Pista de aterrizaje
Marta Meneu: “Són necessaris més ‘booktubers’ en valencià”

Marta Meneu es dedica a publicar contingut relacionat amb la literatura en el seu espai de YouTube La prestatgeria de Marta, un dels pocs canals de BookTube en valencià en tot el territori. També va publicar recentment la seua primera novel·la El senyal (Bromera, 2019).

Marta Meneu (València, 1998) és booktuber, escriptora i estudiant de periodisme. Des de fa dos anys es dedica a publicar contingut relacionat amb la literatura —tags, vlogs, unboxings i ressenyes sobre llibres o autores— en el seu espai de YouTube La prestatgeria de Marta, un dels pocs canals de BookTube en valencià en tot el territori. També va publicar recentment la seua primera novel·la El senyal (Bromera, 2019).

Què és açò de ser booktuber?
És un tipus de youtuber, és a dir, una persona que publica contingut audiovisual a YouTube, sobre llibres. Els youtubers tenen un llenguatge propi en la seua manera de fer els vídeos i una tipologia de continguts com tags, unboxings, vlogs, etc. Llavors, els booktubers copiem tota eixa estructura i la fem parlant sobre llibres.

A Espanya hi ha un panorama prou ampli de booktubers, però al País Valencià no n’hi ha tants.
Jo faig tallers als instituts de València en els quals intente donar-los a conéixer, i ho faig dividint-los per llengües. Perquè si parle tres llengües vull consumir vídeos en eixes tres llengües, o vull que em recomanen llibres en eixes tres llengües. El fenomen de BookTube va nàixer als Estats Units en 2007 i les primeres persones considerades com booktubers són dos germans, un d’ells era l’escriptor John Green. Per això en anglés hi ha moltíssims canals, tant als Estats Units com a Anglaterra. En castellà també n’hi ha molts, especialment a Amèrica Llatina, on algunes persones tenen canals amb prous seguidors. Però en valencià i català hi som molt poques. Ací al País Valencià som dos de moment. Jo i altra xica que es diu Amaia Crespo amb el seu canal Paper I Pixels. És cert que hi ha hagut més canals, però ara està molt parat.

Al cap i a la fi, vosaltres sou prescriptores de llibres.
Exacte. És veritat que el fenomen youtuber no és el mateix que si fora un crític literari de la premsa tradicional, que té molta més legitimitat i credibilitat. A més, les creadores de contingut hem de ser molt més completes: hem de pensar el vídeo, gravar, editar, publicar... Aleshores sempre explique que un canal de YouTube depén al cent per cent de la persona que du el canal, perquè són els seus gustos i jo només recomane llibres si a mi m’agraden. Per això és necessari que hi haja més booktubers en valencià, per tindre més pluralitat d’opinions, perquè és una cosa molt personal.

Fer contingut en valencià t’ha tancat portes?
No. És veritat que si mires les dades veus que el booktuber més popular és Sebas G. Mouret amb 300.000 seguidors, però la booktuber en català que més en té —Marta Botet— són 1.500. El meu objectiu amb el canal no és tindre molts seguidors, sinó fer-me un nom dins de la divulgació cultural i la crítica, i poder emprar el valencià m’ha obert moltes portes. M’ha permés treballar en editorials, col·laborar en mitjans...

Què opines dels plans de foment a la lectura als instituts?
Pense que és un model prou obsolet. Mai he entés l’examen de lectura obligada, hi ha moltes altres maneres de fomentar la lectura a classe: vídeos, comentar i compartir llibres... Pense que hi ha moltes opcions per a introduir la lectura a les escoles. Òbviament manquen recursos, perquè si no tens una pantalla o un projector on poder vore vídeos, és complicat.

Les xarxes han tret a la literatura el fenomen dels influencers escrivint llibres, quina és la teua opinió?
L’altre dia em va sorprendre moltíssim que en una classe de xiquets de primària tots havien llegit el llibre d’algun youtuber: d’una influencer que té un canal sobre la seua vida, d’una jove que parla sobre joguets... No m’esperava un mercat tan gran d’obres de youtubers. Pense que els llibres s’han convertit en un element promocional de l’influencer, per la qual cosa són un negoci més. Però eixos llibres estan connectant molt bé amb la gent més menuda perquè són autors joves. En el panorama valencià hi ha molts pocs autors joves, i això és un problema. La meua obra s’està llegint en instituts i sempre em diuen que connecte amb la gent. I és normal, perquè potser m’està llegint gent que té cinc anys menys que jo. Crec que l’auge dels llibres de youtubers pot tenir relació amb l’existència d’una demanda d’aquesta gent de sentir-se connectada amb autors de la seua generació.

Hi ha escriptores joves amb molt de talent però sense milers de followers...
Jo l’única manera que veig de publicar són els premis literaris. I no hi ha quasi incentius perquè la gent jove comence a escriure una novel·la: necessites temps, recursos... Pense que les oportunitats no les lleven els youtubers, les lleven la manca d’incentius per part de les institucions i editorials.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

