Paterna estrena la Mesa de l’Aigua dirigida a acabar amb l’opacitat de les empreses

Ingenieria Sin Fronteras assegura que la privatització del servici comporta un 22% de sobrecostos. Tres empreses es reparteixen el negoci de l’aigua a Paterna.

Mesa de l'Aigua Paterna
Constitució de la Mesa de l'Aigua en Paterna. El Salto País Valencià

publicado
2018-04-23 08:00:00

Una iniciativa de la plataforma ciutadana H2O Paterna ha impulsat la creació de la mesa de l’aigua al municipi de Paterna. L’organisme, que aglutina representants de la ciutadania i dels partits polítics, està dirigida a convertir-se en un òrgan de transparència i fiscalització del subministre d’aigües al poble, actualment en mans de tres empreses.

Tots els partits del poble (Compromís, Esquerra Unida, Partit Popular, Paterna Sí Puede (Podem) i Ciutadans) s’han adscrit a la mesa, mentre que el PSPV-PSOE, que actualment ostenta l’alcaldia, s’ha quedat fora. Este partit és també el responsable, junt amb el suport d’Esquerra Unida, de la creació en 2006 de l’empresa mixta “Aigües de Paterna”.

Ingeniería Sin Fronteras recalca que Paterna és un dels municipis amb els costos fixos més alts. Representen vora un 70% del rebut de l'aigua

Des de la plataforma H2O fa temps que denuncien l’opacitat en la que actuen les empreses que gestionen l’aigua mentre que els preus no paren d’augmentar. Segons confirmen, s’han arribat a donar casos de talls en el subministrament, la qual cosa ha deixat a veïnes de Paterna sense accés a este dret bàsic reconegut per la ONU en 2010. Ara també demanen conèixer quants d’estos talls se donen al municipi.

Segons l’organització Ingenieria Sin Fronteras, que participà a l’acte de constitució de la mesa, s’estima que la privatització comporta un 22% de sobrecostos en el servici. A més, expliquen que el 70% del rebut de l’aigua correspon a costos fixos i no al consum efectiu, la qual cosa fa encara més difícil fiscalitzar els ingressos de les empreses. 


Entre estos ingressos, Jorge Samblas, portaveu de la plataforma H2O, destaca una partida de l’empresa mixta Aigües de Paterna de 14.000 euros en concepte de “publicitat”, així com una altra de 9.000 com a “premsa”. Jorge Ochando, de Ciutadans, també va assenyalar la posible incurrència de l’empresa en una duplicació de costos, ja que existix una línia de “despeses generals” sense definir mentre fora d’ella també es parla de “despeses en informàtica” o en “gestió de cobraments”.

El pastís de l’aigua a Paterna


Tres empreses són les que es repartixen el negoci de l’aigua en Paterna. En primer lloc, Aguas de València, que pertany al grup Global Omnium. La Fiscalia Anticorrupció demana per al seu president, Eugenio Calabuig, 4 anys de presó per un suposat delicte d’administració desleal en la compravenda d’accions de la inmobiliària Costa Bellver durant els anys 2009-2012, acció que va contribuir a deixar un forat de 30 milions en Bancaja.

L’altra entitat sobre la que recau gran part del subministrament és Àigües de Paterna, una empresa mixta de la qual el 51% correspon a l’Ajuntament de Paterna i l’altre 49% a Hidraqua, que pertany a la multinacional Suez. Hidraqua era anomenada anteriorment Aquagest, però en 2013 va cambiar de nom després de vores esguitada per diversos casos de corrupció en el marc del Cas Pokemon.

L’última empresa és la cooperativa El Plantío, que en Paterna només opera en la zona de La Canyada. Des de la plataforma denuncien que el preu del seu servici ha pujat quasi un 40% en els últims tretze anys, mentre que l’IPC només ho ha fet vora un 25%. També que en algunes zones la perdua d’aigua durant el subministrament arriba fins al 50%. “Es com si per cada got d’aigua que et veus, tirares un altre”, explica Jorge Samblas, portaveu d’H2O.

Esta situació en la que conviuen diferents empreses en un mateix municipi fa que les tarifes varien depenent de la zona, ja que cada subministrador marca el preu que considera. El passat novembre, l’Ajuntament de Paterna anuncià que començaria la remunicipalització del servici incorporant els altres dos nuclis de subministre a l’empresa mixta, tot i que per ara només afectarà a la cooperativa, que és on ha acabat la concessió després de 50 anys.

