Referéndum del 1 de octubre
Solidaritat enfront de la repressió a Catalunya arreu del País Valencià

Milers de persones van mostrar el seu rebuig a les pràctiques repressives de l'Estat espanyol a Catalunya, així com la seua solidaritat amb l'exercici democràtic de desobediència i mobilització, organitzat amb l'objectiu de defensar la celebració d'un referèndum el pròxim 1 d'Octubre.

Pancarta Valencia Paisos Catalans
Pancarta de apoyo a Catalunya en la concentració de Valencia Gabriel Rodríguez

Les detencions dels 14 càrrecs polítics i, sobretot, el setge policial sense ordre judicial a la seu de la CUP van ser la flama que va posar en marxa una mobilització de solidaritat arreu del País Valencià. Encara que no foren les manifestacions més multitudinàries dels últims cicles, en sis ciutats es trobaren per a mostrar la seua disconformitat amb l’actuació de l’estat i el seu suport a l'estratègia de desobediència a Catalunya.

La més massiva de les concentracions va tenir lloc a València, on milers de persones van omplir el carrer Colom i van interrompre el trànsit de vehicles una llarga estona. Amb el ritme de les dolçaines i fins i tot amb alguna muixeranga improvisada, armats amb clavells i molts somriures, els assistents pretenien visibilitzar a la capital del Túria la solidaritat amb els fets que van tenir lloc a Barcelona.

pancarta ACPV apoyo Catalunya
Pancarta de ACPV, convocante de las concentraciones valencianas en apoyo a Catalunya Gabriel Rodríguez

Vídeo de la concentració d'ahir a Alacant // Sacacorchos

A València es van deixar veure nombrosos càrrecs institucionals i representants dels partits polítics. Els rostres més coneguts van ser el síndic de Compromís, Fran Ferri, i el de Podem, Antonio Estany, però també hi van assistir altres com els diputats de Compromís Josep Nadal i Jordi Juan, el president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, i la Coordinadora Nacional del Bloc, Àgueda Micó, a més de la diputada de Podem Fabiola Meco.

Castelló també pren el carrer 

Les organitzacions independentistes Endavant i Arran La Plana, així com els sindicats d’estudiants nacionalistes, Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SPEC) i Gatzara; els Iai@flautes, diversos col·lectius socials de Castelló i alguns partits polítics (Compromís i Castelló en Moviment) es van adherir a la concentració convocada per l’entitat valenciana Acció Cultural del País Valencià, ahir a la capital de La plana. Així doncs, la plaça Mª Agustina, situada davant de la Subdelegació de Govern, es va convertir en el punt de trobada d’unes 700 persones.
Concentracion Castellón apoyo Catalunya
Concentració en Castelló en suport al dret a decidir de Catalunya Ester Fayos


La ciutadania, molesta per l’actuació repressiva de l’Estat espanyol, va iniciar els càntics sota els lemes Castelló pel dret a decidir, Democràcia i No ens aturaran, ni per la llei ni per la força: independència. Les senyeres i insígnies feministes es barrejaven amb els cartells i les pancartes, on es podien llegir missatges com Sense por, Castelló amb Catalunya o Hola, dictadura. Francesc Pallàs, membre del col·lectiu Iai@flautes de Castelló no es considera independentista, però assegura estar indignat amb aquesta situació. L’activista va opinar que s’ha de trobar una eixida pactada entre ambdues parts, la qual “únicament s’aconseguirà amb diàleg”. Així mateix, afegeix que la confiscació de paperetes i cartells “no impedirà que la gent vulga votar l’1 d’Octubre”.

En aquesta línea, Sergi Menero, membre de l’organització independentista Arran La Plana, va reivindicar que l’Estat espanyol, amb la seua violència, “està demostrant que la Transició ha sigut un procés fingit, per tant, encara continuem en un estat dictatorial”. Carme, membre de la CUP Barcelona, defensant la tesi dels manifests, va donar suport al propòsit d’aconseguir uns Països Catalans lliures, socialistes i feministes. En quant a les possibles solucions, va apuntar a la desobediència com a única resposta. “Desobediència, votar i guanyar”, exclamà.
Pancarta Castelló apoyo Catalunya
Castelló contra la repressió i a favor del dret a decidir de Catalunya Ester Fayos


Alguns regidors de l’Ajuntament de Castelló també van participar en la jornada de protesta. D’una banda, el portaveu de la Coalició Compromís, Ignasi Garcia, va manifestar el seu rebuig als actes repressius que han tingut lloc a la capital catalana. “La voluntat de dos milions de persones que es manifesten pacíficament al carrer no pot ser ignorada”, defenia el portaveu. D’altra banda, Xavi del Senyor, representant de Castelló en Moviment, va deixar clara la seua postura respecte a l’actuació del govern central. Va qualificar l’ús de la força i les maniobres de l’executiva de Mariano Rajoy com a “autoritàries” i “interessades”. També assegurà que el dret a l’autodeterminació està reconegut internacionalment i que la solució “només passa pel diàleg”. La concentració va concloure amb l’alçament d’una figura per part de la Conlloga-Muixeranga de Castelló i el cant de L’Estaca, de Lluís Llach.

