Ciudadanos
Cantó es presenta com a candidat de Cs carregant contra uns indults inexistents

Ciutadans ha presentat Toni Cantó com el seu candidat a les eleccions valencianes en un acte amb Albert Rivera. El seu discurs s'ha centrat en l'atac a uns indults dels presos polítics catalans que no s'han produït i al pressumpte caire "pancatalanista" del Govern valencià. 
Presentación Toni Cantó
Toni Cantó en el seu acte de presentació junt amb Albert Rivera. Sofía S. Manzanaro

Joan té 27 anys. Està assegut en última fila i en la seua cadira descansa una bandera europea mullada per la pluja. Es va afiliar fa poc més d'un any a Ciutadans, aproximadament en les dates de màxim apogeu del conflicte català. És el primer míting al qual assistix. En la mateixa fila, una jove de 21 anys, que va votar per primera vegada a les eleccions de 2015, afirma sentir-se orgullosa de tenir una opció més enllà de "blaus i rojos". Per a ambdós, Ciutadans és sinònim de regeneració democràtica.

La plataforma España Ciudadana celebra el seu primer acte a la Comunitat Valenciana, a la plaça del Col•legi del Patriarca a València. El motiu: "detenir a Sánchez" i mostrar el seu rebuig al -remot- indulte als presos polítics catalans per part del Govern, una maniobra política de la qual no hi ha cap constància per part dels dirigents de l'executiu o del mateix Partit Socialista.

Els protagonistes del matí, Albert Rivera, líder de Ciutadans, i Toni Cantó, diputat de la formació taronja en el Congrés, entren a la plaça entre aplaudiments i selfies. El resultat de la convocatòria ha sigut modest. Diversos centenars de persones, que estretament s'acosten al miler -1200 persones segons dades del partit-, agiten les seues banderes -espanyoles, valencianes i europees- sota la tènue pluja que persistix durant tot el míting. No falten els senyals de tràfic rojos, que mostren l'indiscutible lema de l'acte, "Stop Sánchez". A més de les fruites que llueixen els arbres de la plaça, no hi ha ni rastre del color taronja. Ciutadans ha optat, un cop més, per banyar de groc i roig el seu discurs.

El motiu: "detenir a Sánchez" i mostrar el seu rebuig al -remot- indulte als presos polítics catalans per part del Govern

Maria Muñoz, amb quasi 40 mil seguidors en Twitter, una "influencer" del món econòmic, membre de la European Financial Planning Association, obri l'esdeveniment. La seua presència atorga l'aval d'una reconeguda experta a l'ideari econòmic de Cs. Muñoz advoca per posar facilitats al talent, a la investigació, als emprenedors: a les empreses. "Els empresaris són, al final, els que creen riquesa", sentencia la ponent.

A continuació, Toni Cantó fa la seua aparició en escena. L'actor valencià arremet amb insistència contra el govern «pancatalanista» de la Generalitat. Tanmateix, inicia el seu discurs parlant de Catalunya. Fa referència al «grup de feixistes intolerant que va fer un escrache a companys de Ciutadans a Vic». Mostrant-se crític amb els partits que "creen trinxeres", l'actor i polític valencià acusa el president Ximo Puig de "vindre a agitar", al parlar de País Valencià i no de Comunitat Valenciana, dues nomenclatures recollides a l'Estatut d'Autonomia, juntament amb Regne de València. El diputat taronja assenyala al tripartit com a responsable que en moltes escoles no s'impartisca "una sola hora de castellà". Afirma que demanar documentació a Compromís per demostrar aquestes acusacions resulta sempre inútil: "és com demanar la tesi -disponible a Internet- al senyor Sánchez, l'obscurantisme total".

Cantó es desmarca de partits "corruptes o pancatalanistes" i es presenta com a una tercera via. Asseguts a última fila, una parella, home i dona, assentixen davant les afirmacions del diputat. En les seues faldes, reposen dues banderes de plàstic, una espanyola i una altra valenciana. Estan afiliats a la formació taronja des de fa tres anys i han seguit en les seues gires per tota Espanya. "Madrid, València, Alsasua...", enumera ell. "És una alternativa per als que votàvem al PP", conclou ella.

