Opinión
No penseu en Enric Valor

Mentre els mitjans de comunicació atordeixen amb la dinàmica política de la centralitat de l’Estat, al País Valencià (Comunitat Valenciana en neollengua) s’esborren dels espais públics els noms de personalitats de referència com Enric Valor.
2 may 2021 06:02

Sembla que l’esport nacional dels valencians no és la pilota, ni tan sols el futbol, ara amb tres equips a l’elit de lliga aquesta que té nom d’entitat bancària no valenciana. Més aïnes gaudim constantment, en una activitat pròpia i compartida per totes les comarques i pobles del territori, en jugar a amagar noms i fites de la cultura, la ciència i la societat civil. Si pot ser, que no es note que fem res, i si se li ha de donar publicitat, que no s’identifique amb nosaltres, fent autèntics malabarismes retortolligats en l’art de la dissimulació. En comptes d’avaluar els mèrits d’aquells que des d’aquí han fet obres d’impacte global, deixem caure al pou de l’oblit els seus orígens i, en igualtat de condicions, optem per premiar allò forani que ens fascina i gaudim en privat de dir “si aquest és del poble”, com si això fora el demèrit principal per no atorgar un Honoris Causa, el nom d’un carrer, una Alta Distinció.

Fa molts anys vaig coincidir amb un bon amic en una llibreria de la ciutat. Jo anava a fullejar novetats i arreplegar unes comandes que havia fet, llibres tècnics que el comerç especialitzat podia servir en una o dues setmanes, el temps habitual fins que la malaltia de la immediatesa no ens encomanara i tot el que no fora vint-i-quatre o quaranta-vuit hores penalitzara als professionals del ram, canviant llibreters per repartidors de missatgeria instantània. Ell, per la seua banda, s’hi estava darrere el taulell, regirant entre les comandes. Havia estat treballador de la botiga fins feia poc temps i disfrutava encara d’aquesta llicència.

Vam encetar la conversa envoltats del moviment continu de clients, una mica de gairó, mirant de no molestar i també, tot s’ha de dir, per aquella timidesa dels lectors, poc donats a explicar en públic les seues inclinacions i afinitats, encara que l’imaginari popular els haja adjudicat la fama contrària. Recorde haver-li comentat que el cap de setmana anterior havia vist la pel·lícula The Belly of an Architect, de Peter Greenaway, amb música de Wim Mertens, i se la vaig recomanar efusivament.

Tot i que compartíem el gust per la música del compositor belga, em va respondre que no li interessaven massa les cabòries d’un arquitecte nord-americà depressiu pels carrers de Roma, que s’estimava més un cap de setmana immers en el món literari de les comarques de la Muntanya. En aqueix moment va agafar del prestatge els tres volums que havia anat a buscar, la trilogia del Cicle de Cassana d’Enric Valor, tres gruixuts exemplars en una sòbria edició en cartoné amb camises de fosca tonalitat blava. Jo aleshores coneixia part del seu treball lingüístic i, com no, la tasca com a folklorista de recuperació de rondalles popular.

Em va sobtar la decisió irrenunciable del meu amic en posar en el mateix nivell de la balança produccions culturals internacionals i allò que es podia interpretar com a local, reduït a l'interès poc més que antropològic. Jo era molt jove i encara estava aprenent, ell, poc més gran, ja havia fet el pas cap a la desinhibició. Li vaig fer cas, és clar, i en poques setmanes, em trobava immers en la prosa naturalista, lleugerament zoliana, de l’autor castellut. Tanmateix, aquesta mena de comportaments ha estat, i continua estant, una raresa per les nostres contrades.

Quantes persones, preguntades per l’origen natalici de Jorge Juan y Santacilia, Jordi Joan, sabrien dir que era natural d’Alacant, concretament de Monforte del Cid, tot i que nascut a El Fondonet, a la propera Novelda, i en la seua carta d’ingrés en l’Orde de Malta havia escrit de pròpia mà “Soy natural de la Universidad de Monforte”. Estem parlant de la persona que va mesurar, junt amb el seu company Antonio de Ulloa, l’arc del meridiá i un grau terrestre, demostrant que la Terra està aplatada pels pols. El seu nom, no obstant això, resta en l’imaginari per donar nom a edificis emblemàtics, deslligat de tot allò que el puga identificar com a valencià, ni tan sols com alacantí, en la reducció més local possible.

