Opinión
Centre de gravetat transitòria

Mentre s’accepta que els governs plurals del centre cap a la dreta de l’eix ideològic, rebenten per la coherència dels seus membres minoritaris, v. g. Andalusia, l’estabilitat dels governs plurals del centre cap a l’esquerra del mateix eix, pateix, dia sí, dia també, d’andanades opina-informatives, a causa de la seua feblesa, v.g. País Valencià.
presentacion apunt
Morera, Soriano, Puig, Oltra y Marco en la presentación de la imagen de Àpunt Raúl Pérez
30 may 2021 06:00

La memòria és traïdora, diuen que cada vegada que recordem, reconstruïm el passat, que cada record és nou en l’instant precís en què pouem en la bassa dels fets viscuts, modificant el registre amb les experiències posteriors, fins i tot hi afegim elements nous que no formaven part del conjunt d’informació que va crear l’evocació primera.

Sempre he pensat que el primer vinil de llarga durada (LP) que vaig comprar era el Pipes of Peace de Paul McCartney, l’any 1983, tal vegada el Jokerman de Bob Dylan. Aquesta era tota la meua vacil·lació. En aquell moment, tenia 12 anys, ja comptava amb un bon grapat de singles (7” a 45 rpm), alguns maxi-singles (12” a 45 rpm) i uns quants LP’s (12” a 33 rpm), heretats o regalats: Beatles, Jethro Tull, Supertramp, ELO, Police, Roxy Music, Gene Vincent, The Beach Boys, The Ventures…, però encara no havia anat a la botiga, amb els meus propis diners, per triar entre les novetats un llarga durada, el primer de pròpia voluntat. La memòria em feia una de les seues jugades mestres. Sí que n’hi havia un, se l’havia fet comprar a ma mare, amb els diners avançats de la meua paga.

L’any 1982 encara es publicaven aquells dobles LP’s recopilatoris del millor de l’any. 30 impactos y 15 éxitos más. “Anunciado en TV”, avisava sobre una menuda banda groga en la cantonada superior esquerra, damunt del vermell d’una horrenda coberta. L’Abracadabra de l’Steve Miller Band, The Meaning of Love de Depeche Mode, Avalon de Roxy Music, el Da Da Da de Trio, Tainted Love de Soft Cell, Only You de Yazoo, en igualtat de condicions amb Qué cara más bonita de Bordón 4, Por qué pasó lo que pasó de Los Chunguitos, Ni tú ni yo de Los Chichos o… Como una ola, de Rocío Jurado i Paloma que pierde el vuelo del Fary.

L’agulla de ceràmica del meu tocadiscos de maleta no va tardar en deixar inservibles alguns d’aquells solcs, mai no revetllaré quins. Tanmateix, entre aquells 45 temes vaig fer una trobada determinant per l’evolució del meu gust musical. Quasi acabant la cara B del segon disc, amagat entre Olivia Newton John i Los Chunguitos, es va manifestar una epifania: Una vecchia bretone / Con un cappello e un ombrello di carta di riso e canna di bambù / Capitani coraggiosi / Furbi contrabbandieri macedoni / Gesuiti euclidei / Vestiti come dei bonzi per entrare a corte degli imperatori / Della dinastia dei Ming / Cerco un centro di gravità permanente

No era la primera vegada que sentia cantar en italià, per casa ja corrien singles d’Umberto Tozzi, Salvatore Adamo, Al Bano, Peppino di Capri, Nicola di Bari o Iva Zanicchi, però allò era diferent, no era un tio guapot, no era una cançò romàntica, per nassos havia de ser diferent. Però si tenia una coreografia espasmòdica i tot! Coreografia que, gràcies a Sacks, no recorde haver memoritzat.

A nivell col·lectiu, la memòria també enganya. Fa poc vaig sentir aquesta frase: “Quan governa la dreta almenys hi ha treball, no paguitas”. I jo mateix vaig dubtar. És cert que quan la dreta governa hi ha més treball? Més enllà de les anàlisis macroeconòmiques, per què hi ha un tanta gent que ha assumit aquesta màxima? Serà la meua bombolla informativa, que tots els què m’envolten pertanyen a sectors afavorits per les polítiques liberals? Potser l’analogia amb un altre fet polític em podia donar la resposta.

