Música
El Diluvi llança un video feminista pel 25N, en primícia a La Directa i El Salto

El grup de l'Alcoià presenta en un breu documental la campanya #iTuSolsTu, on dones músiques han versionat la seua popular cançó feminista en vuit llengües diferents. 

El Diluvi 1
Foto: Pau Anmorsigol
Aquesta peça s'ha treballat en col·laboració amb La Directa País Valencià
25 nov 2018 12:00

El Diluvi, el grup de reggae, cúmbia i mestissatge mediterrani alacantí s'ha acomboiat amb vuit grups de dones o liderats per dones per llançar una campanya de reivindicació feminista en diverses llengües a les xarxes i als mitjans de comunicació. La Directa i El Salto llencem en exclusiva un mini documental de la campanya #iTuSolsTu que a comptat amb les vuit veus de Clàudia "Key Day", les Sey Sisters, Ses, Huntza, Núria Jaouen, Herbamora, Alidé Sans i Eixam, reservat per publicar arran del 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència de gènere. Flora Sempere, vocalista del grup, explica que: “si la campanya serveix per a empoderar, donar valor o ajudar a lluitar a cap dona, nosaltres feliços”.

Les artistes han versionat, sobre la base original, la popular cançó feminista dels de l'Alcoià "I tu, sols tu", inspirada en versos de Maria Mercè Marçal, i des de mitjans d'octubre han anat llançant setmanalment a les xarxes i a diversos mitjans de comunicació de l'estat les versions en aranès, castellà, gallec, basc, asturià, aragonès —pendent—, anglès i francès, fins arribar a aquesta versió documental, reservada pel 25 de novembre.

La campanya vol reivindicar les dones als escenaris, però no només: "L'objectiu és buscar la sororitat entre dones diferents, de territoris diferents i sensibilitats diferents, i reivindicar-les sobre tots els escenaris (de la vida)", expliquen des d’El Diluvi, que volen subratllar també la col·laboració no monetària entre els diversos grups per ajudar a donar a conèixer formacions femenines arreu de l'Estat, que a més canten en diverses llengües.

De fet, la idea va nàixer quan el grup va descobrir que un centre ocupacional havia versionat la seua cançó en llengua de signes: “Ens va agradar molt i vam pensar que podíem fer una campanya a gran escala utilitzant les llengües de l’estat que estan minoritzades, a les quals volíem donar protagonisme, i el castellà”, explica Flora Sempere. Després va sorgir la oportunitat de fer-ho també en anglès i francès: “No és un projecte tancat, la idea és que a poc a poc es vaja completant en més llengues”, declara Andreu Ferre, membre del grup. “Trobe que ha sigut molt bonic i pense que indirectament hem creat una sororitat entre les companyes que estan damunt els escenaris”, diu Flora Sempere.

En aquest sentit, la vocalista de Huntza, Uxue Amonarriz, que n'han fet la versió en basc, explica que de seguida van voler participar en el projecte perquè «serveix com a eina per conèixer-nos entre companyes i reforçar l'agermanament. Al final, crec que ha estat una una experiència enriquidora per a totes i esperem que sigui un altre gra de sorra en el procés d'empoderament de les dones» de la que tant parla la cançó. D'altres com, Alidé Sans, cantautora de la vall d'Aran, i qui n'ha fet la versió en aranès, en destaca que, a més, les versions posem de manifest la riquesa de les nostres llengües.

En les diferentes versions, el videoclip original de la cançó també ha sigut modificat per a incloure imatges més actuals i adaptades al territori de la versió en qüestió: “Pensem que es una forma de reflexir que el feminisme està en tots els llocs, que les coses segueixen avançant, que cada vegada hi ha més presència d’aquesta consciència feminista”, diu Sempere. No obstant això, el grup té clar que la música és un vehicle, un acompanyament, però que el moviment feminista necessite molt més: “Fa falta també una deconstrucció real per part dels homes i un empoderament real per part de les dones”, defén Andreu Ferre, “fins que això no passe, no n’hi hagen unes bases polítiques reales i individualment no facem coses que repercuteixen col·lectivament, la societat feminista és una proposta que encara està en camí”.

Versión original:
Versió en castellà:
Versió gallec:
Versió aranès:

Versió basc:

Versió asturià:

Versió francès:
Versió anglès:

