Opinión
Centre de gravetat transitòria

Mentre s’accepta que els governs plurals del centre cap a la dreta de l’eix ideològic, rebenten per la coherència dels seus membres minoritaris, v. g. Andalusia, l’estabilitat dels governs plurals del centre cap a l’esquerra del mateix eix, pateix, dia sí, dia també, d’andanades opina-informatives, a causa de la seua feblesa, v.g. País Valencià.
presentacion apunt
Morera, Soriano, Puig, Oltra y Marco en la presentación de la imagen de Àpunt Raúl Pérez
30 may 2021 06:00

La memòria és traïdora, diuen que cada vegada que recordem, reconstruïm el passat, que cada record és nou en l’instant precís en què pouem en la bassa dels fets viscuts, modificant el registre amb les experiències posteriors, fins i tot hi afegim elements nous que no formaven part del conjunt d’informació que va crear l’evocació primera.

Sempre he pensat que el primer vinil de llarga durada (LP) que vaig comprar era el Pipes of Peace de Paul McCartney, l’any 1983, tal vegada el Jokerman de Bob Dylan. Aquesta era tota la meua vacil·lació. En aquell moment, tenia 12 anys, ja comptava amb un bon grapat de singles (7” a 45 rpm), alguns maxi-singles (12” a 45 rpm) i uns quants LP’s (12” a 33 rpm), heretats o regalats: Beatles, Jethro Tull, Supertramp, ELO, Police, Roxy Music, Gene Vincent, The Beach Boys, The Ventures…, però encara no havia anat a la botiga, amb els meus propis diners, per triar entre les novetats un llarga durada, el primer de pròpia voluntat. La memòria em feia una de les seues jugades mestres. Sí que n’hi havia un, se l’havia fet comprar a ma mare, amb els diners avançats de la meua paga.

L’any 1982 encara es publicaven aquells dobles LP’s recopilatoris del millor de l’any. 30 impactos y 15 éxitos más. “Anunciado en TV”, avisava sobre una menuda banda groga en la cantonada superior esquerra, damunt del vermell d’una horrenda coberta. L’Abracadabra de l’Steve Miller Band, The Meaning of Love de Depeche Mode, Avalon de Roxy Music, el Da Da Da de Trio, Tainted Love de Soft Cell, Only You de Yazoo, en igualtat de condicions amb Qué cara más bonita de Bordón 4, Por qué pasó lo que pasó de Los Chunguitos, Ni tú ni yo de Los Chichos o… Como una ola, de Rocío Jurado i Paloma que pierde el vuelo del Fary.

L’agulla de ceràmica del meu tocadiscos de maleta no va tardar en deixar inservibles alguns d’aquells solcs, mai no revetllaré quins. Tanmateix, entre aquells 45 temes vaig fer una trobada determinant per l’evolució del meu gust musical. Quasi acabant la cara B del segon disc, amagat entre Olivia Newton John i Los Chunguitos, es va manifestar una epifania: Una vecchia bretone / Con un cappello e un ombrello di carta di riso e canna di bambù / Capitani coraggiosi / Furbi contrabbandieri macedoni / Gesuiti euclidei / Vestiti come dei bonzi per entrare a corte degli imperatori / Della dinastia dei Ming / Cerco un centro di gravità permanente

No era la primera vegada que sentia cantar en italià, per casa ja corrien singles d’Umberto Tozzi, Salvatore Adamo, Al Bano, Peppino di Capri, Nicola di Bari o Iva Zanicchi, però allò era diferent, no era un tio guapot, no era una cançò romàntica, per nassos havia de ser diferent. Però si tenia una coreografia espasmòdica i tot! Coreografia que, gràcies a Sacks, no recorde haver memoritzat.

A nivell col·lectiu, la memòria també enganya. Fa poc vaig sentir aquesta frase: “Quan governa la dreta almenys hi ha treball, no paguitas”. I jo mateix vaig dubtar. És cert que quan la dreta governa hi ha més treball? Més enllà de les anàlisis macroeconòmiques, per què hi ha un tanta gent que ha assumit aquesta màxima? Serà la meua bombolla informativa, que tots els què m’envolten pertanyen a sectors afavorits per les polítiques liberals? Potser l’analogia amb un altre fet polític em podia donar la resposta.

