Opinión
Més content que un gínjol

Amb l’ajornament obligat per la pandèmia covid-19, el cap de setmana del 26 i 27 de juny, els consellers nacionals del (ja ex) Bloc, es van reunir a la Fira de Mostres de València en el VIII Congrés de la formació tarongeta per, com li va dir Tancredi al seu oncle, el Príncep de Salina: “si no ens hi fiquem nosaltres, aquesta gent són capaços de declarar-te la República. Si volem que tot quede com és, cal que tot canvie…”, de primer de “fontanerisme” polític.
Urna Bilbao 12J
7 jul 2021 17:00

El semiòleg Umberto Eco es va fer conegut amb la narració de la batalla dialèctica entre els escolàstics medievals, dirimida al voltant del nom de la cosa. Evidentment, rosa és un mot molt més bonic i concret que cosa, així que el títol va acabar sent El nom de la rosa, i no el nom de la cosa. “Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus” (de la rosa originària només ens en queda el nom, només tenim noms buits). Amanida d’uns quants crims assaonats al voltant de la cobdícia, o de l’abstenció d’aquesta, si en voleu, el dens i atractiu alhora text narratiu va esdevindre també narració cinematogràfica, en les mans de Jean-Jacques Annaud, amb tres fitxatges de candeletes: Sean Connery, F.Murray Abraham i un jove Christian Slater. Amb això, el nom d’Eco va arribar fins als límits de les dues tradicions narratives principals dels anys vuitanta, la literatura i el cinema.

Ocupar l’imaginari és una de les tasques principals de la disciplina coneguda amb l’anglicisme “naming”, trobar el terme total amb els mots adients, que tothom el copse com l’única opció possible, la identificació absoluta entre el nom i la cosa. 

Aquest sembla que va ser el combat dialèctic, una mica escolàstic també, entre les faccions presents en el Congrés Nacional del Bloc (abans conegut com a Bloc Nacionalista Valencià, hereu de la Unitat del Poble Valencià), el cap de setmana del 26 i 27 de juny de 2021.

No és fàcil el verbal branding, sobretot quan va acompanyat de disputes territorials, de connotacions ideològiques, de personalismes i d’un ull sempre a biaix de la tutela d’uns companys de viatge no sempre desitjats i manta vegades incòmodes

No és fàcil el verbal branding, sobretot quan va acompanyat de disputes territorials, de connotacions ideològiques, de personalismes i d’un ull sempre a biaix de la tutela d’uns companys de viatge no sempre desitjats i manta vegades incòmodes. La percepció d’una part dels consellers com a quinta columna d’Iniciativa plana sempre entre les converses de cafè i desdejuni, prèvies a l’inici de les sessions. Com cèl·lules dorments, els més descarats, els que “no tenen por a expressar la seua opinió en alt”, s’escampen per la cafeteria annexa a l’auditori, en una bigarrada mostra de cafeínics, botifarrers, truïtístics, patorraers, fruttitis i, cada vegada més, amants del menjar sa: tematchians i aguacatians, amb una bona collita de moniatos i carbasses. De tant en tant, una veu rogallosa, no sempre la mateixa, exclama un “mecaguenlhostiaputa, eixe és un…”, fent servir el demostratiu com a substitut d’algun cognom ben conegut per tota la militància… i pel Botànic.

També estan, és clar, els qui directament queden en alguna cafeteria de la contornada, si n’hi ha, i aquí congreguen la seua claca per conbregar en les maledicències de tota la vida, però que per a ser moderns, en diuen memes. Tota una litúrgia, la dels congressos valencianistes (vinga, va, correcte, en això tots els partits polítics són iguals, uns amb corbata d’Hermès, d’altres amb polos d’El Ganso, uns amb camisa de TEX, els altres amb saragüells de marca, però tots al damunt de tot de l’Escala Scoville, que si es mosseguen la llengua, ploren de picor i agonia. No patiu, m’he proposat acabar l’article sense esmentar cap nom reconeixible).

