Ecologismo
L'ecologisme valencià torna a la càrrega després de l'aturada per la crisi sanitària

Amb accions dutes a terme per diversos col·lectius ecologistes del País Valencià i declaracions de membres d'aquests, s'exposa una panoràmica de l’actualitat del recentment rellançat moviment ecologista valencià, en el context de la crisi sanitària i la 'nova normalitat'.

27 oct 2020 10:00

El dia que la ciutat es va adormir, va arrossegar amb ella als moviments socials que, en general, van haver de resignar-se a les xarrades online. Mig any més tard, el curs ha començat amb una situació incerta i, amb ell, la lluita ecologista torna als carrers del País Valencià. La crisi sanitària ha canviat la manera de relacionar-se, organitzar-se i de lluitar, i diversos col·lectius han trobat les formes d'adaptació i creativitat dels moviments.

És el cas de Fridays For Future (FF) al País Valencià. “Després del confinament pel covid-19 tot el moviment de FFF va acordar no fer manifestacions fins que bona part de la població estiguera vacunada, però encara que no prenguérem els carrers, havíem de continuar amb l'activitat”, explica Sara, activista del grup. Per al 25 de setembre el grup va haver d'adaptar la seua acció principal anual, la vaga global pel clima —que l'any anterior havia arreplegat a milers de joves en la ciutat i milions arreu del món— a la situació de pandèmia per tal de no deixar passar la data. 

“València i la resta de l’àrea Mediterrània es troben en una regió del món molt vulnerable i exposada a aquest augment del risc per l'increment més acusat de la temperatura i per la proximitat a zones on perduren aquests tipus de malalties”, explica Sara des del col·lectiu FFF

Així doncs, Sara conta que una companya del col·lectiu va tindre la idea de fer una pegada de cartells i pancartes, i prompte van sorgir noves idees complementàries. Aquell dia significatiu, 25-S, Extinction Rebellion València, Macrogranjas No i FFF van eixir a la matinada perquè València apareguera al matí amb el missatge: “Crisi ecològica, crisi sanitària”.

El covid-19 és una malaltia zoonòtica, és a dir, el virus es transmet als humans per mitjà d'altres animals, motiu pel qual col·lectius ecologistas recorden que, tal com apunten molts científics, el virus és sols “un d'altres virus que vindran amb la crisi climàtica”. També recorden que l'augment de la temperatura pel canvi climàtic i la sobreexplotació de nous espais naturals fan que els riscos de les zoonosis augmenten: “En concret València i la resta de l’àrea Mediterrània es troben en una regió del món molt vulnerable i exposada a aquest augment del risc per l'increment més acusat de la temperatura i per la proximitat a zones on perduren aquests tipus de malalties, com és l'Àfrica”, expliquen des de FFF.

La vaga del 25S es va sumar a altres iniciatives ecologistes i l'activitat no va parar durant el confinament. Utilitzant mitjans telemàtics, els col·lectius ecologistes del País Valencià es reunian per a proposar idees per a la Llei Valenciana de Canvi Climàtic i Transició Ecològica que estava preparant la Generalitat Valenciana. “El mateix 25-S coincidia amb l’últim dia per a presentar les al·legacions a l’avantprojecte d’aquesta llei; així que agafarem unes quantes idees de les treballades i les presentarem per via telemàtica”, conclou Sara.

L'horta

L'endemà al 25-S va passar un any des de l'enderrocament del Forn de Barraca després de més d'una setmana de bloqueig per part d'activistes defensant l’Horta i combatent l'expansió de la V-21. Arran d'aquesta lluita que va unir les lluites per l'horta, el territori i l’emergència climàtica, el periodista David Segarra va començar a crear el documental Per molt que bufe el vent, que va completar el seu finançament a través del micromezenatzge al gener i es va estrenar a Alboraia aquest dia, coincidint amb el primer aniversari de l'enderrocament.

Jorge Ramón Ros, del col·lectiu Per L’Horta, explica el documental i valora l'èxit de l’esdeveniment a més de reflexionar sobre aquesta nova etapa, marcada per la covid-19 i la declaració d’emergència climàtica per part del govern espanyol a principis d’any: “La idea del documental era fer entrevistes a activistes socials que parlaren de la seua experiència amb les lluites pel territori a l'horta de València i, en concret, contra l'ampliació de la V21. Segarra ho ha contextualitzat recopilant i editant gravacions històriques i inèdites dels últims vint anys, d'agressions com la que va patir l'horta de la Punta amb la zal, la de Benimaclet amb la construcció de la Ronda Nord i ara la d'Alboraia amb l'ampliació de la V21, contant el cas de l'enderrocament del Forn de Barraca”, explica Jorge.

