caso Chevron Pablo Fajardo: “Sacrificaron la Amazonía y la vida de la gente por racismo y por la ganancia económica”
El activista y abogado Pablo Fajardo fue elegido hace casi 20 años por la Unión de Afectados por Texaco para el juicio más importante contra la petrolera Chevron. Dos décadas después sigue luchando por la justicia ambiental y social en Ecuador.
Especulación inmobiliaria
Especulación en Madrid Las vecinas de Tribulete, 7 denuncian la especulación de Élix Rental Housing con una acción musical “fúnebre”
30 inquilinas de este bloque resisten en sus hogares pese a que este fondo buitre ya ha adquirido la totalidad del edificio para convertir los pisos en apartamentos turísticos. Este sábado, han vuelto denunciar el proceso de gentrificación del barrio
Ley de Seguridad Ciudadana
Congreso de los diputados Reforma de la Ley Mordaza: ¿esta vez sí se puede?
Una de las mayores deudas de toda la izquierda del Estado español parece que está a punto de saldarse.
La vida y ya
La vida y ya Ya no sé quién vive en el primero
El barrio se ha transformado tanto que pueden pasar semanas sin ver por la calle una sola cara conocida porque los vecinos han sido sustituidos por turistas.
Que no te cuenten películas
Comunidad El Salto Suscríbete a El Salto y llévate seis meses de regalo a Filmin
Estas navidades, haz posible que El Salto llegue más lejos con sus contenidos críticos y llévate de regalo medio año de Filmin. Y si ya tienes Filmin, suscríbete a El Salto y regala el acceso a esta plataforma a quien quieras.
Análisis
Análisis El independentismo se reorganiza, pero ¿sigue siendo independentista?
Los partidos independentistas han sufrido la crisis del procés y el posprocés, y todavía no la han resuelto, sino, a lo sumo, la han aplazado. El PSC aparece como el ganador de una carrera con corredores agotados.
Literatura
Gustavo Faverón Patriau “Quizá la novela sea ahora mismo más relevante que nunca”
El escritor peruano Gustavo Faverón Patriau quería narrar en su nueva novela la historia de un boxeador que no sabía boxear pero tumbaba a sus rivales recitándoles al oído versos de César Vallejo. ‘Minimosca’ acabó siendo un cuentacuentos inagotable.

Últimas

Opinión
Tribuna Todas las razones para decir ‘Altri non’
Aquí van unos cuantos motivos para juntarnos este domingo en Compostela y dejar clara nuestra postura frente a un expolio que nos están tratando de imponer disfrazado de progreso, pero que sólo trae beneficio económico a unos cuantos indeseables.
Relato
Relato Descubrirse las manos
Descubres tus manos: el palmar y el dorso, la posibilidad futura de la pinza atrapacosas, dos miembros que te vinculan al chimpancé y al lémur. Aprendes su mecanismo.
Música
Música Un coro para homenajear las luchas obreras: “La canción protesta del pasado es historia viva”
El coro de canción protesta de Madrid nació para rescatar del pasado las tonadas de la lucha obrera y ponerlas al servicio de distintos activismos en el presente.

Recomendadas

Galicia
Memoria histórica Así fue como el Patronato de Protección a la Mujer transformó Galicia en un convento de clausura
Las mujeres que cayeron en las redes del Patronato iniciaron un periplo de encierro, humillaciones, abusos y explotación que es desconocido para la mayor parte de la población. Queda hoy en la impunidad de un silencio que tenemos el deber de romper.
Palestina
Eyad Yousef “No cuentes lo que queremos ser, cuenta lo que nunca hemos dejado de ser: un pueblo que quiere la paz"
Eyad Yousef es profesor en la Universidad de Birzeit, Cisjordania, y comparte su experiencia en una universidad que “representa el pluralismo y la libertad que tanto anhela la sociedad palestina”
Pensamiento
Sarah Jaffe “En realidad tenemos que hacer menos. E impedir que algunas cosas sucedan”
La escritora y periodista Sarah Jaffe aborda el desengaño cotidiano al que nos aboca el mundo laboral e investiga cómo, a pesar de todo, las personas se organizan colectivamente en sus empleos para que “trabajar apeste menos”.
Ocupación israelí
Palestina Vivir en alerta: la resistencia palestina frente la ocupación israelí
La cruda realidad de las feministas palestinas que, ante la represión y las detenciones arbitrarias, continúan su lucha por la libertad, la justicia y los derechos humanos.