Pista de aterrizaje
Hind El Fadli Rzigui: “Les musulmanes estem creant espais propis”

L’activista Hind El Fadli Rzigui  va fer el primer clic de G-CHIME, una referència per a joves musulmanes d’Elx.

28 ago 2019 12:06

Les va mobilitzar un compte d’Instagram. Ara, funcionen sobretot a través de WhatsApp, on es connecten, donen suport i plantegen resistències a una societat que limita les seues aspiracions: per la seua religió, pels seus orígens, pel seu gènere, per la seua edat… G-CHIME és, des del 2018, una referència per a joves musulmanes d’Elx (Alacant), un espai des d’on reivindiquen la seua diversitat i els seus drets. L’activista Hind El Fadli Rzigui (Larraix, el Marroc, 1999) va fer el primer clic.

Tot va començar amb un Bismillah…
Tornava d’un viatge a Romania amb la Red Acoge, molt animada després de parlar amb companys de Barcelona, Madrid, Múrcia… de les dificultats per crear una comunitat musulmana jove ací. En tornar, vaig obrir el compte d’Instagram per intentar crear un grup i començar a parlar, compartir recursos… El següent va ser un macro iftar per a joves amb Elche Acoge. I les primeres companyes ens van començar a contactar.

Què vos ha unit?
El grup és una família-refugi: hi trobem informació, formes de participar en la comunitat i suport. Parlar ens ha fet veure les nostres carències, perquè moltes vegades ens sentim en terra de ningú, sobretot les immigrants, que suportem una triple discriminació: per ser dones joves, migrades i musulmanes. Al Marroc sóc l’europea. Ací, l’africana. Llavors, qui soc? G-CHIME ens ajuda a pensar no en qui som per a la resta, sinó per a nosaltres mateixes. Volem crear espais propis des d’on reivindicar el nostre lloc en la societat. Volem recordar que les dones tenim veu i vot en l’islam i que el nostre lloc no està darrere d’una cortina. Després de diversos debats, plantegem espais no mixtos i també espais exclusius per a musulmanes, per sentir-nos totalment lliures, sense ser jutjades ni qüestionades. Perquè, si no tenim espai en la comunitat islàmica perquè se’ns situa darrere d’una cortina, ni en la resta de la societat i tampoc en els espais feministes perquè se’ns exclou, llavors, què fem? On estem?

En Instagram dieu que no trobeu refugi en els vostres majors ni en les vostres mesquites.
La comunitat musulmana a Elx no ens dona suport perquè la majoria creu que el que fem no és necessari. No entenen que, com a joves, necessitem espais propis per trobar-nos. Així i tot, estem aconseguint canviar certes actituds: ja tenim el suport d’una de les cinc mesquites de la ciutat i jo mateixa m’acabe d’incorporar a la directiva de la comunitat islàmica Aljitab, sent l’única dona que ho ha aconseguit a Elx.

Aconseguir un bloc de joves musulmanes el 8M va ser una experiència molt poderosa
Porteu un registre d’agressions islamòfobes. Incloeu els registres de xiques amb hijab en selectivitat.
Sí, perquè implica humiliació. Són registres selectius. Les aparten del grup i les porten al lavabo, quan podrien demanar-los que es descobriren les orelles, com fan quan algú té el pèl llarg. Imagina el que implica per a elles, i just abans d’un examen tan important. Això va ocórrer a la Universitat Miguel Hernández en 2018 i aquest any, dies abans, ja hi havia xiques nervioses preguntant-nos què fer.

Altres exemples d’islamofòbia institucional quotidiana?
En la Regidoria d’Igualtat ens van dir que nosaltres hem de desnormalitzar l’ús del hijab. Ens van derivar a l’Oficina Pangea d’Elx, que atén població migrada i refugiada, quan la majoria de les xiques de l’associació són espanyoles! Perquè la Casa de la Dona, diuen, no té a veure amb els nostres objectius. A la universitat, l’ús del mocador es planteja com a problemàtic per a les pràctiques i els tutors tracten de convèncer les xiques perquè se’l lleven.

I assetjament escolar?
També. Fa poc vam intervenir en una situació en què una mestra ignorava i aïllava un xiquet i la seua mare. Tenim constància de més experiències de violència en centres. Nosaltres mateixes l’hem patit. En el meu cas, al col·legi em van deixar clar que no em volien allà. Vaig sentir el rebuig dels meus companys fins a l’últim any d’institut.