Un altre dels memes polítics de barra de bar és que l’excés de pluralitat provoca caos, que els governs de coalició, com més partits hi participen, tendeixen a la implosió

Un altre dels memes polítics de barra de bar és que l’excés de pluralitat provoca caos, que els governs de coalició, com més partits hi participen, tendeixen a la implosió. Sempre hi ha algú, normalment la part més minoritària, que vol influir més enllà del que li toca demogràficament, estiren fort de la corda, per tal de trencar-la segons els seus interessos particulars.

Mentre Vox trenca l’equilibri de govern a Andalusia, al País Valencià, els botànics aguanten i aguanten, embranzida rere embranzida. No hi ha dia que no trobes una notícia al respecte: que si Oltra calla quan havia de parlar, que si Puig parla quan havia de callar, que si els morats donen suport a una iniciativa, però en privat diuen el contrari. I qui és que els ha escoltat en privat, obviant els fets? No importa, els titulars parlen contínuament del caos de l’esquerra i la fermesa de la dreta. Imposar és coherent, contemporitzar és feble.

I, a poc a poc, es van assentant les evocacions falses que construeixen el record versemblant. Compromís rebaixa la pressió al Govern i evita la ruptura amb els seus socis, caca, roïn. Vox fa efectiu el seu boicot al Govern andalús tombant en el Parlament dues iniciatives clau, xapò, coherència, fermesa.

Cadascú recorda les coses segons els interessos del present, i el present ja té el seu relat.

Battiato cercava un centre de gravetat permanent que no canviara mai el que pensava de les coses de la gent, però Battiato ja no hi és, i tothom camina ara darrere un centre de gravetat transitori, un estat d’opinió canviant, mudable, líquid, escorredís, que ens permeta amollar sentències de retòrica impecable, d’una falsedat notòria, però boniques, com eixides d’una novel·la de Jardiel Poncela. L’erotisme de les ordres assumides com a veritats transcendentals.

L’equivalent d’aquell doble vinil de 30 impactes i 15 èxits seria ara mateix la llista d’Spotify del Dj de la festa de Cap d’Any a la Puerta del Sol. Eclèctica, com el calaix de sastre original, i, per descomptat, anunciada per TV, i per Facebook, i per Twitter, i per Instagram, i per totes les portades de la premsa, pagades per una elèctrica, amb la seua camisa uniforme, multicolor. Un mash-up de Taburete i Smashing Pumpkins.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Opinión
Opinión Infiltrados en la democracia
Un nuevo caso de infiltración policial subraya la permanencia de una serie de prácticas que amenazan derechos fundamentales y tienen potencial delictivo.
Opinión
Eufemismoak eta tabuak Euskararen gatazkarako bost irudi
Nortzuk bultzatuko dute euskal orden berria eraldaketa sozialaren begiradatik? Nortzuk dira gaur egun zapalduenak Euskal Herrian?
Policía
Espionaje político Juancar, otro policía infiltrado en los movimientos sociales de Madrid
El Salto desvela la identidad del agente policial Carlos P.M., que pasó dos años infiltrado en movimientos sociales de Madrid bajo la falsa identidad de un joven estudiante.
Opinión
Opinión Infiltrados en la democracia
Un nuevo caso de infiltración policial subraya la permanencia de una serie de prácticas que amenazan derechos fundamentales y tienen potencial delictivo.
Sanidad
Sanidad Universal El Gobierno aprueba un proyecto de ley para volver a la sanidad universal
La norma, que deberá atravesar el trámite parlamentario para su aprobación, pretende retornar a la situación anterior a 2012, cuando Rajoy eliminó la universalidad en la atención sanitaria.
Industria armamentística
Industria armamentística La Junta de Andalucía reúne en Sevilla a 250 empresas armamentísticas cómplices con el genocidio en Palestina
La Junta de Andalucía organiza la Aerospace and Defense Meetings ADM 2024 en Sevilla que congregará a cientos de empresas armamentísticas en pleno genocidio de Israel contra el pueblo palestino y en un contexto de rearme en la UE
Catalunya
Catalunya El Senado veta la Amnistía y la Audiencia Nacional intenta que los imputados de Tsunami abandonen el exilio
El juez de la Audiencia Nacional, Manuel García-Castellón, les ha llamado a declarar desde Barcelona el 22 de mayo, antes de que se apruebe la ley. Les imputa terrorismo, un delito por el que no podrían ser amnistiados.
Genocidio
Human Rights Watch Israel ha lanzado al menos ocho ataques sin aviso previo contra organizaciones humanitarias
La organización no gubernamental Human Rights Watch acusa a Israel de atacar centros y convoys de ayuda humanitaria y advierte a los países que suministran armas a las FDI que eso contraviene el derecho internacional.
Genocidio
Movilizaciones Estudiantes por Palestina, el “no en nuestro nombre” global
Las acampadas se extienden por todo el mundo. La represión de algunas de ellas no consiguen limitar el alcance de una forma de protesta que desafía a los Estados y que Israel considera una amenaza que pone en riesgo su impunidad.
Sidecar
Sidecar Un régimen de guerra global
Los conflictos armados están atrayendo a algunos de los actores más poderosos de la escena internacional, lo cual invoca el espectro de la escalada nuclear.

