Pista de aterrizaje
Flora Sempere: “Necessitem més sororitat, punts d’unió i tolerància”

Flora Sempere és cantant del grup Diluvi, el qual va llançar una campanya per xarxes i en mitjans amb el nom #iTuSolsTu per a reivindicar el feminisme i les llengues minoritzades. 

Flora Sempere
Flora Sempere, cantant del grupo Diluvi Kánovas
23 dic 2018 07:00

“A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel”. Són els versos de “Divisa”, el poema de Maria Mercè Marçal que va inspirar la lletra de “I tu, sols tu” del grup valencià Diluvi, una cançó “dirigida directament a les dones” i que ha sigut utilitzada en diversos esdeveniments i entorns feministes per la claredat del seu missatge. Ara, tres anys després del llançament del tema, els de l’Alcoià celebren l’èxit de la campanya #iTuSolsTu, amb la qual s’ha aconseguit que la cançó siga versionada per dones en huit llengües diferents.

Com va nàixer la campanya #iTuSolsTu?
La idea va sorgir quan vam vore que, amb motiu del 8M, un centre ocupacional de Madrid havia versionat la cançó al llenguatge de signes. Ens va agradar moltíssim i vam pensar com era possible que no haguérem considerat abans versionar-la en altres llengües. Així que vam decidir fer una campanya a gran escala on companyes que estan damunt de l’escenari interpretaren la cançó utilitzant les llengües minoritzades de l’Estat, a les quals volíem donar protagonisme. Però també es va versionar al castellà, l’anglés i el francés, per fer-la arribar a més gent.

Com vau elegir les artistes que hi participaren?
La selecció la vam fer dins del mateix grup. S’ajunten dos vessants: l’artística —pensem que són magnífiques vocalment— i la ideològica, ja que defensen la mateixa causa que nosaltres, tenen un ideari feminista.

Creus que se seguirà interpretant en altres llengües?
La nostra idea és fer-ho, com més llengües millor, trobe que és molt enriquidor per partida doble. Si podem ampliar, per descomptat que ho farem. De fet, l’àrab és una de les primeres traduccions que vam considerar, però la persona que ho havia de fer és de Palestina... I ja sabem quina és la situació, ha tingut moltes dificultats. Però sí, em pareixeria súper bonic escoltar “I tu, sols tu” també en una llengua africana, per exemple.

“Cada vegada n’hi ha més presència femenina als escenaris, però l’avanç és molt lent”
La llengua és un vehicle. Quina és la importància de transmetre el missatge d’esta cançó?
Per a mi una de les coses més importants és que arribe a qualsevol dona o a qualsevol persona que vulga fer-la seua. Si esta cançó servix per a donar-li valor a algú, per a donar-li empoderament i força o ajudar-la a lluitar, nosaltres estarem felices perquè eixe és el nostre ideari. Haver actualitzat el videoclip amb noves imatges demostra que el feminisme no s’atura, seguix avançant i ho fa pertot arreu. També trobe que el procés ha sigut molt bonic perquè hem creat un espai on les companyes s’hi han pogut expressar, ja que pareix que les dones estem sempre una mica —o molt— més oblidades als escenaris.

En este sentit, com trobes l’evolució de les dones a l’escenari? Veus avanços?
Jo veig intenció d’avançar, hi ha moltíssima gent que té consciència de la desigualtat tan brutal que hi ha als escenaris, però va molt lent. Crec que el tema és continuar fent, fent i fent, i arribar al punt de normalitzar la situació. Però costa molt. Potser les coses no poden avançar a la velocitat que ens agradaria... No obstant això, sí que veig una millora en este sentit. Per exemple, hi ha aproximadament 50 festivals del món que s’han compromés a assolir, abans del 2022, almenys un 50% de presència femenina. S’aconseguirà, però el camí encara és llarg. Encara de vegades qui programa els festivals no s’informa del que contracta, o paga molt menys a grups femenins que masculins… Hi ha cosetes d’eixes que evidentment cal canviar, però almenys existixen programadors i programadores que prenen consciència i actuen.