Vau ser molt visibles en les mobilitzacions del 8M.
En anunciar en Instagram que participaríem, es van sumar altres xiques que no coneixíem. Moltes volien anar des del principi, però no soles. Tenir la possibilitat de fer-ho juntes, unides, donant-nos suport, va ser molt emocionant i poderós.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Alicante
Alicante Un campo de golf amenaza la Marjal de Pego
Centenares de pegolinos protagonizaron una jornada de protesta masiva contra el PAI Pego-Golf, que pretende urbanizar 160 hectáreas colindantes a un parque natural.
Alicante
Alacant Un projecte de camp de golf i habitatges amenaça la Marjal de Pego
Centenars de pegolins van protagonitzar una jornada de protesta massiva contra el PAI Pego-Golf, que pretén urbanitzar 160 hectàrees confrontants a un parc natural.
Alicante
Alacant Martín Villa y el expolicía Daniel Aroca irán a juicio por un asesinato político durante la transición
El exministro y empresario será investigado por crímenes contra la humanidad cometidos durante la dictadura franquista. Se trata del primer caso de estas características dirigido desde un juzgado español.
República Democrática del Congo
República Democrática del Congo La RD del Congo y Ruanda, mediados por Estados Unidos, firman un acuerdo de paz incierto
El acuerdo busca crear cadenas de valor en las que intervengan ambos países, con una mayor presencia de los Estados Unidos en la zona. La poca presencia de las víctimas del conflicto en las conversaciones genera dudas en la sociedad civil congoleña.
València
València La Audiencia de Valencia confirma la imputación a Argüeso en el juicio de la dana
La Sección Segunda de la Audiencia Provincial concluye que la resolución de la instructora “no es irrazonable ni arbitraria”, ratificando la imputación del ex secretario autonómico de Emergencias.
Opinión
Opinión Feminismo de clase y lucha por la hegemonía cultural
Muchos espacios feministas suelen incorporar códigos simbólicos y culturales burgueses que deslegitiman a los de la clase obrera. Aparte de las condiciones materiales, es necesario abordar la hegemonía cultural que estructura esta exclusión.
Análisis
Análisis Negar, polarizar, avanzar: el asalto de la ultraderecha a las políticas climáticas
El llamado Pacto Verde Europeo se ha convertido en el principal caballo de batalla de la guerra cultural del negacionismo climático, sobre el que anudar los diferentes discursos negacionistas de la extrema derecha.

Últimas

Sevilla
Cumbre de la ONU en Sevilla Cumbre de la ONU en Sevilla: sin EEUU, sin hablar de Palestina y con poca ambición según las ONG
Más de 150 representantes internacionales debatirán en la Cumbre de la ONU hasta el 3 de julio con el objetivo de firmar el Compromiso de Sevilla, un acuerdo “hipócrita y poco ambicioso”, según las organizaciones sociales
Barcelona
Derecho a la vivienda Amenazas de violencia extrema y una paliza a los habitantes de un bloque okupado de Barcelona
El Salto accede a las llamadas y mensajes de audio amenazadores que un grupo de desokupa envía al vecindario del bloque Llenguadoc, donde confirma cumplir con el mandato del propietario del edificio.
El Salto Radio
El Salto Radio Peinando canas 3: ¡Vamos al cine!
En el tercer capítulo de esta serie dedicada al colectivo sénior destacamos el trabajo de El Parlante, entidad organizadora del festival La Gran Pantalla.
Palestina
Palestina 72 personas asesinadas en Gaza en las últimas horas
Los ataques se han intensificado en el norte del enclave y la población continúa siendo atacada por el ejército israelí en los puestos de distribución de comida de la Fundación Humanitaria Gaza.
Palestina
Tribuna Tres o cuatro días sin comer en Gaza
El drama de no poder dar suficiente comida a tus hijos es inmenso, sobre todo cuando sabes que a pocos kilómetros hay camiones llenos de ayuda. Parados. Bloqueados.

Recomendadas

Historia
Historia ‘Weimar’, y su eco
‘Tiempos inciertos’, la exposición dedicada a la República de Weimar en el CaixaForum de Barcelona, apenas se deja nada, pero vuelve a incurrir en la idea de las “dos Alemanias” contrapuestas.
Economía social y solidaria
Historia Lo que Franco arrebató al cooperativismo y a la economía social y solidaria
La dictadura franquista combatió de forma cruel el movimiento cooperativo fraguado en la II República, y durante la propia guerra con las denominadas colectividades, y pervirtió la idea de autogestión a través de los ideales falangistas.
Río Arriba
Río Arriba Yayo Herrero: “El holocausto nazi no es una excepcionalidad en la historia de Europa, es un modus operandi”
Nueva entrevista de Río Arriba en formato podcast y vídeo en el que hablamos de ecofeminismo, transiciones ecosociales justas, decrecimiento, colapso, poner la vida en el centro y mucho más.