Però una vegada descrita aquesta estampa naturalista dels prolegòmens de la disputa (dialècticament escolàstica, tornem a dir), s’ha de fer esment d’una inconsistència en el desenvolupament d’aquest congrés de pròrroga, ajornat per la crisi CoVid-19, que en voltes d’agafar foguera amb el temps, s’ha anat esvaint, com el gas de la Casera, o els efectes desembussant de la Coca-Cola. El procés de debat sobre el nova denominació (les altres votacions van acabar amb golejada: 77€ d’aprovació de l’informe de gestió de la secretaria general) era l’únic debat purament polític del capde de congrés. Veus com, al capdavall, el nom sí que fa la cosa. El que sobta, la inconsistència, és que el procediment va fer olor de resclosit, l’olor agra dels papers humits tancats en un soterrani, per comptes de la modernitat digital emprada pels càrrecs en les xarxes socials. Ponències, esmenes, votacions prèvies per internet, sí, però amb argumentaris de politburó. Sembla mentida el percentatge de gent amb màsters i doctorats entre redactors i debatents.

La creació d’un nom de marca comença amb un “brief” que introdueix els tres eixos principals: objectiu estratègic, “target” i competència. Res, tres paragrafets, una cosa així com:

Objectiu estratègic: crear una nova categoría en el mercat polític amb un producte de baixa graduació, nacionalista valencià (important l’adjectivació), d’esquerres, ecologista, feminista, antifeixista (ampliable a qualsevol altre isme que els mitjans identifiquen amb un partit progressista, sense exagerar).

Target: Persones humanes, 18-∞ , que poden votar en unes eleccions i ho fan de manera bipartidista, habitualment, però esporàdicament ho poden fer per “responsabilitat”, optant per una proposta de proximitat amb intencions globals. Gent que busca un partit polític “autèntic”, que siga compatible amb els moments que demanen control/consciència/responsabilitat (trellat).

18-35 anys: Diversió i consciència mediambiental.

36-45 anys: Vot responsable.

46-55 anys: Vot sense risc/Tranquil·litat.

56-∞ anys: A l’hort s’hi està molt bé, però també a primera línia de platja, a Benidorm/Coneiximent.

Competència: vot mainstream; vot a minoritaris que ens mengen la truita (animalistes, legalitzadors de maria,...); altres propostes sustitutives (no votar, posar papereta amb missatge “aneu tots a cagar”,...). 

Això, seguit d’un llistadet d’objectius, alguna ruta d’exploració i un “back up” d’informació general, i prou com perquè els consellers desenvolupen el seu talent creatiu. Au, ja teniu ell “briefing” per al proper congrés, amb els drets cedits, ho deixe per escrit.

Però que conste que no puc estar-me de dir que, com que no hi ha cosa més sana que riure’s d’un mateix, he trobat a faltar, entre les propostes de nou nom per al Bloc, un Comprimits… si m’apureu, un Més Comprimits.

Coda: On sembla que sí que tenen un sentit de l’humor força reeixit, fins i tot una desenvolupadíssima traça per l’autoparòdia, és al govern de la Villa y Corte. Inventar-se una Oficina del Español y posar al capdavant a Toni Cantó és un acudit a l’alçada de les millors creacions del mestre Gila. Està la llengua, que s’hi pose.

Archivado en: Opinión
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Opinión
Opinión Travestis
La literatura no puede tener como fin la propia literatura porque las palabras siempre dicen cosas por lo que hay que decir cosas con ellas.
Opinión
Opinión Infiltrados en la democracia
Un nuevo caso de infiltración policial subraya la permanencia de una serie de prácticas que amenazan derechos fundamentales y tienen potencial delictivo.
Genocidio
Derecho internacional Sudáfrica exige que la Corte Internacional de Justicia haga explícita la orden de alto el fuego contra Israel
La campaña de exterminio sobre Rafah centra la audiencia de la Corte Internacional de Justicia convocada por solicitud de Sudáfrica. Los abogados africanos denuncian la “intención genocida” de Israel y piden un llamamiento explícito de alto el fuego.
Neocolonialismo
Francia El níquel, la batería detrás del proyecto de recolonización de Macron en Nueva Caledonia
Las protestas de la población canaca se producen contra una reforma electoral que beneficiará aun más a los colonos asentados recientemente en la isla. De fondo están los beneficios de la minería de niquel, que la metrópolis quiere acaparar.
LGTBIAQ+
Lesbofobia El triple lesbicidio en Argentina evidencia el impacto de los discursos de odio
La escasa repercusión mediática de un brutal feminicidio de tres mujeres lesbianas en una pensión de Buenos Aires alerta sobre la normalización de los discursos estigmatizantes.
Opinión
Opinión Travestis
La literatura no puede tener como fin la propia literatura porque las palabras siempre dicen cosas por lo que hay que decir cosas con ellas.
Contigo empezó todo
El Salto libros El Salto lanza su propia línea editorial con un libro sobre la otra historia de España
El Salto Libros se estrena con el volumen ‘Contigo empezó todo’, del periodista Eduardo Pérez, otra visión de la historia de España a través de 30 episodios olvidados. Suscríbete y te lo enviamos gratis.
Cuidados
Darcy Lockman “Antes de los niños no hay mucho que hacer y la desigualdad se tolera más fácilmente”
La psicóloga explica con datos en ‘Toda la rabia’ por qué la crianza intensifica la desigualdad en las parejas pese a todos los incentivos para que los hombres cuiden.

