Pista de aterrizaje
Gemma Siscar: “Als CIE es vulneren sistemàticament els drets humans”

Gemma Siscar (1976) és coportaveu de la Campanya pel Tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIEsNO).


publicado
2018-02-28 06:44:00

Gemma Siscar (1976) és coportaveu de la Campanya pel Tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIEsNO), nascuda en el 2010 arran de la publicació d’un informe realitzat per la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) que alertava de la situació d’estos centres a l’estat espanyol.

Abans d’això, Gemma ja era representant de CEAR en la Red Estatal por los Derechos de los Inmigrantes i ara, conscient de la responsabilitat que suposa, li dóna veu a un col·lectiu que s’ha convertit en una plataforma autoritzada en l’anàlisi i la denúncia del racisme i les polítiques migratòries europees.

Comencem pel principi: què és un CIE?
Són centres no penitenciaris (que depenen del Ministeri de l’Interior) on, de manera excepcional, es pot privar de llibertat fins a 60 dies a persones estrangeres sotmeses a expedients d’expulsió, tornada o devolució, per trobar-se en situació administrativa irregular. Tot i això, les reclusions s’estan normalitzant, fent del CIE un escaló més en el circuit repressiu contra les persones migrades, com les fronteres, la burorepressió, les batudes racistes, les deportacions o les devolucions en calent. El règim d’internament és més precari que el dels centres penitenciaris. Tenim constància que es vulneren de manera sistemàtica i impune drets fonamentals com el dret a una atenció sanitària adequada, a la tutela judicial, a la intimitat o a la comunicació.

La vida de les dones internes i les persones menors d’edat és encara més dura que la dels hòmens, veritat?
D’una banda, gran part de les dones retingudes són víctimes de tràfic de persones tot i no ser identificades com a tals. Així, les autoritats prioritzen el control migratori sobre la protecció dels seus drets com a supervivents. Quant a menors, la Llei d’Estrangeria i la Llei de Protecció de Menors impedixen detindre’ls i internar-los. Malauradament però, és freqüent trobar-ne casos. La majoria no porten documentació així que, per determinar-ne l’edat, es recorre a proves oseomètriques, les quals tenen un marge d’error elevat, segons va assenyalar el Defensor del Poble l’any 2011. Així, se’n prioritza l’expulsió a les mesures de protecció a què té dret el o la jove.

Hi ha mecanismes perquè les recluses denuncien estes vulneracions?
A més de la indefensió, el gran problema és l’opacitat. Les víctimes de maltractaments que denuncien són ràpidament deportades i la falta de la figura del habeas corpus fa que els mecanismes de defensa o protecció siguen pràcticament inexistents.

“A més de la indefensió, el gran problema és l’opacitat. Les víctimes de maltractaments que denuncien són ràpidament deportades”.
Quin paper té la societat civil davant d’estos abusos?
No podem consentir la vulneració sistemàtica dels drets humans en els CIE, ni la repressió i els continus intents de criminalitzar qui migra per buscar una vida millor. Migrar és un dret i, com en qualsevol dinàmica referent a polítiques injustes i inhumanes, la societat civil té la clau de la denúncia i el poder de trencar este escaló de la cadena.

Com col·laboreu en l’elaboració de l’Informe de la Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura?
En la Campanya fem “veeduria” (vigilancia) de la situació dels DDHH en el CIE i de la violència contra les migrants i ho denunciem a la Coordinadora. Esta presenta la informació als organismes de Nacions Unides que s’encarreguen d’investigar i monitoritzar la violència institucional dels estats. Així s’han fet públics casos concrets de violència contra este col·lectiu. A més, ens hem reunit amb la Subcomissió contra la tortura de Nacions Unides per demanar explicacions i responsabilitats sobre alguns expedients a l’estat espanyol, denunciat en 2017 pel Tribunal Europeu de Drets Humans per fer devolucions en calent.

