Ecologismo
L'ecologisme valencià torna a la càrrega després de l'aturada per la crisi sanitària

Amb accions dutes a terme per diversos col·lectius ecologistes del País Valencià i declaracions de membres d'aquests, s'exposa una panoràmica de l’actualitat del recentment rellançat moviment ecologista valencià, en el context de la crisi sanitària i la 'nova normalitat'.

27 oct 2020 10:00

El dia que la ciutat es va adormir, va arrossegar amb ella als moviments socials que, en general, van haver de resignar-se a les xarrades online. Mig any més tard, el curs ha començat amb una situació incerta i, amb ell, la lluita ecologista torna als carrers del País Valencià. La crisi sanitària ha canviat la manera de relacionar-se, organitzar-se i de lluitar, i diversos col·lectius han trobat les formes d'adaptació i creativitat dels moviments.

És el cas de Fridays For Future (FF) al País Valencià. “Després del confinament pel covid-19 tot el moviment de FFF va acordar no fer manifestacions fins que bona part de la població estiguera vacunada, però encara que no prenguérem els carrers, havíem de continuar amb l'activitat”, explica Sara, activista del grup. Per al 25 de setembre el grup va haver d'adaptar la seua acció principal anual, la vaga global pel clima —que l'any anterior havia arreplegat a milers de joves en la ciutat i milions arreu del món— a la situació de pandèmia per tal de no deixar passar la data. 

“València i la resta de l’àrea Mediterrània es troben en una regió del món molt vulnerable i exposada a aquest augment del risc per l'increment més acusat de la temperatura i per la proximitat a zones on perduren aquests tipus de malalties”, explica Sara des del col·lectiu FFF

Així doncs, Sara conta que una companya del col·lectiu va tindre la idea de fer una pegada de cartells i pancartes, i prompte van sorgir noves idees complementàries. Aquell dia significatiu, 25-S, Extinction Rebellion València, Macrogranjas No i FFF van eixir a la matinada perquè València apareguera al matí amb el missatge: “Crisi ecològica, crisi sanitària”.

El covid-19 és una malaltia zoonòtica, és a dir, el virus es transmet als humans per mitjà d'altres animals, motiu pel qual col·lectius ecologistas recorden que, tal com apunten molts científics, el virus és sols “un d'altres virus que vindran amb la crisi climàtica”. També recorden que l'augment de la temperatura pel canvi climàtic i la sobreexplotació de nous espais naturals fan que els riscos de les zoonosis augmenten: “En concret València i la resta de l’àrea Mediterrània es troben en una regió del món molt vulnerable i exposada a aquest augment del risc per l'increment més acusat de la temperatura i per la proximitat a zones on perduren aquests tipus de malalties, com és l'Àfrica”, expliquen des de FFF.

La vaga del 25S es va sumar a altres iniciatives ecologistes i l'activitat no va parar durant el confinament. Utilitzant mitjans telemàtics, els col·lectius ecologistes del País Valencià es reunian per a proposar idees per a la Llei Valenciana de Canvi Climàtic i Transició Ecològica que estava preparant la Generalitat Valenciana. “El mateix 25-S coincidia amb l’últim dia per a presentar les al·legacions a l’avantprojecte d’aquesta llei; així que agafarem unes quantes idees de les treballades i les presentarem per via telemàtica”, conclou Sara.

L'horta

L'endemà al 25-S va passar un any des de l'enderrocament del Forn de Barraca després de més d'una setmana de bloqueig per part d'activistes defensant l’Horta i combatent l'expansió de la V-21. Arran d'aquesta lluita que va unir les lluites per l'horta, el territori i l’emergència climàtica, el periodista David Segarra va començar a crear el documental Per molt que bufe el vent, que va completar el seu finançament a través del micromezenatzge al gener i es va estrenar a Alboraia aquest dia, coincidint amb el primer aniversari de l'enderrocament.

Jorge Ramón Ros, del col·lectiu Per L’Horta, explica el documental i valora l'èxit de l’esdeveniment a més de reflexionar sobre aquesta nova etapa, marcada per la covid-19 i la declaració d’emergència climàtica per part del govern espanyol a principis d’any: “La idea del documental era fer entrevistes a activistes socials que parlaren de la seua experiència amb les lluites pel territori a l'horta de València i, en concret, contra l'ampliació de la V21. Segarra ho ha contextualitzat recopilant i editant gravacions històriques i inèdites dels últims vint anys, d'agressions com la que va patir l'horta de la Punta amb la zal, la de Benimaclet amb la construcció de la Ronda Nord i ara la d'Alboraia amb l'ampliació de la V21, contant el cas de l'enderrocament del Forn de Barraca”, explica Jorge.