A totes les concentracions es va llegir un manifest signat per les entitats convocants, Acció Cultural del País Valencià i altres com ara la xarxa d´Escola Valenciana. Els portaveus van dir que "l'Estat espanyol ha ultrapassat hui totes les línies vermelles imaginables, trencant, de fet, la legalitat i les normes més bàsiques de convivència democràtica a Catalunya. Perquè açò no va de votar a favor o en contra en un referèndum legítim, perquè açò no va d'estar a favor o en contra d'un govern triat a les urnes en les eleccions més participatives de la història democràtica de Catalunya. Açò va de democràcia". El text es lamenta d'uns fets que fan "reviure els pitjors temps del totalitarisme patit fa dècades". També es van preguntar "quina serà la pròxima i contra qui", i en concret quan els "tocarà als valencians".
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Referéndum del 1 de octubre
Represión El Tsunami de solidaridad que necesita el periodista Jesús Rodríguez
El redactor de La Directa lleva nueve meses en Suiza para escapar de las represalias de ser acusado de terrorismo por ejercer el periodismo.
Libertades
Libertades La sentencia contra Dani Gallardo ubica los altercados en una zona distinta al registro gráfico
Testimonios y vídeos publicados en redes sociales la noche en que Gallardo fue detenido desmontan la versión reflejada en la resolución condenatoria.
Oriente Próximo
Oriente próximo La diáspora kurda ante la caída de Bashar al-Assad
Siria enfrenta el fin de un régimen que durante décadas pareció inquebrantable. Desde la diáspora, la esperanza contenida de quien ha vivido demasiadas traiciones y promesas incumplidas.
Amazonía
Caso Chevron Pablo Fajardo: “Sacrificaron la Amazonía y la vida de la gente por racismo y por la ganancia económica”
El activista y abogado Pablo Fajardo fue elegido hace casi 20 años por la Unión de Afectados por Texaco para el juicio más importante contra la petrolera Chevron. Dos décadas después sigue luchando por la justicia ambiental y social en Ecuador.
Ley de Seguridad Ciudadana
Congreso de los diputados Reforma de la Ley Mordaza: ¿esta vez sí se puede?
Una de las mayores deudas de toda la izquierda del Estado español parece que está a punto de saldarse.
La vida y ya
La vida y ya Ya no sé quién vive en el primero
El barrio se ha transformado tanto que pueden pasar semanas sin ver por la calle una sola cara conocida porque los vecinos han sido sustituidos por turistas.
Análisis
Análisis El independentismo se reorganiza, pero ¿sigue siendo independentista?
Los partidos independentistas han sufrido la crisis del procés y el posprocés, y todavía no la han resuelto, sino, a lo sumo, la han aplazado. El PSC aparece como el ganador de una carrera con corredores agotados.
Que no te cuenten películas
Comunidad El Salto Suscríbete a El Salto y llévate seis meses de regalo a Filmin
Estas navidades, haz posible que El Salto llegue más lejos con sus contenidos críticos y llévate de regalo medio año de Filmin. Y si ya tienes Filmin, suscríbete a El Salto y regala el acceso a esta plataforma a quien quieras.
Análisis
Análisis Rojava en peligro
Las intenciones de Turquía en Siria ponen en peligro no solo la Administración Democrática Autónoma del Norte y Este de Siria (AADNES) sino también la convivencia del resto de minorías presentes en el país.
Literatura
Gustavo Faverón Patriau “Quizá la novela sea ahora mismo más relevante que nunca”
El escritor peruano Gustavo Faverón Patriau quería narrar en su nueva novela la historia de un boxeador que no sabía boxear pero tumbaba a sus rivales recitándoles al oído versos de César Vallejo. ‘Minimosca’ acabó siendo un cuentacuentos inagotable.
Galicia
Memoria histórica Así fue como el Patronato de Protección a la Mujer transformó Galicia en un convento de clausura
Las mujeres que cayeron en las redes del Patronato iniciaron un periplo de encierro, humillaciones, abusos y explotación que es desconocido para la mayor parte de la población. Queda hoy en la impunidad de un silencio que tenemos el deber de romper.

Últimas

Opinión
Tribuna Todas las razones para decir ‘Altri non’
Aquí van unos cuantos motivos para juntarnos este domingo en Compostela y dejar clara nuestra postura frente a un expolio que nos están tratando de imponer disfrazado de progreso, pero que sólo trae beneficio económico a unos cuantos indeseables.
Relato
Relato Descubrirse las manos
Descubres tus manos: el palmar y el dorso, la posibilidad futura de la pinza atrapacosas, dos miembros que te vinculan al chimpancé y al lémur. Aprendes su mecanismo.
Música
Música Un coro para homenajear las luchas obreras: “La canción protesta del pasado es historia viva”
El coro de canción protesta de Madrid nació para rescatar del pasado las tonadas de la lucha obrera y ponerlas al servicio de distintos activismos en el presente.

Recomendadas

Palestina
Eyad Yousef “No cuentes lo que queremos ser, cuenta lo que nunca hemos dejado de ser: un pueblo que quiere la paz"
Eyad Yousef es profesor en la Universidad de Birzeit, Cisjordania, y comparte su experiencia en una universidad que “representa el pluralismo y la libertad que tanto anhela la sociedad palestina”
Pensamiento
Sarah Jaffe “En realidad tenemos que hacer menos. E impedir que algunas cosas sucedan”
La escritora y periodista Sarah Jaffe aborda el desengaño cotidiano al que nos aboca el mundo laboral e investiga cómo, a pesar de todo, las personas se organizan colectivamente en sus empleos para que “trabajar apeste menos”.
Ocupación israelí
Palestina Vivir en alerta: la resistencia palestina frente la ocupación israelí
La cruda realidad de las feministas palestinas que, ante la represión y las detenciones arbitrarias, continúan su lucha por la libertad, la justicia y los derechos humanos.
Madrid
Ciudades Fake Madrid, un paseo por los hitos del simulacro
Un recorrido por los grandes éxitos de la conversión de Madrid en una ciudad irreal.