L’any 2004 el lingüista nord-americà George Lakoff va fer tremolar els fonaments de la teoria política amb la seua formulació de la teoria dels marcs cognitius, en el conegut opuscle No penses en un elefant. El que potser no s’esperava Lakoff és que l’eina que havia posat en mans d’allò que en el context americà denomina lliberals, l’havien d’utilitzar els seus oponents amb una destresa molt més subtil que els polítics a qui l’havia adreçat.

Com una falange espartana, tots a una, les noves dretes fan servir la tàctica d’ocupar l’espai públic de manera hegemònica, modificant el marc a conveniència, fent que el discurs públic estiga ocupat de manera total per les seues declaracions, les seues figures i les seues eixides de to.

No penses en Ayuso ha estat la darrera de les seues creacions. Una figura controvertida fins i tot entre les seues files, que està en boca de tots, tothora. Madrid com a forat del dònut, la llibertat com a sant i senya dels madrilenys (sense els madrilenys, és clar), enfrontant i confrontant, una absurditat que si Karl Popper alçara el cap, se’l trencaria contra la llosa d’una malaltisa interpretació de la seua societat oberta. Però ho hem tornat a fer, jo mateix ho acabe de fer, pensant en Ayuso quan formule aquest no penses en Ayuso, ficant-me de cap en el seu marc de referència.

No penseu en Enric Valor, hauríem d’exclamar. No penseu en Juan Gil-Albert, hauríem de dir. No penseu en Joan Fuster. No penseu en Carmelina Sánchez-Cutillas. No penseu en Jordi Joan. No penseu en Francis Mojica. No penseu en el Genovés. No penseu en José Luís Villacañas. No penseu en Ortifus. No penseu en Sento. No penseu en Micharmut. No penseu en Mariscal. No penseu en Daniel Torres. No penseu en Paco Roca. No penseu en Miguel Calatayud. No penseu en el Niño de Elche. No penseu en Llorenç Barber. No penseu en María Blasco. No penseu en Ana Lluch. No penseu en Carme Alborch. No penseu en Nuria Oliver. No penseu en Isabel-Clara Simó. No penseu en Juan José Millás. No penseu… pel contrari, sembla el marc que ens imposen.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Opinión
Opinión El debate europeo… contaminado
Hoy más que nunca necesitamos abrir un debate europeo que supere los lugares comunes y el regate corto porque es mucho lo que nos jugamos.
Opinión
OPINIÓN Snt from my ihpone
Sobre la serie de Richard Gadd se han dicho muchas cosas desde que se estrenó hace apenas tres semanas, ya ha recibido elogios, pero sobre todo críticas. Muchas con ánimo de cancelación.
Cuidados
Cuidados Lavar el cuerpo de una anciana
Ir contra el pudor impuesto es sin duda una acción feminista, como también lo es defender el derecho al mismo en distintos contextos o situaciones.
Genocidio
Genocidio La ONU advierte de que un ataque sobre Rafah colapsaría la distribución de ayuda en Gaza
Turquía suspende todo el comercio con Israel. El fiscal del Tribunal Penal Internacional advierte de que no admitirá “amenazas” después de que trascendiera que imputará a Netanyahu y los suyos.
Memoria histórica
Memoria histórica Relatores de la ONU piden a España que actúe contra las leyes antimemoria de tres autonomías
Los relatores internacionales denuncian las posibles vulneraciones de derechos de dos normas en proceso y una aprobada por los Gobiernos de coalición de Partido Popular y Vox en tres comunidades autónomas.
Periodismo
Periodismo Desinforma, que algo queda
En la fecha que se conmemora el Día de la Libertad de Prensa, hay que analizar sus dimensiones, la opacidad en el reparto de la publicidad institucional, la necesidad de la alfabetización mediática y qué medidas concretas pueden llevarse a cabo.
Educación pública
Educación a la madrileña Huelga de profesorado en Madrid o cómo organizar la protesta desde abajo
El profesorado madrileño convoca los próximos 8 y 21 de mayo dos jornadas de huelga para que se reviertan los recortes de la época Aguirre en una protesta que tuvo su génesis al margen de la mesa sectorial.
Rap
Rap Viaje a los orígenes del hip hop en España: “Nadie esperaba ganar dinero con el rap”
El historiador Nicolás Buckley y el periodista Jaime Valero, exredactor jefe de HipHop Life, publican Maestro de ceremonias, un libro sobre la historia de la cultura hip hop en España.
Análisis
Análisis No dejemos de hablar de Siria
La situación humanitaria en Siria se endurece en un contexto de inestabilidad regional, mientras que la ayuda internacional que el país recibe es muy inferior a la necesaria.

