Feminismos
Els feminismes valencians han compartit avanços i reptes en el seu 40 aniversari

Els col·lectius feministes han celebrat el quaranta aniversari de les primeres jornades al País Valencià amb una setmana d'activitats que ha suposat la trobada de les diferents sensibilitats i alternatives generades en l'àmbit feminista. Tallers, debats, cicles de cinema, poesia i teatre han fomentat un entorn de reconeixement, visibilització i necessària sororitat entre diferents lluites, expressions i militàncies al llarg del feminisme.

Jornades Feminisme Valencia
Col•loqui sobre el documental 'Amanecerá y veremos'. Marc Jàfer García

El moviment feminista s’ha retrobat en les Jornades Feministes del País Valencià celebrant el seu 40 aniversari amb multitud de xerrades, tallers, performances, cine i altres activitats. Les organitzadores desitgen que “vaja creixent i es celebre tots els anys”. El programa de les jornades ha acollit distintes problemàtiques al camp del feminisme (precarietat, grossor, polítiques públiques, ecologisme, economia, comunicació, veganisme, acció feminista, etc.). Ha constat d’una setmana sencera, des del dilluns 23 fins al diumenge 29 d’octubre, amb moltes i molt diverses activitats que han tingut molt bona acollida.

Un exemple ha estat el documental “Amanecerá y veremos. Mujeres protagonistas de paz en Colombia”, que rep el nom d’un proverbi colombià. Este emotiu llargmetratge revaloritza l'aportació de les dones al procés de pau a Colòmbia. Sota el lema “La pau sense dones no va” els col·lectius feministes van pressionar al president Juan Manuel Santos quan va iniciar els diàlegs amb les FARC per introduir l'enfocament de gènere com a principi transversal de l'acord de pau final.

I ho van aconseguir, no sense sacrificis: més de 140 líders socials han sigut assassinades des de principis d'any, fruit de les pressions dels grups paramilitars que han copat el terreny deixat per les FARC i pugnen per ocupar les economies il·legals i el control de les terres.

En aquestes jornades s’han reunit diverses generacions de dones, així com diferents perspectives feministes. Les activistes consideren positivament aquest fet, ja que ha permés aportar una major riquesa al debat i ajuntar l’experiència amb les noves formes de fer de col·lectius joves independents. Els ha servit per aprendre en la resolució de conflictes, coneixer-se i unificar el moviment.

Putes i feminisme

Un exemple d’això ha estat incorporar veus, com ara les de Belén Ledesma i Miel Guernika, que són treballadores sexuals. Elles mateixa s’han fet càrrec de construir el relat sobre la seua experiència laboral en la ponència ‘Putes i feminisme’, un fet que no és tan comú com els agradaria. Les dos han trobat en esta alternativa laboral la via per escapar de la precarietat dels treballs on els exigien moltes hores per un sou ínfim. Han hagut d’alliberar-se de treballar per a proxenetes i madames, sota les seues condicions i cedint una part dels diners que produïen.

Miel assegura que “hi ha masclisme en la prostitució i en tots els llocs”, però que elles són “part de la solució”. I remarca que “contradiccions tenen tots els treballs i tot el món ven el seu cos”. La clau, pensa ella, és amb quines condicions. En este cas, tant Belén com Miel han aconseguit funcionar d’una manera semblant a una cooperativa, autogestionant el pis on treballen i destinant un percentatge del seu sou a les despeses que requereix.

La seua relació amb alguns sectors del feminisme ha sigut complicada. Per a Belén l’abolicionisme és un dels moviments que més les reprimixen com a treballadores sexuals, i alhora un moviment que defensa valors amb els que coincideix, com acabar amb la trata. Finalment han trobat que el feminisme és un interlocutor per a què s’escolte la seua veu i Miel apel·la a la necessitat d’acabar “amb la trata i i l’explotació, sense pietat”, però en tots els àmbits, no només en la prostitució.

Sinèrgies per la no-normalitat

Donar veu a la diversitat de sentirs, col·lectius i lluites així com buscar sinèrgies van ser punts recurrents a les Jornades. Sota el paraigües del feminisme hi caben molts debats i punts de vista, no sempre confluents. Mariana Urueña, del Col·lectiu Lambda, tractà de recalcar aquesta mateixa idea: “El carrer es ample, el sistema ens prefereix desestructurades i fragmentades. Hem de trobar espais on conèixer-nos i reconèixer-nos”.

Obrir la sexualitat, flexibilitzar el gènere, generar i acceptar nous tipus de criança, en definiva abastir, no solament a totes les persones diverses, sinó també a les dissidents amb les normes coercitives. En paraules d’Alicia Tamarit, “açò és una lluita per defensar la no-normalitat, la unicitat de cadascuna de nosaltres”.

En les jornades també s’han tractat altres temes com ara el feminisme als mitjans de comunicació. La ràdio ha estat la protagonista en FemiMitjans, la taula que acollia les ponents del col·lectiu Dones i Prou i Enredadas de Ràdio Malva, Dones lliures i Futur és Hui de Ràdio Klara, i el fanzine Zorras Peligrosas. Totes elles fan activisme per a que el feminisme, marginat als mitjans convencionals, ocupe una part de l’espai comunicatiu. No tot van ser xerrades, també es celebraren tallers, rutes i concerts com els que protagonitzaren Leo Goikoetxea, Bárbara López i Vera Carrión, Marina en flames, la Clika Pika, i Làuder DJ al CSOA l’horta el dijous 26.