El públic que va assistir a la presentació del documental Per molt que bufe el vent “no necessàriament es tractava de persones molt polititzades o relacionades amb l'activisme, la qual cosa ens fa pensar que hi ha una preocupació creixent pel futur de l'horta”, considera Jorge, de Per l'Horta

“L'assistència i el bon ambient del públic va superar les nostres expectatives. Famílies amb xicalla, gent major, amics, persones amb curiositat... pense que no necessàriament es tractava de persones molt polititzades o relacionades amb l'activisme, la qual cosa ens fa pensar que hi ha una preocupació creixent pel futur de l'horta”, continua l'activista, qui afegeix que organitzar un acte multitudinari —500 persones— en aquest context suposava un repte logístic: “Un cinema d'estiu, a l'aire lliure, i en Alboraia, on estem patint l'ampliació de la V-21 i contribuint a les lluites pel territori, ens semblava una de les opcions més interessants”.

Per l'Horta opina que els efectes del covid “han fet palesa la necessitat d'un reverdiment del territori i, d'altra banda, abastir-nos d'alimentació i matèries primeres de proximitat”. Per això consideren que la lluita pel territori “hauria d'anar acompanyada d'un treball decidit amb la gent que fa possible que l'horta estiga viva: venedores als mercats, projectes de reaprofitament d'elements agraris (em ve al cap el banc de la palla d'arròs) i clar, xicotetes llauradores i llauradors”. També apunten a les administracions i societat quan consideren que aquest treball ha de ser bé valorat: “Cal fer front als projectes d'infraestructures que potencien un comerç insostenible basat, entre altres, en la importació de fruites i verdures en contenidors des de grans distàncies”.

Jorge Ramón Ros explica que, de fet, de vegades s'ajunten aquestes dos vessants. És el cas del port de València, un projecte “que pretén malbaratar diners públics per a fer una ampliació megalòmana que afectarà les platges i l'Albufera, uns accessos que fomentaran el tràfic pesat per l'horta de la ciutat i una ZAL que ha passat per damunt (físicament i socialment) del veïnat i els camps de la Punta”.

Noves possibilitats

Entre el 5 i el 13 d'octubre, Extintion Rebellion organitza diverses accions emmarcades en la setmana de la rebel·lió. El recent creat node valencià del col·lectiu arrancava d'aquesta manera després de mesos en els quals es va veure limitat a l'organització i difusió en línia. Amanda, membre d'Extintion Rebellion, ressenya que el repte principal de formar un col·lectiu durant la pandèmia “ha sigut la limitació en els tipus d'accions que es poden realitzar, la interacció fluida entre les persones que formen el col·lectiu i l'atracció de més integrants a aquest”.

L'activista conta que es va començar celebrant assemblees en línia, tot i que “es perden molts elements cohesionadors de grup com les xarrades espontànies, compartir moments o debatre: conéixer-nos bé personalment per a militar juntes”, lamenta. Durant la setmana de la rebel·lió es van realitzar accions als carrers amb la intenció de donar a conéixer el col·lectiu valencià i les seues demandes. “També ens concentrarem enfront d'un McDonalds molt conegut a la ciutat per a denunciar la seua relació amb la desforestació de l'Amazones”, conta Amanda.

L'últim dia d'aquesta setmana, en la qual s'havien celebrat esdevediments en altres territoris d'Espanya, es va realitzar una acció coordinada en l'àmbit estatal en la qual es van posar ninots a terra representant “les víctimes que causa i causarà la inacció climàtica”: “El nostre focus és acompanyar les lluites arrelades al territori, però també denunciar un escenari climàtic global i interrelacionat”, expressa Amanda.