Un altre dels memes polítics de barra de bar és que l’excés de pluralitat provoca caos, que els governs de coalició, com més partits hi participen, tendeixen a la implosió

Un altre dels memes polítics de barra de bar és que l’excés de pluralitat provoca caos, que els governs de coalició, com més partits hi participen, tendeixen a la implosió. Sempre hi ha algú, normalment la part més minoritària, que vol influir més enllà del que li toca demogràficament, estiren fort de la corda, per tal de trencar-la segons els seus interessos particulars.

Mentre Vox trenca l’equilibri de govern a Andalusia, al País Valencià, els botànics aguanten i aguanten, embranzida rere embranzida. No hi ha dia que no trobes una notícia al respecte: que si Oltra calla quan havia de parlar, que si Puig parla quan havia de callar, que si els morats donen suport a una iniciativa, però en privat diuen el contrari. I qui és que els ha escoltat en privat, obviant els fets? No importa, els titulars parlen contínuament del caos de l’esquerra i la fermesa de la dreta. Imposar és coherent, contemporitzar és feble.

I, a poc a poc, es van assentant les evocacions falses que construeixen el record versemblant. Compromís rebaixa la pressió al Govern i evita la ruptura amb els seus socis, caca, roïn. Vox fa efectiu el seu boicot al Govern andalús tombant en el Parlament dues iniciatives clau, xapò, coherència, fermesa.

Cadascú recorda les coses segons els interessos del present, i el present ja té el seu relat.

Battiato cercava un centre de gravetat permanent que no canviara mai el que pensava de les coses de la gent, però Battiato ja no hi és, i tothom camina ara darrere un centre de gravetat transitori, un estat d’opinió canviant, mudable, líquid, escorredís, que ens permeta amollar sentències de retòrica impecable, d’una falsedat notòria, però boniques, com eixides d’una novel·la de Jardiel Poncela. L’erotisme de les ordres assumides com a veritats transcendentals.

L’equivalent d’aquell doble vinil de 30 impactes i 15 èxits seria ara mateix la llista d’Spotify del Dj de la festa de Cap d’Any a la Puerta del Sol. Eclèctica, com el calaix de sastre original, i, per descomptat, anunciada per TV, i per Facebook, i per Twitter, i per Instagram, i per totes les portades de la premsa, pagades per una elèctrica, amb la seua camisa uniforme, multicolor. Un mash-up de Taburete i Smashing Pumpkins.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Opinión
Industria militar a debate (I) Contra el aumento en la inversión militar que proponen el Gobierno Vasco y Zedarriak
Debemos sobre la mesa la posibilidad de poner fin a la industria de la defensa, convirtiéndolo a producción civil de utilidad social.
Opinión
Opinión Provoquemos la próxima interrupción
Lo que nos resta es gobernar el apagón que habrá de venir, ser la causa colectiva de las próximas interrupciones, aquellas que lleven al fin de este mundo desbocado y sin sentido.
Opinión
Opinión La distopía andaluza en el apagón: sin internet ni móvil mientras Canal Sur habla de fútbol y de Pepe Botella
Las andaluzas también tenemos derecho a la información en un momento crítico tras el Gran Apagón, donde los medios nacionales no informan de nuestra realidad y nos impiden conocer si tenemos que ir a la escuela o a trabajar.
1 de mayo
1º de Mayo Euskadi se moviliza contra la 'patronal explotadora' este 1º de Mayo
Además de los temas laborales, ha habido otras reivindicaciones y recuerdos a favor del Euskera, los presos o el genocidio israelí en Palestina.
1 de mayo
1º de Mayo ‘Contra la guerra y el capitalismo’ en este Primero de Mayo interseccional de Madrid
Decenas de colectivos exigen en la calle acabar con el militarismo creciente, las violencias transversales y un espacio para todos los colectivos en la lucha de clase.
Tribuna
Tribuna La Lotte en Mont-roig del Camp: ¿Todo vale en nombre de la transición verde?
La construcción de una fábrica de componentes para baterías por parte de una multinacional se quiere imponer en una zona de Tarragona ya históricamente castigada.
There Is Alternative
There Is Alternative There Is Alternative #2: de supermercados, las cosas del comer y todo lo que no sea Juan Roig
Segundo episodio del podcast There Is Alternative de El Salto Radio sobre el lado oscuro de los supermercados, las grandes superficies y sus alternativas cooperativistas.
Laboral
1º de Mayo Inmigración y sindicatos: derechos universales o derrota colectiva
Los líderes sindicales no pueden ofrecer soluciones realistas para la situación de las personas migrantes, porque parecen asumir la vieja tesis de que la inmigración perjudica a la clase trabajadora en su conjunto.

