Feminismos
Els feminismes valencians han compartit avanços i reptes en el seu 40 aniversari

Els col·lectius feministes han celebrat el quaranta aniversari de les primeres jornades al País Valencià amb una setmana d'activitats que ha suposat la trobada de les diferents sensibilitats i alternatives generades en l'àmbit feminista. Tallers, debats, cicles de cinema, poesia i teatre han fomentat un entorn de reconeixement, visibilització i necessària sororitat entre diferents lluites, expressions i militàncies al llarg del feminisme.

Jornades Feminisme Valencia
Col•loqui sobre el documental 'Amanecerá y veremos'. Marc Jàfer García

El moviment feminista s’ha retrobat en les Jornades Feministes del País Valencià celebrant el seu 40 aniversari amb multitud de xerrades, tallers, performances, cine i altres activitats. Les organitzadores desitgen que “vaja creixent i es celebre tots els anys”. El programa de les jornades ha acollit distintes problemàtiques al camp del feminisme (precarietat, grossor, polítiques públiques, ecologisme, economia, comunicació, veganisme, acció feminista, etc.). Ha constat d’una setmana sencera, des del dilluns 23 fins al diumenge 29 d’octubre, amb moltes i molt diverses activitats que han tingut molt bona acollida.

Un exemple ha estat el documental “Amanecerá y veremos. Mujeres protagonistas de paz en Colombia”, que rep el nom d’un proverbi colombià. Este emotiu llargmetratge revaloritza l'aportació de les dones al procés de pau a Colòmbia. Sota el lema “La pau sense dones no va” els col·lectius feministes van pressionar al president Juan Manuel Santos quan va iniciar els diàlegs amb les FARC per introduir l'enfocament de gènere com a principi transversal de l'acord de pau final.

I ho van aconseguir, no sense sacrificis: més de 140 líders socials han sigut assassinades des de principis d'any, fruit de les pressions dels grups paramilitars que han copat el terreny deixat per les FARC i pugnen per ocupar les economies il·legals i el control de les terres.

En aquestes jornades s’han reunit diverses generacions de dones, així com diferents perspectives feministes. Les activistes consideren positivament aquest fet, ja que ha permés aportar una major riquesa al debat i ajuntar l’experiència amb les noves formes de fer de col·lectius joves independents. Els ha servit per aprendre en la resolució de conflictes, coneixer-se i unificar el moviment.

Putes i feminisme

Un exemple d’això ha estat incorporar veus, com ara les de Belén Ledesma i Miel Guernika, que són treballadores sexuals. Elles mateixa s’han fet càrrec de construir el relat sobre la seua experiència laboral en la ponència ‘Putes i feminisme’, un fet que no és tan comú com els agradaria. Les dos han trobat en esta alternativa laboral la via per escapar de la precarietat dels treballs on els exigien moltes hores per un sou ínfim. Han hagut d’alliberar-se de treballar per a proxenetes i madames, sota les seues condicions i cedint una part dels diners que produïen.

Miel assegura que “hi ha masclisme en la prostitució i en tots els llocs”, però que elles són “part de la solució”. I remarca que “contradiccions tenen tots els treballs i tot el món ven el seu cos”. La clau, pensa ella, és amb quines condicions. En este cas, tant Belén com Miel han aconseguit funcionar d’una manera semblant a una cooperativa, autogestionant el pis on treballen i destinant un percentatge del seu sou a les despeses que requereix.

La seua relació amb alguns sectors del feminisme ha sigut complicada. Per a Belén l’abolicionisme és un dels moviments que més les reprimixen com a treballadores sexuals, i alhora un moviment que defensa valors amb els que coincideix, com acabar amb la trata. Finalment han trobat que el feminisme és un interlocutor per a què s’escolte la seua veu i Miel apel·la a la necessitat d’acabar “amb la trata i i l’explotació, sense pietat”, però en tots els àmbits, no només en la prostitució.

Sinèrgies per la no-normalitat

Donar veu a la diversitat de sentirs, col·lectius i lluites així com buscar sinèrgies van ser punts recurrents a les Jornades. Sota el paraigües del feminisme hi caben molts debats i punts de vista, no sempre confluents. Mariana Urueña, del Col·lectiu Lambda, tractà de recalcar aquesta mateixa idea: “El carrer es ample, el sistema ens prefereix desestructurades i fragmentades. Hem de trobar espais on conèixer-nos i reconèixer-nos”.

Obrir la sexualitat, flexibilitzar el gènere, generar i acceptar nous tipus de criança, en definiva abastir, no solament a totes les persones diverses, sinó també a les dissidents amb les normes coercitives. En paraules d’Alicia Tamarit, “açò és una lluita per defensar la no-normalitat, la unicitat de cadascuna de nosaltres”.

En les jornades també s’han tractat altres temes com ara el feminisme als mitjans de comunicació. La ràdio ha estat la protagonista en FemiMitjans, la taula que acollia les ponents del col·lectiu Dones i Prou i Enredadas de Ràdio Malva, Dones lliures i Futur és Hui de Ràdio Klara, i el fanzine Zorras Peligrosas. Totes elles fan activisme per a que el feminisme, marginat als mitjans convencionals, ocupe una part de l’espai comunicatiu. No tot van ser xerrades, també es celebraren tallers, rutes i concerts com els que protagonitzaren Leo Goikoetxea, Bárbara López i Vera Carrión, Marina en flames, la Clika Pika, i Làuder DJ al CSOA l’horta el dijous 26.

