Teatro
Carla Chillida: “Reclamem l'etiqueta de 'teatre polític' perquè ho entenem com un qüestionament de les relacions de poder”

Carla Chillida, actriu, directora i dramaturga de Patraix, un dels barris de València de més caràcter proletari, va engendrar ara fa 10 anys, junt amb l’artista gràfic Elias Taño, la companyia de teatre polític Atiro Hecho.
Carla Chillida
Carla Chillida. Foto cedida
31 jul 2021 06:00

El 16 de juliol de l’any 2011, Atiro Hecho, constituïda com a grup teatral, va pujar a l’escenari de la ja d'apareguda Sala Zircó, amb l’obra No te salves, un homenatge al poeta uruguaià Mario Bendetti mort dos anys abans. Una dècada més tard, la companyia compta amb un ampli repertori d’obres i espectacles amb un marcat contingut polític, com ara Ladran luego cabalgamos —revisada i reinterpretada recentment per les Joventuts d’Atiro Hecho—, Donde las papas queman —un homenatge al cantautor xilé Víctor Jara— El Mercado es más libre que tu, Les Solidàries, Ingovernables i microobres com Esta obra gentrifica.

Que éreu, que sou. Vau nàixer amb la motivació de fer el teatre polític que feu avui?
Atiro Hecho va nàixer quan, un grup d’amigues, en acabar l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD), es va adonar que per a fer un espectacle cal donar-se d’alta d'autònom, demanar ajudes i entrar en el circuit de les arts escèniques. La nostra motivació era la de treballar d’allò que havíem estudiat. Així i tot, jo ja era una persona polititzada, així que no era sorprenent que la meua companyia començara a tractar els temes que em motivaven. Ara, per descomptat, tenim una raó de ser que va molt més enllà de fer simplement teatre, estem directament vinculades als moviments socials, i la nostra motivació és ser altaveu d’aquests.

Doncs no vàreu nàixer com a “Teatre Polític”.
Començarem la companyia dient que féiem “Teatre Físic”, ja que jo vinc del món de la dança. De fet, encara avui plantege les obres sempre des d'allò físic. El “Teatre Polític” per a nosaltres va nàixer a Buenos Aires el setembre de 2014 durant un festival de teatre polític, “La posible actualidad de Brech”; al que vam portar el segon muntatge de la companyia: Ladran luego cabalgamos.

“Tenim una raó de ser que va molt més enllà de fer simplement teatre, estem directament vinculades als moviments socials, i la nostra motivació és ser altaveu d’aquests”

Cal dir que Llatinoamèrica, on el teatre està molt polititzat, va ser una de les primeres portes que se'ns va obrir. Allí ens vam poder relacionar amb altres companyies de teatre polític en obres molt potents políticament. Jo, per la meua part, em sentia xicoteta en tot el que refereix al teatre polític, ja que no tenia referents en aquest sentit, sols sabia de teatre encara que fora una persona molt polititzada. No havia establert eixa relació, no havia estudiat teatre polític en l’ESAD.

Arran d’aquesta experiència vam fer moltes amigues d’altres companyies llatinoamericanes, en especial de Xile, on vam viatjar posteriorment, i ens vam poder nodrir mútuament. Aquesta xarxa d’afinitats ha anat creixent durant anys, tant és així que des de l’any 2016 organitzem al Centre Social Okupat Anarquista (CSOA) L’Horta, Sud a L’Horta, un festival de teatre polític amb l’objectiu de fer un context amb companyies amigues vingudes de Llatinoamèrica. A més d’obres i espectacles, organitzem cicles, xarrades i exposicions; generant així un context de solidaritat que no seria possible en cap teatre.

Aquest any, per motius provocats pel covid-19, no es podrà celebrar el festival. En canvi, aprofitant els 10 anys de la companyia, organitzarem un altre festival acompanyat de jornades de diversa índole. A més, pensem que és una bona manera d’agrair a l’espai, al CSOA L’Horta, tot el que ens donen. Sense dubtes és el meu teatre favorit de tot el nostre territori.

Per tant, podem dir que vau encetar el “Teatre Polític” amb l’obra Ladran luego cabalgamos?
Certament, fins a aquest moment no sabíem que estàvem fent teatre polític, van ser persones externes les que ens van dir: esteu fent teatre polític. La veritat és que dins de la professió no s’entén aquesta etiqueta. A voltes ens han dit que si nosaltres ens posem “Teatre Polític”, estem qüestionant que la resta de companyies no fa teatre polític. Alhora, si parles en la resta de companyies, totes pensen que estan fent teatre polític. Finalment cap es decideix a posar-se aquesta etiqueta. Nosaltres sí, la reclamem i ens l'apropiem, perquè entenem allò polític com un qüestionament constant de les relacions de poder. Açò és el que fem en Atiro Hecho. No estem imposant una manera concreta de pensar, la idea de la companyia és qüestionar la realitat i posar en jaque al poder.