Finalment, es revela el secret de domini públic que motiva l'acte: Toni Cantó serà el candidat de Cs a presidir la Generalitat. Tanmateix, abans ha de superar unes primàries, en les que no es té notícia que vaja a tenir cap competidor

La formació taronja no sols mobilitza al seu electoral, també cerca vots entre aquells que estan descontents amb la gestió de Sánchez

Amb la intervenció de Rivera, la tònica del discurs recau sobre la identitat i el conflicte català. El nacionalisme és "contagiós", i ell l'ha "patit i combatut a les urnes". La seua preocupació és que aquest ideari estiga copsant les escoles valencianes. "Com va passar durant trenta anys a Catalunya", relata Rivera. Acusa el Partit Socialista d'haver-se "podemitzat" i al Partit Popular de mirar a Vox. És el primer i únic cop que la mediàtica formació d'ultradreta apareix en el discurs d'Albert Rivera.

Rivera presenta Ciutadans com un partit que no busca dividir o enfrontar els espanyols. Paradoxalment, el conflicte català i el seu marcat nacionalisme espanyol és l'espenta de gran part dels afiliats i seguidors de Ciutadans. Apel·lant constantment a les urnes, Albert Rivera reconeix que no podran governar la Comunitat Valenciana en majoria, però, amb els vots suficients, podran liderar la política valenciana, amb Toni Cantó com a president. "L'única cosa dolenta que tindria la presidència de Toni Cantó seria que perdríem un valuós diputat al Congrés", afegeix Rivera.

El líder de la formació taronja no sols mobilitza al seu electoral, també cerca vots entre aquells que estan descontents amb la gestió de Sánchez en un míting que sembla dedicat a la figura del dirigent socialista. El president "que governa amb Torra i Puigdemont". El president "que no governa, ni deixa governar, que no trau pressupostos, ni lleis endavant". Davant aquestes consignes, el públic crida i agita els senyals de Stop Sánchez.

