Anarquismo
La Mostra Anarquista de Castelló rememora la lluita anticapitalista i feminista

Els diners recaptats durant la iniciativa es destinaran a sufragar una condemna de 900 euros, imposada a un ciutadà castellonenc per negar-se a participar com a segon vocal en les passades eleccions.

llibre anarca castello
Xerrada en la Mostra del Llibre Anarquista de Castelló Paula Lorenzino

L’espai autogestionat La Verduleria, de Castelló, s’ha convertit en el punt de trobada de la 6a Mostra del Llibre Anarquista. La iniciativa, que finalitza aquest diumenge, pretén transmetre i generar debat sobre diverses temàtiques des d’un punt de vista llibertari. Les jornades permetran recapitular molts dels moviments socials que han lluitat per enderrocar el patriarcat i el capitalisme, així com explicar noves estratègies per a les protestes futures. Participar en les xerrades, fullejar fanzins i familiaritzar-se amb el món de l’anarquisme conformen l’essència d’aquest projecte.

La jornada de hui, dissabte 23, serà la més intensa amb la presentació del llibre Estètiques grotesques com a eina de subversió al cànon heteropatriarcal, d’Adriana García i Mireia Donat. A les 11.00 hores, les dues autores explicaran la seua tesi sobre el sistema de l’heteropatriarcat. A les 13.00 hores, serà el torn del recital Mundos curvos. El col·lectiu La rabera eclèctica llegirà els versos de Jesús Lizano i, a més a més, els assistents podran intercanviar les seues idees i sentiments. Després del dinar popular, l’escriptor Jokin Azpiazu presentarà la seua obra Masculinades y feminismo que, segons l’organització de la Mostra, “qüestionarà la noció de noves masculinitats” i es debatrà la creació dels grups d’hòmens, integrats per adults heterosexuals, de classe mitjana i blanca i pertanyents a famílies heteronormatives. A continuació, Mateólika,  un músic i show-man barceloní, oferirà un concert acústic, on les connotacions polítiques i crítiques al sistema actual de les seues lletres, juntament amb la combinació de rumba, ska i punk, faran vibrar al públic.

llibre anarca castello 2
Assistents a la Mostra del Llibre Anarquista de Castelló Paula Lorenzino

Cal destacar que els diners recaptats durant la sisena edició, a més d’ajudar a la celebració de la Mostra, també es destinaran al sufragi d’una multa de 900 euros, imposada a un ciutadà castellonenc per negar-se a participar com a segon vocal en una taula electoral, en les eleccions del 26 de juny de 2016. L’organització va defensar, durant l’acte d’inauguració del passat dijous, que aquesta oposició “és legítima, perquè el conjunt de lleis de l’Estat no contempla la figura d’objector o objectora de consciència i, per tant, obliga a totes les persones a participar sense tenir en compte la seua llibertat individual i/o ideològica”. Així doncs, mitjançant una rifa amb la qual se sortejaran 23 llibres, la Mostra buscarà compensar els costos de la condemna.

El diumenge, a les 12.00 hores, el professor de Ciencia Política i de l’Administració en la Universitat Autònoma de Madrid i autor de diversos llibres sobre les transicions europees, Carlos Taibo Arias, presentarà l’obra Colapso. Capitalismo terminal, transición ecosocial, ecofascismo. Les conseqüències del canvi climàtic, la crisi social i econòmica, els problemes demogràfics o el possible col·lapse del sistema capitalista global seran alguns dels aspectes que s’explicaran i es debatran. En aquestes dues últimes sessions, també se celebrarà una trobada de distribuïdores i editorials, per tal de donar a conèixer l’ampli ventall d’obres sobre el moviment anarquista.

