L’espai de lliure aprenentatge El Punt celebra un any este cap de setmana

El Punt és un lloc per a profunditzar en la difusió del coneixement, la cultura i la memòria com a eines necessàries per a una profunda transformació social. Estan construïnt una biblioteca de lectures políticament incorrectes i intel·lectualment estimulants per a totes les edats.

El punt espai de lliure aprenentatge
El Punt, espai de lliure aprenentatge. Beatriz Badenas

publicado
2017-11-22 12:13:00

En creuar el pont de fusta a la dreta, quan arribes al cantó d’una botiga de belles arts per a la que no passa el temps, topes amb el carrer Garcilaso. Endins hi ha una placeta que reuneix tot l’encant dels edificis de Ciutat Vella, on està El Punt, un Centre de Formació i Documentació autogestionat que s’inclou al Catàleg de la Xarxa de Biblioteques Socials del País Valencià i Catalunya. 

L’entorn ve acompanyat d’un interior igual d’acollidor per a aquelles que gaudeixen dels llibres i documents que no es troben en qualsevol biblioteca. Entre exemplars de La Traca, Molotov i altres molts, es deixa entreveure la particularitat d’este lloc on l’únic que no falta són donacions. Este any s’han encarregat de recopilar, catalogar i estudiar la memòria documental que arriba, encara que queda molt de treball per fer.

Este espai construït des de l’autoorganització social i comunitària celebra un any d’activitat. El Punt va nàixer arran de la confluència del Centre de Documentació Antagonista (CDA), la Biblioteca Anarquista Al Margen (BAAM), i Arada, eina de feminismes i memòria. Al llarg de l’any ha acollit també col·lectius com ara Anarko, Voces del Extremo, Juventudes Libertarias i València Libertària.

Fins ara han participat en la Fira Anarquista de València i Dènia, i en la Fira Alternativa de València. També han organitzat activitats infantils i presentacions de llibres, alhora que han participat de la vida veïnal. Els agradaria continuar incrementant el ritme d’activitats programades. L’avanç és lent per les dificultats econòmiques i el nivell de treball que han d’assolir, per això estan pensant en llençar una campanya de micromecenatge en crowdfunding.

L’espai està obert per a reunions de col·lectius, xerrades, tallers, reunions de lectura o trobades d’estudi.

Ara mateix El Punt obri les seues portes amb una assiduïtat de tres voltes per setmana (dimarts, dimecres i dijous), i compta amb tres tipus de sòcies (lectores o investigadores, col·laboradores, i de plena participació). L’espai està obert per a reunions de col·lectius, xerrades, tallers, reunions de lectura o trobades d’estudi.

Este divendres 24 faran una manifestació i acció en Ciutat Vella contra la turistificació junt a altres col·lectius del barri. Tot seguit, celebraran el seu aniversari, amb el que volen donar un pas endavant per donar-se a conéixer i fer créixer l’espai. En el programa hi ha diverses activitats com ara la presentació del llibre de Joan Català L’etern descontent (Descontrol, 2017) i de José Luis Carretero Eduardo Barriobero: las luchas de un jabalí (QUEIMADA, 2017), jocs de taula col·laboratius, dinar vegà i apte per a cel·líacs, jocs i contes per a infants, i concert de Pepe Ruiz.

0 Comentarios

Destacadas

Culturas
El grafiti, en pie de guerra para pintar sin censuras

La detención de nueve grafiteros por realizar pintadas en trenes coincide con un manifiesto en favor de la libertad de expresión firmado por más de 200 artistas del muralismo y una serie de acciones este fin de semana.

Arte
Una artista denuncia al director del CAC de Málaga, que ya fue señalado por “abuso de poder”
La artista plástica Marina Vargas ha interpuesto una denuncia contra Fernando Fernando Francés, director del Centro de Arte Contemporáneo de Málaga (CAC).
Derechos Humanos
Africanos hacinados y atrapados en Sicilia

Más de cuatro mil personas sobreviven hacinadas en el Centro de Acogida para Solicitantes de Asilo más grande de Europa, en Mineo, Italia. Una tanqueta militar y soldados armados custodian la puerta de entrada. En la mayoría de los casos el tiempo de espera supera los tres años.

Operación Chamartín
Ábalos y Carmena ponen otro ladrillo de la Operación Chamartín pese a las protestas vecinales

Ahora Madrid avala el proyecto de Madrid Nuevo Norte, un desarrollo urbanístico que rechazaba en 2016 y del que se ha convertido en su impulsor de la mano de la alcaldesa Manuela Carmena y el área de Urbanismo.

Últimas

Tribuna
El ejemplo de Vicálvaro: planear al límite, crear burbujas

El desarrollo urbanístico especulativo del distrito madrileño de Vicálvaro es un claro ejemplo del fracaso que supone los proyectos urbanísticos basados en la especulación. 

Fiestas populares
Vallecas, puerto de mar
4
Vallecas es, por un día, un "puerto de mar". Lo es desde que en 1982 los vecinos del barrio crearon unas fiestas populares basadas en la alegría, la risa y el agua.
Ciencia
El asalto al trabajo científico y la voluntad política de evitarlo

La austeridad en el gasto público ha precipitado la transformación del modelo de financiación de la ciencia, asignatura pendiente del capital en el Estado español. La dimensión global e histórica que la política de recortes en I+D adquiere por ello contrasta, sin embargo, con el hecho de que sus críticos la presenten como un problema de mera voluntad política.

Yanis Varoufakis
Varoufakis presenta su programa político para “desafiar a Bruselas” en las europeas

El movimiento político paneuropeo DiEM25, liderado por el exministro de Finanzas griego Yanis Varoufakis, ha puesto en marcha la plataforma electoral Primavera Europea y presenta su programa político New Deal para Europa.