València
València El teixit social presenta la seua proposta de reconstrucció després de la dana
Els Comités Locals d'Emergència i Reconstrucció i les associacions de víctimes defineixen els pressuposts de Mazón i Vox com a una declaració de guerra.
Valencià
València Duelo colectivo y brecha de género, las consecuencias de la dana en la salud mental
Más allá de lo material, el sufrimiento mental continúa golpeando las vidas de l´Horta Sud. Mujeres cuidadoras y colectivos vulnerables encabezan un luto que todavía no ha encontrado descanso.
València
València Dol col·lectiu i bretxa de gènere, les conseqüències de la dana en la salut mental
Més enllà d’allò material, el patiment mental continua colpejant les vides dels Pobles del Sud. Dones cuidadores i col·lectius vulnerables encapçalen un dol que encara no ha trobat descans.
1 de mayo
1º de Mayo Euskadi se moviliza contra la 'patronal explotadora' este 1º de Mayo
Además de los temas laborales, ha habido otras reivindicaciones y recuerdos a favor del Euskera, los presos o el genocidio israelí en Palestina.
1 de mayo
1º de Mayo ‘Contra la guerra y el capitalismo’ en este Primero de Mayo interseccional de Madrid
Decenas de colectivos exigen en la calle acabar con el militarismo creciente, las violencias transversales y un espacio para todos los colectivos en la lucha de clase.
There Is Alternative
There Is Alternative There Is Alternative #2: de supermercados, las cosas del comer y todo lo que no sea Juan Roig
Segundo episodio del podcast There Is Alternative de El Salto Radio sobre el lado oscuro de los supermercados, las grandes superficies y sus alternativas cooperativistas.
Laboral
1º de Mayo Inmigración y sindicatos: derechos universales o derrota colectiva
Los líderes sindicales no pueden ofrecer soluciones realistas para la situación de las personas migrantes, porque parecen asumir la vieja tesis de que la inmigración perjudica a la clase trabajadora en su conjunto.
Energía
Gran apagón Apagones, energías renovables y estabilidad del sistema eléctrico: tareas pendientes y visos de futuro
Es posible avanzar en la penetración de las renovables, al menos hasta cierto punto, sin perder seguridad en el sistema energético. Este debe modernizarse, descentralizarse y estar planificado por el Estado, opina un experto.

Últimas

Eventos
Evento Un Salto al periodismo desde el barrio: acompáñanos en un directo sobre periodismo situado
El Salto organiza un evento centrado en el potencial de los formatos sonoros para transmitir información veraz y fiable de forma cercana. Para hacer periodismo desde el barrio y barrio desde el periodismo.
Ley Trans
Ley trans El Constitucional enfrenta el recurso del PP a la ley trans, los colectivos piden evitar la senda antiderechos
El Alto Tribunal deliberó por primera vez sobre este recurso sin llegar aún a ninguna decisión. Plataforma Trans pide que no se sume a la carrera de odio contra las personas trans y avale la norma.
1 de mayo
1 de mayo Primero de Mayo: contra el militarismo y por la paz universal
Europa reaviva su deriva militarista. Como en 1914, el movimiento obrero se enfrenta al dilema de sumarse al consenso bélico o alzar la voz por la paz.
Eléctricas
Oligopolio eléctrico Sánchez no admite responsabilidades en el apagón mientras sus socios piden nacionalizar la red eléctrica
El presidente del Gobierno señala a los “operadores privados”, entre ellos Red Eléctrica, cuyos últimos dos presidentes vienen del PSOE y cuyo principal accionista es el Estado, con el 20%, seguido por el 5% de Amancio Ortega.
Antimilitarismo
Rearme El gasto militar mundial se dispara
El gasto militar en el planeta aumentó en 2024 un 9,4% respecto a 2023, lo que supone el mayor incremento interanual desde la Guerra Fría.
Más noticias
Pobreza energética
Energía Apagón crónico: lugares donde no volverá la luz, a pesar de la restauración del sistema eléctrico
Miles de personas en el Estado español viven día a día apagones y falta de suministro en lugares como Cañada Real (Madrid), la Zona Norte de la ciudad de Granada o los asentamientos de jornaleras y jornaleros migrantes en Huelva y Almería
València
València El tejido social presenta su propuesta de reconstrucción tras la dana
Los Comités Locales de Emergencia y Reconstrucción y las asociaciones de víctimas definen los presupuestos de Mazón y Vox como una declaración de guerra.
Galicia
Galicia La Xunta aprobó la celulosa de Altri argumentando que su chimenea de 75 metros sería “icónica”
El Informe de Patrimonio Cultural, favorable a la multinacional, se emitió en base a dos encargos externos, contratados y pagados por la empresa al ex presidente y al actual tesorero de Icomos-España.

Recomendadas

Cómic
Fabien Toulmé “Hablar de trabajo es menos sexy que hablar de amor o de guerra”
En su libro ‘Trabajar y vivir’, el autor francés recorre distintas realidades reflejando cómo las personas se relacionan con ese mandato ineludible de hacerse con un empleo para sostenerse económicamente.
Empresas recuperadas
Natalia Bauni “En este primer año del Gobierno de Javier Milei casi no hubo empresas recuperadas”
Natalia Bauni es coordinadora del Observatorio Social sobre Empresas Recuperadas y Autogestionadas del Instituto Gino Germani de la Facultad de Ciencias Sociales de la Universidad de Buenos Aires.
Eléctricas
Sistémica eléctrico Del lobby nuclear a la burbuja de las renovables: comienza la pugna por encontrar al culpable del apagón
Un crecimiento desmedido de las renovables guiado por intereses corporativos y una red eléctrica que no ha sido actualizada a la nueva realidad energética son algunas de las causas señaladas del apagón del 28 de abril.
Senegal
Migraciones El mito de la migración ordenada: la denegación de visados por el Consulado de España en Dakar
Maltrato institucional. Estas dos palabras son las más escuchadas cuando se pregunta a personas descontentas con el Consulado de España en Dakar. Cada vez más personas denuncian denegación de visados que no consideran justificados.