Ciudadanos
Cantó es presenta com a candidat de Cs carregant contra uns indults inexistents

Ciutadans ha presentat Toni Cantó com el seu candidat a les eleccions valencianes en un acte amb Albert Rivera. El seu discurs s'ha centrat en l'atac a uns indults dels presos polítics catalans que no s'han produït i al pressumpte caire "pancatalanista" del Govern valencià. 
Presentación Toni Cantó
Toni Cantó en el seu acte de presentació junt amb Albert Rivera. Sofía S. Manzanaro

Joan té 27 anys. Està assegut en última fila i en la seua cadira descansa una bandera europea mullada per la pluja. Es va afiliar fa poc més d'un any a Ciutadans, aproximadament en les dates de màxim apogeu del conflicte català. És el primer míting al qual assistix. En la mateixa fila, una jove de 21 anys, que va votar per primera vegada a les eleccions de 2015, afirma sentir-se orgullosa de tenir una opció més enllà de "blaus i rojos". Per a ambdós, Ciutadans és sinònim de regeneració democràtica.

La plataforma España Ciudadana celebra el seu primer acte a la Comunitat Valenciana, a la plaça del Col•legi del Patriarca a València. El motiu: "detenir a Sánchez" i mostrar el seu rebuig al -remot- indulte als presos polítics catalans per part del Govern, una maniobra política de la qual no hi ha cap constància per part dels dirigents de l'executiu o del mateix Partit Socialista.

Els protagonistes del matí, Albert Rivera, líder de Ciutadans, i Toni Cantó, diputat de la formació taronja en el Congrés, entren a la plaça entre aplaudiments i selfies. El resultat de la convocatòria ha sigut modest. Diversos centenars de persones, que estretament s'acosten al miler -1200 persones segons dades del partit-, agiten les seues banderes -espanyoles, valencianes i europees- sota la tènue pluja que persistix durant tot el míting. No falten els senyals de tràfic rojos, que mostren l'indiscutible lema de l'acte, "Stop Sánchez". A més de les fruites que llueixen els arbres de la plaça, no hi ha ni rastre del color taronja. Ciutadans ha optat, un cop més, per banyar de groc i roig el seu discurs.

El motiu: "detenir a Sánchez" i mostrar el seu rebuig al -remot- indulte als presos polítics catalans per part del Govern

Maria Muñoz, amb quasi 40 mil seguidors en Twitter, una "influencer" del món econòmic, membre de la European Financial Planning Association, obri l'esdeveniment. La seua presència atorga l'aval d'una reconeguda experta a l'ideari econòmic de Cs. Muñoz advoca per posar facilitats al talent, a la investigació, als emprenedors: a les empreses. "Els empresaris són, al final, els que creen riquesa", sentencia la ponent.

A continuació, Toni Cantó fa la seua aparició en escena. L'actor valencià arremet amb insistència contra el govern «pancatalanista» de la Generalitat. Tanmateix, inicia el seu discurs parlant de Catalunya. Fa referència al «grup de feixistes intolerant que va fer un escrache a companys de Ciutadans a Vic». Mostrant-se crític amb els partits que "creen trinxeres", l'actor i polític valencià acusa el president Ximo Puig de "vindre a agitar", al parlar de País Valencià i no de Comunitat Valenciana, dues nomenclatures recollides a l'Estatut d'Autonomia, juntament amb Regne de València. El diputat taronja assenyala al tripartit com a responsable que en moltes escoles no s'impartisca "una sola hora de castellà". Afirma que demanar documentació a Compromís per demostrar aquestes acusacions resulta sempre inútil: "és com demanar la tesi -disponible a Internet- al senyor Sánchez, l'obscurantisme total".

Cantó es desmarca de partits "corruptes o pancatalanistes" i es presenta com a una tercera via. Asseguts a última fila, una parella, home i dona, assentixen davant les afirmacions del diputat. En les seues faldes, reposen dues banderes de plàstic, una espanyola i una altra valenciana. Estan afiliats a la formació taronja des de fa tres anys i han seguit en les seues gires per tota Espanya. "Madrid, València, Alsasua...", enumera ell. "És una alternativa per als que votàvem al PP", conclou ella.

