Ciudadanos
Cantó es presenta com a candidat de Cs carregant contra uns indults inexistents

Ciutadans ha presentat Toni Cantó com el seu candidat a les eleccions valencianes en un acte amb Albert Rivera. El seu discurs s'ha centrat en l'atac a uns indults dels presos polítics catalans que no s'han produït i al pressumpte caire "pancatalanista" del Govern valencià. 
Presentación Toni Cantó
Toni Cantó en el seu acte de presentació junt amb Albert Rivera. Sofía S. Manzanaro

publicado
2019-01-21 12:24

Joan té 27 anys. Està assegut en última fila i en la seua cadira descansa una bandera europea mullada per la pluja. Es va afiliar fa poc més d'un any a Ciutadans, aproximadament en les dates de màxim apogeu del conflicte català. És el primer míting al qual assistix. En la mateixa fila, una jove de 21 anys, que va votar per primera vegada a les eleccions de 2015, afirma sentir-se orgullosa de tenir una opció més enllà de "blaus i rojos". Per a ambdós, Ciutadans és sinònim de regeneració democràtica.

La plataforma España Ciudadana celebra el seu primer acte a la Comunitat Valenciana, a la plaça del Col•legi del Patriarca a València. El motiu: "detenir a Sánchez" i mostrar el seu rebuig al -remot- indulte als presos polítics catalans per part del Govern, una maniobra política de la qual no hi ha cap constància per part dels dirigents de l'executiu o del mateix Partit Socialista.

Els protagonistes del matí, Albert Rivera, líder de Ciutadans, i Toni Cantó, diputat de la formació taronja en el Congrés, entren a la plaça entre aplaudiments i selfies. El resultat de la convocatòria ha sigut modest. Diversos centenars de persones, que estretament s'acosten al miler -1200 persones segons dades del partit-, agiten les seues banderes -espanyoles, valencianes i europees- sota la tènue pluja que persistix durant tot el míting. No falten els senyals de tràfic rojos, que mostren l'indiscutible lema de l'acte, "Stop Sánchez". A més de les fruites que llueixen els arbres de la plaça, no hi ha ni rastre del color taronja. Ciutadans ha optat, un cop més, per banyar de groc i roig el seu discurs.

El motiu: "detenir a Sánchez" i mostrar el seu rebuig al -remot- indulte als presos polítics catalans per part del Govern

Maria Muñoz, amb quasi 40 mil seguidors en Twitter, una "influencer" del món econòmic, membre de la European Financial Planning Association, obri l'esdeveniment. La seua presència atorga l'aval d'una reconeguda experta a l'ideari econòmic de Cs. Muñoz advoca per posar facilitats al talent, a la investigació, als emprenedors: a les empreses. "Els empresaris són, al final, els que creen riquesa", sentencia la ponent.

A continuació, Toni Cantó fa la seua aparició en escena. L'actor valencià arremet amb insistència contra el govern «pancatalanista» de la Generalitat. Tanmateix, inicia el seu discurs parlant de Catalunya. Fa referència al «grup de feixistes intolerant que va fer un escrache a companys de Ciutadans a Vic». Mostrant-se crític amb els partits que "creen trinxeres", l'actor i polític valencià acusa el president Ximo Puig de "vindre a agitar", al parlar de País Valencià i no de Comunitat Valenciana, dues nomenclatures recollides a l'Estatut d'Autonomia, juntament amb Regne de València. El diputat taronja assenyala al tripartit com a responsable que en moltes escoles no s'impartisca "una sola hora de castellà". Afirma que demanar documentació a Compromís per demostrar aquestes acusacions resulta sempre inútil: "és com demanar la tesi -disponible a Internet- al senyor Sánchez, l'obscurantisme total".

Cantó es desmarca de partits "corruptes o pancatalanistes" i es presenta com a una tercera via. Asseguts a última fila, una parella, home i dona, assentixen davant les afirmacions del diputat. En les seues faldes, reposen dues banderes de plàstic, una espanyola i una altra valenciana. Estan afiliats a la formació taronja des de fa tres anys i han seguit en les seues gires per tota Espanya. "Madrid, València, Alsasua...", enumera ell. "És una alternativa per als que votàvem al PP", conclou ella.

Finalment, es revela el secret de domini públic que motiva l'acte: Toni Cantó serà el candidat de Cs a presidir la Generalitat. Tanmateix, abans ha de superar unes primàries, en les que no es té notícia que vaja a tenir cap competidor

La formació taronja no sols mobilitza al seu electoral, també cerca vots entre aquells que estan descontents amb la gestió de Sánchez

Amb la intervenció de Rivera, la tònica del discurs recau sobre la identitat i el conflicte català. El nacionalisme és "contagiós", i ell l'ha "patit i combatut a les urnes". La seua preocupació és que aquest ideari estiga copsant les escoles valencianes. "Com va passar durant trenta anys a Catalunya", relata Rivera. Acusa el Partit Socialista d'haver-se "podemitzat" i al Partit Popular de mirar a Vox. És el primer i únic cop que la mediàtica formació d'ultradreta apareix en el discurs d'Albert Rivera.