Últimas

Comunidad El Salto
Palestina La campaña de apoyo a Gaza de El Salto recauda más de diez mil euros para la UNRWA
El pasado 26 de febrero, tras más de cuatro meses de ofensiva militar de castigo por parte Israel sobre la Franja de Gaza, desde El Salto decidimos ir más allá del periodismo ante la gravedad de los hechos.
El Salto n.74
Revista 74 Cuando los algoritmos te explotan: no te pierdas el número de primavera de la revista de El Salto
De cómo los algoritmos y la IA gestionan el trabajo de cientos de millones de personas con ritmos y condiciones del siglo XIX, y de mucho más, hablamos en nuestro número de primavera. Ya disponible para socias y en los puntos de venta habituales.
Eventos
Evento Un Salto al periodismo del futuro: súmate a nuestro primer evento para estudiantes y jóvenes profesionales
El viernes 10 de mayo, El Salto organiza una jornada de periodismo joven para profundizar en temas clave, nuevos lenguajes y formatos, desde un enfoque eminentemente práctico.
Formación El Salto
Formación El Salto Fotoperiodismo y movimientos sociales: Una mirada a las luchas desde abajo a través de un objetivo
La Escuela de Periodismo Crítico de El Salto ofrece su primer curso presencial, en el que abordaremos, de la mano de nuestros fotógrafos, cómo plasmar a través de la imagen movilizaciones y resistencias.
Represión
Represión La Policía detiene por segunda vez en 2024 al portavoz del SAT, Óscar Reina
La Policía Nacional ha detenido al Portavoz del Sindicato Andaluz de Trabajadores, Óscar Reina, durante la mañana del jueves en Navarra. El líder del SAT es uno de los sindicalistas que más detenciones acumula dentro del Estado español.
Más noticias
Sindicatos
1 de mayo Cargas policiales mandan a una persona de 70 años al hospital en el 1 de mayo de Castelló
Desde CGT Castelló anuncian que tomarán medidas legales por las provocaciones y agresiones sufridas por los diferentes cuerpos policiales que han actuado en las cargas.
Francia
1 de mayo La policía carga violentamente contra la manifestación de CGT en París y detiene a 45 personas
Las cargas policiales extremadamente violentas, de la unidad BRV-M, dejaron decenas de heridos. Según CGT en la manifestación participaron más de 50.000 personas.
Derecho a la vivienda
Elecciones catalanas El futuro de la regulación de los alquileres en Catalunya se juega el 12M
El decreto que regula los alquileres de temporada que lanzó el Govern era la pieza que faltaba para que funcionen los topes de los precios. Pero la norma debe ser revalidada con los votos socialistas y convergentes, que se han opuesto a la medida
PNV
CLIENTELISMO El Ayuntamiento de Bilbao coloca como interventor al cuñado de Josu Erkoreka por libre designación
Juan Mari Aburto explicó que Mikel Astorkiza, pareja de una hermana del vicelehendakari, “es el único candidato que cumple con los requisitos del puesto” para el control y fiscalización interna de la gestión económico-financiera.
Opinión
Opinión El debate europeo… contaminado
Hoy más que nunca necesitamos abrir un debate europeo que supere los lugares comunes y el regate corto porque es mucho lo que nos jugamos.

Recomendadas

Sidecar
Sidecar Las reglas del juego
Aunque es poco probable que el reciente intercambio de fuego entre Israel e Irán desemboque en una guerra total, este ha puesto de manifiesto la vulnerabilidad de Israel en un momento político decisivo.
Arte contemporáneo
Artivismo Lara Ge: “A través de la práctica creativa nutrimos el espacio comunitario”
Ideadestronyingmuros desarrolla temas sobre feminismo, alternativas de vida al capitalismo y también sobre movimientos migratorios, con una fuerte posición transfronteriza.
En el margen
Francisco Godoy Vega “El ojo del blanco es como el ojo de Dios: es abstracto, es superior y puede verlo todo”
Doctor en Historia del Arte, Francisco Godoy Vega forma parte del colectivo de arte colaborativo Ayllu. Este activista antirracista aborda las consecuencias del supremacismo blanco. En 2023 publicó el libro ‘Usos y costumbres de los blancos’.
Laboral
Laboral Xavier Minguez: “Ni la rabia contra la empresa ni el orgullo de éxito de una huelga son solo tuyos”
Xavier Minguez es profesor de psicología social y análisis de resolución de conflictos en la UPV/EHU y ha realizado para el sindicato ELA la investigación ‘Un acercamiento psicosocial a la huelga’.