Archivado en: Feminismos Feminismos
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Opinión
Opinión Feminismo de clase y lucha por la hegemonía cultural
Muchos espacios feministas suelen incorporar códigos simbólicos y culturales burgueses que deslegitiman a los de la clase obrera. Aparte de las condiciones materiales, es necesario abordar la hegemonía cultural que estructura esta exclusión.
Río Arriba
Río Arriba Yayo Herrero: “El holocausto nazi no es una excepcionalidad en la historia de Europa, es un modus operandi”
Nueva entrevista de Río Arriba en formato podcast y vídeo en el que hablamos de ecofeminismo, transiciones ecosociales justas, decrecimiento, colapso, poner la vida en el centro y mucho más.
Opinión
Opinión Algunas claves para hacer un análisis feminista de las masculinidades y el patriarcado
Aunque el repunte patriarcal que estamos viviendo lleva tiempo consolidándose, ahora se le está otorgando la importancia que merece en el debate público, también en Euskal Herria.
Naciones Unidas (ONU)
Genocidio El Informe Albanese denuncia ante la ONU a las empresas que se han lucrado del exterminio en Gaza
La relatora presenta un informe al Consejo de Derechos Humanos en el que detalla la responsabilidad de decenas de empresas en las políticas de ocupación, apartheid y genocidio que está llevando a cabo Israel en Palestina.
Movimiento BDS
Movimiento BDS Sidenor cede a la presión y anuncia que dejará de vender acero para las armas israelíes
La acerera vasca toma esta decisión después de que los sindicatos ESK, LAB y ELA requiriesen información y exigiesen acciones para frenar la complicidad con el genocidio.
Palestina
Palestina Israel bombardea un cumpleaños infantil y asesina a 39 personas en otra jornada mortífera en Gaza
Las Fuerzas Armadas de Israel siguen extendiendo la muerte por todo el territorio de Gaza. Un ataque contra una cafetería frecuentada por periodistas acaba con la vida de varios niños y niñas, un fotoperiodista y una artista plástica.
Fiscalidad
Impuestos España y Brasil se unen para proponer mayores impuestos a los superricos
La propuesta ha sido presentada en la IV Conferencia Internacional de Financiación para el Desarrollo de la ONU que se celebra en Sevilla.
Justicia
Justicia Huelga de jueces y magistrados: ni servicios mínimos ni descuento de salario
Las asociaciones conservadoras convocan por primera vez un paro de tres días, una situación sin sustento legal según el Consejo General del Poder Judicial.
República Democrática del Congo
República Democrática del Congo La RD del Congo y Ruanda, mediados por Estados Unidos, firman un acuerdo de paz incierto
El acuerdo busca crear cadenas de valor en las que intervengan ambos países, con una mayor presencia de los Estados Unidos en la zona. La poca presencia de las víctimas del conflicto en las conversaciones genera dudas en la sociedad civil congoleña.

Últimas

Corrupción
Corrupción El juez decreta prisión provisional sin fianza para Santos Cerdán
El juez acepta la propuesta del fiscal y decreta cárcel contra el ex secretario de organización socialista por integración en organización criminal, cohecho y tráfico de influencias.
Análisis
Análisis Negar, polarizar, avanzar: el asalto de la ultraderecha a las políticas climáticas
El llamado Pacto Verde Europeo se ha convertido en el principal caballo de batalla de la guerra cultural del negacionismo climático, sobre el que anudar los diferentes discursos negacionistas de la extrema derecha.
Opinión
Opinión Feminismo de clase y lucha por la hegemonía cultural
Muchos espacios feministas suelen incorporar códigos simbólicos y culturales burgueses que deslegitiman a los de la clase obrera. Aparte de las condiciones materiales, es necesario abordar la hegemonía cultural que estructura esta exclusión.
València
València La Audiencia de Valencia confirma la imputación a Argüeso en el juicio de la dana
La Sección Segunda de la Audiencia Provincial concluye que la resolución de la instructora “no es irrazonable ni arbitraria”, ratificando la imputación del ex secretario autonómico de Emergencias.

Recomendadas

Historia
Historia ‘Weimar’, y su eco
‘Tiempos inciertos’, la exposición dedicada a la República de Weimar en el CaixaForum de Barcelona, apenas se deja nada, pero vuelve a incurrir en la idea de las “dos Alemanias” contrapuestas.
Economía social y solidaria
Historia Lo que Franco arrebató al cooperativismo y a la economía social y solidaria
La dictadura franquista combatió de forma cruel el movimiento cooperativo fraguado en la II República, y durante la propia guerra con las denominadas colectividades, y pervirtió la idea de autogestión a través de los ideales falangistas.
Río Arriba
Río Arriba Yayo Herrero: “El holocausto nazi no es una excepcionalidad en la historia de Europa, es un modus operandi”
Nueva entrevista de Río Arriba en formato podcast y vídeo en el que hablamos de ecofeminismo, transiciones ecosociales justas, decrecimiento, colapso, poner la vida en el centro y mucho más.