Paterna estrena la Mesa de l’Aigua dirigida a acabar amb l’opacitat de les empreses

Ingenieria Sin Fronteras assegura que la privatització del servici comporta un 22% de sobrecostos. Tres empreses es reparteixen el negoci de l’aigua a Paterna.

Mesa de l'Aigua Paterna
Constitució de la Mesa de l'Aigua en Paterna. El Salto País Valencià

publicado
2018-04-23 08:00:00

Una iniciativa de la plataforma ciutadana H2O Paterna ha impulsat la creació de la mesa de l’aigua al municipi de Paterna. L’organisme, que aglutina representants de la ciutadania i dels partits polítics, està dirigida a convertir-se en un òrgan de transparència i fiscalització del subministre d’aigües al poble, actualment en mans de tres empreses.

Tots els partits del poble (Compromís, Esquerra Unida, Partit Popular, Paterna Sí Puede (Podem) i Ciutadans) s’han adscrit a la mesa, mentre que el PSPV-PSOE, que actualment ostenta l’alcaldia, s’ha quedat fora. Este partit és també el responsable, junt amb el suport d’Esquerra Unida, de la creació en 2006 de l’empresa mixta “Aigües de Paterna”.

Ingeniería Sin Fronteras recalca que Paterna és un dels municipis amb els costos fixos més alts. Representen vora un 70% del rebut de l'aigua

Des de la plataforma H2O fa temps que denuncien l’opacitat en la que actuen les empreses que gestionen l’aigua mentre que els preus no paren d’augmentar. Segons confirmen, s’han arribat a donar casos de talls en el subministrament, la qual cosa ha deixat a veïnes de Paterna sense accés a este dret bàsic reconegut per la ONU en 2010. Ara també demanen conèixer quants d’estos talls se donen al municipi.

Segons l’organització Ingenieria Sin Fronteras, que participà a l’acte de constitució de la mesa, s’estima que la privatització comporta un 22% de sobrecostos en el servici. A més, expliquen que el 70% del rebut de l’aigua correspon a costos fixos i no al consum efectiu, la qual cosa fa encara més difícil fiscalitzar els ingressos de les empreses. 


Entre estos ingressos, Jorge Samblas, portaveu de la plataforma H2O, destaca una partida de l’empresa mixta Aigües de Paterna de 14.000 euros en concepte de “publicitat”, així com una altra de 9.000 com a “premsa”. Jorge Ochando, de Ciutadans, també va assenyalar la posible incurrència de l’empresa en una duplicació de costos, ja que existix una línia de “despeses generals” sense definir mentre fora d’ella també es parla de “despeses en informàtica” o en “gestió de cobraments”.

El pastís de l’aigua a Paterna


Tres empreses són les que es repartixen el negoci de l’aigua en Paterna. En primer lloc, Aguas de València, que pertany al grup Global Omnium. La Fiscalia Anticorrupció demana per al seu president, Eugenio Calabuig, 4 anys de presó per un suposat delicte d’administració desleal en la compravenda d’accions de la inmobiliària Costa Bellver durant els anys 2009-2012, acció que va contribuir a deixar un forat de 30 milions en Bancaja.

L’altra entitat sobre la que recau gran part del subministrament és Àigües de Paterna, una empresa mixta de la qual el 51% correspon a l’Ajuntament de Paterna i l’altre 49% a Hidraqua, que pertany a la multinacional Suez. Hidraqua era anomenada anteriorment Aquagest, però en 2013 va cambiar de nom després de vores esguitada per diversos casos de corrupció en el marc del Cas Pokemon.

L’última empresa és la cooperativa El Plantío, que en Paterna només opera en la zona de La Canyada. Des de la plataforma denuncien que el preu del seu servici ha pujat quasi un 40% en els últims tretze anys, mentre que l’IPC només ho ha fet vora un 25%. També que en algunes zones la perdua d’aigua durant el subministrament arriba fins al 50%. “Es com si per cada got d’aigua que et veus, tirares un altre”, explica Jorge Samblas, portaveu d’H2O.

