Antifascismo
Castelló pren els carrers per a combatre el feixisme

Aquest cap de setmana, el moviment antifeixista ha sortit als carrers de tot arreu dels Països Catalants. Les Brigades Antifeixistes han sigut les convocants de la manifestació del 18 de novembre a Castelló, que ha denunciat l’auge de l’extrema dreta i la repressió de l’Estat espanyol arran el procés independentista català

Castelló pren els carrers per a combatre el feixisme
Manifestació antifeixista a Castelló sota el lema "No passaran!" Paula Lorenzino

El moviment antifeixista torna a prendre els carrers de Castelló de la Plana. El passat 9 d’octubre, València va sofrir els atacs i les agressions per part dels ultres de Yomus. Al territori català, el 27 d’octubre, un grup d’extrema dreta va atacar la seu de Catalunya Ràdio, trencant alguns vidres i proferint insults als treballadors que es trobaven dins. Davant d’aquest auge del feixisme arran el procés independentista, la ciutat castellonenca ha denunciat la situació «repressiva que està sofrint el Principat de Catalunya» i l’actuació dels principals partits polítics. «El Partit Popular, el Partit Socialista i Ciudadanos s’estan manifestant braç a braç amb la ultradreta en protestes que, de cap manera, mostren la realitat del nostre poble», han afirmat els manifestants.

La jornada de lluita, convocada per les Brigades Antifeixistes de Castelló, ha començat amb la projecció del documental The Antifascists. Es tracta d’un film, elaborat per membres del moviment antifeixista de Suècia i Grècia, que mostra l’activisme europeu en contra de l’extrema dreta. Després, a la plaça de la Independència, ha arrancat la marxa que ha recorregut alguns dels principals carrers i barris de la ciutat.

Un manifestant llença una bengala pels carrers de Castelló. PAULA LORENZINO

Sota una forta presència policial, els manifestants han començat a cridar alguns càntics antifeixistes, com «Fóra feixistes dels nostres barris» o «Nativa o estrangera, la mateixa classe obrera». Durant el recorregut, també s’han llançat consignes en memòria de les víctimes del feixisme, per denunciar, per exemple, els assassinats de Guillem Agulló, un jove activista valencià que va morir a mans d’un grup d’ultradretans; i Carlos Palomino, antifeixista assassinat pel militar Josué Estébanez l’any 2007. També s’han solidaritzat amb totes les preses polítiques de l’Estat espanyol.

L’heteropatriarcat i la violència masclista també han sigut uns dels aspectes més denunciats. Lemes com «Cap agressió sense resposta», «Si ens toquen a una, ens toquen a totes» o «Yo te creo» han retrunyit pels carrers. L’objectiu d’aquest últim era transmetre la seua força a la jove violada per cinc homes a Pamplona, durant el passat San Fermín. La justícia espanyola ha acceptat un informe, realitzat per detectius privats i aportat per l’advocat d’uns dels acusats, sobre les publicacions de la dona als perfils de les seues xarxes socials. No obstant això, el tribunal ha rebutjat incorporar com a prova els WhatsApp de «La Manada» previs al delicte. Aquesta situació, que ha provocat centeners de protestes arreu de l’Estat espanyol, també a Castelló, on han reivindicat la «necessitat d’organitzar-se contra tot tipus de violència i crear plataformes antimasclistes, antifeixistes i antiracistes».

Els manifestants han cridat consignes com "Els carrers seran sempre nostres". PAULA LORENZINO

Així doncs, s’han dut a terme diversos actes de protesta, com pegar als fanals els adhesius de les Brigades Antifeixistes i pintar sobre alguns símbols, com la creu del Ribalta, ratificada com a «feixista» per part de la Conselleria de Justícia; o sobre la porta de la plaça de bous, on han escrit la paraula «Assassins». A més a més, han escrit lemes als aparadors de les sucursals econòmiques, un dels quals ha sigut «Foc al capital». Al mateix temps, unes bengales han il·luminat el camí de la manifestació i han acolorit el cel i els carrers.