El públic que va assistir a la presentació del documental Per molt que bufe el vent “no necessàriament es tractava de persones molt polititzades o relacionades amb l'activisme, la qual cosa ens fa pensar que hi ha una preocupació creixent pel futur de l'horta”, considera Jorge, de Per l'Horta

“L'assistència i el bon ambient del públic va superar les nostres expectatives. Famílies amb xicalla, gent major, amics, persones amb curiositat... pense que no necessàriament es tractava de persones molt polititzades o relacionades amb l'activisme, la qual cosa ens fa pensar que hi ha una preocupació creixent pel futur de l'horta”, continua l'activista, qui afegeix que organitzar un acte multitudinari —500 persones— en aquest context suposava un repte logístic: “Un cinema d'estiu, a l'aire lliure, i en Alboraia, on estem patint l'ampliació de la V-21 i contribuint a les lluites pel territori, ens semblava una de les opcions més interessants”.

Per l'Horta opina que els efectes del covid “han fet palesa la necessitat d'un reverdiment del territori i, d'altra banda, abastir-nos d'alimentació i matèries primeres de proximitat”. Per això consideren que la lluita pel territori “hauria d'anar acompanyada d'un treball decidit amb la gent que fa possible que l'horta estiga viva: venedores als mercats, projectes de reaprofitament d'elements agraris (em ve al cap el banc de la palla d'arròs) i clar, xicotetes llauradores i llauradors”. També apunten a les administracions i societat quan consideren que aquest treball ha de ser bé valorat: “Cal fer front als projectes d'infraestructures que potencien un comerç insostenible basat, entre altres, en la importació de fruites i verdures en contenidors des de grans distàncies”.

Jorge Ramón Ros explica que, de fet, de vegades s'ajunten aquestes dos vessants. És el cas del port de València, un projecte “que pretén malbaratar diners públics per a fer una ampliació megalòmana que afectarà les platges i l'Albufera, uns accessos que fomentaran el tràfic pesat per l'horta de la ciutat i una ZAL que ha passat per damunt (físicament i socialment) del veïnat i els camps de la Punta”.

Noves possibilitats

Entre el 5 i el 13 d'octubre, Extintion Rebellion organitza diverses accions emmarcades en la setmana de la rebel·lió. El recent creat node valencià del col·lectiu arrancava d'aquesta manera després de mesos en els quals es va veure limitat a l'organització i difusió en línia. Amanda, membre d'Extintion Rebellion, ressenya que el repte principal de formar un col·lectiu durant la pandèmia “ha sigut la limitació en els tipus d'accions que es poden realitzar, la interacció fluida entre les persones que formen el col·lectiu i l'atracció de més integrants a aquest”.

L'activista conta que es va començar celebrant assemblees en línia, tot i que “es perden molts elements cohesionadors de grup com les xarrades espontànies, compartir moments o debatre: conéixer-nos bé personalment per a militar juntes”, lamenta. Durant la setmana de la rebel·lió es van realitzar accions als carrers amb la intenció de donar a conéixer el col·lectiu valencià i les seues demandes. “També ens concentrarem enfront d'un McDonalds molt conegut a la ciutat per a denunciar la seua relació amb la desforestació de l'Amazones”, conta Amanda.

L'últim dia d'aquesta setmana, en la qual s'havien celebrat esdevediments en altres territoris d'Espanya, es va realitzar una acció coordinada en l'àmbit estatal en la qual es van posar ninots a terra representant “les víctimes que causa i causarà la inacció climàtica”: “El nostre focus és acompanyar les lluites arrelades al territori, però també denunciar un escenari climàtic global i interrelacionat”, expressa Amanda.