Concretament, Ladran luego cabalgamos —ara A Galopar— té un contingut polític clar, que es basa principalment en els referents que he mamat de ma mare i de mon pare. Però la nostra manera fer teatre polític, és a dir, treballar conjuntament amb les plataformes polítiques i alhora vinculades a les lluites socials, va començar amb El Mercado és más libre que tu. L’espectacle no el vam plantejar nosaltres, va sorgir gràcies a una militant d’Attac —un moviment internacional per a fer front a les polítiques econòmiques del neoliberalisme globalitzat— que es va posar en contacte amb nosaltres per proposar-nos fer una obra al voltant dels Tractats de lliure Comerç, i més concretament al voltant del TTIP, el tractat de lliure comerç que es volia firmar entre Estats Units i Europa.

En eixe moment era un problema polític urgent i, per tant, calia tractar-lo d’una manera o d’una altra. Així, La Plataforma contra el TTIP del País Valencià ens va aportar tot l'argumentari. En aquest punt em vaig adonar que la companyia havia de treballar d’aquesta manera, no tractant únicament temes que com a artistes ens interessen, tractant els temes que els moviments socials necessiten que es tracten. Vam fer un clic, aquest va ser el punt de partida. A Ingovernables ho hem tornat a fer, en aquest cas tractant problemàtiques més locals, com la destrucció del territori i el problema de l’habitatge.

També hem d’assumir totes les contradiccions que implica sobreviure en aquest sistema capitalista; necessites obrir unes portes molt concretes per a fer teatre professional

Per a fer Teatre Polític, hem de fer teatre des del fet polític?
A mi em pareix essencial, si no em sentiria una farsant. Aquest fet es veu reflectit diverses obres. Pose l’exemple d’Ingovernables, on el tema més desenvolupat és el del Forn de Barraca, precisament perquè vam dedicar molt de temps dels assajos de l’obra per a anar a defensar-lo. D’aquesta manera passa a formar part de la vivència col·lectiva de la companyia dins del procés creatiu i, per tant, està molt present a l’obra.

La vinculació política de cada una de les integrants és una qüestió més personal. Però cal assenyalar que, el projecte d’Atiro Hecho, també ha d’assumir totes les contradiccions que implica sobreviure en aquest sistema capitalista. Necessites obrir unes portes molt concretes per a fer teatre professional. Perquè, encara que estem fent teatre polític als centres socials de manera gratuïta i militant per a tot el món, també som professionals del teatre que han invertit un temps i uns diners per a tindre les ferramentes i el rigor artístic necessari per a fer d’aquest una ferramenta política important.

Tenim dos circuits: el professional —el de les arts escèniques— on assumim moltes contradiccions necessàries per a actuar en teatres municipals, pagant els sous corresponents perquè totes puguem subsistir d'alguna manera del teatre; i el militant, que és el que treballem colze a colze amb la gent que de manera altruista milita en organitzacions polítiques. En referència a l’últim circuit, nosaltres intentem sumar i aportar a la lluita amb projectes teatrals. Sense un dels circuits no podríem fer obres amb el rigor i el temps necessari, així que d’alguna manera un circuit està fent possible l’altre.

Per sort o per desgràcia, el teatre dins del mercat és tan insignificant que estem un poquet lliures d’aquestes dinàmiques, no està l'ull capitalista posat en nosaltres

Per què teatre?
Principalment perquè és la meua ferramenta de treball. A més, el teatre és una de les poques arts que necessita d'allò que és col·lectiu i comunitari per a fer-se realitat, estableix una relació col·lectiva al voltant del fet artístic. El teatre es representa per a una assemblea, el públic és una assemblea, i les que estem a l’escenari estem generant in situ un exercici de reflexió col·lectiva. En aquest sentit, el fet que el teatre, en relació amb altres arts, siga minoritari, fa que siga molt més transformador. Un altre dels seus potencials és el fet que en ell conflueixen moltes arts i moltes veus que aporten per a una mateixa causa.

No creus que podem acabar convertint l’art polític en una veta de mercat?
El perill existeix. Però, per sort o per desgràcia, el teatre dins del mercat és tan insignificant que estem un poquet lliures d’aquestes dinàmiques. No està l'ull capitalista posat en nosaltres perquè no creem cap producte que puga desgravar a ningú. Està clar que tot ho pot instrumentalitzar el poder i hem d'anar amb molta cura: per a qui estem actuant, qui compra les nostres obres. Encara que assumir certes contradiccions per a intentar clavar-la des de dins,  a mi no em sembla gens mal. Si et crida un teatre comercial – que acostuma a produir obres còmodes per al poder - amb una gran capacitat en tots els sentits, cal aprofitar l'oportunitat per a omplir aquest teatre i amollar el teu discurs.