la repressió del transformisme

El dijous 21, els dissidents sexuals van ser els protagonistes d’una xerrada-tertúlia. L’escriptor castellonenc Juan Carlos Usó va presentar el seu llibre Orgullo travestido. El transformismo en la España del primer tercio de siglo XX. A través de les experiències de l’artista Edmond de Bries i la recopilació dels articles periodístics del passat segle, Usó relatà les coaccions que van sofrir els transformistes d’aquesta època. En concret, “a partir de l’any 1901, ja que se’ls va prohibir vestir-se amb la roba i els accessoris del sexe contrari”, explicà l’autor. En l’etapa de la Segona República, aquesta repressió va continuar existint, amb la Ley de vagos y maleantes. Aquesta legislació, en un primer moment, afectà els rodamons i proxenetes, però després, “es va convertir en una ferramenta per a desenvolupar una autèntica batuda contra homosexuals i travestis”, va criticar. Així doncs, el travestisme va quedar relegat al món de l’espectacle i en prostíbuls. No obstant això, des de principis del segle XX, la publicació de novel·les sobre aquesta temàtica va constituir els primers passos cap a la normalització d'aquestes persones, “malgrat que, les obres pioneres tractaven aquesta identitat com una malaltia”, va matisar Usó. Al finalitzar la presentació, el públic va fer referència a una constant en la història: l’absència de suport i visibilitat dels travestis i homosexuals, tant en espais polítics de dretes, com d’esquerres.

En la sessió d’ahir, divendres 22, va ser el torn de Carolina León, periodista titulada en Ciències de la Imatge i el So i col·laboradora en diversos mitjans de comunicació com, per exemple, Calle 20, Periodismo Humano o La Vanguardia. León presentà l’obra Trincheras permanentes. Intersecciones entre política y cuidados, un estudi sobre la fusió de la política, la militància i l’activisme amb la reproducció, la vida, l’afecte o la cura. Per a concloure, els assistents van poder gaudir del visionament del documental El govern de la por, així com d’un col·loqui amb el seu autor, Gonzalo Mateos, i un membre de la campanya Colze a colze, que visibilitza i denuncia la repressió actual a l’Estat espanyol. El filme analitzà l’evolució jurídic-social del concepte de terrorisme, a través de les preguntes realitzades a periodistes, advocades, activistes anticapitalistes o persones acusades de pertànyer a organitzacions terroristes.

Archivado en: Castellón Anarquismo
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Memoria histórica
No olvidamos ¿Pistola o papel? Hoy toca papel
Un vistazo al aparato clandestino del MLE en Francia durante los años 40. Para empezar, la rama dedicada a la falsificación de moneda y documentos.
Memoria histórica
No olvidamos El mes de los locos
Crónica de los muchos kilómetros recorridos, de caras viejas y nuevas, de las charlas realizadas, jornadas y archivos.
Memoria histórica
No olvidamos Roc Blackblock, cuando las paredes hablan
Memoria pintada en vez de escrita o contada... memoria a fin de cuentas. Memoria reflejada en nuestros muros, en nuestras vidas, a no olvidar.
Oriente Próximo
Oriente próximo La diáspora kurda ante la caída de Bashar al-Assad
Siria enfrenta el fin de un régimen que durante décadas pareció inquebrantable. Desde la diáspora, la esperanza contenida de quien ha vivido demasiadas traiciones y promesas incumplidas.
Análisis
Análisis Rojava en peligro
Las intenciones de Turquía en Siria ponen en peligro no solo la Administración Democrática Autónoma del Norte y Este de Siria (AADNES) sino también la convivencia del resto de minorías presentes en el país.
Amazonía
Caso Chevron Pablo Fajardo: “Sacrificaron la Amazonía y la vida de la gente por racismo y por la ganancia económica”
El activista y abogado Pablo Fajardo fue elegido hace casi 20 años por la Unión de Afectados por Texaco para el juicio más importante contra la petrolera Chevron. Dos décadas después sigue luchando por la justicia ambiental y social en Ecuador.
Especulación inmobiliaria
Especulación en Madrid Las vecinas de Tribulete, 7 denuncian la especulación de Élix Rental Housing con una acción musical “fúnebre”
30 inquilinas de este bloque resisten en sus hogares pese a que este fondo buitre ya ha adquirido la totalidad del edificio para convertir los pisos en apartamentos turísticos. Este sábado, han vuelto denunciar el proceso de gentrificación del barrio
Que no te cuenten películas
Comunidad El Salto Suscríbete a El Salto y llévate seis meses de regalo a Filmin
Estas navidades, haz posible que El Salto llegue más lejos con sus contenidos críticos y llévate de regalo medio año de Filmin. Y si ya tienes Filmin, suscríbete a El Salto y regala el acceso a esta plataforma a quien quieras.
Ley de Seguridad Ciudadana
Congreso de los diputados Reforma de la Ley Mordaza: ¿esta vez sí se puede?
Una de las mayores deudas de toda la izquierda del Estado español parece que está a punto de saldarse.
La vida y ya
La vida y ya Ya no sé quién vive en el primero
El barrio se ha transformado tanto que pueden pasar semanas sin ver por la calle una sola cara conocida porque los vecinos han sido sustituidos por turistas.