Esta situació en la que conviuen diferents empreses en un mateix municipi fa que les tarifes varien depenent de la zona, ja que cada subministrador marca el preu que considera. El passat novembre, l’Ajuntament de Paterna anuncià que començaria la remunicipalització del servici incorporant els altres dos nuclis de subministre a l’empresa mixta, tot i que per ara només afectarà a la cooperativa, que és on ha acabat la concessió després de 50 anys.

Tot i tractar-se Aigües de Paterna d'una empresa mixta, el gerent i els preus els marca el soci minoritari, l'empresa privada Hidraqua


No obstant això, des de la plataforma H2O denuncien que no es pot remunicipalitzar allò que no ha sigut municipal abans, i molt menys quan es tracta d’incorporar a una empresa mixta que escapa al control i decisions de l’Ajuntament, tot i tindre una representació del 51% en el consell d’administració. Una de les raons és que els seients del Consell s’han de repartir entre els grups polítics representants, que defenen interessos diferents, mentre que el 49% corresponent a l’empresa sempre decidix a l’uníson.

A més a més, com ocorre en altres municipis que ostenten el mateix model, el gerent de l’empresa mixta és colocat pel soci minoritari. La decisió sobre els preus de la tarifa les pren Hidraqua, i si atenem a les contractacions de servicis d’anàlisis de l’aigua o d’intervencions, trobem que també són escollides pel soci privat. Amb la creació de la mesa de l’aigua, es pretén garantir la transparència en el funcionament de l’empresa i que s’exercisca un control de les decisions i els gastos als quals s’incorre. Una de les propostes que s’ha barallat és la presència d’un observador de la ciutadania en el consell d’administració.

0 Comentarios

Destacadas

Siria
Putin, emperador en Oriente Medio

 La victoria de Assad se ha cimentado no solo en el apoyo ruso, sino también en los efectivos que sobre el terreno han aportado Irán, Hezbolá y milicias chiíes procedentes principalmente de Iraq. Sin embargo, el auténtico vencedor en esta guerra será Vladimir Putin.

Camboya
Camboya: memoria del exterminio
El 17 de abril de 1975, la guerrilla de los jemeres rojos liderada por Pol Pot tomó las calles de Phnom Penh, la capital de Camboya.
Promiscua
Segura
Capítulo V. Me habían comentado que OKCupid era ideal porque tenía un formulario interminable de preguntas de todo tipo, desde libros que te gustan hasta política.
Literatura
Frankenstein y la criatura a la que no siempre entendimos

Las formas narrativas empleadas en el clásico de Mary Shelley le otorgan una riqueza que, a menudo, se ha pasado por alto. Las adaptaciones fílmicas han ayudado a perpetuar el mito, pero también han contribuido a confinarlo en lecturas más bien conservadoras.

Últimas

Ciencia ficción
“Es posible escribir ciencia ficción sin usar préstamos del inglés”

AnsibleFest, el primer festival de ciencia ficción feminista a nivel estatal, arranca hoy en Bilbao, y una de sus organizadoras, la crítica cultural, editora y traductora Arrate Hidalgo evalúa el panorama de un género con buena salud, aunque recalca que “también ha habido muchas iniciativas en el pasado”.

Música
Talk Talk, en el árbol de la sabiduría

En el díptico esencial de los británicos Talk Talk se escucha pop de corazón sacro, confundido entre tics jazz, aura góspel y la abnegada motivación por encontrarse con la espiritualidad de Alice Coltrane y el Miles Davis azul.

Economía social y solidaria
VI Feria del Mercado Social: mucho más que un fin de semana
En esta feria, además de ser consumidoras conscientes, vamos a demostrar que también estamos orgullosas de contribuir a la construcción de otra economía más justa y más ecológica. Hagamos que todo el año sea Feria.
Caza
La caza volverá este curso a las escuelas extremeñas

Por tercer año consecutivo, el programa de Promoción y ayuda al deporte escolar (PROADES) de la Consejería de Educación de la Junta de Extremadura volverá a incluir la caza entre sus actividades deportivas a promocionar en los colegios de la Comunidad.

Cine
Más muescas en la estirpe de los Kennedy
‘El escándalo Ted Kennedy’ (2017) sigue el camino de ‘Jackie’ (2016) indagando en lo más parecido a una familia real que ha existido por EE.UU.