Laboral
Marina d’Or, ciutat d’explotació

Part de la plantilla de Marina d’Or ha iniciat una campanya per organitzar una vaga durant els mesos d’estiu amb l’objectiu de trobar solucions als problemes que enfronten. Els salaris insuficients, les llargues jornades laborals i la carència d’eines de prevenció laboral concentren les seues reivindicacions.

Playa en Marina d'Or
Desenes de persones gaudeixen a la platja enfront el Balneari d'Aigua Marina de Marina d'Or. David F. Sabadell

Volen iniciar el principi de la fi de Marina d’Or. El que per a algunes és la “Ciudad de Vacaciones”, per a unes altres és sinònim d’explotació i abusos empresarials. I per això, el personal empleat en el complex turístic s’ha posat en marxa per reivindicar els seus drets laborals i denunciar les males pràctiques de la companyia. Amb el nom ¡Al abordaje!, la campanya creada i difosa per Facebook ha servit de reflex de les dificultats contra les que breguen cada dia. Convocada per al 29 de juny, va començar a preparar-se ara fa un any i, mitjançant la xarxa social, s’han recollit diverses notícies per evidenciar la part menys visible d’este suposat lloc idíl·lic.

El caràcter estacional dels treballs que es realitzen a Marina d’Or dificulta l’organització de les assalariades. A més a més, com indiquen en el comunicat de la campanya, a això se suma “la forta repressió que hi ha, emprant l’acomiadament, l’amenaça i la coacció com a mètodes d’acoquinament davant de l’intent de mobilització”. Per estos motius, es van començar a planificar fa ja quasi un any, temps durant el qual han estat actives, desenvolupant diverses accions de protesta a Orpesa del Mar per fer visibles les demandes plasmades en la web. El repartiment de propaganda i les pintades a les instal·lacions han sigut els principals punts d’actuació per cridar l’atenció no només d’alts càrrecs, sinó també de la resta de personal empleat en el complex turístic. L’organització de la campanya assenyala que l’objectiu és “que tots i totes sàpiguen que el 29 de juny de 2018 Marina d’Or es bloquejarà si no escolten i accepten” les seues reivindicacions.

La vaga, que està plantejada per ser indefinida i per provocar una parada “com a mesura de pressió” durant els mesos de vacances —juny, juliol i agost—, ha sigut organitzada de manera anònima i clandestina per “iniciar una acció sindical autònoma com a òrgan de decisió”. La principal demanda és que es respecte el conveni de cada sector laboral en lloc d’establir el mateix per a totes les empleades. Però també s’exigix que se suprimisquen les clàusules addicionals abusives en els contractes i que es pose fi a la temporalitat dels treballs. A més a més, reclamen que es respecte la jornada laboral màxima de 40 hores setmanals i que se’ls paguen de manera íntegra les hores extres. Uns altres aspectes clau de la reivindicació són el compliment de la normativa de prevenció de riscos laborals, el pagament de les vacances i el cessament del control de les treballadores i treballadors amb els registres a l’eixida del torn, per exemple. Per assolir els objectius, la campanya està dirigida a treballadores, extreballadores, persones acomiadades i clientela.