Allunyat del tumult i en solitari es troba de peus un home de setanta anys desproveït de pendons i insígnies. Afirma haver-se reconvertit. "Les males companyies de Sánchez, pròximes als independentistes bascos i catalans" li han apartat del PSOE. "Em sap greu, perquè sempre he sigut socialista. Encara que crec que Ciutadans també pot recalar per l'esquerra", conclou.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Partidos políticos
Partidos políticos Ciudadanos clausura una etapa de la política española y anuncia que no concurrirá a las elecciones
El partido de Inés Arrimadas cierra el círculo y anuncia que desaparecerá del Congreso de los Diputados después de las elecciones del verano. Se apaga así un partido que llegó a cosechar 4,1 millones de votos.
Gestación subrogada
Violencia contra las mujeres Claves del debate sobre la gestación subrogada, que en España es una forma de violencia machista
La gestación subrogada es ilegal, pero sí se puede inscribir a niños y niñas nacidos en otros países mediante esta práctica. PSOE y Podemos muestran una postura unánime y el PP se abre a regularla por primera vez, como viene pidiendo Ciudadanos.
Oriente Próximo
Oriente próximo La diáspora kurda ante la caída de Bashar al-Assad
Siria enfrenta el fin de un régimen que durante décadas pareció inquebrantable. Desde la diáspora, la esperanza contenida de quien ha vivido demasiadas traiciones y promesas incumplidas.
Ley de Seguridad Ciudadana
Congreso de los diputados Reforma de la Ley Mordaza: ¿esta vez sí se puede?
Una de las mayores deudas de toda la izquierda del Estado español parece que está a punto de saldarse.
Análisis
Análisis El independentismo se reorganiza, pero ¿sigue siendo independentista?
Los partidos independentistas han sufrido la crisis del procés y el posprocés, y todavía no la han resuelto, sino, a lo sumo, la han aplazado. El PSC aparece como el ganador de una carrera con corredores agotados.
Literatura
Gustavo Faverón Patriau “Quizá la novela sea ahora mismo más relevante que nunca”
El escritor peruano Gustavo Faverón Patriau quería narrar en su nueva novela la historia de un boxeador que no sabía boxear pero tumbaba a sus rivales recitándoles al oído versos de César Vallejo. ‘Minimosca’ acabó siendo un cuentacuentos inagotable.
Galicia
Memoria histórica Así fue como el Patronato de Protección a la Mujer transformó Galicia en un convento de clausura
Las mujeres que cayeron en las redes del Patronato iniciaron un periplo de encierro, humillaciones, abusos y explotación que es desconocido para la mayor parte de la población. Queda hoy en la impunidad de un silencio que tenemos el deber de romper.
Que no te cuenten películas
Comunidad El Salto Suscríbete a El Salto y llévate seis meses de regalo a Filmin
Estas navidades, haz posible que El Salto llegue más lejos con sus contenidos críticos y llévate de regalo medio año de Filmin. Y si ya tienes Filmin, suscríbete a El Salto y regala el acceso a esta plataforma a quien quieras.
Derecho a la vivienda
Vivienda El Sindicato de Vivienda de Euskal Herria propone la “expropiación de pisos turísticos”
Ponen en el punto de mira los intereses del sector inmobiliario y tachan de “falsas” a todas las medidas propuestas por los partidos políticos como la Ley de Vivienda.
Opinión
Tribuna Todas las razones para decir ‘Altri non’
Aquí van unos cuantos motivos para juntarnos este domingo en Compostela y dejar clara nuestra postura frente a un expolio que nos están tratando de imponer disfrazado de progreso, pero que sólo trae beneficio económico a unos cuantos indeseables.
Palestina
Eyad Yousef “No cuentes lo que queremos ser, cuenta lo que nunca hemos dejado de ser: un pueblo que quiere la paz"
Eyad Yousef es profesor en la Universidad de Birzeit, Cisjordania, y comparte su experiencia en una universidad que “representa el pluralismo y la libertad que tanto anhela la sociedad palestina”

Últimas

Relato
Relato Descubrirse las manos
Descubres tus manos: el palmar y el dorso, la posibilidad futura de la pinza atrapacosas, dos miembros que te vinculan al chimpancé y al lémur. Aprendes su mecanismo.
Música
Música Un coro para homenajear las luchas obreras: “La canción protesta del pasado es historia viva”
El coro de canción protesta de Madrid nació para rescatar del pasado las tonadas de la lucha obrera y ponerlas al servicio de distintos activismos en el presente.
Opinión
Opinión Sobrevivir pagando en el Álvaro Cunqueiro
Una de las victorias ideológicas del PP de Feijóo en Galicia ha sido hacernos creer que pagar por servicios esenciales en los hospitales durante el cuidado de nuestros enfermos es lo natural, que no hay otra manera de abordarlo, pero es mentira.
Siria
Oriente Próximo Israel impone hechos consumados sobre Siria para condicionar la transición según sus intereses
“Está escrito que el futuro de Jerusalén es expandirse hasta Damasco”, dijo este octubre el ministro de Finanzas israelí, Bezalel Smotrich, uno de los exponentes ultras del Ejecutivo.

Recomendadas

Pensamiento
Sarah Jaffe “En realidad tenemos que hacer menos. E impedir que algunas cosas sucedan”
La escritora y periodista Sarah Jaffe aborda el desengaño cotidiano al que nos aboca el mundo laboral e investiga cómo, a pesar de todo, las personas se organizan colectivamente en sus empleos para que “trabajar apeste menos”.
Ocupación israelí
Palestina Vivir en alerta: la resistencia palestina frente la ocupación israelí
La cruda realidad de las feministas palestinas que, ante la represión y las detenciones arbitrarias, continúan su lucha por la libertad, la justicia y los derechos humanos.
Madrid
Ciudades Fake Madrid, un paseo por los hitos del simulacro
Un recorrido por los grandes éxitos de la conversión de Madrid en una ciudad irreal.