Últimas

Palestina
Movimiento BDS Archivada la denuncia por una acción de boicot a McDonald's
Un juzgado de Madrid considera que en el despliegue de la pancarta “Ahora sí, boicot McDonald's. Llámame McGenocidio” no existió delito.
Derecho a la vivienda
Derecho a la vivienda El Gobierno amplía la moratoria hipotecaria unas horas antes de su vencimiento
Cuando faltaban unas horas para el fin de la moratoria hipotecaria que beneficia a 30.000 familias, el Consejo de Ministros aprueba su prórroga hasta 2028. La PAH anuncia que seguirá luchando por una “solución definitiva”.
Crisis climática
Industria y crisis climática La transición de la industria del acero choca con los límites del hidrógeno verde
La industria siderúrgica debe reducir en un 93% sus emisiones para que el aumento de la temperatura global se mantenga un 1,5º C por debajo de los niveles preindustriales. Y el hidrógeno verde no es suficiente para transformar la industria del acero.
Derecho a la vivienda
Derecho a la vivienda Un vídeo muestra las técnicas violentas de las agencias de desocupación
Una grabación realizada con móvil muestra la utilización de técnicas de violencia física por parte de trabajadores de una empresa de desocupación, un sector que ha escapado hasta ahora de la regulación y cuenta con la complicidad de la Policía.
Más noticias
Elecciones
Elecciones catalanas El triunfo de Sánchez e Illa en el embrollo catalán
Los socialistas derrotan con claridad al independentismo, pero lo tendrán complicado para formar gobierno y la derechización de la política catalana no es una buena noticia para el PSOE.
Formación El Salto
Formación El Salto Fotoperiodismo y movimientos sociales: una mirada a las luchas desde abajo a través de un objetivo
La Escuela de Periodismo Crítico de El Salto ofrece su primer curso presencial, en el que abordaremos, de la mano de nuestros fotógrafos, cómo plasmar a través de la imagen movilizaciones y resistencias.
Sanidad pública
Privatización sanitaria Una nueva ley para “limitar” la participación de las empresas en la sanidad pública
El Ministerio de Sanidad lanza a consulta un proyecto de ley de gestión del sistema nacional de salud que pretende poner coto a las privatizaciones aunque sin eliminar esta posibilidad de manera explícita.

Recomendadas

Ocupación israelí
Guerra contra Gaza Crece el debate en EE UU por su responsabilidad en la masacre de Gaza
Un informe del Departamento de Estado admite por primera vez que las bombas de 900 kg suministradas por EE UU se han podido utilizar de forma indiscriminada contra civiles.
Salud
Salud perinatal Susana Carmona: “No encuentro nada más feminista que estudiar lo que pasa en nuestros cuerpos”
La psicóloga clínica Susana Carmona recoge en ‘Neuromaternal’ casi todo lo que la neurociencia puede enseñar sobre las madres. Por ejemplo que la maternidad, como la adolescencia, es una época de neuroplasticidad y de adaptación.
Palestina
Noura Erakat “Nuestra lucha por salvarnos como palestinos es también una lucha para salvar el mundo”
La organizadora y abogada defensora de la Campaña en Estados Unidos por el fin de la ocupación israelí Noura Erakat respondió a las preguntas de Olga Rodríguez para la entrevista de la revista trimestral de primavera de El Salto.
Barcelona
Barcelona El Lokal se queda en el Raval
En un giro inesperado de su historia, el mítico espacio libertario El Lokal, de Barcelona, ha tenido que decidir si mudarse o firmar un contrato de compra-venta para preservar su espíritu, a ras del Raval.