El moviment feminista valencià celebra 40 anys amb una setmana plena d'activitats

L'objectiu de les jornades és reunir als col·lectius que hi formen part del moviment feminista per celebrar els avanços i reflexionar sobre els reptes actuals a que s'enfronten les activistes en la societat heteropatriarcal. 
Col·lectius feministes de València en el Centre Octubre
Les organitzadores de les 40 Jornades Feministes del País Valencià després de la roda de premsa. Marta Navarro

publicado
2017-10-22 08:39:00

El dilluns 23 d’octubre començaran les Jornades feministes del País Valencià, que són autogestionades i vénen carregades d’activitats per celebrar el 40 aniversari del moviment feminista en este territori. Esta setmana va tindre lloc la roda de premsa de presentació en el centre cultural Octubre de València, de la mà dels múltiples col·lectius que han portat a terme l’organització de les jornades.

En l’any 1977, en un context previ a la Constitució, un grup de dones feministes va considerar que era necessari reunir-se en unes jornades per a reflexionar sobre els problemes que els afectaven, i per buscar una certa organització com a activistes afins dins el País Valencià. Quatre dècades més tard, el moviment feminista continua viu i ha recuperat eixa reunió de col·lectius per debatre i posar en comú les problemàtiques actuals. Ho fan amb una programació molt completa que convida a totes les interessades, també a títol personal.

Dins el programa es pot trobar des de xerrades de distintes problemàtiques al camp del feminisme (precarietat, grossor, polítiques públiques, ecologisme, economia, comunicació, veganisme, acció feminista, etc.), fins a performances, tallers o cine. Una setmana sencera, des del dilluns 23 fins al diumenge 29, amb moltes i molt diverses activitats. Potser per això s’estan esgotant les places. Les inscripcions han tingut molt bona acollida per part del públic, no tant per part dels mitjans de comunicació que, exceptuant El Salto País Valencià, no van acudir a la roda de premsa.

Les organitzadores asseguren que “la nostra societat ha canviat, i amb ella també s’han modificat els reptes”. És per això que volen celebrar els avanços al 40 aniversari del moviment feminista del País Valencià, però també analitzar conjuntament els problemes als que s’enfronten ara en la societat heteropatriarcal.

Un d’eixos reptes és l’aliança del patriarcat amb el capitalisme. Per combatre-la s’ha decidit que les jornades feministes siguen autogestionades, així ho afirmava Àfrica, l’encarregada de premsa. I afegia que “ha eixit perfectament així, amb la col·laboració de molta gent treballant desinteressadament, perquè la causa pagava la pena”.

El moviment feminista valencià s’ha retrobat en la preparació d’aquest acte, si bé encara falten molts col·lectius d’arreu del país que no han participat. S’han sumat alguns de Castelló, no obstant, la majoria són de València. El territori va molt més enllà de la capital, i les jornades no han pogut abarcar-lo tot. Les organitzadores desitgen que “vaja creixent i es celebre tots els anys”.

Una de les fites aconseguides ha sigut reunir diverses generacions de dones. Les joves i les majors han pogut participar per enriquir-se mútuament. Conten que “ací hi ha un grup de gent jove movent-se, col·lectius independents que no tenen res a vore amb partits polítics, i que tenen molt que oferir” i, d’altra banda “hi ha determinats hàbits que es queden encallats”.

Per a l’avanç del feminisme, ha estat molt important incorporar les visions renovadores a la saviesa dels col·lectius amb experiència. A més, també han pogut confluir diferents perspectives feministes. La diversitat d’edats i d’opinions ha sigut, segons les feministes valencianes, “molt enriquidora”. I gràcies a aquestes jornades han donat “un primer pas”, i han de continuar formant “eixa unió de totes”.

No s’han salvat dels conflictes, però els veuen com una cosa positiva si s’enfronten correctament. Quan n’han tingut, els han plantat cara “amb molta sororitat, escolta i empatia”, perquè entenen que si volen tindre cabuda totes han de “afluixar un poc”. Confessen que en alguns temes conflictius han arribat a estar hores i hores discutint en una reunió, per tal que “ningú es sentira fora de lloc o pensara que la seua opinió no es valorava”. 

