Pista de aterrizaje
Marta Meneu: “Són necessaris més ‘booktubers’ en valencià”

Marta Meneu es dedica a publicar contingut relacionat amb la literatura en el seu espai de YouTube La prestatgeria de Marta, un dels pocs canals de BookTube en valencià en tot el territori. També va publicar recentment la seua primera novel·la El senyal (Bromera, 2019).

Marta Meneu

Marta Meneu (València, 1998) és booktuber, escriptora i estudiant de periodisme. Des de fa dos anys es dedica a publicar contingut relacionat amb la literatura —tags, vlogs, unboxings i ressenyes sobre llibres o autores— en el seu espai de YouTube La prestatgeria de Marta, un dels pocs canals de BookTube en valencià en tot el territori. També va publicar recentment la seua primera novel·la El senyal (Bromera, 2019).

Què és açò de ser booktuber?
És un tipus de youtuber, és a dir, una persona que publica contingut audiovisual a YouTube, sobre llibres. Els youtubers tenen un llenguatge propi en la seua manera de fer els vídeos i una tipologia de continguts com tags, unboxings, vlogs, etc. Llavors, els booktubers copiem tota eixa estructura i la fem parlant sobre llibres.

A Espanya hi ha un panorama prou ampli de booktubers, però al País Valencià no n’hi ha tants.
Jo faig tallers als instituts de València en els quals intente donar-los a conéixer, i ho faig dividint-los per llengües. Perquè si parle tres llengües vull consumir vídeos en eixes tres llengües, o vull que em recomanen llibres en eixes tres llengües. El fenomen de BookTube va nàixer als Estats Units en 2007 i les primeres persones considerades com booktubers són dos germans, un d’ells era l’escriptor John Green. Per això en anglés hi ha moltíssims canals, tant als Estats Units com a Anglaterra. En castellà també n’hi ha molts, especialment a Amèrica Llatina, on algunes persones tenen canals amb prous seguidors. Però en valencià i català hi som molt poques. Ací al País Valencià som dos de moment. Jo i altra xica que es diu Amaia Crespo amb el seu canal Paper I Pixels. És cert que hi ha hagut més canals, però ara està molt parat.

Al cap i a la fi, vosaltres sou prescriptores de llibres.
Exacte. És veritat que el fenomen youtuber no és el mateix que si fora un crític literari de la premsa tradicional, que té molta més legitimitat i credibilitat. A més, les creadores de contingut hem de ser molt més completes: hem de pensar el vídeo, gravar, editar, publicar... Aleshores sempre explique que un canal de YouTube depén al cent per cent de la persona que du el canal, perquè són els seus gustos i jo només recomane llibres si a mi m’agraden. Per això és necessari que hi haja més booktubers en valencià, per tindre més pluralitat d’opinions, perquè és una cosa molt personal.

Fer contingut en valencià t’ha tancat portes?
No. És veritat que si mires les dades veus que el booktuber més popular és Sebas G. Mouret amb 300.000 seguidors, però la booktuber en català que més en té —Marta Botet— són 1.500. El meu objectiu amb el canal no és tindre molts seguidors, sinó fer-me un nom dins de la divulgació cultural i la crítica, i poder emprar el valencià m’ha obert moltes portes. M’ha permés treballar en editorials, col·laborar en mitjans...

Què opines dels plans de foment a la lectura als instituts?
Pense que és un model prou obsolet. Mai he entés l’examen de lectura obligada, hi ha moltes altres maneres de fomentar la lectura a classe: vídeos, comentar i compartir llibres... Pense que hi ha moltes opcions per a introduir la lectura a les escoles. Òbviament manquen recursos, perquè si no tens una pantalla o un projector on poder vore vídeos, és complicat.

Les xarxes han tret a la literatura el fenomen dels influencers escrivint llibres, quina és la teua opinió?
L’altre dia em va sorprendre moltíssim que en una classe de xiquets de primària tots havien llegit el llibre d’algun youtuber: d’una influencer que té un canal sobre la seua vida, d’una jove que parla sobre joguets... No m’esperava un mercat tan gran d’obres de youtubers. Pense que els llibres s’han convertit en un element promocional de l’influencer, per la qual cosa són un negoci més. Però eixos llibres estan connectant molt bé amb la gent més menuda perquè són autors joves. En el panorama valencià hi ha molts pocs autors joves, i això és un problema. La meua obra s’està llegint en instituts i sempre em diuen que connecte amb la gent. I és normal, perquè potser m’està llegint gent que té cinc anys menys que jo. Crec que l’auge dels llibres de youtubers pot tenir relació amb l’existència d’una demanda d’aquesta gent de sentir-se connectada amb autors de la seua generació.

Hi ha escriptores joves amb molt de talent però sense milers de followers...
Jo l’única manera que veig de publicar són els premis literaris. I no hi ha quasi incentius perquè la gent jove comence a escriure una novel·la: necessites temps, recursos... Pense que les oportunitats no les lleven els youtubers, les lleven la manca d’incentius per part de les institucions i editorials.