Últimas

Derecho a la vivienda
Vivienda El Sindicato de Vivienda de Euskal Herria propone la “expropiación de pisos turísticos”
Ponen en el punto de mira los intereses del sector inmobiliario y tachan de “falsas” a todas las medidas propuestas por los partidos políticos como la Ley de Vivienda.
Análisis
Análisis El independentismo se reorganiza, pero ¿sigue siendo independentista?
Los partidos independentistas han sufrido la crisis del procés y el posprocés, y todavía no la han resuelto, sino, a lo sumo, la han aplazado. El PSC aparece como el ganador de una carrera con corredores agotados.
Opinión
Tribuna Todas las razones para decir ‘Altri non’
Aquí van unos cuantos motivos para juntarnos este domingo en Compostela y dejar clara nuestra postura frente a un expolio que nos están tratando de imponer disfrazado de progreso, pero que sólo trae beneficio económico a unos cuantos indeseables.
Opinión
Opinión La oportunista invasión israelí de Siria
Desde la caída de Bashar al-Assad, Israel ha llevado a cabo una invasión de Siria sin provocación previa y con el apoyo de Estados Unidos. Los objetivos son claros.
Más noticias
Relato
Relato Descubrirse las manos
Descubres tus manos: el palmar y el dorso, la posibilidad futura de la pinza atrapacosas, dos miembros que te vinculan al chimpancé y al lémur. Aprendes su mecanismo.

Recomendadas

Literatura
Gustavo Faverón Patriau “Quizá la novela sea ahora mismo más relevante que nunca”
El escritor peruano Gustavo Faverón Patriau quería narrar en su nueva novela la historia de un boxeador que no sabía boxear pero tumbaba a sus rivales recitándoles al oído versos de César Vallejo. ‘Minimosca’ acabó siendo un cuentacuentos inagotable.
Galicia
Memoria histórica Así fue como el Patronato de Protección a la Mujer transformó Galicia en un convento de clausura
Las mujeres que cayeron en las redes del Patronato iniciaron un periplo de encierro, humillaciones, abusos y explotación que es desconocido para la mayor parte de la población. Queda hoy en la impunidad de un silencio que tenemos el deber de romper.
Palestina
Eyad Yousef “No cuentes lo que queremos ser, cuenta lo que nunca hemos dejado de ser: un pueblo que quiere la paz"
Eyad Yousef es profesor en la Universidad de Birzeit, Cisjordania, y comparte su experiencia en una universidad que “representa el pluralismo y la libertad que tanto anhela la sociedad palestina”
Pensamiento
Sarah Jaffe “En realidad tenemos que hacer menos. E impedir que algunas cosas sucedan”
La escritora y periodista Sarah Jaffe aborda el desengaño cotidiano al que nos aboca el mundo laboral e investiga cómo, a pesar de todo, las personas se organizan colectivamente en sus empleos para que “trabajar apeste menos”.