S’han organitzat en comissions per realitzar el 40 Aniversari de les Jornades Feministes del País Valencià, entre les que hi havia, per exemple, la comissió de disseny, la de comunicació, i la de cures. Aquesta última la consideren “vital” i els ha ajudat a solventar els casos més conflictius, basant-se en l’autocura i la cura a la resta de companyes.

0 Comentarios

Destacadas

Contaminación
Cuando la contaminación no te deja salir de casa

La hipersensibilidad a la contaminación que tienen las personas con el Síndrome de la Sensibilidad Central limita su forma de relacionarse con el mundo.

Refugiados
¿Hacia el desmantelamiento de Salvamento Marítimo?

Los trabajadores de Salvamento Marítimo advierten que el mando único para la coordinación de las tareas de salvamento podría ser un paso previo al desmantelamiento de este servicio público, que ahora celebra sus 25 años de existencia.

África
“Mi único equipaje era mi barriga de embarazada”

El mayor campo de refugiados del mundo se encuentra en Bidibidi, en el Norte de Uganda, y acoge a unas 300.000 personas huidas de la guerra de Sudán del Sur. Un 85% de sus habitantes son mujeres y menores.

Memoria histórica
Madrid, ciudad que no recuerda

La que fuera capital de un Estado totalitario tiene una deuda con quienes lucharon por la libertad. En pleno siglo XXI, lugares como la antigua Dirección General de Seguridad no solo no están musealizados, ni siquiera se reconocen como espacios de memoria.

Historia
Una historia exprés del rojipardismo (y II)

Tras la derrota de la Segunda Guerra Mundial, la extrema derecha ha tardado en rearmarse. En su lento resurgir ha ido adoptando para sus propios fines ideas y discursos que provenían de la izquierda. 

Últimas

Reino Unido
Un Brexit, muchos brexits: la autodestrucción de un sistema de gobierno

El retorno de la política de masas con los varios populismos, la profunda crisis económica y el auge de terceros países (particularmente China) han hecho pedazos todos los consensos. El Brexit no es pues una causa; sino un síntoma temprano de este cambio de época.

Voces de Extremadura
Fede Gerona Plá: “Que Bolsonaro ataque a tu organización te pone en el punto de mira de personas muy peligrosas”

Hablamos con el indigenista extremeño Fede Gerona Plá, un héroe discreto en la inmensidad de la Amazonia. Su labor con la población local, sus reflexiones sobre el etnocentrismo y la colonialidad, la convulsa situación política del gigante sudamericano... La conversación con Fede nos traslada a otro mundo y, a la vez, sentimos la incomodidad de ese otro mundo que nos devuelve la mirada.  

Racismo
El Sindicato de Manteros protesta por la criminalización en una charla de Rita Maestre

Activistas del Sindicato de Manteros y del Movimiento de Acción Política Antirracista irrumpen en una charla de la portavoz del Ayuntamiento, Rita Maestre, para denunciar una campaña municipal que criminaliza la venta en la manta.

Cambio climático
Sabor a fracaso (y a extinción) en la recta final de la Cumbre del Clima de Katowice

La propuesta de acuerdo lanzada en la mañana del viernes por la presidencia de la COP24 queda muy lejos de cumplir un mínimo de compromisos con el problema del cambio climático. Las organizaciones sociales llaman a la rebelión si la comunidad internacional no afronta sus responsabilidades.

Violencia machista
#Cuéntalo, memoria colectiva de la violencia machista a partir de tres millones de tuits

Un texto de Virginia P. Alonso y un tuit de Cristina Fallarás prendieron la mecha de #cuéntalo, etiqueta que generó cerca de 3 millones de tuits en dos semanas. En ellos se contaron 50.000 historias personales, entre ellas 5.000 asesinatos, 7.000 violaciones y 14.000 agresiones sexuales. El trabajo de archiveros y periodistas ha convertido las cifras en datos para recuperar la memoria colectiva.

Unión Europea
Termina el programa de dinero barato para la banca, ¿qué tal dinero gratis para la gente?

El BCE anuncia que mantendrá estímulos monetarios para banca y empresas pese al final del programa QE. Los bajos rendimientos del capital siguen amenazando a una economía que, según el propio banco central, ha experimentado una “recuperación endeble” gracias a la liquidez derramada por Mario Draghi.