I és que si bé aquests intensos últims set mesos han complicat tota mena d’organització i activisme, la lluita ha continuat dins d'un moviment divers però unit. Encara queda per veure com es desenvoluparà aquest període de reestructuració de l'economia sota l'ombra d'una crisi que ja ha començat i que serà molt més greu que la sanitària. Per descomptat, no falten opcions per a qui vulga començar a passar a l'acció més enllà d’allò que és personal. No sembla que hi falten motius.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Ecologismo
Ecotopías La Estación
“La Estación” ha sido uno de los relatos finalistas en el certamen de relatos ecotópicos 2024 de Ecologistas en Acción
Río Arriba
Río Arriba Yayo Herrero: “El holocausto nazi no es una excepcionalidad en la historia de Europa, es un modus operandi”
Nueva entrevista de Río Arriba en formato podcast y vídeo en el que hablamos de ecofeminismo, transiciones ecosociales justas, decrecimiento, colapso, poner la vida en el centro y mucho más.
Laboral
Laboral Yolanda Díaz asegura que el Gobierno tramitará el indulto a las Seis de la Suiza
La ministra de Trabajo reconoce sentirse “escandalizada” tras la reunión con las sindicalistas condenadas y asegura que no va a “aceptar retrocesos” en los derechos laborales
Laboral
Laboral Reivindicar los derechos laborales en microempresas, el reto de los sindicatos
Nuevas estrategias hacen frente a realidades como las de los falsos autónomos o los puestos en remoto, mientras el PP quiere restringir aún más los comités de empresa.
Palestina
Palestina Albanese presenta su informe ante la ONU: “Gaza es el escenario de un crimen”
El Consejo de Derechos Humanos atiende al reporte sobre el lucro de empresas y bancos en el actual genocidio de Gaza. The Guardian califica de “posible crimen de guerra” el ataque contra una cafetería en la que murieron 39 personas.
Política
Política Feijóo radicaliza al Partido Popular en medio del terremoto Cerdán con la vista puesta en las elecciones
Miguel Tellado será el nuevo secretario general del partido. Un movimiento con el que Feijóo consigue el control casi absoluto del PP y le come espacio del discurso ultra a Vox, pero que lo aleja de eventuales pactos con PNV y Junts.
Galicia
Galicia Galicia elige el rumbo de la lucha contra Altri en las elecciones a la directiva de la plataforma Ulloa Viva
Vecinos y vecinas de la comarca más afectada presentan dos listas separadas tras no llegar a una propuesta de consenso. Por un lado concurre una candidatura continuista y, por el otro, una alternativa que se acerca más al nacionalismo institucional.
En el margen
En el margen Aisetou Kajakeh: “Nosotras no estamos rompiendo techos de cristal, sino sorteando muros”
Esta socióloga española asegura que las asociaciones gambianas en España mantienen un vínculo directo con el lugar de origen, lo que hace que nunca pierdan la conexión con las raíces.
Madrid
Madrid Vecinas de Tribulete 7 presentan demanda colectiva por acoso inmobiliario contra Elix Rental Housing
Es la primera demanda colectiva que se presenta en España contra una socimi. El inquilinato quiere conservar sus hogares e impedir que se desarrolle el plan de pisos turísticos que pretende el propietario.

Últimas

Comunidad de Madrid
Sanidad Pública Cae el techo de la entrada principal del Hospital Isabel Zendal
El hospital de pandemias, inaugurado por Isabel Díaz Ayuso en 2020 y que generó unos sobrecostes del triple de lo presupuestado en su construcción, ha visto cómo se desplomaba el techo de entrada.
Opinión
Opinión Espejismo España
La descomposición del Gobierno de coalición es un reflejo de la expansión de la ola ultraderechista, pero no implica que los movimientos de transformación no puedan organizarse para contrarrestar esa amenaza.
Naciones Unidas (ONU)
Cumbre de la ONU ¿Quién teme una arquitectura de la deuda justa?
Aunque muchos Estados habían presionado para que se establecieran compromisos de reformas estructurales ambiciosas, el texto final revisado del 'Compromiso de Sevilla' las eliminó o diluyó. La sección sobre deuda no es una excepción.
Córdoba
Turismo El número de pisos turísticos en Córdoba se reduce a los tres meses de la moratoria para nuevas licencias
Otras normas tratan de limitar la proliferación de las viviendas de uso turístico por la ciudad. Un portavoz de Stop Desahucios predice que estos pisos se trasladarán a los barrios no afectados por la moratoria.
Naciones Unidas (ONU)
Genocidio El Informe Albanese denuncia ante la ONU a las empresas que se han lucrado del exterminio en Gaza
La relatora presenta un informe al Consejo de Derechos Humanos en el que detalla la responsabilidad de decenas de empresas en las políticas de ocupación, apartheid y genocidio que está llevando a cabo Israel en Palestina.
Crisis climática
Datos El junio más cálido jamás registrado cierra con 330 fallecimientos por calor
103 personas han muerto en los primeros tres días de la ola de calor, según las estimaciones. Los datos de la Aemet señalan al pasado mes como el junio más caluroso; ha pulverizado la máxima anterior por 0,8 grados de diferencia.
Oriente Medio
Oriente Medio La plantilla de EFE en Oriente Medio denuncia salarios por debajo de los mil euros
La delegación, formada por 24 personas, anuncia paros en sus funciones al verse reducida más de un 25% su nómina sin opción a negociar.

Recomendadas

Salud mental
Laura Martín López-Andrade “La psiquiatría es una profesión potencialmente muy peligrosa”
La psiquiatra granadina defiende desde Málaga otro tipo de psiquiatría que huye de los diagnósticos y de la jerarquía y cambia la palabra tratamiento por acompañamiento.
Alquiler
Racismo y alquileres Siete de cada diez migrantes se ve en la necesidad de vivir de alquiler frente al 14% de los hogares españoles
“El precio del prejuicio” es el título del más reciente estudio del Instituto de Investigación Urbana de Barcelona, IDRA, en el que disecciona la relación entre las personas migrantes y su acceso a la vivienda.
Malasia
Malasia Durian, la fruta fétida que triunfa en Asia
El durian es tan maloliente que su consumo está prohibido en interiores, pero la popularidad de esta fruta, considerada un superalimento, no deja de aumentar en China y en el resto de Asia.