Paterna estrena la Mesa de l’Aigua dirigida a acabar amb l’opacitat de les empreses

Ingenieria Sin Fronteras assegura que la privatització del servici comporta un 22% de sobrecostos. Tres empreses es reparteixen el negoci de l’aigua a Paterna.

Mesa de l'Aigua Paterna
Constitució de la Mesa de l'Aigua en Paterna. El Salto País Valencià

publicado
2018-04-23 08:00:00

Una iniciativa de la plataforma ciutadana H2O Paterna ha impulsat la creació de la mesa de l’aigua al municipi de Paterna. L’organisme, que aglutina representants de la ciutadania i dels partits polítics, està dirigida a convertir-se en un òrgan de transparència i fiscalització del subministre d’aigües al poble, actualment en mans de tres empreses.

Tots els partits del poble (Compromís, Esquerra Unida, Partit Popular, Paterna Sí Puede (Podem) i Ciutadans) s’han adscrit a la mesa, mentre que el PSPV-PSOE, que actualment ostenta l’alcaldia, s’ha quedat fora. Este partit és també el responsable, junt amb el suport d’Esquerra Unida, de la creació en 2006 de l’empresa mixta “Aigües de Paterna”.

Ingeniería Sin Fronteras recalca que Paterna és un dels municipis amb els costos fixos més alts. Representen vora un 70% del rebut de l'aigua

Des de la plataforma H2O fa temps que denuncien l’opacitat en la que actuen les empreses que gestionen l’aigua mentre que els preus no paren d’augmentar. Segons confirmen, s’han arribat a donar casos de talls en el subministrament, la qual cosa ha deixat a veïnes de Paterna sense accés a este dret bàsic reconegut per la ONU en 2010. Ara també demanen conèixer quants d’estos talls se donen al municipi.

Segons l’organització Ingenieria Sin Fronteras, que participà a l’acte de constitució de la mesa, s’estima que la privatització comporta un 22% de sobrecostos en el servici. A més, expliquen que el 70% del rebut de l’aigua correspon a costos fixos i no al consum efectiu, la qual cosa fa encara més difícil fiscalitzar els ingressos de les empreses. 


Entre estos ingressos, Jorge Samblas, portaveu de la plataforma H2O, destaca una partida de l’empresa mixta Aigües de Paterna de 14.000 euros en concepte de “publicitat”, així com una altra de 9.000 com a “premsa”. Jorge Ochando, de Ciutadans, també va assenyalar la posible incurrència de l’empresa en una duplicació de costos, ja que existix una línia de “despeses generals” sense definir mentre fora d’ella també es parla de “despeses en informàtica” o en “gestió de cobraments”.

El pastís de l’aigua a Paterna


Tres empreses són les que es repartixen el negoci de l’aigua en Paterna. En primer lloc, Aguas de València, que pertany al grup Global Omnium. La Fiscalia Anticorrupció demana per al seu president, Eugenio Calabuig, 4 anys de presó per un suposat delicte d’administració desleal en la compravenda d’accions de la inmobiliària Costa Bellver durant els anys 2009-2012, acció que va contribuir a deixar un forat de 30 milions en Bancaja.

L’altra entitat sobre la que recau gran part del subministrament és Àigües de Paterna, una empresa mixta de la qual el 51% correspon a l’Ajuntament de Paterna i l’altre 49% a Hidraqua, que pertany a la multinacional Suez. Hidraqua era anomenada anteriorment Aquagest, però en 2013 va cambiar de nom després de vores esguitada per diversos casos de corrupció en el marc del Cas Pokemon.

L’última empresa és la cooperativa El Plantío, que en Paterna només opera en la zona de La Canyada. Des de la plataforma denuncien que el preu del seu servici ha pujat quasi un 40% en els últims tretze anys, mentre que l’IPC només ho ha fet vora un 25%. També que en algunes zones la perdua d’aigua durant el subministrament arriba fins al 50%. “Es com si per cada got d’aigua que et veus, tirares un altre”, explica Jorge Samblas, portaveu d’H2O.

Esta situació en la que conviuen diferents empreses en un mateix municipi fa que les tarifes varien depenent de la zona, ja que cada subministrador marca el preu que considera. El passat novembre, l’Ajuntament de Paterna anuncià que començaria la remunicipalització del servici incorporant els altres dos nuclis de subministre a l’empresa mixta, tot i que per ara només afectarà a la cooperativa, que és on ha acabat la concessió després de 50 anys.

Tot i tractar-se Aigües de Paterna d'una empresa mixta, el gerent i els preus els marca el soci minoritari, l'empresa privada Hidraqua


No obstant això, des de la plataforma H2O denuncien que no es pot remunicipalitzar allò que no ha sigut municipal abans, i molt menys quan es tracta d’incorporar a una empresa mixta que escapa al control i decisions de l’Ajuntament, tot i tindre una representació del 51% en el consell d’administració. Una de les raons és que els seients del Consell s’han de repartir entre els grups polítics representants, que defenen interessos diferents, mentre que el 49% corresponent a l’empresa sempre decidix a l’uníson.

A més a més, com ocorre en altres municipis que ostenten el mateix model, el gerent de l’empresa mixta és colocat pel soci minoritari. La decisió sobre els preus de la tarifa les pren Hidraqua, i si atenem a les contractacions de servicis d’anàlisis de l’aigua o d’intervencions, trobem que també són escollides pel soci privat. Amb la creació de la mesa de l’aigua, es pretén garantir la transparència en el funcionament de l’empresa i que s’exercisca un control de les decisions i els gastos als quals s’incorre. Una de les propostes que s’ha barallat és la presència d’un observador de la ciutadania en el consell d’administració.

0 Comentarios

Destacadas

Agresiones sexuales
Universidades y acoso sexual: ‘cum laude’ en silencio

La primera versión del estudio de Pikara Magazine #AcosoEnLaUni, publicada en abril, arrojaba 236 casos de acoso sexual y laboral. Desde entonces, universidades que se negaron a aportar datos han accedido a cumplir la Ley de Transparencia y hoy se cuentan 275. Pikara Magazine y El Salto publican una actualización de este informe en el que se repite una constante: muchos abusos siguen en la sombra.

Cine
El cine ya mostró la América de Trump

El sorpasso de Trump en la elecciones presidenciales de 2016 provocó un cisma en la nación del dólar. Pese a la debacle emocional, el cine de esas tierras había anticipado el dibujo de un electorado afín a su ideología y proclive a las políticas del mandatario estadounidense.

Procés
La República de los Símbolos

Intentar aunar bajo antiguos símbolos poblaciones dispares no parece la estrategia más adecuada, a no ser que no se tenga otra cosa que ofrecer.

Últimas

Fronteras
El Gobierno italiano desmonta el campamento autogestionado de migrantes Baobab

Después de 20 desalojos, el Gobierno italiano ha cerrado definitivamente el campamento Baobab, un centro gestionado por voluntarios que ha atendido a más de 70.000 personas migrantes y refugiadas.

Cambio climático
Los ecologistas aprueban el veto en 2040 a los coches impulsados por hidrocarburos pero ven insuficiente el borrador de ley

El primer borrador de trabajo de la Ley de Cambio Climático y Transición Energética hecho público recoge la prohibición de la venta de coches diésel, gasolina e híbridos en 2040 y una cota total de renovables del 35% en 2030.