Finalment, es revela el secret de domini públic que motiva l'acte: Toni Cantó serà el candidat de Cs a presidir la Generalitat. Tanmateix, abans ha de superar unes primàries, en les que no es té notícia que vaja a tenir cap competidor

La formació taronja no sols mobilitza al seu electoral, també cerca vots entre aquells que estan descontents amb la gestió de Sánchez

Amb la intervenció de Rivera, la tònica del discurs recau sobre la identitat i el conflicte català. El nacionalisme és "contagiós", i ell l'ha "patit i combatut a les urnes". La seua preocupació és que aquest ideari estiga copsant les escoles valencianes. "Com va passar durant trenta anys a Catalunya", relata Rivera. Acusa el Partit Socialista d'haver-se "podemitzat" i al Partit Popular de mirar a Vox. És el primer i únic cop que la mediàtica formació d'ultradreta apareix en el discurs d'Albert Rivera.

Rivera presenta Ciutadans com un partit que no busca dividir o enfrontar els espanyols. Paradoxalment, el conflicte català i el seu marcat nacionalisme espanyol és l'espenta de gran part dels afiliats i seguidors de Ciutadans. Apel·lant constantment a les urnes, Albert Rivera reconeix que no podran governar la Comunitat Valenciana en majoria, però, amb els vots suficients, podran liderar la política valenciana, amb Toni Cantó com a president. "L'única cosa dolenta que tindria la presidència de Toni Cantó seria que perdríem un valuós diputat al Congrés", afegeix Rivera.

El líder de la formació taronja no sols mobilitza al seu electoral, també cerca vots entre aquells que estan descontents amb la gestió de Sánchez en un míting que sembla dedicat a la figura del dirigent socialista. El president "que governa amb Torra i Puigdemont". El president "que no governa, ni deixa governar, que no trau pressupostos, ni lleis endavant". Davant aquestes consignes, el públic crida i agita els senyals de Stop Sánchez.

Allunyat del tumult i en solitari es troba de peus un home de setanta anys desproveït de pendons i insígnies. Afirma haver-se reconvertit. "Les males companyies de Sánchez, pròximes als independentistes bascos i catalans" li han apartat del PSOE. "Em sap greu, perquè sempre he sigut socialista. Encara que crec que Ciutadans també pot recalar per l'esquerra", conclou.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Partidos políticos
Partidos políticos Ciudadanos clausura una etapa de la política española y anuncia que no concurrirá a las elecciones
El partido de Inés Arrimadas cierra el círculo y anuncia que desaparecerá del Congreso de los Diputados después de las elecciones del verano. Se apaga así un partido que llegó a cosechar 4,1 millones de votos.
Gestación subrogada
Violencia contra las mujeres Claves del debate sobre la gestación subrogada, que en España es una forma de violencia machista
La gestación subrogada es ilegal, pero sí se puede inscribir a niños y niñas nacidos en otros países mediante esta práctica. PSOE y Podemos muestran una postura unánime y el PP se abre a regularla por primera vez, como viene pidiendo Ciudadanos.
Educación pública
Iglesia Semana Santa: negocios, procesiones en colegio, inmatriculaciones y fervor
Más allá de la expresión cultural, la Semana Santa tiene una esfera económica que genera millones de euros y otra social que le sirve a la Iglesia Católica para legitimar sus privilegios dentro del Estado español.
Industria
Transición industrial Mecaner, un cierre injusto o cuatro alternativas con mirada ecosocial para mantener la fábrica de Urduliz
ESK y LAB han presentado el ‘Plan de Transición Ecosocial’ que ha elaborado la cooperativa Garúa como una herramienta para la búsqueda de soluciones al ERE propuesto por la multinacional Stellantis.
Ríos
Radiografía fluvial de España La tierra que no amaba sus ríos
Los ríos ibéricos agonizan. Casi la mitad de las masas de agua está en mal estado. Presas, sobreexplotación, contaminación y crisis climática son sus principales amenazas, con la agroindustria como mayor agresora.
Palestina
Palestina Viaje al fondo del horror
El fotoperiodista Javier Bauluz cubrió la primera Intifada, la primera gran rebelión del pueblo palestino desde la creación del estado israelí.
Accidentes laborales
Accidentes laborales Detenidos tres empresarios en Galicia tras la muerte de un migrante que trabajaba sin equipo de protección
El joven de 28 años, que estaba empleado con un contrato irregular, falleció el 26 de febrero tras precipitarse desde una carretilla elevadora sin la protección necesaria para esa labor.
Derecho a la vivienda
Derecho a la vivienda La PAH València clama por el derecho a una vivienda digna: “¿Duermen tranquilos?”
Centenares de personas protestan frente al palacio de la Generalitat para exigir que se haga efectivo el derecho a la vivienda ante la insoportable alza de los precios.
Maternidad
Maternidades Reaprender la espera
El tiempo de gestación es largo y va a un ritmo distinto al que acostumbras: el ritmo natural al que desarrolla una playa, un monte, un océano. Y no estamos ya habituados a darle la mano a la pausa.
Momus Operandi
Momus operandi Todo es una narración
Nos dicen que las mentiras son la única realidad. Que aprendamos a mentirnos, que nos engañemos, que no nos importa la salud, ni los derechos laborales, ni las violencias estructurales.