Últimas

Eventos
Evento Un Salto al periodismo desde el barrio: acompáñanos en un directo sobre periodismo situado
El Salto organiza un evento centrado en el potencial de los formatos sonoros para transmitir información veraz y fiable de forma cercana. Para hacer periodismo desde el barrio y barrio desde el periodismo.
Energía
Gran apagón Apagones, energías renovables y estabilidad del sistema eléctrico: tareas pendientes y visos de futuro
Es posible avanzar en la penetración de las renovables, al menos hasta cierto punto, sin perder seguridad en el sistema energético. Este debe modernizarse, descentralizarse y estar planificado por el Estado, opina un experto.
Ley Trans
Ley trans El Constitucional enfrenta el recurso del PP a la ley trans, los colectivos piden evitar la senda antiderechos
El Alto Tribunal deliberó por primera vez sobre este recurso sin llegar aún a ninguna decisión. Plataforma Trans pide que no se sume a la carrera de odio contra las personas trans y avale la norma.
1 de mayo
1 de mayo Primero de Mayo: contra el militarismo y por la paz universal
Europa reaviva su deriva militarista. Como en 1914, el movimiento obrero se enfrenta al dilema de sumarse al consenso bélico o alzar la voz por la paz.
Eléctricas
Oligopolio eléctrico Sánchez no admite responsabilidades en el apagón mientras sus socios piden nacionalizar la red eléctrica
El presidente del Gobierno señala a los “operadores privados”, entre ellos Red Eléctrica, cuyos últimos dos presidentes vienen del PSOE y cuyo principal accionista es el Estado, con el 20%, seguido por el 5% de Amancio Ortega.
Antimilitarismo
Rearme El gasto militar mundial se dispara
El gasto militar en el planeta aumentó en 2024 un 9,4% respecto a 2023, lo que supone el mayor incremento interanual desde la Guerra Fría.
Pobreza energética
Energía Apagón crónico: lugares donde no volverá la luz, a pesar de la restauración del sistema eléctrico
Miles de personas en el Estado español viven día a día apagones y falta de suministro en lugares como Cañada Real (Madrid), la Zona Norte de la ciudad de Granada o los asentamientos de jornaleras y jornaleros migrantes en Huelva y Almería
València
València El tejido social presenta su propuesta de reconstrucción tras la dana
Los Comités Locales de Emergencia y Reconstrucción y las asociaciones de víctimas definen los presupuestos de Mazón y Vox como una declaración de guerra.

Recomendadas

Cómic
Fabien Toulmé “Hablar de trabajo es menos sexy que hablar de amor o de guerra”
En su libro ‘Trabajar y vivir’, el autor francés recorre distintas realidades reflejando cómo las personas se relacionan con ese mandato ineludible de hacerse con un empleo para sostenerse económicamente.
Empresas recuperadas
Natalia Bauni “En este primer año del Gobierno de Javier Milei casi no hubo empresas recuperadas”
Natalia Bauni es coordinadora del Observatorio Social sobre Empresas Recuperadas y Autogestionadas del Instituto Gino Germani de la Facultad de Ciencias Sociales de la Universidad de Buenos Aires.
Eléctricas
Sistémica eléctrico Del lobby nuclear a la burbuja de las renovables: comienza la pugna por encontrar al culpable del apagón
Un crecimiento desmedido de las renovables guiado por intereses corporativos y una red eléctrica que no ha sido actualizada a la nueva realidad energética son algunas de las causas señaladas del apagón del 28 de abril.
Senegal
Migraciones El mito de la migración ordenada: la denegación de visados por el Consulado de España en Dakar
Maltrato institucional. Estas dos palabras son las más escuchadas cuando se pregunta a personas descontentas con el Consulado de España en Dakar. Cada vez más personas denuncian denegación de visados que no consideran justificados.