Andreu, company del Diluvi, va dir en una entrevista, en referència a “I tu, sols tu”, que “la lluita feminista necessita molt més que imatge i música, tot i que és un petit pas més”. Què penses que necessita?
El que he observat és que necessitem fomentar la sororitat. Sé que la paraula està de moda i em sap greu gastar-la així, però moltes voltes m’he adonat que encara fa falta crear eixa germanor entre les companyes. M’ha passat moltes vegades que entre col·lectius feministes no s’arriben a entendre i dius… “Però, veiem, si voleu el mateix!”. M’agradaria que poguera haver diferències entre nosaltres i al mateix temps arribar a un punt de nexe, de tolerància, per a fomentar eixa sororitat. D’una altra banda, més enllà d’això, el meu somni seria aconseguir que deixem de vore eixa diferència de gèneres i que no calguera estar sempre reivindicant coses que haurien de ser normals. Que tots som persones.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Culturas
Izaskun Mata Coloma, agitadora cultural “Estoy entre Alejandro Sanz y Evaristo”
En sus genes hay fusilados de la Guerra Civil, huelgas del metal en Tubacex, trabajadoras en fábricas de telas, orfelinatos, amas de casa, limpiadoras y camareras. Fue jugadora de fútbol y regentó una taberna. Organiza y participa en slams, y tiene un grupo de poesía musical con su hermana.
Pista de aterrizaje
Fátima Ait-Benali, inmigrante marroquí “Al final ganamos, vivimos donde queremos”
Turquía, Grecia, Albania... Tres años de travesía, penurias y adversidades. De vivir en la calle, de jugarse la vida a cada paso. Otro horizonte, un futuro. Fátima Ait-Benali dejó atrás su ciudad natal, Tan-Tan, en el sur de Marruecos, y en marzo de 2019 culminó su cruel periplo en Bilbao.
Pista de aterrizaje
Edurne Lekunberri Urmeneta, maestra “Buscamos un dolmen”
Euskaldunberri venida al mundo en 1976, su abuelo paterno fue el último vascoparlante de Ilurdotz.
Oriente Próximo
Oriente próximo La diáspora kurda ante la caída de Bashar al-Assad
Siria enfrenta el fin de un régimen que durante décadas pareció inquebrantable. Desde la diáspora, la esperanza contenida de quien ha vivido demasiadas traiciones y promesas incumplidas.
Análisis
Análisis Rojava en peligro
Las intenciones de Turquía en Siria ponen en peligro no solo la Administración Democrática Autónoma del Norte y Este de Siria (AADNES) sino también la convivencia del resto de minorías presentes en el país.
Amazonía
Caso Chevron Pablo Fajardo: “Sacrificaron la Amazonía y la vida de la gente por racismo y por la ganancia económica”
El activista y abogado Pablo Fajardo fue elegido hace casi 20 años por la Unión de Afectados por Texaco para el juicio más importante contra la petrolera Chevron. Dos décadas después sigue luchando por la justicia ambiental y social en Ecuador.
Especulación inmobiliaria
Especulación en Madrid Las vecinas de Tribulete, 7 denuncian la especulación de Élix Rental Housing con una acción musical “fúnebre”
30 inquilinas de este bloque resisten en sus hogares pese a que este fondo buitre ya ha adquirido la totalidad del edificio para convertir los pisos en apartamentos turísticos. Este sábado, han vuelto denunciar el proceso de gentrificación del barrio
Que no te cuenten películas
Comunidad El Salto Suscríbete a El Salto y llévate seis meses de regalo a Filmin
Estas navidades, haz posible que El Salto llegue más lejos con sus contenidos críticos y llévate de regalo medio año de Filmin. Y si ya tienes Filmin, suscríbete a El Salto y regala el acceso a esta plataforma a quien quieras.
Ley de Seguridad Ciudadana
Congreso de los diputados Reforma de la Ley Mordaza: ¿esta vez sí se puede?
Una de las mayores deudas de toda la izquierda del Estado español parece que está a punto de saldarse.
La vida y ya
La vida y ya Ya no sé quién vive en el primero
El barrio se ha transformado tanto que pueden pasar semanas sin ver por la calle una sola cara conocida porque los vecinos han sido sustituidos por turistas.

Últimas

Derecho a la vivienda
Vivienda El Sindicato de Vivienda de Euskal Herria propone la “expropiación de pisos turísticos”
Ponen en el punto de mira los intereses del sector inmobiliario y tachan de “falsas” a todas las medidas propuestas por los partidos políticos como la Ley de Vivienda.
Análisis
Análisis El independentismo se reorganiza, pero ¿sigue siendo independentista?
Los partidos independentistas han sufrido la crisis del procés y el posprocés, y todavía no la han resuelto, sino, a lo sumo, la han aplazado. El PSC aparece como el ganador de una carrera con corredores agotados.
Opinión
Tribuna Todas las razones para decir ‘Altri non’
Aquí van unos cuantos motivos para juntarnos este domingo en Compostela y dejar clara nuestra postura frente a un expolio que nos están tratando de imponer disfrazado de progreso, pero que sólo trae beneficio económico a unos cuantos indeseables.
Opinión
Opinión La oportunista invasión israelí de Siria
Desde la caída de Bashar al-Assad, Israel ha llevado a cabo una invasión de Siria sin provocación previa y con el apoyo de Estados Unidos. Los objetivos son claros.
Más noticias
Relato
Relato Descubrirse las manos
Descubres tus manos: el palmar y el dorso, la posibilidad futura de la pinza atrapacosas, dos miembros que te vinculan al chimpancé y al lémur. Aprendes su mecanismo.

Recomendadas

Literatura
Gustavo Faverón Patriau “Quizá la novela sea ahora mismo más relevante que nunca”
El escritor peruano Gustavo Faverón Patriau quería narrar en su nueva novela la historia de un boxeador que no sabía boxear pero tumbaba a sus rivales recitándoles al oído versos de César Vallejo. ‘Minimosca’ acabó siendo un cuentacuentos inagotable.
Galicia
Memoria histórica Así fue como el Patronato de Protección a la Mujer transformó Galicia en un convento de clausura
Las mujeres que cayeron en las redes del Patronato iniciaron un periplo de encierro, humillaciones, abusos y explotación que es desconocido para la mayor parte de la población. Queda hoy en la impunidad de un silencio que tenemos el deber de romper.
Palestina
Eyad Yousef “No cuentes lo que queremos ser, cuenta lo que nunca hemos dejado de ser: un pueblo que quiere la paz"
Eyad Yousef es profesor en la Universidad de Birzeit, Cisjordania, y comparte su experiencia en una universidad que “representa el pluralismo y la libertad que tanto anhela la sociedad palestina”
Pensamiento
Sarah Jaffe “En realidad tenemos que hacer menos. E impedir que algunas cosas sucedan”
La escritora y periodista Sarah Jaffe aborda el desengaño cotidiano al que nos aboca el mundo laboral e investiga cómo, a pesar de todo, las personas se organizan colectivamente en sus empleos para que “trabajar apeste menos”.