Hi ha voluntat política per tancar els centres?
Només en part: s’han presentant mocions pel tancament en alguns ajuntaments. L’alcalde de València ha manifestat la voluntat municipal d’actuar “perquè a València no hi haja ni detencions de caràcter racial ni CIE amb persones retingudes que no han comès cap delicte”. El Govern Autonòmic ha expressat públicament la necessitat de declarar l’estat com a zona lliure de centres d’internament d’estrangeres. No obstant això, la gestió dels CIE correspon al Ministeri de l’Interior, el qual no està disposat a tancar-los, com hem observat amb el cas de la presó d’Archidona o la presentació del nou model de centres.

Quins reptes teniu per davant ?
Tancar els CIE ha de suposar necessàriament un canvi de paradigma en la política migratòria europea. Cal treballar contra les deportacions exprés (el 60% de les deportacions anuals) i abordar la problemàtica dels vols col·lectius de deportació.

0 Comentarios

Destacadas

Educación
Medio siglo de escuela antifascista en el País Valencià

Cuando el proyecto de La Masia comenzó, aún estaba vivo Franco. Una docena de personas relacionadas con la pedagogía, el nacionalismo catalán y el antifascismo alquilaron un chalet en Vedat de Torrent en septiembre de 1968 y allí montaron una escuela construida sobre valores democráticos, humanísticos y laicos. Hoy, cincuenta años después, 350 alumnos aprenden y crecen en sus aulas.

Fiscalidad
La tasa Google torpedea el camino hacia el FMI a Nadia Calviño

La reunión de los ministros de finanzas del G7 se salda con un principio de acuerdo para gravar a los cuatro gigantes tecnológicos: Google, Amazon, Facebook y Apple.

Actualidad LGTBIQ+
Indignación por la homofobia del gobernador de Puerto Rico y otros titulares de la actualidad LGTBIQ

La ola de indignación por un chat sexista y homófobo en el que participaba el gobernador Ricardo Rosselló ha prendido la mecha de una protestas en Puerto Rico a las que se ha sumado Ricky Martin o Bad Bunny. La Cámara de los Comunes ha instado al Gobierno de Irlanda de Norte a aprobar el matrimonio igualitario lo que podría ser una vía para que este derecho fuese una realidad en todo el Reino Unido. La actualidad LGBT de las últimas dos semanas pasa también por Botsuana, EE UU, Ecuador y Polonia.

Bebés robados
Ni un paso atrás

Son sorprendentes algunas declaraciones de la prensa que dicen que este hallazgo puede dar un vuelco al relato sobre bebés robados. No debería ser así, ya que si algo se ha demostrado con este reencuentro es que el tráfico de bebés existía.

Últimas

Humor
Acuerdos

Octava entrega de las colaboraciones especiales de Mauro Entrialgo para El Salto.

La Rioja
Segunda investidura fallida en La Rioja

La falta de acuerdo entre PSOE y Unidas Podemos imposibilita la investidura de la socialista Concha Andreu tras dos reuniones de urgencia en las últimas 24 horas. Por delante dos meses de negociaciones hasta el próximo intento.

Fascismo
La resurrección y el infierno

Las recientes disputas con el Vaticano a propósito de la exhumación de Franco, nos llevan a recordar los estrechos vínculos de la Iglesia con el fascismo y a ponernos de nuevo en guardia ante quienes buscan deshumanizar y exterminar al otro.

Obituario
Un sentido adiós a Paco López Jiménez
Este 16 de julio, de manera tan dolorosa como inesperada, nos abandonó Francisco López Jiménez, "Paquillo", militante ecologista de referencia
Fronteras
Grecia y la cuestión meridional de la Unión Europea

La perspectiva griega nos permite ver con mayor claridad la realidad del “Estado de seguridad”, que está surgiendo dentro de la UE, en la medida en que ese organismo está otorgando a las políticas neoliberales un estatus constitucional mediante un mecanismo liberado de cualquier forma de control democrático.

Venezuela
El ocaso de la insurrección de Guaidó

La reciente visita de la Alta Comisionada de las Naciones Unidas para los Derechos Humanos, Michelle Bachelet, y el avance de las negociaciones en Noruega han dividido a la oposición venezolana. Mientras tanto, una vez disipada la amenaza de una intervención militar, Maduro debe enfrentar los graves problemas internos y las corrientes chavistas críticas con su gobierno.