Tot i tractar-se Aigües de Paterna d'una empresa mixta, el gerent i els preus els marca el soci minoritari, l'empresa privada Hidraqua


No obstant això, des de la plataforma H2O denuncien que no es pot remunicipalitzar allò que no ha sigut municipal abans, i molt menys quan es tracta d’incorporar a una empresa mixta que escapa al control i decisions de l’Ajuntament, tot i tindre una representació del 51% en el consell d’administració. Una de les raons és que els seients del Consell s’han de repartir entre els grups polítics representants, que defenen interessos diferents, mentre que el 49% corresponent a l’empresa sempre decidix a l’uníson.

A més a més, com ocorre en altres municipis que ostenten el mateix model, el gerent de l’empresa mixta és colocat pel soci minoritari. La decisió sobre els preus de la tarifa les pren Hidraqua, i si atenem a les contractacions de servicis d’anàlisis de l’aigua o d’intervencions, trobem que també són escollides pel soci privat. Amb la creació de la mesa de l’aigua, es pretén garantir la transparència en el funcionament de l’empresa i que s’exercisca un control de les decisions i els gastos als quals s’incorre. Una de les propostes que s’ha barallat és la presència d’un observador de la ciutadania en el consell d’administració.

Relacionadas

Municipalismo
El último asalto de la Comisión Europea a los ayuntamientos

Una nueva directiva europea pretende que la Comisión Europea tenga la última palabra en las decisiones de las administraciones locales en temas como el suministro de agua, la electricidad o la gestión de residuos.

Ríos
¿Qué hacemos con el río Oja?
Pozos de captación, planes de embalse, desaparición del caudal y el ingrediente exclusivo de la contaminación por fertilizantes más alta de La Rioja.
Remunicipalización
Agua de todos, agua para todos

La remunicipalización está en la agenda de cada vez más ayuntamientos tras años en los que la privatización ha marcado la pauta de las distintas administraciones.

Remunicipalización
El Congreso abre el grifo a la remunicipalización del agua

Un ajustada votación, con la ausencia de varios diputados del Partido Popular, aprueba una propuesta de En Comú Podem para facilitar que los municipios puedan gestionar y recuperar el ciclo integral del agua.

0 Comentarios

Destacadas

Fiscalidad
Las tasas Tobin y Google, insuficientes e infladas

El Consejo de Ministros aprueba hoy el anteproyecto de ley del impuesto a las transacciones financieras y el impuesto a las grandes empresas de servicios digitales, pero las cifras y su alcance no convencen a organizaciones sociales ni a los técnicos de Hacienda.

Unión Europea
El ascenso de la ultraderecha y la nueva Europa

Los partidos de extrema derecha han cambiado paulatinamente de discurso. Ya no abogan abiertamente por la salida de la Unión Europea sino que han recuperado la vieja idea fascista de “reconquistar” el continente.

Sanidad
Atención Primaria en Madrid: “Hemos estado viendo hasta 70 pacientes al día”

La comunidad de Madrid estrena un plan piloto que reduce el horario de consultas hasta las 18:30 horas, mientras los profesionales piden medidas estructurales y un incremento en la inversión en medicina familiar que acabe con las consultas abarrotadas.

Vivienda
Victoria contra los gigantes inmobiliarios en Berlín

Tras semanas de movilización por parte de los vecinos del barrio, el Senado de la Región de Berlín decidió iniciar un procedimiento para comprar estas viviendas y no permitir que un fondo buitre las acapare.

Últimas

Comunidad de Madrid
Iglesias anuncia que Podemos disputará las autonómicas a la marca de Errejón

El secretario general de Podemos envía una carta en la que muestra su tristeza por el anuncio de Errejón y Carmena y anuncia que saldrán “a ganar” las elecciones autonómicas.

Tren
Milana Bonita propone una ITV social para los trenes extremeños

La plataforma presenta una propuesta de Ley en la Asamblea de Extremadura para que los extremeños puedan decidir sobre su propio tren.

Medio ambiente
Luz verde al embalse de Barrón en contra del criterio ecologista

El Ministerio de Transición Ecológica emite una declaración de impacto ambiental favorable al proyecto, un plan cuya utilidad vecinos y ecologistas ponen en entredicho y que afectaría a una zona de gran valor ecológico.

Arte
El arte es un mecanismo de cambio
1
Enfrentarnos a una situación injusta desde la cultura puede (y debe) ser necesario para construir poder popular en el hoy.