Últimas

Ocupación israelí
Palestina El Salto te ofrece una camiseta para apoyar económicamente a la UNRWA
No cesamos de buscar nuevas vías para visibilizar un mayoritario clamor social que pide un alto el fuego al que apenas se da cabida en el discurso mediático convencional. Todos los beneficios de esta campaña irán destinados a la UNRWA.
Más noticias
Deportes
Rugby femenino +35 Las Milnoh Granada, un club de rugby femenino +35 creado y gestionado por mujeres
32 mujeres nacidas en mil novecientos y pico, federadas en un equipo que les ha dado un espacio propio, sentido de pertenencia, una tribu donde “yo soy porque somos”
América Latina
Caribe Haití: el fracaso neocolonial y el “eterno castigo de su dignidad”
La crisis de gobernabilidad que vive Haití después del alzamiento paramilitar que liberó a más de 3.600 presos y expulsó al primer ministro es un capítulo más de una historia colonialismo y dependencia.
Trabajo sexual
Estudio sobre trabajo sexual De la Policía, los dueños de locales y los clientes: así es la violencia que sufren las trabajadoras sexuales
Las trabajadoras sexuales sufren múltiples violencias y un estudio las recoge en sus propios términos. Las violencias más frecuentes por parte de los clientes consisten en la retirada del condón sin consentimiento o malos tratos verbales.
Urbanismo
Urbanismo La nueva Ley del Suelo va al Congreso bajo la acusación de fomentar pelotazos urbanísticos
Sumar y Podemos no garantizan el apoyo a la ley, que limita las posibilidades de declarar nulos los planes urbanísticos, así como la acción ciudadana contra las irregularidades urbanísticas.
Artes escénicas
Artes escénicas ‘La caída’, una performance de Laura Corcuera para “caer juntas” sin fracasar
En su nuevo trabajo escénico, la artista y periodista Laura Corcuera desvincula la idea de caer de la de fracasar, conceptos muy unidos en el imaginario capitalista.

Recomendadas

Argentina
Argentina Myriam Bregman: “El de Milei es un típico gobierno neoliberal con recetas ortodoxas clásicas”
Quien fuera candidata de la izquierda a la presidencia en las elecciones en las que Milei salió victorioso, evalúa las consecuencias del gobierno de La Libertad Avanza y las respuestas que están dando los distintos actores políticos.
Memoria histórica
Marc Solanes “Mi bisabuela luchó en el frente y fue considerada una mala madre, pero lo hizo por sus hijas”
En ‘Las niñas de Elna’ (Pollen, 2024) el periodista reconstruye la historia de las mujeres de su familia resolviendo enigmas para resignificar la imagen de la mujer en la historia.
Euskal Herria
Korrika Correr a favor del euskera cruzando fronteras
La Korrika es el mayor evento de Euskal Herria. En la última edición de esta carrera de más de 2.500 kilómetros ha participado un tercio de la población vasca.
Cine
María Alché y Benjamín Naishtat “El cine puede proponer imágenes y reflexionar, y por eso Milei necesita destruirlo”
María Alché y Benjamín Naishtat dirigen ‘Puan’, una película optimista y amarga, entre la comedia y el cine social, que ofrece nuevas lecturas tras los primeros cien días de gobierno de Milei en Argentina.