Nou disc més reivindicatiu que mai, a la primavera

Amb el mateix esperit de revolta, El Diluvi llençarà un treball nou a la primavera que promet ser una revolució del seu ja conegut folk festiu, ara més arriscat, amb lletres que apel·len a la construcció de la col·lectivitat, a ajudar-se mútuament i al "junteu-vos" de Joan Salvat Papasseit i musicat per Ovidi Montllor. Seguint amb l'Ànima (2017 CC), i l'Alegria (2015 CC) que tant els caracteritza, i títols del seu darrers discos, El Diluvi explica que ha madurat i que aniran un pas més enllà també en sonoritats. Segons avancen, el nou treball juga amb nous llenguatges musicals, i inclou influències del folk anglosaxó i mexicà, tot flirtejant amb l'electrònica.
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Música
Música Aprendiendo filosofía con el punk patatero de La Polla Records
Los cáusticos esputos lanzados por Evaristo en las canciones de La Polla Records contenían materia adecuada para hablar de filosofía política en el instituto. Así lo entiende el profesor Tomás García Azkonobieta, autor de ‘La filosofía es La Polla’.
Política
Lawfare ¿Qué decisiones puede tomar Pedro Sánchez tras amagar con dimitir?
Tras el anuncio del presidente, se abren varias posibilidades que no se resolverán hasta el lunes: ¿Una moción de confianza? ¿La convocatoria de elecciones? ¿Un cambio de marco? ¿Dimitir y dar el salto a la presidencia del Consejo Europeo?
Medios de comunicación
Opinión ¿Y qué esperabas, Pedro?
Los gobiernos de derechas llevan años alimentando con dinero público a sus medios afines que esparcen bulos y manipulan sin que el Gobierno haya hecho nada para evitarlo.
Sanidad pública
Ribera Salud Hospital del Vinalopó: el último rehén de la privatización del PP valenciano
La vuelta del PP al gobierno valenciano ha supuesto un balón de oxígeno para la principal beneficiaria de la privatización sanitaria, que mantendrá la concesión de Elx-Crevillent a pesar del malestar social.
Portugal
Portugal Cuando los campesinos portugueses tomaron la tierra… y la contrarrevolución se la despojó a tiros
Tras el 25 de abril de 1974 una ola de ocupaciones agrícolas impulsó en Portugal una profunda reforma agraria que los gobiernos socialistas y conservadores tardarían más de una década en desmontar.
Portugal
Memoria histórica 50 años del 25 de abril: la reforma agraria
Cuando se cumple medio siglo de la Revolución de los Claveles este catedrático y corresponsal de prensa en Portugal entre 1974 y 1975 relata una de las caras menos conocidas de este proceso histórico: la reforma agraria.

Últimas

Derechos Humanos
Libertades y derechos Amnistía Internacional acusa al Estado de no investigar casos graves de violación de los derechos humanos
El informe anual de esta organización de derechos humanos denuncia “la persistente falta de rendición de cuentas por las violaciones de derechos humanos cometidas por el Estado español”.
Medio ambiente
Minas en Andalucía La sinrazón de los vertidos mineros al Guadalquivir
Se cumplen 26 años del vertido minero desde la Mina de Aznalcollar al Río Guadiamar en abril de 1998. Ahora, los nuevos proyectos de vertidos mineros desde las minas Cobre-Las Cruces y Aznalcóllar-Los Frailes vuelven a poner en peligro la zona al no haber tenido en cuenta las características del lugar.
El Salto n.74
Revista 74 Cuando los algoritmos te explotan: no te pierdas el número de primavera de la revista de El Salto
De cómo los algoritmos y la IA gestionan el trabajo de cientos de millones de personas con ritmos y condiciones del siglo XIX, y de mucho más, hablamos en nuestro número de primavera. Ya disponible para socias y en los puntos de venta habituales.
Eventos
Evento Un Salto al periodismo del futuro: súmate a nuestro primer evento para estudiantes y jóvenes profesionales
El viernes 10 de mayo, El Salto organiza una jornada de periodismo joven para profundizar en temas clave, nuevos lenguajes y formatos, desde un enfoque eminentemente práctico.
Palestina
Palestina La Flotilla hacia Gaza anuncia un retraso de la salida de los barcos de ayuda
La organización refiere presiones internacionales para que no se lleve a cabo una misión que pretende entregar 5.500 toneladas de alimentos y productos de primera necesidad a la población atrapada en el territorio palestino.
Tratado de la Carta de la Energía
Tratados El Parlamento Europeo aprueba la salida del Tratado de la Carta de la Energía
Con una inmensa mayoría, la eurocámara vota la salida de un tratado que era incompatible con los objetivos climáticos y que España ya anunció que abandonaría.
Derecho a la vivienda
Derechos a la vivienda Catalunya se adelanta al Gobierno central y regula los alquileres de temporada y por habitaciones
El Banco de España recomienda en su informe anual “medidas restrictivas” para controlar los alquileres turísticos, de temporada y por habitaciones, convertidos en la vía predilecta de grandes y pequeños propietarios para eludir las legislaciones.

Recomendadas

Derechos reproductivos
Luciana Peker y Cristina Fallarás “El aborto se ha apartado del relato feminista porque genera consenso”
Las periodistas Cristina Fallarás y Luciana Peker forman parte del grupo motor de una campaña europea que quiere blindar el derecho al aborto mediante una iniciativa ciudadana que necesita un millón de firmas para llegar a ser debatida.
Música
Música Aprendiendo filosofía con el punk patatero de La Polla Records
Los cáusticos esputos lanzados por Evaristo en las canciones de La Polla Records contenían materia adecuada para hablar de filosofía política en el instituto. Así lo entiende el profesor Tomás García Azkonobieta, autor de ‘La filosofía es La Polla’.
Pensamiento
Kristen Ghodsee “Necesitamos soluciones que podamos llevar a cabo sin la ayuda del Estado”
Esta escritora y etnógrafa estadounidense explora experiencias utópicas del pasado y del presente en su último libro ‘Utopías cotidianas’ (Capitán Swing, 2024).