En definitiva, intentar rebentar (metafòricament) el màxim nombre de caps possibles, amb una visió i un discurs diferents del que estan acostumats. El lloc on actuar, si multiplica el nombre de gent que puga veure eixos discursos, millor. Sempre que no hages d'adaptar el teu discurs segons el lloc on estigues actuant. Per a mi és una màxima. Si m’he de cagar en l'ajuntament que m’està contractant, ho vaig a fer igual. El nostre discurs no es ven.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Madres protectoras
Madres protectoras Escúchalas
Si un niño o niña le cuenta a su madre que su padre le toca, lo más probable es que al cabo de unos años ella acabe perdiendo a su hijo. Mira a tu alrededor, porque es posible que alguna de tus conocidas esté a punto de vivir algo como esto.
Teatro
Teatro Social Quiero colapsar a tu lado
Entrevistamos a Laura Presa y Sandra Arpa, actrices, que componen, junto con Fernando Gallego, la compañía La Rueda, una de las pioneras y más estables agrupaciones de teatro social.
Gobierno de coalición
Política institucional Pedro Sánchez no dimite: “He decidido seguir”
El presidente del Gobierno vuelve a sorprender y anuncia que no se va. Sánchez se encarama como cabeza visible de un movimiento cívico contra la intoxicación política.
Gobierno de coalición
Encuesta del CIS El amago de Sánchez refuerza al PSOE a costa del espacio a su izquierda
La encuesta del Centro de Investigaciones Sociológicas refuerza al PSOE, que recupera la primera posición en intención de voto.
Análisis
Análisis Sánchez gana su “moción de confianza popular”
La audacia de la jugada que termina hoy con la permanencia de Sánchez en La Moncloa tiene aristas, pero le vuelve a colocar como vértice de un movimiento de regeneración que hace años pasaba por impugnar al propio PSOE.
Represión
Represión Cuatro Mossos d'Esquadra condenados por agresión, detención ilegal y falsear el atestado
La Audiencia de Barcelona dictamina que los agentes se inventaron un atestado falso en el que afirmaban que la víctima les había atacado para justificar su agresión.
Inflación
IPC La inflación interanual de abril se situó en el 3,3% y la subyacente baja hasta el 2,9%
El incremento de una décima se debe, principalmente, a la subida de los precios del gas en comparación a la caída del año pasado y al aumento de los precios de la alimentación.
Argentina
La Argentina de Milei Milei vuelve al Congreso entre protestas con una nueva ley para privatizar las empresas públicas
Con una reducida y negociada Ley de Bases, el Gobierno de Milei pretende obtener poderes especiales para privatizar empresas públicas y llevar a cabo la reforma laboral ultraliberal que la justicia argentina tumbó en enero.

Últimas

El Salto n.74
Revista 74 Cuando los algoritmos te explotan: no te pierdas el número de primavera de la revista de El Salto
De cómo los algoritmos y la IA gestionan el trabajo de cientos de millones de personas con ritmos y condiciones del siglo XIX, y de mucho más, hablamos en nuestro número de primavera. Ya disponible para socias y en los puntos de venta habituales.
Eventos
Evento Un Salto al periodismo del futuro: súmate a nuestro primer evento para estudiantes y jóvenes profesionales
El viernes 10 de mayo, El Salto organiza una jornada de periodismo joven para profundizar en temas clave, nuevos lenguajes y formatos, desde un enfoque eminentemente práctico.
Desempleo juvenil
Desempleo juvenil Extremadura lidera el desempleo juvenil en España
La tasa de desempleo juvenil ha aumentado trece puntos hasta alcanzar un 44,91% de paro. Más de 20.000 jóvenes han migrado en los últimos años.
Palestina
Bloqueo israelí Activistas toman el embarcadero de El Retiro en favor de la Flotilla a Gaza, bloqueada por Israel
“La Flotilla, rompiendo el bloqueo”, han coreado activistas que han desplegado pancartas y banderas palestinas en el embarcadero del Retiro en un homenaje a la Flotilla de la Libertad.
Más noticias
Tribuna
Escuela pública madrileña Del tupper war a #MenosLectivas: razones para la huelga de la educación pública madrileña en tres actos
Más de una década después de los inicios de las movilizaciones de la Marea Verde, el proyecto neoliberal se ha profundizado, pero las respuestas también se están articulando.
Palestina
Palestina Misión incumplida: sobre la cobertura de El Salto de la Flotilla rumbo a Gaza
Queremos dar una pequeña explicación a nuestra comunidad y, especialmente, a las personas que con su suscripción permiten que un medio como el nuestro, que es una rara avis en el contexto político y social en el que vivimos, salga adelante.
País Valenciano
Diada valenciana El País Valencià asume “la voz de todo un pueblo” por el 25 de abril
El 27 de abril, las calles de Valencia fueron testigo de la manifestación valenciana en conmemoración del 25 de abril, una fecha con un alto significado histórico para el País Valencià.
Galicia
Política autonómica Redes clientelares, falta de autogobierno y consensos neoliberales: las claves del Gobierno gallego sin Feijóo
Políticas y analistas desgranan la hoja de ruta de la primera legislatura gallega de la era post-Feijóo: reforzamiento de los hilos de poder locales, falta de vocación autonómica, complejo de inferioridad y una marcada agenda neoliberal.