Archivado en: Feminismos Feminismos
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Entrevista La Poderío
Entrevista La Poderío “Desde fuera se romantiza la maternidad, y aunque es bonita, siempre hay millones de dudas”
Escuchar a Rita Payés (Vilassar de Mar, 1999) es verdad, belleza, elegancia y emoción; un culto a la música que trasciende a la herencia o a la tradición. La música de Rita es disfrute y amor sincero hacia el cuarto arte. Un regalo.
El Salto Radio
El Salto Radio ¡Viva el mal!
Proyecto UNA, presentan “La viralidad del mal. Quién ha roto internet, a quién beneficia y cómo vamos a arreglarlo” en Señales de Humo.
Música
Madame Birrots “Emakumeok ez dugu izan beharrik super onak musika sortzeko"
Baztango taldea emakumez bakarrik eta euskaraz osatuta dago, eta gizonek ez dituzten agertokietan eskakizun bat dagoela dio. Landa eremutik eta ikuspegi feministatik mintzo dira.
Siria
Oriente Próximo Israel impone hechos consumados sobre Siria para condicionar la transición según sus intereses
“Está escrito que el futuro de Jerusalén es expandirse hasta Damasco”, dijo este octubre el ministro de Finanzas israelí, Bezalel Smotrich, uno de los exponentes ultras del Ejecutivo.
Ocupación israelí
Ocupación israelí Un tercio de los asesinatos de periodistas en 2024 fueron obra del ejército de Israel
Reporteros Sin Fronteras documenta la muerte de 18 periodistas en Palestina y Líbano este año “asesinados deliberadamente por hacer su trabajo” y habla de una “masacre sin precedentes” de profesionales del periodismo.
Que no te cuenten películas
Comunidad El Salto Suscríbete a El Salto y llévate seis meses de regalo a Filmin
Estas navidades, haz posible que El Salto llegue más lejos con sus contenidos críticos y llévate de regalo medio año de Filmin. Y si ya tienes Filmin, suscríbete a El Salto y regala el acceso a esta plataforma a quien quieras.
Galicia
Galicia Activistas de Greenpeace instalan ‘una celulosa’ en la sede de la Xunta en protesta contra Altri
Los ecologistas han realizado una acción en la sede del Gobierno gallego de Alfonso Rueda para animar a gallegos y gallegas a asistir a la manifestación de este domingo en la Praza do Obradoiro, en Santiago de Compostela.
Comunidad de Madrid
Educación pública El Gobierno de Ayuso recula y aplaza hasta junio los despidos masivos en Educación
Integradoras sociales, enfermeras, educadoras, auxiliares y otros perfiles de personal laboral se enfrentaban a la incertidumbre de ser cesados en plenas vacaciones de Navidad.

Últimas

Opinión
Opinión Lo raro es estar viva
¿De qué sirve agobiarse por ciertas pequeñeces si somos un punto mínimo, una huella desdibujada, un puntito sobre un folio en blanco con un boli bic que casi no pinta?
Más noticias
Ibex 35
Ibex 35 Las retribuciones de los grandes empresarios multiplican por 118 lo que ganan sus trabajadores
Los directores y ejecutivos de Inditex, Banco Santander, Iberdrola, Indra, CIE Automotive y otras empresas del Ibex 35 multiplican por cientos de veces los sueldos medios de sus empleados.
Personas sin hogar
Personas sin hogar El Ayuntamiento de Granada, APDHA y ‘La Calle Mata’ acuerdan un Plan de urgencia para las personas sin hogar
Después del encierro de decenas de activistas en el consistorio y la muerte de dos personas sin hogar en la calle en menos de 24 horas, el Ayuntamiento y las organizaciones civiles acuerdan un Plan de Urgencia para el frío de aplicación inmediata

Recomendadas

Fronteras
Túnez Túnez endurece la represión contra las ONG de ayuda a las personas migrantes
Mientras el presidente Kaïs Saied se prodiga en discursos racistas, el estado persigue a las entidades solidarias con quienes llegan al país, bajo el silencio cómplice de la Unión Europea.
Galicia
Economía ¿Quién lidera el negocio del eucalipto en Galicia al que Altri quiere sumarse?
El estallido social que ha producido el intento de la multinacional Altri y la Xunta de instalar una nueva celulosa en Galicia abre la necesidad de poner el foco en el sector forestal, donde se encuentran algunas de las mayores fortunas del Estado.
Siria
Rojava El rompecabezas sirio que estalló en Alepo
El nuevo escenario sirio se ha gestado bajo la intervención implacable de Turquía, patrocinadora del Ejercito Nacional Sirio y otros grupos yihadistas que libran la guerra de Erdogan contra el pueblo kurdo.
Cine
Ramón Lluis Bande “Asturies tiene sin construir el relato de su tiempo revolucionario”
El cineasta Ramón Lluis Bande entiende la memoria histórica como un “camino de exploración formal infinito” y de reflexión sobre el propio lenguaje cinematográfico “en relación con la realidad, la historia, el arte y la política”.