I és que si bé aquests intensos últims set mesos han complicat tota mena d’organització i activisme, la lluita ha continuat dins d'un moviment divers però unit. Encara queda per veure com es desenvoluparà aquest període de reestructuració de l'economia sota l'ombra d'una crisi que ja ha començat i que serà molt més greu que la sanitària. Per descomptat, no falten opcions per a qui vulga començar a passar a l'acció més enllà d’allò que és personal. No sembla que hi falten motius.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Crisis climática
El caos y el orden ¿Hay algún Plan de Ordenación que evite que Andalucía se convierta en territorio de sacrificio?
Las renovables pueden ser parte de la solución a los graves problemas medioambientales pero también el despliegue desordenado de grandes proyectos que sacrifican territorio sin dejar beneficios locales, lejos de resolver, agrava
Ecologismo
Crisis climática Coches bomba bajo la dana
En caso de catástrofe, a menudo el vehículo privado es una trampa mortal, un peligro público y un estorbo para la supervivencia
La Colmena
Cerrar Almaraz La tumba de Almaraz
En Almaraz el negocio prosperó. Y salió muy barato. Para levantar la nuclear bastó la promesa del reparto de abundante pan entre los pobres, la bienvenida al Míster Marshall de la comarca de Campo Arañuelo.
Pensamiento
Sarah Jaffe “En realidad tenemos que hacer menos. E impedir que algunas cosas sucedan”
La escritora y periodista Sarah Jaffe aborda el desengaño cotidiano al que nos aboca el mundo laboral e investiga cómo, a pesar de todo, las personas se organizan colectivamente en sus empleos para que “trabajar apeste menos”.
Ocupación israelí
Palestina Vivir en alerta: la resistencia palestina frente la ocupación israelí
La cruda realidad de las feministas palestinas que, ante la represión y las detenciones arbitrarias, continúan su lucha por la libertad, la justicia y los derechos humanos.
Que no te cuenten películas
Comunidad El Salto Suscríbete a El Salto y llévate seis meses de regalo a Filmin
Estas navidades, haz posible que El Salto llegue más lejos con sus contenidos críticos y llévate de regalo medio año de Filmin. Y si ya tienes Filmin, suscríbete a El Salto y regala el acceso a esta plataforma a quien quieras.
Análisis
Análisis El independentismo se reorganiza, pero ¿sigue siendo independentista?
Los partidos independentistas han sufrido la crisis del procés y el posprocés, y todavía no la han resuelto, sino, a lo sumo, la han aplazado. El PSC aparece como el ganador de una carrera con corredores agotados.
Madrid
Ciudades Fake Madrid, un paseo por los hitos del simulacro
Un recorrido por los grandes éxitos de la conversión de Madrid en una ciudad irreal.
Opinión
Opinión Sobrevivir pagando en el Álvaro Cunqueiro
Una de las victorias ideológicas del PP de Feijóo en Galicia ha sido hacernos creer que pagar por servicios esenciales en los hospitales durante el cuidado de nuestros enfermos es lo natural, que no hay otra manera de abordarlo, pero es mentira.

Últimas

Palestina
Eyad Yousef “No cuentes lo que queremos ser, cuenta lo que nunca hemos dejado de ser: un pueblo que quiere la paz"
Eyad Yousef es profesor en la Universidad de Birzeit, Cisjordania, y comparte su experiencia en una universidad que “representa el pluralismo y la libertad que tanto anhela la sociedad palestina”
Siria
Oriente Próximo Israel impone hechos consumados sobre Siria para condicionar la transición según sus intereses
“Está escrito que el futuro de Jerusalén es expandirse hasta Damasco”, dijo este octubre el ministro de Finanzas israelí, Bezalel Smotrich, uno de los exponentes ultras del Ejecutivo.
Ocupación israelí
Ocupación israelí Un tercio de los asesinatos de periodistas en 2024 fueron obra del ejército de Israel
Reporteros Sin Fronteras documenta la muerte de 18 periodistas en Palestina y Líbano este año “asesinados deliberadamente por hacer su trabajo” y habla de una “masacre sin precedentes” de profesionales del periodismo.
Crisis energética
Análisis Los aerogeneradores no son molinos, son gigantes
El megaproyecto eólico del Clúster Maestrazgo, punta de lanza del capitalismo verde, destruirá un área natural de alrededor de 1325 campos de fútbol.
Ecofeminismo
COP29 La brecha de género en las Cumbres del Clima
VV.AA.
Las cumbres del clima no están aisladas del resto de espacios políticos y también están atravesados por las dinámicas patriarcales, pero ¿en qué lo notamos? ¿cómo abordan las negociaciones climáticas las políticas de género?
Más noticias
Galicia
Galicia Activistas de Greenpeace instalan ‘una celulosa’ en la sede de la Xunta en protesta contra Altri
Los ecologistas han realizado una acción en la sede del Gobierno gallego de Alfonso Rueda para animar a gallegos y gallegas a asistir a la manifestación de este domingo en la Praza do Obradoiro, en Santiago de Compostela.
Comunidad de Madrid
Educación pública El Gobierno de Ayuso recula y aplaza hasta junio los despidos masivos en Educación
Integradoras sociales, enfermeras, educadoras, auxiliares y otros perfiles de personal laboral se enfrentaban a la incertidumbre de ser cesados en plenas vacaciones de Navidad.

Recomendadas

Fronteras
Túnez Túnez endurece la represión contra las ONG de ayuda a las personas migrantes
Mientras el presidente Kaïs Saied se prodiga en discursos racistas, el estado persigue a las entidades solidarias con quienes llegan al país, bajo el silencio cómplice de la Unión Europea.
Galicia
Economía ¿Quién lidera el negocio del eucalipto en Galicia al que Altri quiere sumarse?
El estallido social que ha producido el intento de la multinacional Altri y la Xunta de instalar una nueva celulosa en Galicia abre la necesidad de poner el foco en el sector forestal, donde se encuentran algunas de las mayores fortunas del Estado.
Siria
Rojava El rompecabezas sirio que estalló en Alepo
El nuevo escenario sirio se ha gestado bajo la intervención implacable de Turquía, patrocinadora del Ejercito Nacional Sirio y otros grupos yihadistas que libran la guerra de Erdogan contra el pueblo kurdo.