Últimas

Literatura
Día das Letras Galegas As poetas queer ante Luísa Villalta: “A poesía é unha ferramenta para poder cambiar o espazo que habitamos”
Afra Torrado, Cinthia Romero e Lara Boubeta, tres poetas disidentes galegas, xúntanse para reflexionar sobre o seu vínculo coa poesía, a importancia de referentes na literatura e a implicación que ten o Día das Letras Galegas.
Tribuna
Tribuna Todo el mundo es un poco trans, incluso Ayuso
El 17 de mayo es el Día Mundial contra la LGTBIfobia y mi nuevo DNI es consecuencia directa de lo que conmemoramos este día.
Libertad de expresión
Macartismo El historiador israelí Ilan Pappé es detenido e interrogado por el FBI
El conocido historiador israelí, que ha denunciado el genocidio llevado a cabo por Israel, fue detenido e interrogado en una muestra del macartismo que ha proliferado en occidente con respecto a las opiniones antisionistas.
Exhumación de fosas comunes
Memoria histórica Entregan los objetos del primer identificado en las fosas de Colmenar Viejo
El mal estado de conservación de los cuerpos está haciendo muy complicado identificar a los 77 cadáveres exhumados. En el caso de Florencio Elipe, el primer identificado, se repitió la prueba de ADN hasta en siete ocasiones.
Más noticias
Análisis
Análisis La OTAN realiza maniobras en los países bálticos y nórdicos, son tiempos de guerra
Polonia realiza en su territorio maniobras con tanques cruzando el río Vístula; Alemania ha desplazado sus tropas a Lituania, y Noruega, junto a Finlandia y Suecia, han desplegado sus tropas en la región del alto norte.
Ocupación israelí
Acampadas por Palestina Encierro en Málaga contra el genocidio, el cinismo y la hipocresía
Desde hace una semana un grupo de estudiantes y profesores de la Universidad de Málaga (UMA) mantienen un encierro en la Biblioteca General de la Universidad de Málaga contra el genocidio.
Formación El Salto
Formación El Salto Fotoperiodismo y movimientos sociales: una mirada a las luchas desde abajo a través de un objetivo
La Escuela de Periodismo Crítico de El Salto ofrece su primer curso presencial, en el que abordaremos, de la mano de nuestros fotógrafos, cómo plasmar a través de la imagen movilizaciones y resistencias.
El Salto Radio
El Salto Radio El relato que nos llevó a la Guerra
Entrevista a Pablo San José, del Colectivo Antimilitarista Tortuga sobre el gasto militar y la propaganda que justifica su aumento
Ocupación israelí
Ocupación israelí Estudiantes de Santiago de Compostela arrancan la primera acampada gallega en solidaridad con Palestina
Varias docenas de alumnos y alumnas universitarias se concentran desde el martes en la Facultade de Historia de la USC en la capital gallega para protestar contra el genocidio cometido por el Estado israelí.

Recomendadas

Movimiento obrero
Alex Gourevitch “La gran victoria del capitalismo es resignificar la idea de libertad legitimando relaciones de dominación”
Alex Gourevitch, politólogo y profesor en la Universidad de Brown, es el autor del ensayo histórico ‘La República Cooperativista. Esclavitud y libertad en el movimiento obrero’.
Finanzas éticas
Banca ética Gabriel Abascal: “Las finanzas éticas impiden que con nuestro dinero se financie la guerra”
El participante del grupo coordinador de los socios del banco cooperativo Fiare Banca Ética en el País Valenciano explica cómo funcionan las finanzas éticas y democráticas.