Relacionadas

Corrupción
Operació Flotador: 24 milions malbaratats a Sagunt que es quedaran sense investigar

La jutgessa reconeix “indicis de criminalitat” en la causa que envolta la creació de l’empresa mixta Aigües de Sagunt, però ha decidit arxivar-la degut a la falta de part acusatòria

8 de marzo
Per a poder mirar-nos als ulls

A vegades sembla, no obstant això, que orbitem al voltant dels nostres propis debats com satèl·lits amb la mirada fixa en un mateix astre.

Literatura
Trinxeres de la literatura davant del model Amazon

El moviment cultural repunta a la ciutat d'Alacant. Cada vegada més llibreries s'allunyen del model tradicional i es configuren com a espais de trobada en els quals afavorir l'esperit crític: una forma de negoci per a lluitar contra els gegants d'internet.

0 Comentarios

Destacadas

Coronavirus
Caída histórica del empleo en marzo: más de 300.000 nuevos parados, sin contar los ERTE

Marzo cierra con 302.365 nuevos desempleados, el mayor incremento histórico en cualquier mes. El número total de parados alcanza la cifra de 3.548.312. La Seguridad Social pierde más de 800.000 afiliados en este mes.

Coronavirus
Bomberos denuncian la ineficiencia y alto coste de la intervención de la UME

El pasado año, un soldado de la Unidad Militar de Emergencias tuvo una media de 0,017 intervenciones; mientras que las de los bomberos de Madrid se elevan a 13,7; a 34,5 en Barcelona, y 13,4 en Bilbao. 

Coronavirus
Liberan a los últimos internos del CIE de Madrid

Continúan abiertos los Centros de Internamientos de Extranjeros de Murcia, Valencia, Algeciras y Gran Canaria, donde la tensión ha ido en aumento al ver que otras personas son liberadas y los CIE cerrados en cumplimiento de la planificación estipulada ante el avance de la pandemia de coronavirus.

Coronavirus
El coronavirus y la caída de las remesas amenazan la economía en África occidental

Casi la mitad de las familias gambianas, y una de cada cuatro en Senegal, reconocen que dependen del dinero que les envía un familiar desde el extranjero. En España, muchos migrantes pierden su empleo y con ello la opción de hacer llegar remesas a sus familiares, una dificultad añadida para la supervivencia de miles de personas en sociedades que viven al día y donde el confinamiento se hace más difícil.

Tribuna
Qué mundo queremos

Antes de la llegada del inesperado virus, filósofos y sociólogos nos avisaban de que nos encontrábamos ante los estertores de la segunda modernidad. De repente lo normal se ha vuelto extraño, nos empezamos a plantear qué es lo verdaderamente útil, funcional, importante.

Coronavirus
Coronavirus y lucha de clases: una justicia de clase

Las consecuencias de la crisis de coronavirus se reparten en función de la posición de cada persona en el escalafón social. También en todo lo que se refiere a una de las columnas vertebrales del clasismo: la impartición de justicia.

Últimas

Obituario
Fausto Sánchez García: una vida comprometida con la clase obrera

Fausto Sánchez García (1928-2020) militante comunista y uno de los impulsores en Asturias de la Querella Argentina ha fallecido esta semana.

Coronavirus
Una política exterior europea a prueba de pandemias

La Unión Europea que entró en la pandemia del covid19 no va a ser la misma que salga de ella. Esta afirmación parece evidente, pero también es cierto que quizá aún no seamos conscientes de todos los ámbitos en los que esto va a ocurrir.

Opinión
El trabajo sexual en tiempos de pandemia

Nos cuesta más atender a aquellas que se han quedado colgadas en los márgenes del sistema, por eso poco o nada se ha dicho sobre las trabajadoras sexuales, que a la fuerza han desarrollado estrategias de resistencia y lucha de las que podríamos extraer muchas lecciones.

Coronavirus
Denuncian al Defensor del Pueblo los insultos a personas durante sus salidas terapéuticas

La organización Plena inclusión recibe a diario quejas de personas que son víctima de “un hecho incívico e intolerante inhumano” y recuerda que la norma permite determinadas salidas, entre ellas a personas con trastornos del espectro autista. Colectivos rechazan la polémica propuesta, difundida por redes sociales, de que estas personas vayan marcadas con un pañuelo azul.

Opinión
Minutos de esperanza

Esta situación, que no es una guerra, pero tampoco es solo una crisis sanitaria, está poniendo en cuestión todo aquello que dábamos por hecho.

Coronavirus
Una cura de solidaridad
Granada vuelve a la carga en defensa de la salud y la asistencia sanitaria pública. Distintas iniciativas ciudadanas preparan materiales de protección.
Tecnopolítica
Viralidades
Sobre el virus, la hostilidad, la necesidad de los cuidados y el deber de inmunizarnos ante el odio y la intolerancia