Rivera presenta Ciutadans com un partit que no busca dividir o enfrontar els espanyols. Paradoxalment, el conflicte català i el seu marcat nacionalisme espanyol és l'espenta de gran part dels afiliats i seguidors de Ciutadans. Apel·lant constantment a les urnes, Albert Rivera reconeix que no podran governar la Comunitat Valenciana en majoria, però, amb els vots suficients, podran liderar la política valenciana, amb Toni Cantó com a president. "L'única cosa dolenta que tindria la presidència de Toni Cantó seria que perdríem un valuós diputat al Congrés", afegeix Rivera.

El líder de la formació taronja no sols mobilitza al seu electoral, també cerca vots entre aquells que estan descontents amb la gestió de Sánchez en un míting que sembla dedicat a la figura del dirigent socialista. El president "que governa amb Torra i Puigdemont". El president "que no governa, ni deixa governar, que no trau pressupostos, ni lleis endavant". Davant aquestes consignes, el públic crida i agita els senyals de Stop Sánchez.

Allunyat del tumult i en solitari es troba de peus un home de setanta anys desproveït de pendons i insígnies. Afirma haver-se reconvertit. "Les males companyies de Sánchez, pròximes als independentistes bascos i catalans" li han apartat del PSOE. "Em sap greu, perquè sempre he sigut socialista. Encara que crec que Ciutadans també pot recalar per l'esquerra", conclou.

Relacionadas

LGTBIQ
6J: El día que el cuento de la víctima le salió caro a Ciudadanos

Días antes de la manifestación, mientras se hacían varias convocatorias para dar la espalda silenciosa a Ciudadanos, ya se advertía del peligro de caer en sus provocaciones y de la importancia de no alimentar la estrategia victimista del partido. Pero el sábado la comunidad LGTBQI+ decidió hacer exactamente lo contrario: confrontar a pie de calle la enorme irresponsabilidad y el arribismo de los socios de Vox.

Partidos políticos
Ciudadanos pierde el centro en su apuesta por la inestabilidad

Albert Rivera ha descartado hasta ahora entenderse con el PSOE de Pedro Sánchez, un hecho que ha escandalizado a uno de sus fundadores y a parte de las estructuras de poder que hicieron crecer a Ciudadanos.

Badajoz
Asociaciones vecinales de Badajoz piden el veto a Vox en el Ayuntamiento

Nueve asociaciones vecinales y más de 20 colectivos sociales de la ciudad de Badajoz firman un manifiesto en el que exigen la exclusión de Vox de los acuerdos postelectorales.

0 Comentarios

Destacadas

Crisis climática
España ya está oficialmente en “estado de emergencia climática”

El Congreso aprueba la declaración de estado de emergencia climática. El movimiento por el clima, que venía reclamando la medida, se muestra escéptico y reclama que la iniciativa no se quede en una mera declaración institucional, sino que suponga un giro drástico en las política energética, industrial y de transporte para una disminución real y radical de las emisiones de gases de efecto invernadero.

Elecciones generales del 28 de abril
Iglesias rechaza darle la investidura gratis a Pedro Sánchez

El rey considera buena opción esperar hasta proponer un candidato a la investidura y Albert Rivera rechaza el compromiso por escrito de Pedro Sánchez para abstenerse.

Opinión
Las victorias de Ascensión Mendieta
El presidente de la Comuna de Presos del franquismo recuerda cómo conoció a Ascensión Mendieta: en un avión a Argentina, donde iban a reclamar justicia.
Venezuela
Estados Unidos saca del juego a Europa en Venezuela

¿Obedeció el levantamiento de Guaidó a un plan estratégico a largo plazo para tomar las reservas de petróleo o fue una imprudencia nacida del deseo ideológico de los halcones?

Urbanismo
Libertad con minúscula

Cuando tienes un hijo, la ciudad te da la espalda, te mira con recochineo antes de enseñarte el culo y reírse de ti.

Últimas

Opinión
UDC. Destrozo. ¿Abolicionismo?

Desde una defensa firme de la libertad de cátedra y de la autonomía universitaria, el autor señala algunos intereses que se pueden ocultar detrás de la campaña por la supresión de las Jornadas sobre trabajo sexual que se iban a celebrar en la Universidade da Coruña (UDC).

Presos vascos
Entre uno y tres años y medio de cárcel por apoyar a presos vascos

Fiscalía, AVT y las defensas de las 47 personas acusadas en el sumario 11/13, por dar apoyo a presos de ETA, acuerdan penas de prisión de entre uno y tres años y medio de cárcel.