El punt final ha arribat amb la lectura del manifest a la plaça l’Ereta on, mitjançant un cercle, s’han congregat els activistes per a compartir algunes de les seues queixes. Han demanat la fi del feixisme, que encara continua «immers en la societat» i han destacat la necessitat d’organitzar-se «front aquesta banda criminal i assassina», mitjançant «plataformes antiracistes i antimasclistes». Per últim, han recordat els actes previstos per al próxim 25 de novembre, Dia contra la Violència de Gènere. La jornada ha finalitzat amb un sopar popular, acompanyat dels ritmes dels grups de música Gargamboig i Ministerio del Interior. Tanmateix, la lluita «per la justícia social i en contra del règim del 78 encara continua», han sentenciat els manifestants.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Euskal Herria
Auge racista Multitudinaria concentración en Hernani contra las agresiones racistas en las fiestas de San Juan
Colectivos denuncian una “caza al moro” tras un enfrentamiento nocturno y califican los ataques como “agresiones colectivas con tintes racistas”, mientras el alcalde condena la violencia y pide no estigmatizar.
Portugal
Antifascismo Concentraciones en varias ciudades de Portugal en repulsa a la agresión a un actor por un grupo neonazi
Cientos de personas se concentran en distintas ciudades portuguesas en repulsa a la agresión al actor Adérito Lopes por parte de un grupo de neonazis el pasado 10 de junio.
Madrid
Madrid La vecindad de Hortaleza convoca a una concentración “contra el racismo y los discursos de odio”
A su vez, la Delegación de Gobierno mantiene la prohibición a la convocatoria del grupo de ultraderecha que ha amenazado con manifestarse desde el momento en que recibieron la negativa.
Corrupción
Corrupción El juez decreta prisión provisional sin fianza para Santos Cerdán
El juez acepta la propuesta del fiscal y decreta cárcel contra el ex secretario de organización socialista por integración en organización criminal, cohecho y tráfico de influencias.
València
València La Audiencia de Valencia confirma la imputación a Argüeso en el juicio de la dana
La Sección Segunda de la Audiencia Provincial concluye que la resolución de la instructora “no es irrazonable ni arbitraria”, ratificando la imputación del ex secretario autonómico de Emergencias.
Barcelona
Derecho a la vivienda Amenazas de violencia extrema y una paliza a los habitantes de un bloque okupado de Barcelona
El Salto accede a las llamadas y mensajes de audio amenazadores que un grupo de desokupa envía al vecindario del bloque Llenguadoc, donde confirma cumplir con el mandato del propietario del edificio.

Últimas

Palestina
Tribuna Tres o cuatro días sin comer en Gaza
El drama de no poder dar suficiente comida a tus hijos es inmenso, sobre todo cuando sabes que a pocos kilómetros hay camiones llenos de ayuda. Parados. Bloqueados.
Gobierno de coalición
Gobierno de coalición La fuga de más diputados de Sumar, en manos de Sánchez
Más representantes de las confluencias aguardan a la comparecencia del presidente del Gobierno del 9 de julio como la última señal para no saltar al grupo Mixto.
Más noticias
Medio ambiente
Tribuna Mapa de los conflictos del agua: una herramienta para la defensa de los ríos, acuíferos y humedales
A pesar del grado y extensión del daño que sufren los ríos, acuíferos y humedales, las administraciones públicas no están tomando las medidas necesarias para frenar el deterioro y responsabilizar a las entidades que lo causan.

Recomendadas

Economía social y solidaria
Historia Lo que Franco arrebató al cooperativismo y a la economía social y solidaria
La dictadura franquista combatió de forma cruel el movimiento cooperativo fraguado en la II República, y durante la propia guerra con las denominadas colectividades, y pervirtió la idea de autogestión a través de los ideales falangistas.
Río Arriba
Río Arriba Yayo Herrero: “El holocausto nazi no es una excepcionalidad en la historia de Europa, es un modus operandi”
Nueva entrevista de Río Arriba en formato podcast y vídeo en el que hablamos de ecofeminismo, transiciones ecosociales justas, decrecimiento, colapso, poner la vida en el centro y mucho más.
En el margen
Cécile C. Eveng “Perdemos amigues y es una pena porque las personas LGTBIQ pueden ayudar a desarrollar África”
La filóloga camerunesa reside actualmente en España y estudia un doctorado en migraciones, cuerpos, negrofobia y vulnerabilidad de personas. Investigar sobre identidades disidentes en su país le ha traído críticas, hasta desde la propia academia.